Kamila | Makovo-čerešňový koláč bez lepku, mlieka a vajíčok
Tento šťavnatý koláčik, by som asi aj za vegan mohla vyhlásiť, ak namiesto medu použijete napr. agáve sirup.
Cesto: | ||
1 | hrnček | bezlepkové ovsené vločky |
1 | hrnček | mleté mandle |
1 | hrnček | bezlepková ovsená múka |
2 | polievkové lyžice | kokosový olej |
2 | polievkové lyžice | med |
Maková náplň: | ||
500 | millilitrov | rastlinné mlieko |
200 | gramov | mletý mak |
1 | balík | vanilkový cukor |
2 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
1 | balík | Zlatý klas |
Dokončenie: | ||
500 | gramov | čerešne |
1 | kus | čerešňový džem |
2 | polievkové lyžice | Zlatý klas |
250 | millilitrov | voda |
Korpus: V robote hnetacími metličkami vymiešame ovsenú bezlepkovú múku, bezlepkové ovsené vločky, mleté orechy, med a kokosový olej (maslo) a miešame, kým nevznikne jednotná sypká zmes.
Mne sa zdala hmota suchá, tak som pridala ešte 2 PL vody. Ale môžete to vymiešať aj ručne.
Presypeme do papierom vystlaného plechu a utlačíme. Dáme zapiecť na cca 10 minút pri teplote cca 170 °C.
Maková náplň: 400 ml rastlinného, alebo klasického mlieka dáme variť spolu s makom a cukrom. Vo zvyšnom mlieku vymiešame zlatý klas a pridáme k horúcej hmote. Po zovretí a zhustnutí vypneme.
Plnenie: Predpečený korpus potrieme cca 1/3 džemu (čerešňový, višňový ...). Ja som dávala čerešne až na vrch makovej hmoty, ale lepšie to bude opačne.
Na džem rozložíme odkôstkované čerešne a na to rozotrieme ešte teplú makovú náplň. Dáme piecť ešte cca 35 minút, pri teplote cca 175 °C.
Po upečení koláč vyberieme z rúry a necháme na mriežke vychladnúť.
Čerešňové želé: Zvyšný džem, preložíme do malého hrnca, dolejeme cca 150 ml vody a dáme variť. V 100 ml vody, rozmiešame kukuričný škrob a prilejeme k ovocnej hmote.
Uvarenú rozotrieme na skoro vychladnutý koláč. Tým, že koláč dlhšie chladne, som namiesto želatíny, radšej použila kukuričný škrob.
Opäť necháme vychladnúť a odložíme na pár hodín do chladničky. Koláčik bol výborný svieži. pre mňa je takéto pečenie z núdze cnosť, nemala by som jesť lepok, ani mlieko, pečenie je potom veľká výzva.
Inak v makovej náplni je mandľové mlieko, nabudúce skúsim len vodu, len to možno bude chcieť viac cukru. Ak kokosový olej nahradíte maslom a použijete klasické mlieko, koláčik bude tiež skvelý.
Dávkovanie je na malý plech 22x28 cm
Čerešne, smelo môžete použiť aj višne, alebo iné ovocie, umyjeme a odkôstkujeme
Kamila
Kamila
Kamila
Kamila
Kamila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Zelenina pečená v rúre
Kamila | Zelenina pečená v rúre
Zelenina pečená v rúre
Rýchla a jednoduchá príprava zeleniny, ktorá si vás získa nielen krásnymi farbami, ale hlavne chuťou. Zeleninu môžete použiť ľubovoľnú, hodia sa aj šampiňóny. Zemiaky som piekla, aby tam mala rodina aspoň niečo známe.
Hrnčekové kakaové palacinky
Slavka K | Hrnčekové palacinky
Hrnčekové kakaové palacinky
U nás veľmi obľúbené, vláčne kakaové, palacinky, deti ich majú veľmi radi. Hrnček používam väčší cca 400 ml.