Želatína je bielkovina živočíšneho pôvodu, ktorá je sama osebe bez chuti a bez farby. Dodáva nášmu organizmu dôležité aminokyseliny, ktoré sú potrebné pre tvorbu kolagénu, ten ovplyvňuje zdravie našich vlasov, kože, kostí a kĺbových puzdier. Želatína sa používa v pečení na tuhnutie krémov. Rastlinná „želatína“ bola vyvinutá z morských rias a používa sa hlavne na prípravu želé vrstiev. Rastlinné želé je tvorené polysacharidmi a obsahuje pre telo dôležité minerály (napr. jód, vápnik a železo).
Nemusíte sa však „napchávať“ bezfarebnou želatínou a želé bez chuti, aby ste svojmu telu pomohli s kolagénom a minerálmi. Je mnoho obľúbených sladkých aj slaných jedál, do ktorých sa pridáva želatína či želé. Kladiete si otázku ako ale urobiť takú dobrú želatínu, ktorá sa podarí a nerozleje všade okolo len nie na tortu? Dr.Oetker, jediný výrobca s najširšou ponukou výrobkov na prípravu želé a želatíny, Vám určite pomôže blysnúť sa pred rodinou aj škodoradostnými susedkami.
Načo nám je želatína?
Želatína je produktom prírodného pôvodu a je zdrojom kolagénu potrebným pre zdravie našich kostí, kĺbov ako aj pre krásne nechty a vlasy. Odklonom od tradičných pokrmov našich babičiek sa v súčasnej modernej strave telu často nedostáva všetkého. Naši predkovia, vzhľadom k obmedzeným zdrojom potravy, využívali v svojej strave zvieraciu kožu a chrupavky častejšie, než sme si zvykli teraz my. Čo na pohľad pôsobí ako nie veľmi zdravá zložka jedálnička pre náš organizmus, ale na druhej strane práve z týchto častí zvierat sa získava želatína, ktorá je nositeľom dôležitých výživných látok. Uvádza sa, že jedným z dôvodov zhoršovania stavu vlasov a nechtov u súčasnej populácie je práve nedostatok želatíny v jedálničku. Želé sa zase vyrába z morských rias a telu dodáva dôležité minerály – jód, vápnik a železo.
Nie je želé ako želé
V súčasnosti je na trhu široká ponuka produktov želatíny a želé na rôzne použitie. Dr.Oetker ako je jediný výrobca na trhu má v ponuke najširšiu škálu výrobkov, z ktorých vytvoríte akýkoľvek typ želatíny pre vaše recepty. Vyberie si určite každý.
Pre Vašu lepšiu orientáciu uvádzame prehľad všetkých výrobkov a odporúčanie na ich použitie.
ŽELATÍNA
Používa sa na dokonalé stuhnutie tvarohových, jogurtových, ovocných a iných krémov, na aspiky, závitky a vaječné tlačenky. Dr.Oetker má v ponuke dva druhy želatíny: práškovú (jemne mletú) alebo v plátkoch, 1 plátok želatíny zodpovedá 30 g práškovej želatíny, čo je asi 1 kávová lyžička. Je to klasická želatína živočíšneho pôvodu. Doba tuhnutia krému so želatínou je asi 1 hodina. Zvyšnú stuhnutú želatínu je možné znovu zahriatím rozpustiť.
NAŠA RADA: Želatína nesmie prejsť varom, iba sa zahriať, lebo by stratila schopnosť stuhnúť.
ŽELATÍNOVÝ STUŽOVAČ
Spoločnosť Dr.Oetker ako jediná na trhu ponúka tohto moderného pomocníka do všetkých receptov na krémy namiesto želatíny. Príprava je rýchla a jednoduchá. Obsah vrecka stačí minútu vymiešať so 100 ml vlažnej vody a hneď pridať do ľubovoľného krému alebo náplne. Výsledok je zaručený. Doba tuhnutia krému so želatínovým stužovačom je približne 30 minút. 1 balenie želatínového stužovača zodpovedá použitiu 1 balíčka želatíny.
NAŠA RADA: Niektoré druhy ovocia ako napríklad ananás a kiwi bránia želírovaniu, pretože obsahujú špecifické enzýmy. Namiesto čerstvého ovocia preto odporúčame použíť kompót.
ŽELÉ
Všetky želé Dr.Oetker sú rastlinného pôvodu, získavajú sa z morských rias. Tieto výrobky sa používajú na vyvorenie efektnej a chutnej vrstvy želé na prípravu tort, zákuskov a koláčov. Všetky želé je nutné pri príprave povariť a je možné ich rozpustiť aj po stuhnutí. 1 balíček akéhokoľvek želé vystačí na tortový korpus s priemerom 26 cm, na bežný plech je potrebné použiť 2 balíčky.
NAŠA RADA: Želé odporúčame nalievať na krém, marmeládu alebo ovocie, aby nepresiaklo do korpusu.
TORTOVÉ ŽELÉ
Dr.Oetker má ponuke číre alebo červené. Tortové želé Dr.Oetker je vhodné pre zakončenie sviežej ovocnej torty. Používa sa na docielenie efektnej tenkej vrstvy želé, ktorá chráni ovocie pred oschnutím a udržuje jeho krásnu farbu. Obsah 1 vrecka vystačí na 0,25 l vody alebo ovocnej šťavy. Želé tuhne takmer okamžite.
CUKRÁRENSKÉ ŽELÉ
Je to presne to, čo využijete pri príprave letných ovocných tort a koláčov. Toto želé je vyrobené na báze rastlinnej suroviny agar. Pomocou Cukrárenského želé od Dr.Oetker vytvoríte vysokú a pevnú vrstvu želé ako z cukrárne. Pomôcka profesionálnych cukrárov teraz už aj pre Vás. Obsah vrecka vystačí na 0,5 l vody alebo ovocnej šťavy. Doba tuhnutia želé je asi 15 minút.
Dalšie informácie o výrobkoch Dr.Oetker ako aj veľa chutnej inšpirácie do vašej kuchyne nájdete na www.oetker.sk.
môžem len súhlasiť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bóžinku, včera som na teba myslela Kde si sa stratila? Už som mala obavy.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčatá, zatial sa zo mna stratil len mizivý kúsok/ cca 1,5 kg/ Chcelo by to stratit sa ovela viac
.Zato sa mi pri balení na/alebo z?/ predlzeného vikendu na horach podarilo stratit svoj blok s rozpiso/chcela som na nom pracovat kým baby zabavali moji rodicia/ a nemam ani vychodiskove texty. Tak neviem-bud nastal cas na absolutnu tvorivost alebo by som mala konecne poctivo upratat..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...by som povedala, že upratovaním k absolútnej tvorivosti...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Milena, ak si myslela mňa, ako tu stratenú, tak som niekde medzi burinou, psom,....a vŕtaním sa vo veciach, ktorým vôbec nerozumiem.
Scio me nihil scire (Viem, že nič neviem - Sokrates)
r.r.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
a ako želírovať naozaj zdravo? S kopou "pridaných hodnôt"?
Ako mi ide reklamné písanie?
Nuž, vážne.
Odpoved je AGAR_AGAR- najlepšie v biokvalite!
Agar-agar/kanten/ je velmi výživný želírovací prostriedok z červenej morskej riasy tengusa.Dnes sa vsak uz vyrábaju aj nahrady z iných rias/ výživové hodnoty ovela nižšej/ alebo dokonca aj umele.Pravy agar obsahuje veľa minerálnych látok- železo, vápnik,jód aj stopové prvky/Má vysoký obsah vlákniny a znižuje cholesterol.Nemá takmer žiadnu chuť-ani vôňu- preto z neho môžte ľahko robiť dezerty/ uvarený v sirupe/ ale aj aspiky.Treba vsak mysliet dopredu- musí sa namočit pár hodín pred varením/ podla toho či používate vločky alebo pruhy/ a pri varení Vás zmatie tým, že vôbec nehustne- ked zovrie, treba ho odstavit, ztuhne az pocas chladnutia. Na zdravie.