reklama

Recepty na tradičné slovenské jedlá - halušky, pirohy, lokše...

Naničmama.sk , 31. 10. 2023 - 11:16
Recepty na tradičné slovenské jedlá - halušky, pirohy, lokše..., Varíme, pečieme, zavárame, Naničmama.sk

Kamila, Lia6, M.á.r.i.a, Martuška 123 | Koláž: Naničmama.sk | Tradičné jedlá


reklama

O tradičných slovenských jedlách by sme mohli dlho písať. Líšia sa od východu na západ, od juhu na sever. Recepty majú často iné mená, postupy aj zloženie. V mnohých však nájdeme spoločného menovateľa. Predovšetkým v zimných časoch a chudobnejších rodinách sa varilo hlavne zo zemiakov, múky, kyslej kapusty, fazule, mliečnych výrobkov či slaniny.

Ponúkame vám malú ochutnávku receptov našich prastarých mám. Niektoré jedlá varíte bežne, iné zriedka, niektoré z receptov možno nepoznáte.

Halušky či strapačky

Tie bryndzové sú vraj naše slovenské, aj keď k nám vraj doputovali zo Slovinska? V mnohých rodinách sa robievali aj stále robia aj s tvarohom, či kyslou kapustou a slaninkou.

Bryndzové halušky

Bryndzové halušky, recept
Foto: Kamila

Bryndzové halušky sú absolútna klasika slovenskej kuchyne. Ak chcete toto chutné, no nie práve diétne jedlo mierne odľahčiť, vyskúšajte trošku zdravšiu verziu slovenskej klasiky. Pozrite si recept na bryndzové halušky

Halušky s tvarohom

Halušky s tvarohom, recept
Foto: Martuška 123

Kedysi sa doma bežne vyrábal tvaroh. Ak nebola bryndza a poruke bol tvaroh, gazdinky pripravili halušky s tvarohom. Dnes takmer zabudnuté jedlo patrilo kedysi medzi veľmi bežné. Pozrite si recept na halušky s tvarohom

Pirohy

Pirohy sme vraj odkukali od susedov z Ukrajiny, ale verzie na sladko ako cestenice či perky, to nám snáď nikto nevezme.

Bryndzové pirohy

Bryndzové pirohy, recept
Foto: M.á.r.i.a

Slané pirohy s rôznymi plnkami sú veľmi chutné a veľmi sýte. Plniť sa dajú mäsom, zemiakmi. Zrejme najobľúbenejšie sú domáce pirohy plnené bryndzou. Pozrite si recept na bryndzové pirohy


reklama


reklama

Oravské pirohy

Oravské pirohy, recept

Foto: kora3d

Pirohy sa pripravovali a stále pripravujú aj na sladko. Zemiakové cesto sa plní makom, tvarohom, či slivkovým lekvárom. Pozrite si recept na oravské pirohy

Zemiakové pirohy

Zemiakové pirohy, recept

Foto: Kamila

Recept s fotopostupom na fantastické zemiakové pirohy s bryndzovou náplňou. Pozrite si recept na zemiakové pirohy

Úhrabky, lepenice...

Tradičné slovenské jedlo z tých najbežnejších surovín, ktoré kedysi boli v každej domácnosti. V rôznych oblastiach má tento recept viaceré variácie, základ je vždy rovnaký - zemiaky, kyslá kapusta a slanina.

Úhrabky

Úhrabky, recept
Foto: dasa_

Lahôdku našich prastarých mám pripravíte v základnej verzii len zo zemiakov, kapusty a slaniny. Pozrite si recept na úhrabky

Lepenice

Lepenice, recept
Foto: lia6

Tradičný recept od babky aj mierne upravená verzia, v oboch nesmie chýbať smažená cibuľa. Pozrite si recept na lepenice


reklama


reklama

Zemiaky s kapustou

Zemiaky s kapustou, recept
Foto: Kamila

Recept s fotopostupom na trochu modernejšiu verziu, ktorú sa určite zamilujete. Pozrite si recept na zemiaky s kapustou

Krúpna baba

Receptov na krúpnu babu je na Slovensku skoro toľko, koľko je receptov na kapustnicu. Niekde sa robí zo surových zemiakov, inde z varených. A niekde pol na pol ÚsmevÚsmev Nikde ale nechýbajú jačmenné krúpy.

Krúpna baba

Krúpna baba, recept
Foto: dasa_ 

Vynikajúce jedlo zo zemiakov, jačmenných krúp, cibule, slaniny, údeného mäsa a klobásy. Pozrite si recept na krúpnu babu

Krúpna baba ku kapustnici

Krúpna baba ako príloha ku kapustnici, recept
Foto: Veronika9

Recept s fotopostupom na babu zo zemiakov a krúp, ktorá sa podáva aj ako príloha ku kapustnici. Pozrite si recept na krúpnu babu ku kapustnici

Krúpová baba

recept na Krúpovú babu
Foto: Piletka

Recept s fotopostupom na tradičné sedliacke jedlo Hornonitrianskeho regiónu, kde ho nazývajú jednoducho - baba. Pozrite si recept na krúpovú babu


reklama


reklama

Lokše

Aj lokše patria k tradičnej kuchyni, aj keď dnes ich poznáme hlavne ako prílohu ku kačke a dusenej kapuste, voľakedy to bolo aj hlavné jedlo. Piekli sa na peci, dnes ich spravíte aj na liatinovej či teflónovej panvici.

Lokše

Tradičné lokše, recept
Foto: anjeli

Jednoduché, nenáročné a chutné. Môžete vyskúšať aj vo verzii na sladko. Pozrite si recept na lokše

Lokše s kačacou pečeňou

lokše s pečienkou, recept
Foto: tosijo

Recept na lokše od babičky treba opatrovať, zachovať a odovzdať ďalej. Pozrite si recept na lokše s kačacou pečeňou

Tvarohové lokše

Tvarohové lokše, recept
Foto: Martuška 123

Jednoduché lokše z tvarohu pečené na suchej panvici. Pozrite si recept na tvarohové lokše

A na záver zabíjačková ochutnávka

Jaternice, krvavničky či hurky. Vyberte si :)

Domáce krvavničky

Domáce krkavničky, recept
Foto: M.á.r.i.a

Ak máte radi zabíjačkové špeciality a dobrého mäsiara po ruke, vyskúšajte. Pozrite si recept na domáce krvavničky

Recepty na tradičné slovenské jedlá na sladko

Recepty na tradičné slovenské jedlá na sladko

Foto: Kamila, Martuška123, Kora3d | Koláž: Naničmama.sk | Sladké jedlá

Pozrite si aj recepty na tradičné polievky:
 

Polievky zo strukovínPolievky zo strukovín - fazuľa, šošovica, hrášok

Vybrali sme niekoľko chutných polievok z fazule, šošovice, hrášku aj cíceru.


recepty na kapustnicu

Recepty na kapustnicu

10 receptov na kapustnicu - s hríbami, klobásou aj údeným mäsom.

Pozrite si aj

M.á.r.i.a, Ut, 18. 02. 2020 - 15:36

Všetky recepty sú božskéééé ÁnoÁno, len tie moje bryndzové pirohy nie sú zo zemiakového cesta Chichocem sa

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama