K Vianociam neodmysliteľne patrí vôňa medovníka, škorice, vanilky či orechových koláčov. Ako deti sme pomáhali pri pečení svojim mamám, dnes nám asistujú naše ratolesti, pri ochutnávaní pomáhajú drahé polovičky.
Spomienky na vianočné pečenie ostávajú neodmysliteľne v nás. Tajne dúfame, že rovnako krásne budú aj spomienky našich detí. Aby bolo spoločné sladké dielo vykonané s láskou a radosťou, potrebujeme sa naň dôkladne pripraviť. Premyslieť recepty, nakúpiť suroviny, rozplánovať pečenie, aby sme si v správny čas opásali zástery, pustili vianočné koledy, pridali čarovný úsmev a dobrú náladu...
Veríme, že vás inšpirujú tradičné recepty na vianočné pečenie od našich šikovných žien.
Mäkké medovníčky
Autor: bigmama, Prejsť na recept >>
Recepty na rožky
Kávové, nutelové, gaštanové, makové rožteky - vyberte si. | Autorka: anjeli | Prejsť na recept
Orechové košíčky
LIinecké košíčky s orechovou náplňou. Prejsť na recept >>
Vanilkové rožky
Jemné rožteky s orechmi. Autor: Kamila, Prejsť na recept >>
Kokosové rožky
Recept s fotopostupom na krehké fúkané kokosové rožky, ktoré sa v ústach budú len tak rozplývať. | Autor: Kamila |, Prejsť na recept >>
Plnené oriešky
Sviatočné orechové pečivo, s orechovou náplňou v tvare orecha. | Autorka: Kamila | , Prejsť na recept >>
Trené rožky
Plnené trené maslové pečivo, striekané so zdobiacim sáčkom. | Autorka: livec | , Prejsť na recept >>
Parížske rožky
Lahodný zákusok z orechového snehového pečiva s čokoládovým krémom. | Autorka: Kamila |, Prejsť na recept >>
Linecké pečivo
Linecké pečivo je úplna klasika našich mám a babičiek. | Autorka : melisa |, Prejsť na recept >>
Medvedie labky
Výborné kakaové pečivo, pečené vo formičkách. | Autorka: Ywett |, Prejsť na recept >>
Grilážové rezy
Výborná nepečená karamelovo - orechová dobrota, | Autorka: Vlamonka | Prejsť na recept >>
Recept na orechové šuhajdy
Obľúbené čokoládovo orechové košíčky bez pečenia. | Autorka: majas | Prejsť na recept
Kokosová nepečená roláda
Skvelú roládu spravíte aj bez pečenia | Autorka: betyinka |, Prejsť na recept >>
Srnčí chrbát
Recept s fotopostupom na srnčí chrbát trochu inak. | Autor: Kamila | Prejsť na recept >>
Kakaové úliky
Autor: Kamila, Prejsť na recept >>
Opitý Izidor
Fantastický sviatočný zákusok plný orechov s vôňou rumu. | Autorka: Katarina Lučanová | Prejsť na recept
Metrový koláč
Recept s fotopostupom na originálny sviatočný zákusok. Prejsť na recept
Čokoládovo kokosové rezy
Kokos a čokoláda v krásnom súznení. | Autor: melisa |, Prejsť na recept >>
Kokoskové štvorce
Recept na tradičné kokosové ježe | Autorka: Vilie | , Prejsť na recept >>
Žerbó rezy
Voľačo pre milovníkov orechov, | Autorka: Vlamonka |, Prejsť na recept >>
Medové rezy
Aké by to boli Vianoce bez medových rezov. | Autor: Martuška 123 |, Prejsť na recept >>
Orechovo žltkové rezy
Najtradičnejší vianočný orechový zákusok | Autorka: Martuška 123 | Presjť na recept
Štedrák
Štedrý sviatočný kysnutý koláč, ktorý nesmel na vianočnom stole nikdy chýbať | Autorka: keli62 |, Prejsť na recept >>
Vianočná štóla
Autor: M.a.r.i.a, Prejsť na recept >>
Vyskúšajte ďalšie recepty našich čitateliek:
Rýchle recepty na (ne)pečené zákusky len z dvoch ingrediencii
Pre všetkých, ktorí nestíhajú, nechce sa im alebo v kuchyni len začínajú, máme pár skvelých receptov na výborné dobroty hotové za pár minút.
Recepty na Drobné pečivo 
Inšpirujte sa pri pečení a zdobení medovníkov
Vianočné medovníky 
Inšpirujte sa pri vianočnej výzdobe
Vianočné dekorácie
Komentáre
Dievčatá, čo nesmie chýbať pri vianočnom pečenia u vás?
Marokánky - aha - tieto
http://nanicmama.sme.sk/kolace/marokanky
Tak tieto som jedla len raz, piekla ich sestra, boli skvelé.
Šuhajdy:) Ocino by neprežil bez medvedích labiek. Mamina na to nemá nervy, tak som minulý rok urobila podľa receptu od Ywett, potvrdzujem, že sa vyklápajú perfektne!
Kto mi to tu robi chute? U nas nikdy nesmeli chybat medovnicky, maminka ich robi vynikajuce, makkucke. Odkedy som s MM, robievam medovnicky len symbolicky, MM ich nema rad a ani deti im moc nedaju, ale nesmu chybat linecke kolaciky. Najlepsie nam chutia obliete bielou alebo mliecnou cokoladou.
Linecké sú perfektné:) U nás idú celý rok. Robím z kila múky a frajer ich spucuje za pár dní. Keby som ich robila každý týždeň, tak by mu to nevadilo.
Aj u nas by to tak dopadlo, tak ich schovavam, aj ked minuly rok vydrzali ledva do Vianoc. Moja skrys bola odhalena.
Su to chutne, jednoduche a lacne kolaciky. Tiez robievam aj mimo Vianoc.
U nás klasické linecké zlepované domacou marmeládou a len posypané cukrom alebo iba tak, tie sú základom aj pri mojich dcérach čo ma teší.
a zapáčilo sa mi to, bol krásny a jednoducho sa zdobil, žiadna rovnomerná vrstva polevy, čo mi robí celý život problém a tak u nás väčšinou iba kadejako poliať.
a nechápala som prečo to u nás bolo niečo iné. 
Predtým som vždy piekla vianočný kmeň, ten som sa naučila ako čerstva mladomanželka
Pre mňa sú Vianoce aj o slaných mini koláčikov so syrom orechmi či mandľami, len tie som musela ešte viac schovávať ako iné.
Naša mama robila trubičky so snehom a tie milujem doteraz ale nie z lístkového cesta ale takého ako robievala ona.
Ako deti sme robili ten istý srnčí chrbát a ako dospela som bola veľmi zaskočená lebo v knihach som našla iba taký srnčí chrbát ako piškot
Mama vždy robila štedrák a ten sme milovali všetci ja robím iba občas ale aj mimo Vianoc ak mám všetky suroviny.
Vianočný kmeň to bola klasická či orechová piškótová roláda, plnená a potretá kakaovým krémom?
Inak rozmýšľam ako sa plnia trubičky so snehom, sneh sa robi nad parou?
Slané sa u nás zase robili len veľmi výnimočne.
Sneh šľahám nad parou aj s cukrom, pre mňa sú to najozajstné kremrole, krém či šľahačka mi v tomto nechutí. Bielka mi väčšinou ostanú z lineckých a tak robím škoricové hviezdičky alebo plnené trubičky.
Slané sme doma vôbec nerobili, tomu som prepadla až ked som bola už staršia a celá moja rodina.
Vianočný kmeň som robila vždy svetlu piškotu s tmavým kremom aby to na povrchu vyzerala ako kôra, z koncov rolády som urobila také suky a ja som to dávala na obdlžník piškoty naplnenej iba domácim džemom a robila som akože sneh. Deti to milovali, neskôr som dávala do rolady aj banan, nakoľko bananová rolada všetkým chutila. Ak sa deťom chcelo robili šišky a trávičku, ono to vlastne bolo ako torta, krajali sme to väčšinou na Božie narodenie, lebo štedrý večer už nepustil nič do žalúdka.
U nas sa slane robi az na Silvestra. Ale Kami, ako si ma navnadila na ten srnci chrbat. Mam jedno salko do rezervy... vzdy si poviem, tento rok budem piect toho menej a vzdy nieco este aj pridam, hroza.
Ja robievam medovníky a linecké. Tiež ich musím schovávať, jedny aj druhé. Posledné roky som robila aj: recept od Mnaauuu: http://nanicmama.sme.sk/drobne-pecivo/orechove-trojuholniky
Minulý rok som skúšala aj náš rodinný recept:
http://nanicmama.sme.sk/kolace/nas-rodinny-stedrak
Štedrák milujem, len už nemôžem pri bezlepkovej, takéto recepty sú s bezlepkovou múkou nic moc, ta jedine nejakú vlastnú verziu vymyslím.
u nás robíme také veľmi tenučké cestá a tak medzi tou plnkou zješ aj inomúčne
Len tu asi idu hnetene, valkane cesta, tie sa s bezlepkovou múkou robia tazko.
No to som nevedela, tu ide naozaj vaľkané sladké cesto s droždím.
Normálne som si musela pozrieť ten recept, ja som ho osobne robila len raz. Miesi sa ťažšie, takže s bezlepkovou múkou... neviem. Ja skúsenosti nemám. Tento recept je s PDP - že vraj vydrží dlhšie. V niektorých domácnostiach možno, ale u nás pred rokom bol zjedený hneď po Vianociach. T.j. medzi sviatkami som robila ďalší, ale už kysnutý a s tvarohom. Pre zmenu.
Ono ani nejde o vymiesenie, ale skôr o vyvaľkanie a preloženie cesta, tam sa mi s bezlepkovou múkou vôbec nedarilo, ani pri malej okrúhlej forme. To som zvládla s prižmúrenými oboma očami.
Akúrat verzia s pomazankovým maslo, sami raz podarila, druhýkrát sa mi pri pirohoch cesto pri prehnutí praskalo. Kysnuté je ešte náročnejšie, to som sa ani nepokúšala.
Ja pečiem tradične medovníky. štedrák, linecké, košíčky, grilážku, banánovú roládu, tá nemôže chýbať, syn ju miluje, upiekla by som všetko, keby to bolo v mojich silách...štedrák nie je žiadna veda, treba vyskúšať, ja mám jeden recept a podľa toho pečiem z 500 g múky, s preložením nie je žiadny problém, ide to veľmi ľahko.