reklama

Dokedy vlastne?

Pridal/a svokor dňa 28. 07. 2020 - 10:43

reklama

So svokrovcami síce nebývame, ale sme v pravidelnom styku. A zrejme začína prichádzať doba, keď sa budeme musieť o nich začať aj viac starať.

Svokor má cez 80. Dlho to bolo všelijak, tuhý fajčiar, alkoholik. Z alkoholu sa dostal pred cca 30 rokmi, odvtedy ani kvapka. Cigarety ukončil zo dna na deň pred 10 rokmi. Začali sa hlásiť choroby, tak prestal.

Postupne sa vekom tie choroby pridružovali. Zatiaľ je relatívne samostatný, ale podľa lekárskych správ je vidieť, že choroby napredujú.

A tu je tá moja otázka. Nakoľko trvať na extra zdravej výžive u takýchto ľudí. Zakazovať klobásy, slaninu, nedopriať vajíčka. Žiadne vysmážané, iba mäso dusené? Žiadne sladké, maximálne tak ovocie. Lebo sa tomu bráni. So žalúdkom a zažívaním nemá problém, skôr sa ukazuje problém s krvou.

Máme byť prísni a trvať na dodržiavaní zdravej výživy? Alebo už radšej poľaviť. A kľudne mu na raňajky dopriať aj praženicu, alebo párky? Klobásu? Na obed pečený bôčik? Alebo ho nútiť do sójových náhrad? Do zeleniny, ktorá je jeho celoživotný nepriateľ? Zakázať mu kávu? Nehovorím, že denne pojedá slaninu, ale raz, dvakrát do týždňa si ju dá. Najlepšie jedlo sú stále rezne.

Zrejme by mu zdravá strava o kúsok predĺžila život. Ale bude aj spokojný? A bude to šťastný život? Ako sa rozhodnúť?


reklama

reklama

lastovička, Ut, 28. 07. 2020 - 11:58

ja by som to upravila iba mierne. Ak bude mať na raňajky párky, kupovala by som najkvalitnejšie, tak na obed mäso na šťave, príloha, kúsok zeleniny.  Nie každý deň vysmážané, slaninu, ťažké. Alebo nie ráno, aj na obed . Ale neodopierala by som. Sú zvyknutí na takú stravu a myslím si, že nejaká veľká zmena v tomto veku by asi už nenastala. A okrem toho , ja neverím soji a tým náhražkám. Aby im to viac neuškodilo ako klobása. A ďalšia vec, ak mu strava predĺži život, ak vôbec, choroby budú asi napredoať, bude trpieť, otázka je, aký to bude život? Ja osobne by som si v tomto veku už nechcela nič odopierať. Jesť niečo čo mi nechutí a ,,trpieť,, tým. Vyradila by som iba také potraviny, ktoré mu spôsobujú akútne problémy. Napr. po zjedení niečoho viete, že mu bude zle, to by som nedávala. Ale ostatné striedala a snažila sa primiešať aj trošku ovocia a aj tej zeleniny. Možno by som uvažovala nad pridaním čajov z byliniek. Ak môže.  Možno to trošku vykompenzuje tú občasnú ,,nezdravú,, stravu.

zeg, St, 29. 07. 2020 - 06:06

Veľmi by som chcela vidieť 80 ročného dedka, ktorému nasilu vnútite zdravú stravu. Aspoň ja mám skúsenosti, že sú starí ľudia veľmi tvrdohlaví čo sa týka stravovania.  

Však to treba skúsiť nejak postupne s mierou. A nevidím napríklad nič zlé na praženici na raňajky, pokiaľ nie je z ôsmich vajec a na slanine. Myslím, že celkom by stačilo obmedziť mastné, slané a pokúsiť sa zaradiť nejaké ovocie, zeleninu, zdravšie pečivo, jogurty, nátierky a tiež pitný režim. A jedlá by mali byť chutné, dochutené, namiesto pikantné ho korenia používať bylinky. 

Kamila, Ut, 28. 07. 2020 - 13:16

Nešla by som do žiadného extrému, akurát by mal z toho stres, ktorý nepridá žiadnej chorobe. Skúsiť s ním dohodnúť, ak jedlo menej zdravé, tak max jedno denne, raz za dva dni ... a  skúsiť sa dohodnúť na nejakých ústupkoch, pri  chutne pripravených zeleninových jedlách, že bude skúšať niekedy. A čo čítam, pohyb je dôležitý, pravidelná chôdza ...

dan-cula, Ut, 28. 07. 2020 - 14:54

no ....niekomu po 80-ke nasadiť "zdravú"stravu,možno fitko,možno....sa mi zdá postavené na hlavu.

nenápadne sa dá pomeniť kadečo...aj strava!nie od raňajok po večeru a dennodenne..

z toho príspevku mám skôr pocit,že svokor začina byť obtiaž a bijíte sa aby vám neostal na krku..

Hrotiť to, že kto z koho nepomôže nikomu.Hlavne vám nie...

 

 

aramana, St, 29. 07. 2020 - 08:01

Svokor má cez 80... Bodaj by sme sa my toľko dožili a vedeli si ešte utrieť zadok Mrkám​​​​​​

Svokra nechajte nech je rád že je rád, nič mu nenutte. 

Pridám veselú príhodu z ulice :

Mamka, veľmi stará kričí svojmu synovi 

- ale vieš ze toto by som ja jest asi nemala, doktor zakázal 

Syn odpovedá 

- ale mamka, vy tri dni pred smrťou už môžete jesť všetko! 

 

 

 

lienka, St, 29. 07. 2020 - 10:12

ja to tak pozorujem....

jedlo je už jednou z jediných radostí v tomto veku...

je to dilema, ako sa zachovať

ak sa budeš tomu venovať, môžeš mu skúsiť vyvárať a ponúkať varianty zdravých jedál, ale máš na to priestor a energiu?

držím palce

Evka1223, St, 29. 07. 2020 - 15:46

Mám to podobne s mamou...v minulosti si skôr držala líniu, prípadne niektoré jedlá vôbec nekonzumovala kvôli žlčníku (už je roky von).  Dnes má 83 a normálne dostane chuť na chlieb s masťou a cibuľou, prípadne slaninku, párky...Pamätám si, že párky niekedy nevzala do úst. Nezje toho veľa, tak raz za čas kúsok chlebíka s dobrou domácou masťou ju nezabije, 1-2 párky tiež nie. Chute sa menia a odopierať narobí viac škody ako osohu. Keď je to s mierou a svokrovi to nerobí tráviace problémy, tak by som sa nebála.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama