reklama

Očista tela i duše

Pridal/a dasa_ dňa 26. 02. 2020 - 07:32

reklama

Vždy ma prekvapí, keď čítam, že nikto sa rozhodol pre veľké upratovanie vo svojom tele a duši a odchádza niekam do východných krajín, aby tam meditoval, podstupoval pôst, cvičil. Keď si predstavím len tú dlhú cestu, nehovoriac o peniazoch, čo to stojí ....

A pritom aj v našej domácej tradícii máme dosť príležitostí na zmeny. Aj telesné, aj duchovné. Dobre to kedysi naši otcovia vymysleli. S blížiacou sa jarou sa zásoby zmenšovali. Áno, pozabíjali svinky, ale tie museli vydržať celý rok. Pekne zasolené a zaúdené. A tak prišlo obdobie očisty. Pôstu.

Dnes si fakt nemusíme vytvárať zásoby. Ale isté stíšenie je potrebné pre každého. Urovnanie myšlienok. Ak chce niekto aj meditovať, stačí si vybrať. Môže sa napríklad len tak obyčajne modliť. Alebo zvoliť inú formu meditácie. Úplne najťažšie je vydržať pár minút nemyslieť úplne na nič

Lebo v pôste nejde iba o vzdanie sa hojnosti pokrmov, zábavy. Oveľa dôležitejšie sú možno iné veci.

Môžeme sa vzdať napríklad :

- pesimizmu, negativizmu, znechutenia a naopak stať sa aspoň na chvíľu optimistom, človekom plným nádeje.

- smútku a naopak radovať sa z krásy, ktorá je na každom kroku, len jej otvoriť srdce

- zúrivosti, nenávisti a hnevu a trochu viac odpúšťať a milovať

- žiarlivosť a mať viac dôvery

- ohovárania a trochu viac kontrolovať svoje slová

- rezignovania a neprimeraných obáv, trochu viac ver a vytrvaj.

 

A pridať do života môžeme napríklad aj chviľu čítania denne. Nemáte čo čítať? Skúste si napríklad spomenúť na povinné čítanie a dobehnúť to, čo ste kedysi v školských laviciach nestihli. Alebo čo sa vám páčilo a možno by stálo prečítať si to isté s odstupom rokov. Niekto možno skúsi znova jazyky. Alebo naplánuje dlho odkladané  návštevy starých rodičov....

Keď k tomu pridáte ľahký pohyb, poďakuje aj vaše telo.

Pre mňa je takéto úsilie vždy lepšie, keď je niečím orámované. Napríklad 40 dňami do Veľkej Noci. Vtedy mi ide aj to vzdanie sa čokolády nejak ľahšie Úsmev.

A že nevydržíte celých 40 dní? Nevadí. Ak by ste skúsili tých 40 dní spočítať, tak zistíte, že nedele sa nepočítajú Pohoda.  A vlastne zlyhanie nie  je zlé. Vždy môžeme vstať a ísť znova. Dôležité je však vstať. A ešte dôležitejšie je začať.

 

(Inšpirované Saletínmi z Rozkvetu)

 

 

 


reklama

reklama

Kamila, St, 26. 02. 2020 - 18:00

Plne súhlasím, už netuším síce ako s tým naložím, bo ja zväčša čokoľvek realizujem práve vtedy keď ma osvieti, kopne múza, príde ten správny čas Úsmev

balalajka, Št, 27. 02. 2020 - 10:24

Ja neviem, ja som taký úžasný príklad toho, že "zakážte" mi niečo a ja idem just do toho. Jak 3ročné trucovité decko Chichocem sa.

Napíšete o pôste a ja objavím také skvelé recepty, že sa neviem dočkať, ktorý prvý vyskúšam.

Jahodový krémeš. Odpaľované orechové guľky s marhuľovou omáčkou, tvoje cviklové rizoto, Hotteok (kórejské streetfood, už som kedysi robila a teraz mi zas došli na chuť), bravčové rebierka v BBQ omáčke. Ach jaj. No nebudem ja čakať veru 40 dní. Sorry dámy.

Sranda je, že napr. pred Vianocami tiež by malo byť počas adventu obdobie stíšenia. Realita je iná. Rovnako konečne teraz pred Veľkou nocou sa konečne začína robota zobúdzať a tak začíname makať a jašiť sa. My radi. Budú z toho bubáky, lebo ten január ... ach jaj, mám pocit, že kto prežije január, ten prežije rok.

No. Ale s tým čítaním, s tým sa pripojím.

Pohyb zachovávam - tam som očistená celá. Ešte by chcelo očistiť aj tenisky. Váľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Št, 27. 02. 2020 - 12:24

Jaaj, mne sa zdá, že polovica toho, čo si vymenovala sú predsa pôstne recepty Veľký úsmevVeľký úsmev . Kľudne sa daj do toho. To nie je to najpodstatnejšie, či ješ alebo neješ mäso.. Ale o to nejde. Ide o to nájsť si čas na seba, pozrieť sa sám sebe dovnútra.

Odkedy som toto napísala, tak rozmýšľam o mojich obavách. Nedokážem sa ich zbaviť. Idú so mnou od detstva. Potrebovala by som s tým nejak pracovať. To by bola pre mna tá pravá výzva. A nie to, či si dám mäso alebo si nedám mäso.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama