reklama

Čriepky z predvojnovej Ukrajiny

Pridal/a Kamila dňa 12. 05. 2022 - 10:24

reklama

Každý utorok sa na hodine slovenčiny stretávam so svojou ukrajinskou priateľkou Innou. Teoreticky by sme sa mali  venovať slovenčine .... Často však skončíme pri rozhovoroch, keď sa jazyk stáva nepodstatným. Ale  aspoň ja rozprávam po slovensky, Inna po rusky. Je z Charkova, kde 95 % obyvateľstva rozprávalo rusky. Ak mi nerozumie pomáha prekladač na mobile. Je to však hlavne o slovičkách, lebo inak si rozumieme skvele.Úsmev Ozaj sme sa našli. 

Nie nerozoberáme počasie, ani nesmrteľnosť chrústa. Snažím sa jej pomôcť s praktickými vecami, ktoré vyskakujú v každodennom živote, mamy v mojom veku a dospievajúcej dcéry, v cudzom svete. Inna si ako mnohé Ukrajinky hľadá prácu. Nie je to pre nich vôbec jednoduché, zrejme nielen kvôli jazykovej bariére. Mnohé ženy s vysokoškolským vzdelaním,  skúsenosťami v rôznych oboroch končia pri upratovaní. Ono by to bolo zrejme na dlhú tému, nechám si ju na inokedy.

Na posledné stretnutie došla Inna s nápadmi, čo by mohla robiť. Teda s jedným, vyrábať pirohy. Hambím sa Rozumiem tomu, že automaticky porovnáva predvojnový Charkov, 5 miliónové mesto, s našimi komornými Košicami. Ozaj nie to isté, neporovnateľné. Hambím saDospela k záveru, že tu máme veľmi úzky sortiment mrazených polotovarov, že u nich je ten výber obrovský .... Jasné ich pirohy rôzneho druhu, u nás nemajú takú tradíciu ako u nich, ale že aj z iných  druhov jedál je výber skromnejší.

Dozvedela som sa, že za posledných 10 -15 rokov sa na Ukrajine výrazne rozbehla práca na živnosť. A zrejme vo veľkom aj v potravinárskej výrobe, od spomínaných polotovarov, ale asi aj cez pečenie chleba, pečiva, zákuskov ... Vzniklo veľa malých rodinných firiem. Evidentne, nemajú tak prísne normy a požiadavky od hygieny ako u nás.

Z mojej skúsenosti s cukrárkami, z komunity Tortyodmamy.sk,  sa  len mizivému zlomku žien podarilo začať podnikať na živnosť, otvoriť cukrársku výrobu. Požiadavky od hygieny sú veľmi vysoké, nákladné. Vyžadujú sa minimálne základné cukrárske kurzy, certifikáty .... ( A zas predstavy Slovákov, koľko by mala stáť veľká, či malá tortička, prácne dekorovaná , sú dosť scestné.)

Ani neviem, čo je lepšie, zrejme niečo medzi tým. Viem však, že som svoju priateľku nepotešila, pirohy lepiť nebude. Hambím sa Aj keď som jej ponúkala, že ju skúsim zoznámiť s menšími firmami, čo sa takému venujú, aby rozšírili sortiment aj o  inšpirácie z Ukrajiny. Viem minimálne o dvoch. Len ich ponuku nenájdeme vo veľkých obchodných potravinových reťzcoch, tam je to zložité. Ak chcú aby predávali ich sortiment, musia si zaplatiť ...., čo som zachytila ...

Budeme hľadať pre Innu prácu ďalej. Nepotrebujete náhodou vytvoriť webovú stránku, eshop? Hambím saLen musí moja deva zvládnuť tortúru založenia živnosti pre Ukrajincov na Sk. Niečo mi hovorí, že to tiež nebude jednoduché.


reklama

reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama