reklama

Zavárate, robíte lekvár, mrazíte?

Kamila , 23. 07. 2014 - 10:03

reklama

Leto je v plnom prúde. Mnohé ovocie aj zelenina tento rok dozrieva skôr ako inokedy. Devy krásne ako ste na tom s chystaním zásob na zimu?

U nás doma sme samí "špecialisti". Stačí keď mám zavarené kyslé uhorky a marhule do ryžového nákypu. Pri uhorkách sme si užili celkom zábavu, keď som k plneniu pohárov dotrepala všetky deti. Veľký úsmev Inak už varím len lekvár marhuľový a čučoriedkový. Čučoriedky by som aj zavarila, milujem ich, len ta cena. Prekvapenie Drahý miluje čučoriedkový lekvár, tak čo by som pre neho z lásky nespravila. Ja s mladším synom zbožňujeme aj marhuľový, tak pre nás ten.

Maličká zahlásila, že jej mám spraviť slivkový, tak kus spravím aj takého, ale nie povidla. Včera som dokonca na skúšku urobila malinový. Jaj ten je božský, ta neviem, či si nedoprajem aj taký luxus. Lebo pri cenách malín, sa inak ani nazvať nedá. Našich malín som mala málo.

Inak stále ešte neviem ako spraviť dobrý lekvár, ako nájsť správnu hranicu s minimom cukru, ešte menej chémie, aby bol lekvár hustý a nepokazil sa.
Taký marhuľový lekvár mi z minulého roka do polovice stmavol. Tento rok som ho už dlhšie varila, snáď bude ok.

Dievčatá ste odborníčky na marhuľový lekvár? Poradte ako robíte vy? Dnes ma čaká druhá várka.

Devy krásne, ako si vy spríjemňujete v kuchyni dlhé letné večery? Dávate prednosť zaváraniu, či mrazíte? Hráte sa aj s takými skvostami ako je kečup? Viete aký je rozdiel medzi lekvárom a dzemom?

Pozrite si aj


reklama


reklama

Dzeny, St, 23. 07. 2014 - 10:13

Ja sa tento rok veľmi flákam. Spolieham sa na zásoby od maminy:D Aj tak nikto nerobí také uhorky ako mama, akurát kyslé a chrumkavé, takže to netreba ani len skúšať, nemám šancu. Minulý rok mala kamarátka na záhrade strašne veľa marhúľ, tak sme robili džem a skúšala som aj ovocnú kožu, ale to už nebudem opakovať, lebo sušiť niečo v lete osem hodín v otvorenej rúre bol fest debilný nápad:DDD Jahody od kamošky som premenila na dreň, ale už sa míňa. Takže nič špeci sa nechystám zavárať, maximálne ak mi niekto donesie prebytky zo záhrady. Investovať do toho nejako nemám chuť:)

ajkapp, St, 23. 07. 2014 - 10:58

Priznám sa, že zaváranie nepatrí medzi moje koníčky, ale každé leto sa s tým trápime, moje deti všetko do budúceho leta zošrotujú Úsmev .
Zavárame po večeroch, zatiaľ mám kompóty, uhorky, jahodový, marhuľový džem, ríbezľový lekvár, čaká ma ešte lečo, domáci Uncle bens a kečup, ten všetci milujú Vyplazený jazyk .
Ovocie aj mrazím, jahody, ríbezle, borovky, čo príde, v zime všetko využijeme, chystám sa aj na dreň.
Čo sa týka džemu, robím so želírovacím cukrom, určite to nie je tak super, ako keď naše babky hodiny miešali lekvár na peci, síce nepridávali žiadnu chémiu, ale zas po toľkých hodinách varu sa z ovocia všetko dobré stratí ( aspoň sa s tým utešujem, odmietam tráviť ešte viac času pri sporáku ).
Ak máte veľkú mrazničku, odporúčam mraziť, umyté osušené ovocie naprv po vrstvách zamraziť tak asi hodinku, potom sa môže vrstvy spojiť do krabičky alebo sáčku, týmto úkonom sa predíde zhrčeniu celého ovocia do jednej guče ( používam divné výrazy, ale ponáhľam a nejako to neviem inak vysvetliť Úsmev .

Inak, ak sú moje vedomosti správne, lekvár je z prelisovanej šťavy a džem je s kúskami ovocia, čiže pokrájané rozvarené ovocie, ten robím najčastejšie.

Dzeny, St, 23. 07. 2014 - 11:27

ajkapp, veľmi dobre si to vysvetlila a tvoje "výrazivo" je úplne pochopiteľné!:)

Kamila, St, 23. 07. 2014 - 18:29

Šikovná si. Tlieskam Ďakujem za vysvetlenie rozdielu medzi lekvárom a dzemom. Úsmev

dasa_, St, 23. 07. 2014 - 12:45

Ja tento rok nezvladam veľa roboty, ale zaváranie, to je v pohode, to môžem. Povymýšľala som si rôzne džemíky, kúpila som si na to špeciálne poháriky a teraz sa z toho vytešujem. Nerada varím jednodruhové, skôr mám rada zmesky. Tento rok som varila zmes nektariniek, marhúľ, ringlot a žltého melónu. Ďalšia várka boli čučoriedky so žltým melónom a limetkou, iná zmes odšťavené biele a červené ríbezle s broskyňami. V mrazáku mám ešte pripravené čučoriedky - tie chcem skúšať s makom, rovnako aj slivky s makom plánujem. a mám pripravené ešte aj marhule, tak uvidíme.

A od tohto článku http://trnava.sme.sk/c/7281934/zacinal-s-jednym-hrncom-dnes-miesa-skvel… som navarila aj 3 dávky sirupu. Ako detailista som si na to samozrejme kúpila aj extra fľašky na sirupy :)

mmch, pokúša ma, či tu navrhnúť zaváraninový swap :) Tie, čo chodíte aj na AM asi viete - prihlásené osoby si medzi sebou vymieňajú veci na danú tému... Ak by bol záujem, dalo by sa o tom porozmýšľať.

Kamila, St, 23. 07. 2014 - 13:00

Páni moji, ta ty si uz v inom levely. Tlieskam Áno Tlieskam Klobúk dole. Nepodelíš sa aj o nejaké recepty v receptoch, máme na to rubriku, ak máš originál fľaše aj pohľad musí by excelentný, okrem toho že sú určite chutné,

Janikas, St, 23. 07. 2014 - 13:56

Ja akurát dnes varím malinovo ribezlovy džem,včera sme s deťmi boli na lesné maliny,to je ina vôňa,varim len s cukrom ríbezle majú výhodu dosť rýchlo hustnú,varila som aj marhuľový,tiež len s cukrom, čučoriedkový mam rada len ja tak ho nerobím,zaujal ma ribezlovy s broskyňami ,môže byť chutný ,možno skúsim, mame dosť ribezli

Kamila, St, 23. 07. 2014 - 14:24

Blahoželám k deťom, moje by som na maliny asi nevytiahla. Samé dobroty robíš. Ako varíš marhuľový lekvár? Netmavne ti?

Pegybabi, St, 23. 07. 2014 - 16:46

Kamilka, ja už veľa nezaváram, lebo sme s MM len dvaja, ale za to robievam domáci džem.....tohto roku som zatiaľ urobila jahodový (suseda nám doniesla zo záhrady), višňový (višne sme kúpili v Maďarsku 1 kg za 25 centov) a marhuľový (marhule sme dostali od manželovej dcéry).
Džem robievam so želírovacim cukrom .....a marhuľový je prekrásne žltučký....očistené marhule ukladám do hrnca v ktorom ho budem variť, každú vrstvu zasypem trochou normálneho cukru a potom nechám zopár hodín stáť,keďže mám rada, keď v džeme sú sem tam kúsky, tak marhule nemeliem, len popučím s pučákom na zemiaky. Potom nasypem želírovací cukor, dobre premiešam a varím podľa návodu cca 5 - 7 minút a horúci dávam do sklenených pohárov, zavíčkujem a ešte dám do suchého dunstu (do deky).
Je fantastický, krásny žltučký a nie je presladený,niekde som čítala, že marhuľový džem tmavne vtedy, keď sa dlho varí a že to sa cukor vraj skaramelizuje.

Kamila, St, 23. 07. 2014 - 17:04

Dakujem, ono aj moj ma po dovareni fajn farbu, ale v polovici zimy, ked ho otvorim, vrch je tmavy a pomaly do polovice pohara.
Dodrziavas presne rozpisy zelirovacieho cukru?

Pegybabi, St, 23. 07. 2014 - 17:23

Áno dodržiavam presné rozpisy a zatiaľ sa mi nestalo, že by mi zhnedol Pohoda , ale si myslím, že keď aj zhnedne ale na chuti sa nič nezmení, tak potom to nemtreba riešiť Mrkám Mrkám

Kamila, St, 23. 07. 2014 - 17:44

Tak to bude asi tym, ze nemam chut davat tolko cukru ani zelirovacieho cukru casto s chemiou ako je na rozpise, mne to pride vela, aj cukru aj chcemie, ale su nejake zeliroacie srandy len s pektinom a kyselinou citronovou.

Janikas, St, 23. 07. 2014 - 17:07

marhuľový varim len s cukrom,marhule zomeliem, čas medzi odkostkovanim avarenim by mal byť čo najkratši,lebo marhuľa hned tmavne,varim len s cukrom,mam ho krasny svetly, ale čo mam vlaňajši tiež mi trochu otmavol,asi časom

Kamila, St, 23. 07. 2014 - 17:22

tiez som tento rok takto varila, len kus pektinu s kyselinou citronovou som dala na zaver

Janikas, St, 23. 07. 2014 - 19:56

tak a už hotovo 23 trojdecovych poharov a krasne prevoňaný dom malinami

Kamila, St, 23. 07. 2014 - 20:11

To myslis vazne? Tlieskam Áno Tlieskam Ta ty si aká šikovnica. Kde rastu maliny? Slnko

Janikas, St, 23. 07. 2014 - 21:37

dakujem,väčšinou v lese ,tohto roku tam aspoň u nas niesu,ale nazbierali sme okolo potokov,a na takych miestach ktore u nas volame kimpy, akurat minule sme sa rozspravali ako sa to poviepo slovensky, u nas hovorime po goralsky,su to miesta do ktorych stary 2udia po staročia hadzali kamene rastu tam šipky akadejakekriky a samozrejme maliny,je to miesto aj pre hady tak tam väčšinou chodime ked je zamračene,po daždi,ked je slnečno nevošla by som tam,ale už to nie je o tom ako kedysi tych malinovych krikov je oveľa menej, ale je aj menej ľudi ktori na ne chodia, kedysi u nas v každom okne bolo veľa 5 litrovych fliaš, v ktorych sa kvasili maliny teraz sa všetko radšej kupi ,ale niet nad vôňu lesnych malin

Kamila, St, 23. 07. 2014 - 22:33

No ved toto tych hadikov by som sa bála, ale kedˇpises ze ked je zamracené na "nebehajú" pod nohami. Hambím sa
Máš pravdu lenivý sme, aspoň poniektorí. Slnko

Evka1223, St, 23. 07. 2014 - 22:12

Zaváram, mrazím, suším, lúhujem.....všetko, čo záhrada poskytla....zatiaľ som nič nekúpila Úsmev
Pripadá mi "nákladné" nakúpiť a potom ešte okolo toho skákať Chichocem sa
Takže zatiaľ mám jahodový džem a jahodovú dreň (jediné získané kúpením - samozber)....skúšala som aj jahodový topping - taký riedky maglajz na polievanie pudingov, zmrzliny, palaciniek, do bieleho jogurtu a iných lakociniek - už sa minul, takže o rok môžem smelo viac - nuž iba som skúšala Mrkám .
Okrem toho mám batériu čerešňového džemu, chlap nachystal do suda na domácu čerešňovicu Vyplazený jazyk , ja do 5-litrových pohárov "griotku" - no originál je z višní - ale tie nemám, tak čerešne ich výborne nahradia. Vlani som skúsila jeden 5-litrový pohár (pre istotu, čo keď neuspejem Mrkám )....ale zaprášilo sa po griotke Veľký úsmev, takže tento rok lúhujem niekoľko kg čerešni v liehu s pochutinami ako aníz, škorica, cukor, citrónová a pomarančová kôra.... Pohoda.
Niekoľko dávok čerešní som nachystala do mraziaka na makovo-čerešňovú štrúdľu v zimných mesiacoch - vykôstkované čerešne som nechala zmraziť na tácke a potom zošupla do mikroténového sáčku....kto by sa papral s kompótom Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk
Zopár dekagramov som usušila v sušiarni....teda bolo ich niekoľko kíl, ale zostali deká Chichocem sa....no sú skvelé - tiež prvýkrát som skúšala.
Uhorky sú klasika....dávam kúštik čerstvého chrenu, aby zostali chrumkavé aj keď by som ich zabudla dlhšie v pare.
Vedľa uhoriek tróni broskyňový kompót (broskyne od rodičov)...ešte pribudne slivkový lekvár z vlastnej slivky a černicový džem.
Marhule nemám, ale z podarúnku od susedy som navarila pár pohárikov - dávam na záver varenia šťavu z jedného citróna - nestmavne.
Z jabloní bude jablková výživa, sušené krížaly a sirup.
Navyše tohto roku sa mi prekrásne rozrástli levandule - voňajú na celú ulicu, takže vyrábam levanduľovú zmes do kúpeľa a levanduľové podušky na dobrý spánok.
Rajčiny sú tiež utešené, takže bude kečup alebo "len" sterilizovaná šťava ako základ na omáčky, polievky či lazane.

Kamila, St, 23. 07. 2014 - 22:31

Páni ďalšia šikovnica, veru máš pestrý repertoár, samé dobroty. Tlieskam Škoda, že si skôr nenapísala, citrón mam doma. Pohoda

Evka1223, St, 23. 07. 2014 - 23:19

Nevadí....už vieš....skúsiš nabudúce Úsmev
Žiadne dlhé varenie s cukrom...a na záver citrónik Kvietok

babka Betka, Št, 24. 07. 2014 - 00:02

Zaváram a rada...Nedávno susedka doniesla maliny..len kilo, ale aj tak som urobila dženík.Višňový je krásny priehľadný s krásnou farbou,prvý krát som varila džemík z moruše.Máme bielu tak ..ale je výborný.Marhule..baracky.Manžel stihol obrať aspoň 2 tašky u našej Janetky.Pekne žltučký džemik a detská výživa pre drobčeka..Ešte budem robiť zo slivák Mirabeliek.Žiaľ slivky tento rok nebudú..Zo 7 stromov možno len na slivovicu..opadané. Uhorky,tie rastú neskutočne rýchlo..jeden deň nepozrieme a na druhý deň je to uhorčisko..Nevadí,narobila som uhorkový šalát do fliaš a v zime bude super.Tento rok ,manžel posadil baranie rohy..milujeme ich..No tieto sú extra pálive..Paradajky..každý krík obsypaný,dúfam že dozrejú také ako sú teraz, veľké.Chcela by som zas lečo..to milujem.Uložila som si recept na Uncle benc omáčku a kečup..tak ešte toto by som rada vyskúšala.Mám šťastie,že to naše chlapča, chce ostať s deduškom a ja viem si pozavárať všetko,čo sa v záhrade urodí.Aj počasie nám tu zatiaľ praje.Po horúcich páľavách príjemný dážď...Tak si tu gazdujeme... Slnko

Kamila, Št, 24. 07. 2014 - 10:21

Šikovná si ty gazdiná a tvoji dvaja chlapi sú skvelá dvojka, velmi im to pristane. Áno Veru to ochladenie je príjemné. Naše tri ringloty sú tiež uplne bez plodov.
Aj na zahrade mám kopu paradajok, zatial všetky zelené, mne sa bežne stáva, že začnú červenať koncom augusta a to už aj o dušu praskajú, verím, že tento rok to stihnú skôr. Úsmev

gueva, Št, 24. 07. 2014 - 09:11

Zavárame, robíme džem aj mrazíme ale s mierou a podľa chuti, po troške, žiadne veľké zásoby. Tie produkty, čo nám nechutia takto neupravujeme.
Vzhľadom k lenivosti robíme džemy s gelfixom. To sú džemy. - Krátko varené s pridaním želírovacieho cukru, gelfixu, prípravkov.
Lekváre sú ovocie varené do stavu, kedy samé zhustnú do potrebnej konzistencie a najlepšie ak sa nepridá ani cukor. Príbuzná takto robieva marhuľový a poviem ti je to rozdiel. Hustý ako remeň a tá chuť. Vyplazený jazyk Robieva ho v plytkom nepriľnavom hrnci, aby nehorel odspodu a samozrejme treba premiešavať, aby sa tekutina odparovala. Najlepšie je padané, prezreté ovocie, také na trhu človek nekúpi, lebo by im zhnihlo. My stále básnime, že si takto spravíme pravý slivkový lekvár, tak snáď sa nám to už tento rok podarí, lebo buď nie sú bystrické slivky alebo nie je čas, chuť...
Babka nám rozprávala, ako u nich kedysi varievala lekvár celá dedina, každý priniesol slivky, rozvarili sa vo veľkom kotli a členovia rodín sa striedali pri miešaní. Vraj to trvalo celý deň až do noci. Z hotovým produktom sa podelili. Bola to taká malá udalosť, deti lietali do noci, dospelí sa stretli, zaspievali, porozprávali... Aj rodičia si na to ešte spomínajú, vraj ten lekvár sa krájal nožom na chlieb na tenučké plátky, čo bol taký hustý. To nám už nehrozí, ani taký lekvár ani také varenie.

Kamila, Št, 24. 07. 2014 - 10:24

Vidíš ja som si myslela, že bez cukru sa nedá spraviť lekvár.
Veru to musela byť krásna udalosť spoločne varenie slivkového lekvaru. Drahý tiež na také spomína aj keď to nebolo pre pol dediny.

dasa_, Št, 24. 07. 2014 - 11:55

Ste mi pripomenuli, u nás sa robieva kotol slivkového lekváru, bez vsetkeho, iba umyte slivky, dokonca sa ani nekôstkujú, ale najskôr sa len rozvárajú. Varí sa cca 24 hodín, pri miešaní sa strieda celá rodina. Treba hlavne vedieť prikladať, aby sa nekúrilo ani veľa ani málo.

Kamila, Št, 24. 07. 2014 - 12:12

jeej a čo sa deje s tými kôstkami? Mrkám

dasa_, Št, 24. 07. 2014 - 12:57

v určitej fáze sa to pasiruje - takze pohoda :)

lia6, Št, 24. 07. 2014 - 14:22

Ja som robila marhuľový a ríbezľový džem...sliviek moc nebolo, tak sme tohto roku bez...potom som zavárala uhorky a mrazila jahody, čučoriedky, maliny a ešte čakám, kedy dozrejú černice...čo sa týka kečupu a leča, tak to budem robiť cca o dva týždne, keď dovezieme paradiče a papriče od svokrovcov...tých pár, čo mám zasadené na terase poctivo papáme každý deň :) ...no a už sa tešíme, kedy dozreje hrozno, aby sme ho spracovali na mňamózny mok Mrkám Slnko

crystall, Po, 28. 07. 2014 - 11:37

všetkoooooooooo

na to ako to neznášam, nenávidím a nebudem a nebudem, tak mám nazavárané tuším aj na dva roky. Mrazím tak do roka a do dňa, aj lúhovať som začala, ak sa počíta skorocel. Chichocem sa

Prvýkrát vo svojom živote som to dala.

Všetko by bolo fajn, keby ma to viac bavilo. Ja sa na to teším, mám ovocia, domáce - zdravé, všetko super, aj to rada spravím, len ma ubíja to nekonečné upratovanie. Zvlášť po tých džemoch, minimálne u nás. Potom 2-3-4 hodiny trávim v kuchynskom priestore, deti sú zlaté, všetko je fajn, len mne ujde poldňa z toho, žeby som v tej kuchyni netrčala a predstavujem si, ako tie 2-3-4 hodiny čitam nejakú dobrú knižku alebo besniem s deťmi po vonku. A keď z toho priestoru vypadne, tak som uťahaná ako kôň a bolí ma celý človek a už ma tie zaváraniny ani tak netešia, ani ten čas ma neteší, ani, že to robím pre rodinu, lebo oni sú súce fajn, ale im je to aj tak jedno (si myslím).

Na upratovanie po zaváraní som ja prudko depresívna! Chichocem sa

Ale zas som prišla na to, že na tých marhuliach nič neurýchlim, lebo keď som dala do veľkého hrnca 3 kg s cukrom, tak som musela vymeniť 2 hrnce, lebo sa mi to pripaľovalo a nie a nie to zhustnúť, až to ohnedlo. Jedlé to je, ale skúsila som sa tváriť, že je to priúdené čatní, ale mi na to nikto nenalatel, tak stále je to džem.

Ale keď dám rozum do hrsti a dám IBA jedno kilo a cukor k tomu a varím pekne pomaly postupne PO TOM KILE, tak džem je krásny oranžový ako slniečko.

som ja amatér... Úsmev

Kamila, Po, 28. 07. 2014 - 14:43

Blahozelam ku kvante zavaranon a lekvaru. Tlieskam Verim, ze to miestami boli. Objímam ja este ako tak zvladne upratat po zavrani, vareni lekvaru, ale pre mna je navcasi problem upratat kucynu predtym, aby som mala aký taký životný priestor a hlavne vybrat a poumývať fľaše a vrchnáky, väčšina fliaš ma papierové nálepky ta do umývačky nedám, a aj keby nemali ta v umývačke skončí aj tak špinavý riad pri prataní toho bordelu pretým. Prekvapenie
Inak mám teiz mudre deti, naco vobec zavaram, vsak si len robot vyrábam.

anjeli, Ut, 29. 07. 2014 - 15:57

Už som chcela prispieť, že tento rok nezaváram, nemrazím, nerobím lekvár Úsmev a opak je pravdou Chichocem sa, teda aspoň sčasti... Keďže som obyvateľka paneláku a moje mamy /mama a svokra/ taktiež, musím improvizovať. Nazávarané mám ešte od minulého roku, keď bolo dosť úrody a aj ceny sa držali nízko. Na internete som ponachádzala množstvo inzerátov na predaj domáceho ovocia a zeleniny, porovnala som a pekne si išla vybrať. Takže tento rok len varím lekváre /či džemy/ z ovocia, ktoré je v zľave, pretože už parádu nenarobí, ale zato chutí Vyplazený jazyk: a tak mám pár pohárikov ríbezľovo-jahodového džemu, slivkového s umom, ríbezľovo-broskyňového a ešte spred roka mi zostal marhuľový a marhuľový s mandľami Mrkám. Okrem toho som tento rok podľahla aj sirupom: bazový, bazovo-medovkovo-mätový, mätový, z materinej dúšky... a teda idú na dračku v týchto horúčavách Slnko.
Inak ja som blázon do zavárania, milujem to od detstva, keď ešte moja nebohá babinka mala skoro z každého ovocia niečo a zelenina sa robila na rôzne spôsoby: klasika zavárané uhorky, paprika v oleji, čalamáda, uhorkový "šalát", pikant z rajčín a papriky, lečo, paprika plnená kapustou, kečup... a čo ja viem čo ešte... Úsmev

Kamila, Ut, 29. 07. 2014 - 16:50

Šikovná si ty Tlieskam a ešte keď také miluješ, nie je čo riešiť. Mrkám

lia6, Po, 04. 08. 2014 - 20:34

Tak, dnes som to zatím uzavrela-kečup, lečo, broskyne, broskyňovo/slivkové chutney(mimochodom som experimentovala a je Áno Áno Áno )a ku tomu mrazené paradiče(dostali sme kopu, a tak leča a pretlaku je požehnane-a aj mrazené sú super Áno )...černice budem robiť cca o dva týždne Úsmev Slnko

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama