reklama

Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok

Pridal/a Kamila dňa 27. 06. 2022 - 16:32 - Recepty Kamila
Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok, Koláče, recept, Kamila

Kamila | Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok


reklama

Tento šťavnatý koláčik, by som asi aj za vegan mohla vyhlásiť, ak namiesto medu použijete napr. agáve sirup.

Ingrediencie
Cesto:
1 hrnček bezlepkové ovsené vločky
1 hrnček mleté mandle
1 hrnček bezlepková ovsená múka
2 polievkové lyžice kokosový olej
2 polievkové lyžice med
Maková náplň:
500 millilitrov rastlinné mlieko
200 gramov mletý mak
1 balík vanilkový cukor
2 polievkové lyžice trstinový cukor
1 balík Zlatý klas
Dokončenie:
500 gramov čerešne
1 kus čerešňový džem
2 polievkové lyžice Zlatý klas
250 millilitrov voda
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Korpus: V robote hnetacími metličkami vymiešame ovsenú bezlepkovú múku, bezlepkové ovsené vločky, mleté orechy, med a kokosový olej (maslo) a miešame, kým nevznikne jednotná sypká zmes.

Mne sa zdala hmota suchá, tak som pridala ešte 2 PL vody. Ale môžete to vymiešať aj ručne.

Presypeme do papierom vystlaného plechu a utlačíme. Dáme zapiecť na cca 10 minút pri teplote cca 170 °C.

Maková náplň: 400 ml rastlinného, alebo klasického mlieka dáme variť spolu s makom a cukrom. Vo zvyšnom mlieku vymiešame zlatý klas a pridáme k horúcej hmote. Po zovretí a zhustnutí vypneme.

Plnenie: Predpečený korpus potrieme cca 1/3 džemu (čerešňový, višňový ...). Ja som dávala čerešne až na vrch makovej hmoty, ale lepšie to bude opačne.

Na džem rozložíme odkôstkované čerešne a na to rozotrieme ešte teplú makovú náplň. Dáme piecť ešte cca 35 minút, pri teplote cca 175 °C.

Po upečení koláč vyberieme z rúry a necháme na mriežke vychladnúť.

Čerešňové želé: Zvyšný džem, preložíme do malého hrnca, dolejeme cca 150 ml vody a dáme variť. V 100 ml vody, rozmiešame kukuričný škrob a prilejeme k ovocnej hmote.

Uvarenú rozotrieme na skoro vychladnutý koláč. Tým, že koláč dlhšie chladne, som namiesto želatíny, radšej použila kukuričný škrob.

Opäť necháme vychladnúť a odložíme na pár hodín do chladničky. Koláčik bol výborný svieži. pre mňa je takéto pečenie z núdze cnosť, nemala by som jesť lepok, ani mlieko, pečenie je potom veľká výzva. Hambím sa

Doplňujúce poznámky

Inak v makovej náplni je mandľové mlieko, nabudúce skúsim len vodu, len to možno bude chcieť viac cukru. Ak kokosový olej nahradíte maslom a použijete klasické mlieko, koláčik bude tiež skvelý.

Dávkovanie je na malý plech 22x28 cm

Čerešne, smelo môžete použiť aj višne, alebo iné ovocie, umyjeme a odkôstkujeme

Doplňujúce obrázky
Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok, Koláče, recept, Kamila, 1

Kamila

Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok, Koláče, recept, Kamila, 2

Kamila

Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok, Koláče, recept, Kamila, 3

Kamila

Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok, Koláče, recept, Kamila, 4

Kamila

Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok, Koláče, recept, Kamila, 5

Kamila

Výnos
1 menší plech
Celkový čas
1 hod, 5 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
45 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama