reklama

Čo sa čudujete? Taká je doba

Pridal/a balalajka dňa 08. 07. 2020 - 07:46

reklama

Presne takto znel jeden komentár v nemenovanej diskusii na FB.

Člen skupiny pomáhajúcej si nájsť stratené autá totiž zaparkoval tam kde nemal. Na chodníku, ktorý slúži aj ako príjazdová cesta do brány školy. Cez celú šírku. Z prava 10cm, z ľava 10cm. Na 25min - vraj na to, aby vyzdvihol u starých rodičov svoje deti. Vraj nebolo kde. To by bolo zatiaľ len na povzdychnutie a hundranie. Lenže, našiel sa dobrák, ktorý mu pred auto položil betónový stĺpik. Čo ja viem, koľko vážiaci? 30kg? Menej? Viac? Proste trošička ho zdržal. A k stĺpiku pribudol škrabanec po celej šírke. Či to spravila jedna osoba, ťažko povedať.

No a teraz diskusia - priestupok (parkovanie na chodníku) versus trestný čin (poškodzovanie cudzieho majetku). V diskusií padli invektíva na oboch stranách. Kto mal na čo právo. Kto bral právo do svojich rúk. Či mohol, či smel, či ho chápu alebo nie.

Popravde?

Nedávno nám v robote zaparkoval jeden exot priamo pred bránu firmy. Nákladnú bránu. Zistili sme to o 10tej, keď prišiel nakladať zákazník tovar. Čas obiehať okolosídliace firmy a hľadať majiteľa nebol. Zákazník parkoval na ceste, zavadzal premávke. Na druhej strane sa tiež ponáhľal ďalej. No tak sme nastúpili celá čata a nosili tovar v rukách. Necelú hodinu. Výsledok? Strata x ľudí hodinovej roboty. Našťastie nepoškodený tovar - nie vždy sa všetko dá nosiť ale v rukách. A tak sme začali tŕpnuť, či nepríde avízovaná dodávka vyše tony 4m hliníka z Turecka. To by bol iný mazec! A samozrejme pátrať po majiteľovi. Obehli sme firmy a firmičky, pýtali sa zubára, kaderníčky, či niekto z klientov náááhodou ... Nikde nikoho. O 11,30 ma to prestalo baviť a zavolala som mestských. Prišli rýchlo. Dali papuču. Ozaj - aj to - chceli sme od zlosti mu dať okolo auta prekážky, aby on nemohol tiež sa pohnúť a mal zlosť ako my. Tak ma poučili - to sa nesmie. Je to vraj trestný čin alebo priestupok - teraz neviem. Takže sme čakali . Milý majiteľ prišiel niekde okolo 13,30. Pravdepodobne zaplatil adekvátnu pokutu.

Výsledok? Poučená, že polícia môže pokutovať len prípady, kedy zaparkujú na súkromnom pozemku a bránia vo vjazde. Inak nie. Ak sa vám niekto postaví na pozemok a nebráni vstupu, na to sú krátki.

Tak teraz uvažujem nad tými 25 minútami a kto mal na čo právo v tom príspevku na FB. Hmmm. Poškrabať auto je zlé. Vskutku. Ale nechať 25 minút auto a arogantne odísť a brániť vo výjazde je pre mňa napr horšie. Nehovoriac o tom, že na chodníku nemá čo parkovať. A diskusia? Asi tak skončila tým, že niekto nemal kde zaparkovať a tak zastavil na čas nevyhnutný na naloženie a vyloženie vozidla tam kde nemal. A niekto zas chcel okolo auta prejsť a nechtiac ho škrabol zipsom. Takže v podstate ako zvyčajne - nikto za nič nemôže. Pohoda


reklama

reklama

dasa_, St, 08. 07. 2020 - 07:55

V týchto situáciach sa dostávame k tomu, že kde končí sloboda jedného, začína sloboda druhého. To že niekto nemá kde zaparkovať proste nemôže znamenať, že poškodí niekoho iného. Sa občas správame, akokeby parkovanie bolo základné ľudské právo.

Kamila, St, 08. 07. 2020 - 09:43

Nepríjemné situácie, inak rozmýšľam ako vám pomohli s tou papučou, viac by vám pomohlo ak by ho odtiahli, či to ako funguje ...?

adris, St, 08. 07. 2020 - 12:54

Papuču som raz dostala aj ja. Išla som k zubárovi. Parkovacie miesta pri ambulancii plné aj všade naokolo. Neďaleko bol taký ja tomu hovorím, že otoč, skrátka okruh, kde sa točili autobusy. Podotýkam, že to bolo na sídlisku mimo centra a na málo frekventovanej ceste. Krúžila som okolo aj štyri krát, ale objednaný termín nepustil a tak som zaparkovala na tom okruhu zo strany mimo hlavnej cesty. Nikomu som nezavadzala, od zastávky autobusu tiež dostatočne ďaleko a predsa... Značka hovorila, že sa tam nesmie stáť. Podľa pokynov som volala mestských policajtov Poslali najbližšiu hliadku. Akurát som im nevedela ani vysvetliť čo sa stalo, lebo mi ťahali nervy zo zuba čistili kanáliky. Bolestivá záležitosť. Keď ma hliadka zbadala, dali síce pokutu, ale najnižšiu možnú. Tuším 10 eur. Odvtedy neparkujem, tam kde sa nesmie a radšej sa peši prejdem aj dva bloky.

Alena7, Št, 09. 07. 2020 - 15:57

Takémuto parkovaniu ja hovorím "na hulváta". Nuž a možnosť policajtov zakročiť len pri státí na vjazde je diskutabilné. Nám raz pred firmou zaparkovalo auto tak, že blokovalo nie vstup/vjazd, ale prístup k skrini s rozvodom elektriny. ..lebo šak musí byť prístupný zvonku. Ak by bol vypadol prúd, tak by sme sa k vonkajším ističom  nedostali... a bez počítačov sme veru neschopní pracovať. Po 2 dňoch som nevydržala a poobede za stierače na predné sklo capla papier A4 s patričným textom (slušne napísané, že treba preparkovať). Chvalabohu ráno auta nebolo.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama