reklama

Turistika pre každého - Popradské pleso

Pridal/a aramana dňa 08. 10. 2021 - 18:30

reklama

Turistika naozaj pre každého?
Naozaj áno. Keby som si to nemyslela, tak to nepíšem.
Túra ku Popradskému plesu môže byť ako prechádzka rozprávkou alebo ľahká turistika pre začínajúcich nadšencov túr.

Popradské pleso 01

Práve na tomto turistickom chodníku skúsite a uvidíte terény, aké vás pri iných túrach môžu stretnúť, možno potrápiť ale na chodníku ku Popradskému plesu je to všetko len v light verzii. Vyskúšate si stúpanie po vyšších kamenných schodoch, budete prechádzať cez kamenné polia, popri strmých zrázoch, cez mostík...

Trasa je dlhá 10,2km (tam + späť) a celkovo nastúpate 270 výškových metrov. V ideálnych podmienkach cesta tam i späť trvá 3 hodiny. 

Na popradské pleso zo Štrbského plesa

Na Popradské pleso po asfaltke

Rodiny s malými deťmi, tínedžerské skupinky, skupinky seniorov...bez palíc s palicami ba i s francúzskymi barlami. A toto fakt nekecám...neviem ako dlho tá pani šla, bola skutočne v úctyhodnom veku a len tak z nohy na nohu, za pomoci francúzskych bariel šla na Popradské pleso chodníkom... Preto píšem chodníkom, pretože k plesu vedie aj asfaltová cesta.
Tú využívajú rodiny s kočíkmi, s ľuďmi na vozíčkoch, bicyklisti...

na Popradske pleso asfaltkou
Asfaltová cesta vedie od Popradského plesa dole Mengusovskou dolinou pomedzi les ale i tu sa môžete miestami kochať na okolité štíty Tatier.

(Z asfaltky vedie odbočka, turistický chodník, ku symbolickému cintorínu obetí Tatier.Miesto s tabuľkami, menami, fotkami tých, ktorí zahynuli v horách.S malými deťmi sa sem nedostanete, vedú ku nemu strmšie kamenné schody.Motto tohoto cintorína je "Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu."Ak nechcete ísť po asfaltovej ceste, k symbolickému cintorínu sa dostanete aj od Popradského plesa po žltej turistickej značke.)

Na popradské pleso asfaltkou 02

Dostanete sa až ku križovatke povyše zastávky železnice Popradské pleso .Priamo tam je možné aj parkovanie pre autá, ak sa vyberiete asfaltovou cestou na Popradské pleso po modrej značke. Cesta hore má vraj trvať 1:15... Asi naozaj len rýchlou chôdzou. Ale určite si na cestu hore vyčlente s deťmi dve hodiny a cestu nazad hodinu a pol. 

Na Popradské pleso zo Štrbského plesa

Štrbske pleso
Ak chcete ísť turistickým chodníkom, idete od Štrbského plesa. Tu v pohodlí zaparkujete alebo sa sem doveziete autobusom. Všade v okolí sú značky a tabule, chodník je perfektne značený, nieto kde zablúdiť. 

Turistický chodník začína pri bývalom liečebnom dome Helios...

Mne toto nič nevravelo, preto to napíšem takto - ku Štrbskému plesu, popod mostík kde svietia hodiny a teplota a hneď doprava.
 Doľava sa ide na lanovky a na mostíky, doprava idete na chodník ku Popradskému plesu.

Je značený červenou turistiskou značkou a jeho súčasťou je aj náučný chodník so 14 timi tabuľami pri ktorých sa môžete pristaviť a prečítať...hlavne vidíte podľa čísla tabule, ako ďaleko ste.

Na fotke hore je odbočka a chodník sa delí na zimný a letný. Ak je na chodníku sneh, od tejto značky pokračujeme po spodnej, zelenej trase. Ak sneh nie je, pokračujeme po hornej, červenej trase. V čase snehovej prikrývky je horná trasa uzavretá pre lavinový terén. 

Na Popradské pleso 004

Trasa má trvať hodinu a tridsať minút. Neviem podľa koho tie trasy merajú... Pre výlety cez víkendy, kedy je tam hlava na hlave určite rátajte s časom dve hodiny, tak isto pri daždivom počasí.

Cesta na POpradské pleso 04

Pretože šmyknúť sa na mokrom kameni je to posledné čo by ste chceli... Vyskúšala som si túto trasu aj v lejaku. Bolo to krásne, bolo to všetko krásne čisté, a hlavne bolo to bez ľudí...ale bolo to kus náročnejšie kvôli šmykľavým kameňovým chodníkom...alebo sa len viac bojím o moju ctenú riť ako je zdravé...

Na Popradské pleso po dazdi
Náhradné tričko, šatku alebo čiapku, nepremokavú bundu, nainpregnovaná obuv, voda. Bez tohoto som sa ešte nevydala na žiadnu, ani ľahšiu turistiku. V horách sa počasie mení rýchlo a byť v spotenom tričku na studenom vetre sľubuje zápal pľúc, nie nadšenie z hôr.

Čo si obuť? Ak ste práve vstali z gauča a chcete ísť turistickým chodníkom, nie po asfaltke, určite nechoďte v botaskach. Cestu hore zvládnete ale dole treba sem tam skočiť z vyššieho schodíka a tu je dobré mať turistickú obuv s pevným členkom, pretože unavená noha na kameni ľahko členok podvrtne. Ak sa čo i len trochu hybete, tento chodník v pohode dáte v botaskách. Nie platenky, botasky s tvrdou podošvou. 

A ozaj, rukavice. Chodím s palicami tak už ani neviem či mám rukavice kvôli zime alebo kvôli tomu, že sa mi potia dlane a mala by som z palíc po pár hodinách pluzgiere, takže rukavice berte len ako dobrý tip.

Popradské pleso v jeseni
Okolo plesa je chodník, kde si môžete posedieť na lavičkách a kochať sa výhľadom na okolité štíty.Na chate sa môžete občerstviť varenými jedlami, kavou, pivom, dokonca sa tu dá ubytovať.

Popradské pleso je taký akýsi východiskový bod pre vysokohorské túry napríklad na Rysy, Hincovo pleso alebo Kôprovský štít...o tom ale inokedy...

Využite ešte túto krásnu jeseň a vydajte sa na Popradské pleso. Tie výhľady a tie farby stoja za to.


reklama

reklama

Kamila, Pi, 08. 10. 2021 - 19:38

Nádhera, z teba je aká turistka. TlieskamÁnoTlieskamPopradské pleso je ozaj istotou za každého počasia, aj v zime aj v lete, hlavne ta asfaltka. Úsmev

Ta druhá je krásna aj v zime, najváčšie riziko hlavne v sezóne z apekného počasia je, že bude plná ľudí.

aramana, Pi, 08. 10. 2021 - 20:51

Áno, zažila som ten chodník v sobotu za pekného počasiaChichocem saheslo "v Tatrách nikdy nie si sám" alebo ten kto nebol na Popradskom plese v sobotu, nevie že vianočná akcia v tescu je len prechádzka ružovou záhradouVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

Ale...pokiaľ sa človek dokáže "odhlučniť", akože naozaj neprijímať do seba nič okolo len prírodu, treba ísť, trebárs aj v tú sobotu, tie farby jesene sa nedajú odfotiť, opísať, tie sa dajú len zažiť.Srdce

dan-cula, Pi, 08. 10. 2021 - 20:56

Tatry robíme zásadne cez týždeň a hlavne skoro ráno tzn.už okolo 0430-0500 a vraciame sa ked tie masy začnú vychádzať aby sa ukázali na FB kde boli...A Popradské  pleso-hore no cesta dobrá len nadol po nej to nie je pre mňa..

aramana, Pi, 08. 10. 2021 - 21:23

Veruže nazad som šla po asfaltke len raz. Vždy zvolim radšej chodník Váľam sa od smiechu po podlahe​​​​​​

Aj ja radšej cez týždeň len teraz tie hmly ranné a tma ma tak skoro nevedia nadchnúť na túru Hambím sao šiestej, to je najskôr co sa mi podarilo Mrkám

dasa_, Pi, 08. 10. 2021 - 21:57

No, s tou asfaltkou ste ma dostali. Ja som v lete ťahala manžela, že túru zo Štrbského na Popradské dám. V tretine som pochopila, že nedám, ak nechcem v správach počuť, ako záchranári museli ratovať turistku, čo precenila svoje sily. Museli sme sa vrátiť. Rozhodilo ma to na ďalšie dva týždne. Mohla by som skúsiť tú asfaltku. To by som možno dala. Len netuším, kade sa tam dá dostať. Išli sme vlakom

aramana, Pi, 08. 10. 2021 - 22:10

Ánoklobúk dole že si zhodnotila svoje možnosti a dokázala sa vrátiť. 

Ale naozaj si myslím že to dá každý... Naozaj som tam stretla pani s francúzskymi barlami...aj ľudí s rôznymi postihnutiami... Pomaly, s paličkami, sadnúť na peň, oddýchnuť a ísť ďalej... 

Električka zastávka Popradské pleso. Od nej 5 minút chôdze a si na asfaltke. Má 4,5km. Mojim okom to začiatočné stúpanie je prudkejsie ako chodník, potom je už lepšie Áno

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama