reklama

Karfiolovo tekvicové kari

Pridal/a dasa_ dňa 13. 05. 2020 - 10:09 - Recepty dasa_
Karfiolovo tekvicové kari, Hlavné jedlá, recept, dasa_

reklama

Karfiol s tekvicou v jemne pikantnej krémovej omáčke

Ingrediencie
1 kus karfiol
1 kus hokaido
200 milligramov kokosové mlieko
1 polievková lyžica karí pasta
1 čajová lyžička rímska rasca
1 čajová lyžička koriander
1 polievková lyžica zázvor
1 polievková lyžica kurkuma čerstvá
2 strúčiky cesnak
1 čajová lyžička mletá kurkuma
2 kusov jarná cibuľka
1 štipka soľ
1 zväzok vňať
2 polievkové lyžice olej
1 hrnček hrášok
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Karfiol rozoberieme na ružičky a umyjeme. Tekvicu očistíme a nakrájame na kocky (hokkaido netreba ani šúpať), Cibuľu nakrájame na jemno. Kúsok zázvoru a ak máme, tak aj kurkumy očistíme a tiež nakrájame na jemno, cesnak rozdrvíme.

Na oleji chvíľu opekáme rímsky kmín a koriander. Pridáme zázor, kurkumu a cesnak a opekáme asi 30 sekúnd. Pridáme cibuľku, kari pastu a prudko restujeme. Vsypeme karfiol, tekvicu a spolu krátko pekáme. Podlejeme asi 2 lyžicami vody, jemne osolíme, pridáme kurkumu alebo kari korenie v prášku a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Pridáme kokosové mlieko, priemiešame a spolu dusíme prikryté do mäkka, ešte 5-10 minút. Pridáme mrazený hrášok a necháme prejsť varom. Na záver prisypeme  nakrájanú zelenú vňať podľa vlastnej chuti.

Podávame s ryžou. Hotové kari môžeme posypať semienkami čierneho sezamu alebo černuchy.

Doplňujúce poznámky

Je pravdepodobné, že nie všetky koreniny budete mať doma. Možno bude stačiť použiť hotovú zmes kari korenia z obchodu. Omáčka by mala byť jemne pikantná.

Ak vymeníte kari korenie a kokosovú smotanu napríklad za mletú papriku a klasickú smotanu, tak vznikne karfiolovo tekvicový perkelt a bude tiež výborný Úsmev

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
25 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
20 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

balalajka, St, 13. 05. 2020 - 14:03

Mňa vždy fascinoval názov "kari". Kari korenie milujem, ale dlho som mala predstavu, že kari je s mäsom. Možno preto, lebo ja to kari korenie na mäso dávam. Veľký úsmev

Ale toto vyzera Tlieskam ... normálne to tu cítim ako to vonia. Vďaka.

dasa_, St, 13. 05. 2020 - 15:56

Dokúpim suroviny a idem aj na niečo z mäsom ÚsmevÚsmev

Mala som celkom problém to nazvať kari, lebo mám pocit, že netuším, ako to má vlastne chutiť, čo je tá originálna chuť. Prešla som veľa receptov a každý bol iný. Tak som nadobudla pocit, že korenie, cibuľa, základná surovina a kokosové mlieko je kari, šmrncnuté východnými kuchyňami. Len teda, asi to korenie bude dôležité. A keď je korenie hlavne červená paprika a smotana miesto kokosového mlieka, tak perkelt poznačený maďarskou alebo rakúsko-uhorskou kuchyňou. A keď miesto mlieka pridáš sekané paradajky, tak si v južnej európe.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama