reklama

Turistika pre každého - Vodopád Skok

Pridal/a aramana dňa 09. 10. 2021 - 09:24

reklama

Nenáročná ľahká turistika naozaj aj pre tých, čo teraz vstali z gauča.Veď kto povedal že chodník treba zvládnuť za hodinu a  tridsaťpäť minút ako to píšu na značke?
Svoje tempo, pevné topánky, fľaša s vodou, náhradné tričko, šatka/čiapka, nepremokavá bunda ak chcete tak paličky, ja bez nich nejdem ani na krok.

vodopad skok 01

Turistický chodník na vodopád Skok začína na Štrbskom plese kam sa doveziete autobusom alebo autom.Pokračujete ku mostíkom a lanovkám 

kde sa vám už naskytne výhľad na celú Mlynickú dolinu.
Stále rovno, stále hore až prídete ku značke kde začína samotný turistický chodník na vodopád Skok.
Je značený žltou značkou.Trasa má 5,7km a celkovo nastúpate 440 metrov.O kúsoček náročnejšia trasa ako na Popradské pleso ale stále je to ľahká turistika.

Od značky trasa začína lesnou cestou, ktorá sa zužuje do chodníka, po ľavej strane uvidíte lanovku.

Cesta na vodopad skok 01

Hoci je celá trasa hore kopcom, tie metre nastúpate v malých serpentínkach alebo krátkych úsekoch kde treba trošku vyššie dávať nôžku ale s palicami žiaden problém aj pre ťažšie zadky.

Cesta na vodopoad skok 02

Terén je lesný, kamenný.Tu by som naozaj odporúčala pre tých, čo toho veľa nenachodia, turistické topánky s pevným členkom.

Na vodopoad skok 07

Za mokrého počasia sa dá ľahko šmyknúť na kameňoch i na koreňoch a pevný členok uľahčí aj cestu dole.

Cesta na vodopad skok 03

Za krátko už budete stúpať lesným chodníkom, ktorý sa postupne mení na kamenný a po malých serpentínkach sa vám otvorí prvý výhľad na vodopád i okolité štíty.

Cesta na vodopoad skok 04

Pri dobrom sluchu a v čase, keď Skokom tečie veľa vody, je možno vodopád už i počuť.
Trasa ku vodopádu Skok je celoročná, neplatí na ňu zimná uzávera.
Trasa od Skoku ku Plesu nad Skokom je pod zimnou uzáverou od 1.11. do 14.6.
Ide sa tam naľavo od vodopádu, v strmom teréne, po kamenných platniach s istením reťazami, pretože platne môžu byť za dažďa klzké a s námrazou.

Cesta na vodopoad skok 06

Vodopád Skok je turistickým lákadlom i pre deti, je to štvrtý najvyšší vodopád Tatier a po dažďoch či po topení snehu je jeho majestátnosť ohromujúca.

Od vodopádu Skok vedie turistická trasa na Bystrú lávku...o tom možno inokedy...

Každopádne ak vodopád Skok nestihnete na jeseň, skúste ho v zime, kedy je z vodopádu ľadopád.


reklama

reklama

Kamila, So, 09. 10. 2021 - 10:54

Veru tam by sa zišlo znova vypraviť. Raz sme tam boli aj v zime, no bolo to celkom dobrodružné miestami snehu po pás, ani som nevedela že tam je v zime uzávera. A raz sme boli v Štrbskom plese koncom júna lialo celý víkend a z chodníka na Vodopád Skok bol celkom búrlivý potok. Úsmev, ďaleko som nedošla. 

aramana, Ne, 10. 10. 2021 - 19:32

Určite ho chcem vidieť aj v zime. Na vodopád chodia liezť, hádam chodník "vyšľapú" Váľam sa od smiechu po podlahe

balalajka, Po, 11. 10. 2021 - 06:53

Joj na Štrbské chodí aj skvelý vláčik. Nielen auto a autobus Úsmev. A mala by už premávať (alebo čoskoro) nová zubačka zo Štrby. My čo sme takto vláčikomili to vieme. A vieme, že hovi hore ako píšeš to môže trvať viac ako na tej tabule, tak dolu s rizikom vytknutého členku a pod hrozbou "ujde nám vlak a ďalší ide o dve hodiny" to ide za niečo cez hodinku. Ale fakt to bolo o hubu v lete na tých kameňoch rýchlym tempom. Tak ale máme zážitok Veľký úsmev.

aramana, Po, 11. 10. 2021 - 08:13

Poviem pravdu že celej tej vyluke nerozumiem... 

Ideš autom hore a žiadne vlaky ešte stále nepremavaju, každý most ešte stále robia, vláčik na Strbskom plese som nevidela rok, chodia autobusy miesto nich ale na stránkach je výluka len Štrbské pleso - Štrba. Od júla 2020 sa to robí a malo to byť hotové za 7 mesiacov...este stále nie je... 

balalajka, Po, 11. 10. 2021 - 08:22

Joj ja som mala taký skvelý zážitok. Viezla som otca do Hágov a mala som ešte hodinu niečo čas do vlaku z Popradu. Ale išla TEŽka na Štrbské (ten smer v auguste premával). Tak som v štekloch a sukničke ťapkala na vláčik plný turistikychtivých spoluobčanov. Tak si ma tak divne prezerali v tých 8cm topánočkách. Nehala som im kus folklóru a pred vystupovaním si prezula tenisky - lebo šak ja na všetko pripravená, okrem zistených spojov aj boty na prezutie. Dala som si kolečko okolo Kempinski, kávu na teraske, pofotila čo to a migala na vlak. Len mi nedocvaklo, že ten smer štrba chodí z tej koľaje, čo je odstavená. Aj všade plagátiky boli, no ale jakoby sa ma to netýkalo. Tetuška na stanici mi lístočok predala až do Trenčína, tak ja spokojná čakala. Aj ma tak nervozita chytala, že dokelu kde ten Stadler nový je. A zrazu, že z parkoviska za stanicou odchádza autobus smer Štrba. Tak ešteže mám nabehané a ešteže bol plný turistom, čo trvalo vystúpiť. Som tie tenisky využila naplno. Aj som skoro rúško zhltla, tak som dychčala, keď som usadala. Nakoniec dopadlo všetko skvele. A viem, že mám plagátiky čítať. Tak snáď to do jari "rozchodia".

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama