reklama

ROZVOD-sociálna kuratela

Pridal/a silvika98 dňa 08. 07. 2020 - 13:56

reklama

Otázka používateľa
Silvia

Potrebujem poradiť.Podala som žiadosť o rozvod a prišlo mi predvolanie na odd.sociálnej kurately,vo veci riešenia úradnej veci rozvodu manželstva a úpravy výkonu rodičovských práv a povinností k mal.dieťaťu.

Je potrebné priniesť nejaké dokumenty?Ako sa pripraviť a čo očakávať?Vec sa má tak,že som navrhla STRIEDAVKU (viem,má svoje za a proti). No aj keď som dosť silná osobnosť,veľmi sa bojím,keďže manžel a jeho rodina(s ktorou bývame v 3-generačnom dome), sú nenápadní, no ťažký manipulátori a majú dar reči. Máme 10 ročnú dcéru,ktorá nás oboch ľúbi, no keďže ja som tá prísnejšia,lebo si myslím a vyžadujem,že(dieťa by malo mať určité hranice a nejaký ten režim). Proste dcére o rozvode povedali bezo mňa a ona sa vyjadrila, že ,,tete" bude aj klamať, len aby s toho domu neodišla. Ide o to, že celé roky (bohužiaľ nedalo sa s tým nič robiť), všetko jej povoľovali, dávali materiálne veci a svojimi negatívnymi pripomienkami na mňa pokrivili dcére charakter a kladné hodnoty, ktorým som ju učila. Manžel taktiež podkopával moju autoritu, hlavne tým, že sme nemali jednotnú výchovu a mali rozdielne názory na výchovu. Je toho veľa na rozpisovanie, tak zatiaľ len tak akože v skratke. Otázka znie, aká je pravdepodobnosť, že mi dcéru ,,nevezmú" manipulátori a súd ju zverí manželovi.Vopred ďakujem.

 

Odpovedá
JUDr. Milan Ficek, advokát

Dobrý deň, 

účelom tohto pohovoru je vyriešiť celú záležitosť zmierlivo. Nemusíte si nosiť nič, okrem toho, čo Vám napísali v predvolaní.

Ak ste schopná sa o dieťa postarať a máte vytvorené podmienky k striedavej starostlivosti, tak by dieťa malo byť prednostne zverené do striedavej starostlivosti. 

Nemal by byť dôvod na to, aby dieťa bolo zverené otcovi. 

Na názor dieťaťa sa súd pýta a je dosť možné, že si dieťa predvolá na návrh niektorého z rodičov na pojednávanie. Dostatočne školený psychológ by mal viacerými otázkami odhaliť, či dieťa nie je manipulované. Veľakrát sa ale stretávam s tým, že sa tieto veci riešia na strane sociálnej kurately len povrchne. Preto možno pouvažujte nad tým, že by ste do súdneho konania prizvali znalca, ktorý by túto manipulácia odhalil. Opätovne treba poznamenať, že sú aj znalci, ktorí to nedokážu rozpoznať (najmä ak im nezáleží na svojej práci). 

Nevzdávajte sa. Boj o dieťa a "kupovanie" si dieťaťa pred rozvodom je bežné, aj keď veľmi nevhodné pre psychiku a výchovu dieťaťa. 

O rozvode, striedavke, prípadne ďalších veciach týkajúcich sa rozvodu si prečítajte tu: Rozvod

 

JUDr. Milan Ficek, advokát

advokátska kancelária Ficek & Ficeková

www.ficek.sk


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama