
Kamila | Pečené morčacie stehno
Učím sa na staré kolená variť a fotiť jedlo, mám ešte veľmi veľké rezervy v oboch oblastiach. Ponúkam hlavne ako inšpiráciu na nedeľný obed s pečenými zemiakmi a špenátom.
1 | kus | morčacie stehno horné |
4 | strúčiky | cesnak |
1 | kus | cibuľa |
trocha | rasca | |
trocha | mleté čierne korenie |
Morčacie stehno, ja som mala horné, odkostíme, dáme dole kožu. Z kosti môžeme uvariť polievku.
Prepasírujeme cesnak, zmiešame s lyžicou olivového oleja, korením podľa chuti, odporúča sa rasca a čierne korenie.
Mäso preložíme do zapekacej misy, potrieme cesnakovou pastou. Cesnak nemusíme pasírovať, môžeme ním stehno prešpikovať. Našla som aj variantu s plátkami slaniny a cibuľou, ktoré poukladáme navrh mäsa.
Podlejeme cca 1dcl vody, prípadne aj červeným vínom. Na také som nenabrala odvahu. Prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry cca 230-250 stupňov, ja som nechala prikryté piecť hodinu.
Potom som dala dole alobal, mäso poliala výpekom, doliala trochu vody a piekla asi ešte pol hodiny. Medzitým som očistila zemiaky, nakrájala na mesiačiky a uvarila v osolenej vode do polomäkka.
Odkryté mäso som piekla súčasne so zemiakmi, ktoré som dala do vymasteného pekáča, dochutila. Ako prílohu som pripravila špenát, krátko obvarený, dochutený cesnakom a cibuľou smaženom na troche masla.

Kamila
Vyzerá to výborne, mňam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aj my také ľúbime
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nabuduce kludne cvrkni trosicku vinka
robim podobne , takto s cesnakom ja robievam aj kozlacinku, jahnacinku a podobne divocinky
so spenatom dobry tip
mas pekne taniere
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Praveze nemam, ziaden fotogenicky tanier.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vínka sa neboj...skús najskôr iba trošku....dodá mäsu príjemnú chuť a alkohol sa i tak odparí.
Ja tento druh mäska využívam aj na "sviečkovú" (mäso pečiem v liatinovom pekáči spolu s mrkvou, petržlenom a zelerom - na kocôčky pokrájanými. Prikryté. Po hodine mäso vyberiem, zeleninu vymixujem, pridám smotanu a dochutím citrónom a mierne cukrom).
Alebo stehno pokrájam na kocky a dusím s kyslou kapustou ako segedín.