M.á.r.i.a | Prekladaný kel
Kel hlávkový je desaťročia využívaná zelenina v slovenskej kuchyni a napriek tomu sa málo objavuje na našich tanieroch. Chcem ponúknuť zopár receptov ako sa dá využiť okrem tej klasickej kelovej polievky a prívarku ale aj ten bude .Tak sa kelu nebojte a vyskúšajte a poteším sa aj vašimi nápadmi čo z kelu varíte vy.
8 | kusov | kelový list |
250 | gramov | kuracie prsia |
100 | gramov | Gouda |
100 | gramov | Cheddar |
1 | čajová lyžička | soľ |
1 | štipka | mleté čierne korenie |
2 | polievkové lyžice | šľahačková smotana |
Na bešamel: | ||
1 | polievková lyžica | maslo |
1 | polievková lyžica | hladká múka |
2 | decilitre | mlieko |
1 | deciliter | šľahačková smotana |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
1 | štipka | biele korenie mleté |
1 | štipka | muškátový oriešok |
Kelové listy si oddelíme od hlávky a dáme ich do vriacej osolenej vody. Varíme 3-4 min len aby nám zmäkli. Prudko ich ochladíme v ľadovej vode a necháme odtiecť.
Kuracie prsia si zomelieme na hrubo, pridáme soľ, korenie a smotanu, dobre spolu premiešame. Syry nastrúhať na hrubo.
Bešamel: Na rozpustenom masle opražíme chvíľu hladkú múku a zalejeme studeným mliekom. Vymiešame aby sme nemali hrčky a necháme chvíľku prevariť, pridáme smotanu, osolíme, okoreníme a nastrúhame trošku muškátového oriešku.
Zapekaciu misku vymastíme maslom a vysypeme trochou strúhanky, položíme kelové listy tak aby sme mali zakryté aj okraje. Na kel dáme polovičku mäsa, polejeme ho bešamelom (asi 1/3) a zasypeme trochou z obidvoch syrov. Zakryjeme listami kelu - už nemusí prečnievať a zopakujeme plnky - zvyšok mäsa, bešamel 1/3, syry.
Prekryjeme listy z bokov a zakryjeme ďalšími listami. Vrch potrieme zvyšným bešamelom, posypeme zvyšným syrom a dáme zapiecť na 20 - 25 min. Podávame napr. s mrkvovým šalátom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Zelenina pečená v rúre
Kamila | Zelenina pečená v rúre
Zelenina pečená v rúre
Rýchla a jednoduchá príprava zeleniny, ktorá si vás získa nielen krásnymi farbami, ale hlavne chuťou. Zeleninu môžete použiť ľubovoľnú, hodia sa aj šampiňóny. Zemiaky som piekla, aby tam mala rodina aspoň niečo známe.
Hrnčekové kakaové palacinky
Slavka K | Hrnčekové palacinky
Hrnčekové kakaové palacinky
U nás veľmi obľúbené, vláčne kakaové, palacinky, deti ich majú veľmi radi. Hrnček používam väčší cca 400 ml.