reklama

Zmyslel si brigádovať

Pridal/a kp dňa 19. 02. 2021 - 14:47

reklama

Kto? Môj syn.

Kedy? Práve teraz.

Ako na to prišiel? Netuším.

Čo na to vravím? No nadšená som nebola.

Prednedávnom dosiahol 16-tku.  Na živnosť oficiálne "pracoval", teda spieval už od svojich 10 rokov, takže áno, isté skúsenosti stihol nazbierať. Oficiálne si v Nemecku deti smú privyrobiť od svojich 13 rokov, pričom do zárobkovej činnosti spadá v ich prípade napr. roznášanie novín, doučovanie, venčenie psa a pod.

V lete Michaelovi končí povinná školská dochádzka (keby chcel) a už by mohol normálne pracovať. Alebo popri škole brigádovať na tzv. minijob, ktorý je z hľadiská daní výhodnou formou, ako zarobiť.

Rozhodol sa pre vykladanie tovaru v jednom známom potravinárskom reťazci. Napísal si vzorovú žiadosť, no nedávala som jej veľkú šancu. Veď o brigády prišli všetci študenti, o prežitie bojujú zamestnanci mnohých odvetví. Však i naša suseda - letuška Lufthansy - už niekoľko mesiacov sedí v pokladni obchodu o dve ulice ďalej. Niečim účty platiť musí.

O všetky pomocné práce sa teraz bijú predovšetkým ľudia z kultúry - speváci, herci, ale i iní drobní živnostníci (kolotočiari, veľtržníci, atď., atď.)

Na moje prekvapenie sa mu ozvali späť. Ani nedýchal, keď si prečítal správu na mobile. Vznášal sa nad zemou do výšky stropu a pýtal rady od rodičov, ako správne odpovedať na jeho absolútne prvom (online-) pohovore.

Predpokladám, že sa mu ozvali práve vďaka zmienke o 8 rokoch strávených v zbore. To zvučné meno otvára dvere na mnohé miesta, lebo ho (i neznalí skutočných rozmerov) spájajú s drinou a vytrvalosťou.

Konečné odmietnutie nakoniec prišlo priamo z centrály. Na pohovore zaujal, ale podnik má momentálne zákaz náberu nových síl.

Sklamaný bol iba chvíľu, lebo pred podobnou odpoveď sme ho vystríhali vlastne hneď od začiatku. Medzitým som ale objavila inú možnosť. Korona rozprúdila online vyučovanie. Nuž som mu navrhla, nech sa orientuje týmto smerom. Súhlasil. Slovo dalo slovo a ja som nás pred dvoma týždňami prihlásila na stránke, teda platforme, organizujúcej výuku. Než sa Michael oťuká, som dočasne šéfom ja.

Zatiaľ čakáme na prvého zákazníka. Hoci ešte nikoho nemáme, výhodu celého vidím v tom, že i Michael sa učí, ako sa "nesprávať" a ako odolávať sklamaniam. Lebo po jeho prvom potenciálnom záujemcovi sa tak typicky zľahla zem skôr, než vôbec niečo stihlo začať ... alebo: zčista jasna hral mrtvého chrobáka.

Zásada č.1 - ak sa niekto z akýchkoľvek dôvodov nedostaví na dohovorený termín, je slušné tento termím i vopred odvolať alebo v istých prípadoch dodatočne ospravedlniť. Nechápem, prečo práve toto robí mnohým Slovákom problém.

No a mňa zasa sledovanie diania na stránke priviedlo na novú myšlienku, len ňou ešte musím nadchnúť istú osobu.

Ale iné som chcela: občas som tu zaregistrovala, ako niektorá z NM-ám robila na nejakých projektoch, ktoré zrušili a ona z vážnych zdravotných dôvodov nevie nájsť vhodnú náhradu a i muž prišiel o zamestnanie... sorry, nespomeniem si na nick - možno by si tiež mohla niečo, teda tvoje kurzy, skúsiť cez tú platformu. V prípade potreby rada poskytnem na základe vlastných pozorovaní pár tipov, ako tam fungovať.

 


reklama

reklama

dasa_, Pi, 19. 02. 2021 - 16:23

Jaaj, brigádovaniu mladých veľmi fandím. Je super, že môžu už od 13 rokov také niečo robiť oficiálne. Vôbec nevadí, že je to len venčenie, roznášanie novín. Každá skúsenosť sa počíta. Na jednej strane vidia, že odpracovať x hodín na to, aby si niečo zarobil nie je úplne jednoduché. Možno si aj rozmyslia, či predsa len nechcú niečo študovať a nie takto makať celý život. Aj keď na manuálnej práci nie je nič zlé. A vidia aj iné veci - je zaujímavé pozorovať, ako sú podniky zorganizované. Ako je zariadené objednávanie, ako sa dopĺňa čokoľvek kamkoľvek. Ako sa treba postarať. Držím palce, aby to s plánmi vyšlo.

kp, Pi, 19. 02. 2021 - 16:36

ďakujem, Dáši... inak tu ten systém beží vcelku inak, než som to poznala zo Slovenska... aspoň ja si tak pamätám ten tlak - výška akoby kedysi bola náhradou za plátanie iných, vtedy nesplniteľných možností - v Nemecku sa práveže dosť veľa mladých ľudí rozhodne i pre kombináciu: najprv si spravím nejaké Ausbildung - čo by som prirovnala ku slovenským stredným odborným školám - nech mám niečo v ruke, nejaké remeslo ... a potom pôjdem študovať - dokonca vrámci vysokých škôl študuješ v závislosti od fachu jeden, poprípade dva vedľajšie odbory a keď zistíš, že ťa oslovili viac, môžeš na ne presedlať - čiže ja som pôvodne robila nemčinu a ako jeden z dvoch doplnkových kombinácii som si dala právo ... a keby som chcela, mohla som naň prejsť... ako to teraz presne funguje na Sk, netuším

dasa_, Pi, 19. 02. 2021 - 16:37

Mám spolužiačku. Mala super nadaného syna, s ľahkosťou bilingválne gymnázium, potom samozrejme univerzita. Po nejakom roku, dvoch zrazu koniec. Odišiel práve do nemecka a vyučil sa kuchárom. Teraz to aj robí,

A iný prípad, zahraničný učiteľ, na slovensko prišiel učiť na bilingválne gymnázium už ani neviem aký predmet vo svojom rodnom jazyku. A tu sa rozhodol a popri práci sa vyučil ako rezbár.

kp, Pi, 19. 02. 2021 - 17:06

tiež poznám z TV jedného špičkového, uznávaného kuchára, ktorý študoval matematiku a popri štúdiu si privyrábal v reštike, aby nakoniec úplne presedlal, moja kolegyňa zasa vyštudovala umelecké maliarstvo (veď som to i spomínala, že sme pod jej vedením s deťmi robili na Vianoce obrazy) a po štúdiu sa vyučila za kuchárku a teraz robí pol na pol v družine a v jednom Bioladen, kde varí - minule zasa v TV dávali reportáž o nejakej inžinierke, ktorá si v 50-tke zmyslela ísť pracovať ako rušňovodička, spravila si potrebný kurz a už jazdí kdesi po republike ... a ja som sa tiež už pred rokom chystala na kurz farmárky (alpaky) a stavby domu ... a potom prišla korona

dasa_, Pi, 19. 02. 2021 - 17:24

tento varí iba v malej pizzerke. Iba on a jeho frajerka. Žiadna veľká gastronómia

kp, Pi, 19. 02. 2021 - 17:30

veď to je jedno, kde to robí, hlavne, že ho to napĺňa ... ja som si na Vianoce želala knihu "Biblia zmrzlinára" ... keď už teda nie tá farmárka, lebo zmrzlina sa smie predávať i teraz ... v spojitosti s tým, že ak sa raz presťahujem, nový job si asi rýchlo nenájdem ... a viem, že na okolí tam zmrzlinu nerobí nik... kurzy som tiež už pozerala, no momentálne nie sú v ponuke

dasa_, Pi, 19. 02. 2021 - 17:42

Odporúčam Piknik v Provence - príbeh zo života okrem iného aj o zriadzovaní zmrzlinárne.

Zmrzlináreň bol vždy môj sen. V rôznych fázach života som bola na rôznych stupňoch posunu k tejto méte. Už som mala aj stroje vybrané. Vždy z toho nejak zišlo. Už pozeram len také malé domáce stroje. Škoda, že to u nás nemá kto jesť :)

 

kp, Pi, 19. 02. 2021 - 18:05

ale ved nie je pomienkou, ze ju musia jest tvoji doma Váľam sa od smiechu po podlaheponukni okoliu... stroje som si pozerala uz i ja, ale potom som si povedala: najprv kurz, potom dom (aby som si nemusela prenajimat priestory) a uz som i rozmyslala nad nejakou brigadou priamo u nas v Mnichove, nech nazbieram nejake skusenosti (to mozem robit ako minijob)

dasa_, Pi, 19. 02. 2021 - 18:07

Áno, presne na toto su tie rôzne brigády dobré - vidíš, ako to robia iní. Taká minipriemyselná špionáž. Samozrejme, nie každé prostredie je inšpirujúce, ale zas sa aspoň môžeš zoznámiť s niekym iným

kp, Pi, 19. 02. 2021 - 18:24

ved ja im nicim a nijako neuskodim, ani tu v Mnichove, toboz potom na dialku, takze nie som spion Veľký úsmev iba usilovny ucen... teraz som skor zvedava, ako dopadne otvaranie skol od buduceho tyzdna...

dasa_, So, 20. 02. 2021 - 11:41

Ja som sa snažila naozaj zodpovedne k projektu zmrzlina pristúpiť a zistila som, že mňa by bavilo tak akurát hrať sa s receptami. Ale už to ostatné okolo, práca s ľuďmi by už bola nad moje sily. Tak to zase ukladám do priečinka sny

kp, So, 20. 02. 2021 - 12:03

mozes, prosim, upresnit " to ostatné okolo, práca s ľuďmi by už bola nad moje sily " - nie som si uplne ista, ktorym smerom cielis (i ked istu predstavu mam)

dasa_, So, 20. 02. 2021 - 12:23

Nuž, keď hovoríš o zmrzline, tak mám predstavu, že ju chceš aj predávať. Predstava, že sama zmrzlinu varíš, vymýšľaš, staráš sa o dodávky surovín, o fungovanie aj predávaš je nereálna. Potrebuješ ľudí. Aspoň ešte jedného, čo predáva a striedaš sa s ním. Potom si vieš spočítať, koľko stojí 1 zmrzlina, koľko sú na ňu náklady. Všetky náklady, vrátanie kelímkov, boxov, zabezpečenia všetkých bezpečnostných, zdravotných a neviem akých podmienok. Spočítaš, koľko potrebuješ predať kopčekov zmrzliny, aby si mala na mzdu, odvody, straty.... Nehovoriac o hygiene. No a potom celé leto si v jednom kole, lebo je sezona. Brigádnik ti nevykryje všetky časy, potrebuje aj oddych. Takže predávaš aj ty vrátane celej rodiny. Jooj, strašnew veľa mi toho napadne, čo treba zabezpečiť. A tak rozmýšľam, či naozaj chcem svoj čas využiť na toto. Či ma to bude baviť naozaj. A za koľko rokov sa vrátia investície? Do toho príde konkurencia, ktorej sa nebude páčiť, že im lezieš do teritória.... Možno je to u vas jednoduchšie, ale skôr by som povedala, že ani nie. Proste keď chceš do toho ísť, treba celkom dosť peňazí, ktoré máš voľné. A nebude ti ľúto, že si napríklad o ne aj prišla

kp, So, 20. 02. 2021 - 17:54

ver, ze vsetko, co som robila doteraz, som si presne ako ty zratala Mrkám ... teraz ide o to, spravit si najprv kurz, aby som si tym presla i nazivo, potom budem ratat nanovo... a co sa konkurencie tyka, priamo tam ziadna nie je, ale su tam turisti... prave preto som rozmyslala nad zmrzlinou

dasa_, So, 20. 02. 2021 - 18:28

Kurz by jednoznačne bavil aj mňa :) Mňa vlastne bavia všetky kurzy

kp, Ne, 21. 02. 2021 - 14:20

aj mna :) otvorim nove okno, bo toto uz moc tenky sliz Mrkám

kp, Ne, 21. 02. 2021 - 14:25

@dasa ... problem je v tom, ze teraz su vsetky face to face kurzy zrusene ... nuz som si dala dva online... ten prvy som - hlava derava - polovicu zmeskala - a na tu druhu som zistila, ze nemam prihlasovacie heslo na muzov pocitac (moj sa pokazil), a tak som nemohla nainstalovat mikrofon organizatora, chvilu som pozerala na obrazovku a potom nemy film vzdala Veľký úsmev druhy kurz som stihla, ale je to ine... sice som sa dozvedela, ze to, na co som sa prihlasila, nie je to, co chcem ... ale aspon teraz viem, ze existuju dva solarne systemy Slnko ... uvidim, na co sa prihlasim nabuduce ... kazdopadne, ak by som raz tu zmrzlinu skusila, dam vediet Pohoda

dasa_, Ne, 21. 02. 2021 - 15:38

My sme so synom chceli ísť na "stejkový" kurz. Ponúkajú aj online verziu, s tým, že dodajú suroviny, ale to som vzdala. Potrebujem to cítiť a skúsiť.. Aby som vedela, ako to má presne chutiť. Tak sa nádejám, že možno cez prázdniny. Aj keď nie som si úplne istá

kp, Po, 22. 02. 2021 - 16:46

myslis letne prazdniny? inak to chapem ... ja som si chcela urobit len taky obycajny kurz na strihanie stromov, no bojim sa, ze online to nie je tak dobre vidno ako nazivo, navyse pri tychto online kurzoch vypinaju zvuk pre ucastnikov (co je pochopitelne, aby sa neprekrikovali), ale potom sa clovek ani nemoze opytat v prihodnom momente, ked mu nieco nie je jasne

dasa_, Po, 22. 02. 2021 - 16:48

áno, jasne. Myslím letné prázdniny. Myslím, že ak to pôjde aspoň tak, ako doteraz, tak by som mala byť už zaočkovaná.

Normálne som sa na chvíľu zamyslela, či predsa len neskúsiť aj nejaký ten zmrzlinový kurz. Len tak pre zábavu....

kp, Po, 22. 02. 2021 - 17:34

potom si mozeme vymenit skusenosti Mrkám ... ale inak ak si precitas moj novy blog, tak tie prognozy nevyzeraju ruzovo... a kurzy, hmmm ... inak mna laka i ten kurz na stavbu domu, ale do Francuzska teda urcite teraz ani najblizsiu dobu nepojdem Plačem

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama