reklama

Mozu sa zohrievat hribove jedla???

nika87 , 16. 09. 2008 - 13:31

reklama

Babulky mam taku zaludnu otazku na ktoru som uz pocula viacero nazorov.. Myslite,ze sa mozu zohrievat hribove polievky, alebo omacky?.. viete, ja som akurat taku fajnu navarila, a navarila som jej akosi privela iba na dnes, a je mi ju luto vyhodit.. ale zasa som pocula, ze prihrievat hriby je velmi nebezpecne, aj ked mi niektori hovorili ze to nie je pravda... urcite mate s tym skusenost, mohli by ste mi poradit? ;-)


reklama


reklama

balalajka, Ut, 16. 09. 2008 - 13:37

Cica a ty papáš hríbiky? A to tehulky akože v pohodičke môžu? Ja osobne polievku si trúfnem ohlriať iba raz - potom putuje dolu potrubím. Ale omáčku môžem aj studenú - mňam, mňam, mňam - pozdravujem brušku.

nika87, Ut, 16. 09. 2008 - 13:46

hej, o tom neviem.. nemozem hribiky??? :-O nikde na nete to nemozem najst :-(

balalajka, St, 17. 09. 2008 - 06:31

Jasné, že kupované môžeš, so zbieranými OPATRNE. Ste dvaja, keby bol prúser so žalúdkom, tak neviem, neviem....Ja som tehotná hríbky papávala len občas. Tak na začiatku, dokedy som nevedela, že čakám, na Vianoce v kapustnici a toť vsjo.
Informačky o tom som čítala len také, že kupované áno, zbierané radšej nie. Tak s mierou - jedna - dve porcie ti neublížia. A ak budeš mať tej polievočky veľa, daj vedieť. Prídem pomôcť, aby sa ti nepokazila.....:-* Papa

nika87, St, 17. 09. 2008 - 13:11

jooj :)) vies kolko jej mam v chladnicke? :-P ale taka dobra sa mi podarila, ako davno uz nie :) mnaam ;-) pozyyvam ;-)

balalajka, St, 17. 09. 2008 - 13:53

Sa tam vyrehňuješ, keď si ďaleko, ale počkaj ja naštartujem aeroplane a prídem.....:-*

nika87, St, 17. 09. 2008 - 14:16

ouki douki:-P nemozem sa dockaaaat (sun)

OLIVIA, Ut, 16. 09. 2008 - 16:00

Polievku musíš dat do chladničky,kludne ju tam môžeš mat aj 3 dni.Ale pozor....ak ju pôjdeš ohrievat,tak vždy len tolko, kolko zješ-nikdy nie celú.Toto isté platí aj na hríbovú omáčku.Opakom sú udusené hríbky na cibulke a vajciach.Tých sa snažím udusit len tolko,kolko hned zjeme.Ak náhodou nezjeme-nemilosrdne vyhodím! Takže nika 87 -prajem dobrú chut,milujem hríby....:-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-

nika87, Ut, 16. 09. 2008 - 16:59

dakujem za radu Olivia(y) aj ja zboznujem hriby, len co si pamatam, tak doma nasi robievali vzdy tolko, ze sa to hned zjedlo /alebo to bolo take dobre? :-D / tak utekam dat do chladnicky :)) super(clap)

Zuzana, St, 17. 09. 2008 - 12:11

Presne toto som chcela napisat, ze zohriat tolko, kolko zjes:-)
Zuzana;-)

Vierik, Ut, 16. 09. 2008 - 16:05

Ja ohrievam - vždy síce myslím na to, ako mi to môže ublížiť, takže sa snažím len toľko ohriať, koľko zjeme a aj to nie do horúca.

Teta môjho muža by ti vedela rozprávať: po jednom takom ohriatom praženicovom jedle myslela, že odbila jej posledná hodina. Celá rodina jedla iba raz - nebol medzi nimi žiadem "nejedlý", no ona obrátila aj neskôr ohriate. Sama jediná. Normálne neviem, či ju neratovali aj v nemocnici. Bolo to niečo otravou hubami a žlčníkovým záchvatom. Odvtedy huby nemusí - a jej manžel je zase od ich zbierania závislý, chuderka...

nika87, Ut, 16. 09. 2008 - 17:03

no sakra... to teda nie je ktovieco... chuderka... uff..

sisulik, Ut, 16. 09. 2008 - 20:50

a preco sa nemozu viackrat zohrievat?

este sa vas chcem spytat...som v kuvajte a tu by som chcela vyskusat urobit kapustnicu...mozem ju robit aj z normalnej kapusty (sladkej, kedze tu kyslu nemaju?
a takisto...mozem ich robit z cerstvych hub kupenych z obchodu a nie zo susenych? ak by som robila z cerstvych hub, treba ich nejako tepelne spracovat predtym nez zacnem robit polievku???

robinson, Ut, 16. 09. 2008 - 21:16

Múdre knihy píšu, že s hubovým jedlom treba zaobchádzať rovnako, ako s mäsovým. My doma hubové jedlá zohrievame bežne. Robíme to už celé desaťročia a doteraz nikto z toho nemal najmenší problém.

Eva.N, Ut, 16. 09. 2008 - 21:22

(flower)
Sisulik,dá sa navariť kapustnica aj z hlávkovej kapusty,no nebude tam tá kyslosť. Takú som varievala,keď boli deti malé a kyslejšie chute im ešte nechutnali. A klíííďo daj huby čerstvé,vlož ich priamo do hrnca s kapustou,netreba ich nijako pred tým upravovať. Ja ich akurát pokrájam,ak sú väčšie,inak nič. Tak poskúšaj a podaj správu,čo sa podarilo a či chutilo,hm?;-)
(flower)

sisulik, Ut, 16. 09. 2008 - 21:29

asi tak pozajtra to vyskusam...a ked budem robit z hlavkovej kapusty, treba tam dat nieco aby tam vznikla nejaka ta kyslost???B-]

renka, Ut, 16. 09. 2008 - 23:01

...môžeš ju spraviť aj na "sladko" s rajčinovým pretlakom...

nika87, St, 17. 09. 2008 - 13:12

presne, tu zboznujem (clap)

Eva.N, Ut, 16. 09. 2008 - 22:06

(flower)
Hmm,skús do hotovej polievky kvapnúť pár kvapiek citrónevej šťavy,no predtým pridaj aj cukor. V spojení budú ladiť. Zo začiatku budeš asi viac ochutnávať,aby si docielila chuť akú chceš,no po čase už budeš variť jedným očkom..;-) lááážo pláááážo:-D ..držím paučeky,sisulík!!!
(flower)

sisulik, Ut, 16. 09. 2008 - 22:14

hehe..si ma pobavila, evy..lebo sa postim kedze ako moslimovia mame teraz ramadan..a tu v kuvajte zaciname jest okolo 18tej...cize predtym varime..a ked varim cez ramadan pocas postenia sa tak ani ochutnat nemozem..ale asi to navarim niekedy vecer a na druhy den po poste budeme papat...(blush)

vyvyka, Ut, 16. 09. 2008 - 22:18

Moja mamina dávala do kapusty ocot,keď bola málo kyslá,alebo citrodeko,alebo citrón,ale keď máš sladkú kapustu,tak veľa citrónu.B-]

Eva.N, Ut, 16. 09. 2008 - 22:46

(flower)
Vyvy ja nepoužívam ocot na varenie a do kapusty už vôbec.Kapusta sama o sebe je dosť dlho stráviteľná a ocot má tú vlastnosť,že trávenie spomaľuje,čo vôbec nie je dobré.Preto som poradila citrónovú šťavu.Alebo aj citrodeko.
Sisulik nevedela som o poste,prepáč.Aspom si sa pousmiala;-)
(flower)

jankam, St, 17. 09. 2008 - 09:30

Nika87 čo sa týka zohrievania hubových jedál je naozaj tak ako u iných - aj ja zohrievam ale iba 1x toľko čo zjeme. Ja som tiež tehotná a hubky veľmi ľúbim, takže som si tiež všade zisťovala a našla som takú info, že kúpne áno a tie zbierané iba tie o ktorých si si istá, že sú jedlé čiže nie kupované na trhu, ale iba osobne nazbierané alebo od niekoho komu dôveruješ, ja som takto odkázaná na mojich rodičov, lebo vychádzky mám zakázané.:-P

A sisulik, čo sa týka hríbov do kapusnice, tak ja vôbec nepoužívam sušené n(tie vôbec nemám rada) ale aj na vianoce dávam mrazené (tie si v lete obvarím niekoľko minút vo vriacej vode a prepláchnem studenou vodou) tak to skús takto aj rovno pred použitím do kapusnice.
Neviem aká bude kapusnica z čerstvej kapusty, ale keď som v lete mala chuť na kyslú kapustu a už doma nebola, tak mi stará mama radila nakrájať čerstvú, natlačiť ju do 5l fľaše s trochou soli a troškou vody a dať tam kúsok chleba a nechať deň dva, že vykysne - bohužiaľ ja som to neskúšala, lebo som sa uchýlila ku kúpe kyslej kapusty v obchoďáku (giggle) , takže ti neviem povedať ako to funguje.

nika87, St, 17. 09. 2008 - 12:10

dakujem Janka :) bo som sa bala, ked som toho dost pojedla vcera :-)

zuzu19, St, 17. 09. 2008 - 09:31

ja tak isto mam polievu aj omacku v ladnicke aj 4 dni a zatial sme tu ale najradsej mame bedle jedle po tych ideme jak muchy po mase ale tento rok som este nemala

nika87, St, 17. 09. 2008 - 13:08

tie su perfektne, najviac zboznujem bedlove rezne (y)

sisulik, St, 17. 09. 2008 - 11:55

jankam...super napad s tou kapustou..mozno vyskusam..hehe..

Hany, St, 17. 09. 2008 - 16:00

Ja si myslim, ze to o ohrievani hub je povera...
ale zase radsej dam pozor. V podstate ani ine jedla viackrat nezohrievam - iba raz. Nalozim na tanier, ohrejem v mikrovlnke. Ak ohrievam polievku alebo omacku pre celu rodinu - tak v hrnci, ale co zostane uz neodkladam.
Rovnako je to s masom na hribikoch alebo hubovou plnkou.
Tehulky - myslim, ze sampiony a hliva su nezavadne, zbierahe huby opatrne...
S tou kapustou by som to riskla - dat normalne aj trochu cibule, sol, korenie (cele), rascu...Nechala by som to premiesane aspon cez noc postat, potom dobre natlacit do pohara, vody vela netreba (nala ba byt prevarena, posolena). Navrch dat vyzehlenu cistu handricku a preklopit vickom, nezatvarat pevne. Polozit na tmave miesto, skor teple ako chladne. Normalne ako ked sa kvasi kapusta - len si myslim, ze to trva viac ako 2 dni - mozno je dobre tyzden dopredu. Po 2-3 dnoch skontrolovat, pripadne doliat vodu (nesmie stat navrchu), handricku ak treba preplachat...
Malo by sa to podarit. Ak by si ju robila skor - napr. v novembri - tak ked bude vykvasena, das do poharov, uzatvoris a nechas v chlade. Do Vianoc vydrzi.;-)

motylik, Št, 18. 09. 2008 - 23:22

Hany v mikrovlnke? cccc hm :-| to by si si mala dobre zvážiť. Mikrovlny nie sú prirodzené a spôsobujú chaos buniek. Okrem toho vraj ničia dôležité látky obsiahnuté v jedlách.

Hany, Pi, 19. 09. 2008 - 16:02

:-( mozno mas pravdu, nikdy som to neriesila...:-|

Adinka, Št, 18. 09. 2008 - 16:44

Ahojte, aj my zohrievame hubové jedlá bežne. A veruže len zbierané, ja by som kupovaným nedôverovala. Na hubách je nebezpečné najmä to - teda JEDLÝCH myslím (giggle) - že z pôdy berú veľké mmnožstvo látok, a ak je tá pôda viac zatoxikovaná, tak popri množstve minerálnych látok dôležitých pre organizmus sa napcháme aj tými toxínmi. Takže jedine ak viem, že sú hríbiky zbierané v čistej prírode /aspoň tak, ako sa ešte dá nájsť/, tak si dám aj tehotná ;-) a to na všetky spôsoby.
Je tiež pravda, že sa rýchlo kazia /ako to mäso, ako už niekto spomínal/, a preto nedojedené treba uchovávať v chladničke.
Niektorí ale neodporúčajú huby práve kvôli tým toxínom, takisto ako morské ryby. A hlavne teda, zbierať len tie, ktoré poznáme, my ešte od prababky. Ale to má už každý v svojej rodine určite zaužívané a tiež "svoje" miesta v lesíkoch. Ja osobne si dávam huby tiež aj zamrazovať, to sú potom ako čerstvé, aj s vajcom. Alebo z bedlí sušených /aj kuriatok/ je fajný pomletý prášok mna ochutenie polievok a omáčok. Ja som minule v mažiariku roztĺkla, ani mlieť nebolo treba.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama