reklama

Domáci hrnčekový chlieb

Pridal/a Oľga Birošová dňa 31. 01. 2023 - 16:42 - Recepty Oľga Birošová
Domáci hrnčekový chlieb, Chlieb, pečivo, recept, Oľga Birošová

Kamila


reklama

Recept s fotopostupom na domáci zemiakový chlieb bez váženia. Vôňa chleba poteší nielen chuťou, ale aj rýchlou prípravou. Nemusia sa báť prípravy ani začiatočníci, mierka je hrnček - 300 ml. 

Ingrediencie
Cesto:
3 hrnčeky múka hladká
1 hrnček voda vlažná
1 balík droždie čerstvé
1 polievková lyžica soľ
2 kusov zemiak
2 polievkové lyžice ocot
1 hrsť slnečnicové semiačka
  rasca
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

hrnček = 300 ml 

Múku na kysnuté cesto preosejeme do väčšej misy v strede urobíme jamku do ktorej pridáme vlažnu vodu rozdrobíme čerstvé droždie necháme nakysnúť kvások.

Uvarené zemiaky očistíme na strúhadle nastrúhame pripravíme zvyšok surovín.... Do zmesi múka, kvások pridáme nastrúhané zemiaky, soľ, ocot, rascu - celú aj drvenú, semiačka.

Rukou miesíme cesto do ktorého počas miesenia prilievame zbytok vlažnej vody. Miesime aspoň 10-15 minút pokiaľ sa nám cesto neodlepuje od misy. Vrch cesta pomučíme zakryjeme utierkou necháme kysnúť na teplom mieste aspoň 1 hodinu.

Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku premiesime z každej strany do stredu vytvarujeme bochník chleba, ktorý dáme do vymasteného pekáča s maslom. 

Necháme aspoň 15-20 kysnúť pokiaľ sa nám nahreje rúra. Rúru predhrejeme na 250 stupňov pred vložením do rúry potrieme cesto vlažnou osolenou vodou urobíme nožom zárezy .

Pekáč vložíme do vyhriatej rúry na spodnú mriežku pečieme 25-30 minút po uplynutí vyberieme opäť potrieme osolenou vodou . Teplotu znížime na 200 stupňov dopečieme na strednej mriežke ďalších 25 minút do zlatista.

Po upečení za horúca potrieme opäť osolenou vodou a necháme vychladnúť. Veľká dobrota na raňajky, desiatu, olovrant, večeru, ale aj pre detí do školy. Dobrú chuť. 

Výnos
1 kus
Celkový čas
1 hod, 20 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama