reklama

Len aby sme sa z toho neposr*li

Pridal/a balalajka dňa 17. 07. 2019 - 14:34

reklama
Pekne som to nazvala, že? Ale tak popravde - leto je ako stvorené na šialené kombinácie, variácie a permutácie stravy, na to, aby sme vytrápili náš žalúdok a vlastne celú tráviacu sústavu. To more ovocia, zeleniny, zmrzliny, studené nápoje, fast foody, ktoré chutia na plavárni TAK SKVELE!Však aké by to bolo leto bez hnačky? Aspoň ten pol deň či jedenkrát na nahnatie strachu a varovné " Bububu! Nežer toľko!".  Ľudské telo je nevyspytateľné.To čo jeden si ani nevšimne, že sa s ním deje, to druhý už pri prehltnutí ľutuje, lebo následne rieši, kde je najbližší záchod.  Môj najdrahší záchod zatiaľ čo som kedy platila stál 24,50€ a bol v Ríme. Nuž - verejné záchodky veru k povinnej rímskej výstavbe evidentne nepatrili, respektíve ich skryli pred turistami na miesta, kde sa slušný neríman zájsť bojí - ale viac menej o nich ani netuší že sú. No čo vám zostane v cudzom meste nehovoriac jazykom domorodca iné ako zvoliť najľahšiu cestu k toalete? Vyhľadať miesta ako reštaurácia. Však keď to ide dnu, musia rátať aj že to pôjde von. Toto základné pravidlo som učila odmala chlapcov, lebo však prehľad o takej veci musí byť. Keby to na človeka prišlo. A ono to aj príde. Zrovna vtedy, keď najmenej také čaká. Napríklad v takej hodine hodne skorého obeda - niekde medzi 11tou a 12tou, kedy od fontány Di Trevi postupuje ľadová drť (hovorila som mu, že si má dať radšej zmrzlinu) postupne smerom dolu a dolu a pri Anjelskom moste si povie a DOSŤ!  Toto tráviace ústroje Slováka ma nebaví. Stačilo. A kým moje decko išlo v kŕči do kolien, mne dvíhalo tlak, lebo kávičku a koláčik si v tú hodinu nedáte - lebo však ani to kura zadarmo nehrabe a taliani si vymysleli, že v tej hodine podávajú obed a ak WC (bez papiera a dosky podotýkam) - tak v hodnote obeda. Tak sme si dali - 3 chodové menu za 24,50€ .... toť najdrahší môj poplatok doteraz za WC! Nuž, ale výhľad sme mali skvelý. Ale tak keď je to len také krátkodobé, ako tá červená jedovatá čerešňová drť - mal si fakt dať radšej tú zmrzlinu za 6€ - tak je to ešte v pohode. Vznikne z toho taká pekná spomienka ako sme jedli pri Anjelskom hrade. Nuž - lebo sme museli. Horšie je, ak je to niečo vážnejšie - nedaj Bože salmonelóza a podobný vírusový bubáci ... sranda ide bokom.Docela ma zaujal článok o tom, čo všetko nám môže navodiť brucha bôľ. Tuším okrem suchého rožku zo všetkého, akurát neviem či aj tá konzumácia rožka z dlhodobého hľadiska by to neskomplikovala, ale opačným smerom. Teda zápchou. Ale o inom som chcela.Vraj mikroorganizmy ktoré začínajú robiť šarapatu sú obživlé pri 4,5 stupni. A tak, ak grilujete v prírode, mäso by ste mali rozhodne mať uložené niekde v chladiacom boxe pod touto teplotou a ak vyššou, tak tepelne upraviť do hodiny. Hmmmm.Zaujalo ma to hlavne z toho dôvodu, lebo som riešila kam s čískejkom. Jasné, do brucha. Ale čo zbytok? Celkovo koláčiky ovocné kde skladujete? A vlastne - koláčiky ... takmer všetky recepty začínajú zázračným "potraviny izbovej teploty". A čul čo? Babo raď! V podstate by vo všetkých tých maslách a vajíčkach pripravených na dezert mal už začať nejaký ten potuteľný boj a začal sa rozvíjať určitý proces mikroorganizmov. Je to teda bezpečné? A koľko nechať potraviny na koláč teraz v lete vonku chytať tú izbovú teplotu?A čo také majonézové šaláty či tiramisu?My sme teda v Ríme dávali bez zamyslenia - jediné čo nás hamovalo bola cena Veľký úsmev.Podľa toho všetkého, keď si uvedomím, kde všade na nás číha zárodok žalúdočných problémov, fakt prežiť leto bez nej asi ani nejde.Asi úplne najhoršie je to na dovolenke all inclusive, kde chcete ochutnať všetko a potom fakt 3 dni jete len uvarenú ryžu a mrkvu z baby kútika.Nuž, ale čo by to bolo za leto bez zmrzliny, langošov a grilovačky? Tak teda čierne uhlie do vačku a smelo do toho.

reklama

reklama

Kamila, St, 17. 07. 2019 - 15:24

Joj áno, hľadenie WC vo veľko mestách, môže byť zážitkom. Občas to Mc Donald istí, tiež to už viažu na jedlo, ale to nie je tak dramatické, to bola tuším v Londýne naša istota,r ozmýšľam, že aj Amsterdam . ;) Tiež sme si  tuším v Štokholme dali celkom drahú zmrzlinu a kávu deva, vo voľajakej cukrárni. Hambím sa

Grilovať negrilujeme, väčšinu zákuskov, tort, držím v chladničke, okrem čisto ovocných či makového koláča. Maslo občas musí postáť pri izbovej teplote to neriešim, nie  často také robím, s vajíčkami som sa zabávala len pri macronkach. Hambím sa A zas sa snažím neriešiť, bo človek by sa ošalil. Hambím sa

balalajka, Št, 18. 07. 2019 - 07:24

Áno, áno - Mekáče to istia. Akurát posledná skúsenosť bola 45minút vo fronte na WC v mekáči, lebo takých poistených bolo HODNE. Chichocem sa 

margesimpson, Št, 18. 07. 2019 - 00:21
Kraaaasna... K tomuto mam dobru story inak. Kamarát mal firmu, vozil tovar pre druhých v rámci EÚ. A raz tak išiel s naloženou dodávkou cez Nemecko, keď mu zrazu bolo treba na WC. Keďže však bol lakomy a po predchádzajúcich nemeckých skúsenostiach, keď ho z inkasovali za WC 2e tuším, tak si povedal ze ušetrí. A odboci do Švajčiarska, vsak tam to hádam take drahé nebude. No co vám poviem, zabudol chlapec, že Švajčiarsko nie je tak celkom v EÚ a on s tým tovarom a bez znalosti nemeckého jazyka.... Už len volal spolumajiteľom, celý urevany, že je na polícii, má putá a už sa aj pos.ral,ale nerozumie ani slovo, nech ho odtiaľ dostane! Bavili sme sa na tom kráľovský ešte dlho.
balalajka, Št, 18. 07. 2019 - 07:26

Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Ušetril!

Nádherná story.

Dzeny, Št, 18. 07. 2019 - 12:57

Ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré a z črevného problému je príhoda, blog, obed, diskusia:)))

Mne sa to s tým skladovaním a tak, nezdá kritické. Toľko dovoleniek sme absolvovali a nič sa nám nestalo. Akurát som raz vracala zo suchých zemiakov. Chápete... zemiakov:D

A ak ma prehnalo, tak po studenom. Normálne existuje niečo ako zachladenie žalúdka. To som mala po tom, ako som spucovala domácu jahodovú dreň. Príznaky ako infekčná hnačka, akurát mi nič nenašli. A po trojdňovej diéte na minerálke a suchároch do mňa otec nalial horúci čaj a ako keď utne. Musím povedať, že odvtedy mám zo studeným problém. Asi skôr psychický:DD

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama