reklama

Plnená paprika

Pridal/a dasa_ dňa 19. 09. 2019 - 17:07 - Recepty dasa_
Plnená paprika, Hlavné jedlá, recept, dasa_

Dasa_


reklama

Tento recept môže byť zábava na pol dňa, ale aj relatívna rýchlovka. Môžete sa rozhodnúť uvariť hustú omáčku z čerstvých plodov, alebo použiť polotovary. Hydinové mleté mäso je uvarené za chvíľu, ak použijete hovädzie, bude treba viac času. A príloha je voliteľná tiež, záleží na individuálnej chuti

Ingrediencie
700 gramov mleté mäso
300 gramov ryža
1 kus vajce
5 kusov paprika
2 polievkové lyžice olej
2 polievkové lyžice hladká múka
1 kus paradajkový pretlak
500 millilitrov paradajka
2 čajové lyžičky cukor
1 čajová lyžička soľ
1 štipka mleté čierne korenie
1 kus zelerová vňať
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

V osolenej vode uvaríme ryžu, prípadne použijeme zvyšok, kľudne z predchádzajúceho dňa. Ideálne je plánovať tak, aby zvyšok ostal, t.j. deň vopred uvariť viac ryže ako prílohu. Množstvo, ktoré do jedla použijeme je orientačné.

Z papriky zrežeme vrch a vyčistíme vnútro tak, aby sa dala naplniť.

Vychladnutú ryžu zmiešame s vajíčkom, mletým mäsom. Posolíme. Naplníme papriky nie úplne doplna a z ostatku zmesy vyformujeme guľky. Vďaka vajíčku a lepivosti ryže držia veľmi dobre spolu.

Vo veľkom kastróli rozohrejeme olej. Vsypeme hladkú múku a miešame, kým sa to celé spojí. Odstavíme z ohňa, vmiešame pretlak, pasírované paradajky a dobre rozmiešame. Vrátime na oheň, dolejeme vodu. Osolíme, pridáme cukor, soľ a mleté čierne korenie. Krátko prevaríme, vložíme naplnené papriky a varíme asi 15 minút. Vyskúšame dochutenie omáčky, prípadne upravíme. Premiešame a vložíme opatrne guľky. Varíme ďalších 15 minút. Odstavíme a môžeme podávať. V prípade, ako použijete bravčové alebo hovädzie mäso, treba celé jedlo variť primerane dlhšie.

Ako prílohu môžeme podávať pečivo, varené zemiaky, knedľu. Alebo aj nič, lebo priamo v náplni je už ryža.

Kvalita celej omáčky závisí na kvalite pretlaku a pyré, ktoré použijeme.

Kto má viac času alebo má na zahrade paradajky, ktoré potrebuje spracovať, môže urobiť vlastnú omáčku bez použitia múky - iba pasírované dusené paradajky. Čím viac, tým bude omáčka hustejšia.

Na záver nezabudnite skúšať a nebojte sa dochutiť. Paradajky bývajú po uvarení kyslé, je potrebné pridať aj cukor, aby sa chuť vyrovnala.

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
45 minút
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
35 minút

reklama


reklama

Lea, Št, 19. 09. 2019 - 18:43

Mňam, toto jedlo u nás v rodine milujeme, i keď mne osobne zachutilo až v dospelosti a naučila ma ho variť moja svokra. Ryžu dopredu nevarím, iba ju nechám namočenú, kým si zomeliem mäso a cibuľu. A u nás musí byť hlavne veľa majoránky a trochu čierneho korenia. A príloha buď chlebík alebo nič Mrkám

dasa_, Št, 19. 09. 2019 - 20:23

tak, tak, každá rodina má svoje vlastné chute a postupy. Preto som aj napísala, že rodinný recept.

My sme napríklad doma vždy dávali k tomu varené zemiaky. Manžel z domu zase chlieb. Dnes to mali s knedlou, lebo to bolo pre mna najrýchlejšie.

lastovička, Št, 12. 11. 2020 - 13:22

a my sme to jedávali s ,,ničím,,. Iba omáčku a guľky. Keď je mäso v rajčinovej omáčke tak k tomu knedla. Ale tu máme aj ryžu aj mäso, tak sa nám k tomu už nič iné nežiadalo

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama