reklama

Domáce lúpané paradajky v pretlaku

Pridal/a sedita321123 dňa 18. 11. 2022 - 22:41 - Recepty sedita321123
Domáce lúpané paradajky v pretlaku, Zaváranie, recept, sedita321123

sedita321123 | Domáce lúpané paradajky v pretlaku


reklama

Lúpané paradajky v pretlaku sa hodia najmä v zime do lasagní, ale aj do šalátov či na pizzu. Môžeme si ich pripraviť aj doma z vlastnej úrody.

Ingrediencie
2 kilogramov paradajky oválne mäsité
  štipka soľ podľa chuti
  štipka kyselina citrónová na hrot noža
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Paradajky dobre umyjeme. Na šupke narežeme malý krížik a dáme spariť do vriacej vody na 2-3 minúty, kým začne praskať. Potom ich z vriacej vody vyberieme, opláchneme pod studenou vodou, necháme krátko vychladiť a olúpeme.

Vyberieme väčšie kúsky (asi 2/3 celkového množstva), odstránime zelenú časť, kde bola stopka a nakrájame na hrubé kolieska, ktoré odložíme bokom. Ostatné paradajky nakrájame na kocky, preložíme do hrnca, podľa chuti osolíme a cca 5 minút povaríme. Nakoniec v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérom a následne prepasírujeme cez sitko.

K prepasírovanej zmesi pridáme štipku kyseliny citrónovej, privedieme k varu a za stáleho miešania 1 minútu povaríme. Potom pridáme nakrájané kolieska paradajok, opatrne premiešame a krátko povaríme. Horúce naložíme do čistých zaváracích pohárov a uzatvoríme viečkami.

Sterilizujeme cca 8-10 minút pri teplote 100 °C, kým viečka priľnú k sklu. V hrnci necháme do vychladnutia. Z tohto množstva paradajok som pripravila 6 pohárov o objeme 2,2 dl.

Dobrú chuť!

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
15 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama