reklama

Zemiakové kysnuté pagáče

Pridal/a melisa dňa 07. 01. 2021 - 15:57 - Recepty melisa
 Zemiakové kysnuté pagáče, Slané, recept, melisa

melisa


reklama

Výborné zemiakové  kysnuté pagáče, ktoré sa u nás pečú už dlhé roky.

Ingrediencie
50 gramov droždie
150 millilitrov mlieko
1 čajová lyžička kryštálový cukor
4 hrnčeky hladká múka špeciál
2 hrnčeky zemiak
1 hrnček olej
1 kus vajce
450 millilitrov mlieko
4 čajové lyžičky soľ
  rasca
  soľ
  sezam
  tvrdý syr
Na potretie:
1 kus vajce
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Kvások: v 150 ml vlažného mlieka rozpustíme kávovú lyžičku cukru, rozdrobíme droždie, dobre rozmiešame a necháme vzísť kvások asi 10-15 minút.

1 šálka - 300 ml. Do misy preosejeme 4 šálky múky, pridáme 2 šálky najemno postrúhané zemiaky, ktoré si uvaríme v šupke deň dopredu, olej, rozšľahané vajce, soľ, kvások a vlažné mlieko. Vymiesime polotuhé cesto pomocou mixéra, robota alebo ručne, prikryjeme a necháme nakysnúť na teplom mieste asi jednu hodinu.

Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm a pomocou formičky priemer 5 cm vykrajujeme kolieska, nožom urobíme mriežku. Ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie s odstupom, nakoľko zväčšia objem. Plech môžeme potrieť jemne olejom. Každý pagáč potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom a posypeme rascou, sezamom, syrom. Na plechu necháme podkysnúť asi 15 minút. Upečieme do zlatista vo vyhriatej rúre, pri teplote 200°C. Celkovo som mala 3 plechy.

Podľa tohto rodinného receptu pečiem pagáče už veľa rokov a doporučujem vyskúšať.

Necháme vychladnúť a podávame. Piekla som ich na Silvestra. Sú výborné, jemnučké, ľahké. Dobrú chuť!

Výnos
3 plechy
Celkový čas
2 hod, 20 minút
Čas prípravy
1 hod, 20 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama