reklama

Smotanovo-čokoládový zákusok s ríbezľami

Pridal/a Kamila dňa 08. 07. 2019 - 10:22 - Recepty Kamila
Smotanovo-čokoládový zákusok s ríbezľami, Zákusky, recept, Kamila

reklama

Výborný ríbezľový koláčik, fantastická kombinácia, svieži výsledok. Moje ríbezle sa konečne dočkali, myslím, že celkom dôstojnej podoby .  

Ingrediencie
  Korpus:
7 kusov vajce
7 polievkové lyžice trstinový cukor
4 polievkové lyžice špaldová múka celozrnná
3 polievkové lyžice karob
1 čajová lyžička prášok do pečiva
Ovocná časť:
1 džem
1 balík piškóty
500 gramov ríbezle
1 balík červené želé
Smotanová náplň:
250 gramov mascarpone
250 millilitrov smotana na šľahanie
250 gramov jemný tvaroh
1 kus vanilkový cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Korpus:

Bielky s cukrom vyšľaháme do snehu, krátko po jednom zašľaháme žĺtka. A už len ručne zľahka primiešame zmiešané, preosiate - múku, karob alebo kakao a prášok do pečiva. Pečieme pri teplote cca 180°C cca 25 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.

Ovocná časť:

Ríbezle umyjeme, odstopkujeme. Vychladnutý korpus potrieme tenkou vrstvou džemu, na ktorý rozložíme piškóty, moje boli bezlepkové. Vrch piškót opäť potrieme džemom, pre istotu, aby nám nevsiakli želé, ak v jej použití, ešte nie sme preborníčky. Hambím sa Na piškóty rovnomerne rozdelíme ríbezle.  Môžeme dať schladiť do chladničky.

Pripravíme želé na 500 ml tekutiny, podľa návodu na obale, cukru vždy dávam menej. To chladnutie želé trvá vždy dlhšie ako 10 minút.

Ideálne je liať ho na ovocie, keď hneď ako začne javiť prvé náznaky tuhnutia. Len sa treba obrniť trpezlivosťou.

Pri želé na 250 ml tekutiny to ide celkom fajn, pri extra tuhom učím sa. Takže ovocie zalejeme želé a dáme stuhnúť do chladničky.

Smotanová náplň:

Mascarpone so smotanou na šľahanie a cukrom vyšľaháme do tuha. Začíname na nižších otáčkach, postupne zvyšujeme, pozor však na prešľahanie.

Na záver už len ručne primiešame tvaroh. Náplň rozotrieme na stuhnuté želé. Dáme schladiť do chladničky.

Doplňujúce poznámky

Keď tak rozmýšľam, želé časť môžete smelo vynechať. Ak máte veľa ríbezlí, môžete ich krátko rozvariť zahustiť kukuričným škrobom a použiť namiesto džemu, alebo želé. Fantázii sa medze nekladú.

Ja som svoj korpus upečený na klasickom veľkom plechu, trochu zrezala a vložila do menšieho plechu, kvôli tomu, že histamínová dcéra neje, nemôže ríbezle, jej som spravila kúsok s čučoriedkami, čučoriedkovým džemom.

V korpuse som použila karob. Inak dávkovanie by malo vyjsť na celý plech, akurát na to veľkom, s tým želé už treba trošku viac praxe aby ostal na ovocí, nie na okrajoch plechu. ;) Treba vystihnúť ten správny okamih tuhnutia a až vtedy liať na ovocie.

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
55 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama