Juhoslovanský krémeš

Popis

Recept s fotopostupom na klasický zákusok  v mojej light verzii. Ten mi voľakedy robievala mamka. Dnes som robila ja deťom, veľká škoda, že lístkové cesto  nie je bezlepkové. Úsmev

Juhoslovanský krémeš - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
1 hod
Celkový čas
2 hod

Ingrediencie

Lístkové korpusy
2kusyvyvaľakené lístkové cesto, alebo 500g v celku
Orechový korpus
4kusyvajicka
3kusybielka
8polievkové lyžicetrstinový cukor
5polievkové lyžicepolohrubej (celozrnnej) múky
1⁄2kusprášok do pečiva
8polievkové lyžiceorechov
krem
3kusyžĺtka
1polievková lyžicamed
1kusvanilkový cukor
250millilitrovšľahačková smotana
250gramovmascarpone

Inštrukcie

Korpusy z lístkového cesta:

Po jednom upečieme vyvaľkané pláty lístkového cesta. Pred pečením ich popicháme vidličkou. Aj tak mi pekne vyrástli.Úsmev Pečieme pri teplote cca 200°C cca 15 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. Zopakujem dvakrát.

Orechový korpus:

Vymiešame zvlášť bielka a žltka, každé s polovicou cukru, hmoty spojíme a zľahka k nim primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a na záver mleté orechy. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote cca 190°C cca 25 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.

Krém:

Vo vodnom kúpeli uvaríme na kašu 100 ml šľahačkovej smotanu, žltka a med. Necháme vychladnúť. Mascarpone vyšľaháme s vanilkou a zvyšnou šľahačkou na tuhý krém, pozor na prešľahanie a už len krátko prišľaháme  vychladená šľahačkovo žltkovú hmotu.

Plnenie:

Na listkový korpus rozotrieme polovicu krému, na krém položíme orechový korpus. Na ten rozotrieme zvyšný krém a prekryjeme druhým listkovým korpus. Nevadí, že lístkové korpusu sú trochu kopcovité, neskôr "sadnú". Dáme schladiť aspoň na pád hodín do chladničky aby listkové korpusy trochu navhli. Posypeme práškovým cukrom a nakrájame.

Poznámky

Krém na klasickú tradičnú verziu: 500ml mielka, 2 zlate klasy, uvarime puding. 120g práškového cukru vyšľaháme s 250g masla a prišľaháme po častiach vychladnutý puding.

Orechový korpus bude potom zo šiestich celých vajíčok, zvyšok rovnaký. ;)

Postup: 

Juhoslovanský krémeš - recept postup 1
Juhoslovanský krémeš - recept postup 2
Juhoslovanský krémeš - recept postup 3
Juhoslovanský krémeš - recept postup 4
Juhoslovanský krémeš - recept postup 5
Juhoslovanský krémeš - recept postup 6
Juhoslovanský krémeš - recept postup 7
Juhoslovanský krémeš - recept postup 8
Juhoslovanský krémeš - recept postup 9
Juhoslovanský krémeš - recept postup 10
Juhoslovanský krémeš - recept postup 11
0
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Tú klasickú verziu robievam aj jaMrkám...a čokoľvek by som zmenila už by som dostala hubovú polievku Chichocem saaj keď light verzia vyzerá vynikajúco.

Ja som sa zamilovala do žltkového krému zo šľahačky.Chichocem saTá žltkovo - šľahačková kaša sa dá aj do masla vyšľahaného s práškovým cukrom primiešať. To by som nebola ja keby som neexperimentovala. Úsmev A hlavne keď sa dá  ubrať cukor uberám.

piecť nepečiem, lebo rúra. Ale krémy robievam. A toto so šľahačkou a žltkami som veru ešte neskúšala. Hneď najbližšie, keď si spomeniem, idem na to.

Lebo inak som lenivá a robím najrýchlejší a najjednoduchší krem, ktorý sa da - iba rozpustená biela čokoláda a mascarpone. prípadne do toho ešte kyslú smotanu. Ale občas to chce aj trochu zmenu

U mňa ešte boduje kombinácia jemný tvaroh a mascarpone v pomere 2:1, alebo aj 1:1,  a stačí dosladiť lyžicou medu.

ja mám s medom problem, ten mi nerobí dobre. No čo už, musím sa spoľahnúť len na cukor.

Irónia, že doma sme mali vždy včely, med priamo od zdroja. A niektoré druhy môžem, iné nie. Zrejme to závisí od množstva fruktózy. Lebo podobné problémy mi robí jablkový mušt, keby som zjedla viac jabĺk, aj hrozno mi robí probém, hrušky. A posledný rok tuším už aj melón.

Vsak cukor das aky mozes, vela ho netreba.

No už som dávno nerobila, len ja robím krém s tvarohom. Zdá sa mi tiež odľahčený a všetkým na všetkom chutí, len tu je výdatnosť veľká a tak musím urobiť ked prídu deti.

Vyzerajú super ale ako ligth verziou by som to nenazvala Chichocem sa...mascarpone 60 - 70 % tuku, šľahačka najmenej 33 % , ale dobrota to je veľkáááá Áno

Ale mascarppone ma tolko tuku v susine a tej je tam 50 percent. Zamenila som za 250g masla. Hlavne v povodnom recepte v kreme je min.120g cukru, ja som dala lyzicu medu a jeden vanilkovy cukor. Aj korpuse je menej cukru

To je OK , ja aj v korpuse použivam na 1 vajíčko 1 PL cukru...tak bežne robím aj piškótový plát.

Kamilka, já mám úplné jiný " Juhoslovanský krémeš", právě jsem ho dnes chtěla zveřejnit. Vůbec tvaroh nemám, natož maskarpone tehdy nikdo neznal.Mám jej 15 let.Myslím si , že je skutečně dobrý.Nechci nikomu konkurovat. Jinak mám ráda vše , kde je tvaroh, takže Tvúj je určité výborný.

 

Jasne, ze tento je trochu iny ako tradicny, ale nedavala som tu tvaroh, akurat maslo som nahradila mascarpone a vanilkovy puding kašou zo žltok a smotany

tuším v rozpise surovín chýba tá šľahačka, teda koľko jej má byť

Áno zabudla ;) už som doplnila.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.