Chrumkavé zemiačky so slaninkou rozvoňajú celú kuchyňu, nemusí k ním byť kyslé mlieko ale prílohou z nich spravíme chutný obed.
4 | kusov | zemiak |
200 | gramov | oravská slanina |
1⁄2 | čajová lyžička | hrubá soľ |
400 | gramov | tekvica maslová |
1⁄2 | čajová lyžička | vegeta |
150 | millilitrov | šľahačková smotana |
2 | polievkové lyžice | olej |
1 | kus | cibuľa |
1 | polievková lyžica | cukor |
1 | čajová lyžička | citrónová šťava |
Zemiaky podľa možností veľké a približne rovnaké si dobre umyjem a osuším. Slaninu su nakrájam na rovnaké plátky. V roztupoch asi 1/2 cm si zemiaky nakrájam ale nie až do spodu ( ja si dám zemiak medzi dve varešky a krájam, varešky ma zastavia ). Do každej medzere vtlačím pátok slaniny, posypem hrubou soľou, okolo dám zvyšné plátky slaniny a ja som pridala aj špekáčky rozkrojené na polovičku a na mriežku nakrájané a dám piecť do vyhriatej rúry kým nezmäknú.
Tekvicu si očisťím, nakrájam na kocky, cibuľku nasekám na drobno a orestujem na oleji. Pridám tekvicu, posypem domácou vegetou a chvíľku podusím. Potom podlejem trochou vody a nechám dusiť do mäkka. Tekvicu už len popučím aby v nej ostali aj kúsky a prilejem smotanu. Nechám len prevrieť. Podľa chuti ridám soľ, cukor a citronovú šťavu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Šalátová omáčka s medvedím cesnakom
dasa_
Šalátová omáčka s medvedím cesnakom
Milujem túto omáčku, pripomína mi detstvo. Okrem klasickej sladkokyslej verzie s kôprom môžete vyskúšať aj verziu s medvedím cesnakom
Zamatová roláda
Slavka K | Zamatová roláda
Zamatová roláda
Vyborný sviatočný zákusok s kakaovým korpusom bez múky a dvoma druhmi krému. Ak chcete aj krém bez múky, môžete múku nahradiť 1,5 balíčkom Zlatého klasu.