Kamila
Recept s fotopostupom na jednoduchú tortičku vhodnú pre histaminikov. Bola to taká voľná jazda, asi ako vždy. S fotením sa hrala dcéra.
Korpus: | ||
5 | kusov | vajce |
4 | polievkové lyžice | špaldová múka celozrnná |
2 | polievkové lyžice | karob |
5 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
Pudingový krém: | ||
400 | millilitrov | mlieko |
1 | balík | Zlatý klas |
1 | balík | vanilkový cukor |
1 | polievková lyžica | trstinový cukor |
1 | kus | žĺtok |
60 | gramov | maslo |
250 | gramov | kyslá smotana |
Poleva: | ||
100 | gramov | biela čokoláda |
50 | millilitrov | smotana na šľahanie |
2 | polievkové lyžice | čučoriedkový džem |
Dokončenie: | ||
1 | kus | čučoriedkový džem |
Karob môžete nahradiť kakaom a kyslú smotanu jemným tvarohom.
Korpus 20 cm:
Bielky vyšľaháme s cukrom na tuhý sneh, po jednom krátko zašľaháme žĺtky. Múku zmiešame s kakaom (karobom), preosejeme a zľahka ručne zamiešame do snehu.
Dno formy (priemer 20 cm) vystelieme papierom na pečenie, boky len vymastíme maslom. Hmotu preložíme do formy a pečieme pri teplote cca 165°C cca 60 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Po upečení okraje opatrne orežeme, vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Môžeme nechať cez noc zabalenú v potravinárskej fólii. Dvakrát prekrojíme na 3 pláty.
Pudingovo-smotanová náplň:
Ponúkam dve verzie, tú moju, vhodnú na mini rodinnú komornú oslavu, ak chcete mať serióznu náplň skúste druhú verziu:
Z mlieka, cukru, žĺtka a Zlatého klasu uvaríme hustý puding. Miešame všetko spolu od studenej verzie po zhustnutie, akurát žĺtok treba v úvode rozšľahať a miešať treba stále.
1. Do horúceho pudingu pridáme 60 masla, keď sa rozpustí primiešame kyslú smotanu alebo jemný tvaroh.
2. Serióznejšia verzia: Puding necháme úplne vychladnúť, buď za občasného miešania, alebo prikryjeme fóliou. 125 g zmäknutého masla vyšľaháme s 2 PL práškového cukru na svetlú penu a po lyžiciach zašľaháme vychladený puding.
Plnenie:
2 PL džemu si odložíme na polevu.
Na prvý plát (plníme tak, aby spodná najrovnejšia časť korpusu bola na vrchu) rozotrieme cca polovicu kvalitného čučoriedkového džemu a na to ešte horúcu cca polovicu pudingovo-smotanovej náplne. Prekryjeme druhým plátom a postup zopakujeme. Pracujeme rýchlo, lebo pudingovo smotanová náplň tuhne rýchlo. Navrch dáme posledný plát. Po vychladnutí náplne dáme tortičku stuhnúť do chladničky.
Pri serióznej maslovo-pudingovej náplni postupujeme rovnako, len krém už nie je horúci a máte čas.
Poleva:
Nad parou rozpustíme kvalitnú bielu čokoládu, zohrievala som spolu so smotanou.
V malom hrnci zohrejeme 2 PL lyžice džemu. Keď zredne, tak ho prepasírujeme cez sitko. Ešte teplé čučoriedkové pyré pridáme k roztopenej čokoláde.
Polevu rozotrieme na vychladenú tortu. Tuhne celkom rýchlo, preto aj pracujeme rýchlo. Na polevy nie som expert, u mňa je to vždy rustikálne.
Tortu ozdobíme podľa fantázie. Tu je môj recept na pusinky. Robila som ich narýchlo z jedného bielka a dvojnásobného objemu krupicového cukru.
Kamila
Kamila
Kamila
Kamila
Kamila
Kamila
Kamila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Zelenina pečená v rúre
Kamila | Zelenina pečená v rúre
Zelenina pečená v rúre
Rýchla a jednoduchá príprava zeleniny, ktorá si vás získa nielen krásnymi farbami, ale hlavne chuťou. Zeleninu môžete použiť ľubovoľnú, hodia sa aj šampiňóny. Zemiaky som piekla, aby tam mala rodina aspoň niečo známe.
Hrnčekové kakaové palacinky
Slavka K | Hrnčekové palacinky
Hrnčekové kakaové palacinky
U nás veľmi obľúbené, vláčne kakaové, palacinky, deti ich majú veľmi radi. Hrnček používam väčší cca 400 ml.