Zavárate, robíte lekvár, mrazíte?
Pozrite si aj
Ja sa tento rok veľmi flákam. Spolieham sa na zásoby od maminy:D Aj tak nikto nerobí také uhorky ako mama, akurát kyslé a chrumkavé, takže to netreba ani len skúšať, nemám šancu. Minulý rok mala kamarátka na záhrade strašne veľa marhúľ, tak sme robili džem a skúšala som aj ovocnú kožu, ale to už nebudem opakovať, lebo sušiť niečo v lete osem hodín v otvorenej rúre bol fest debilný nápad:DDD Jahody od kamošky som premenila na dreň, ale už sa míňa. Takže nič špeci sa nechystám zavárať, maximálne ak mi niekto donesie prebytky zo záhrady. Investovať do toho nejako nemám chuť:)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Priznám sa, že zaváranie nepatrí medzi moje koníčky, ale každé leto sa s tým trápime, moje deti všetko do budúceho leta zošrotujú .
Zavárame po večeroch, zatiaľ mám kompóty, uhorky, jahodový, marhuľový džem, ríbezľový lekvár, čaká ma ešte lečo, domáci Uncle bens a kečup, ten všetci milujú .
Ovocie aj mrazím, jahody, ríbezle, borovky, čo príde, v zime všetko využijeme, chystám sa aj na dreň.
Čo sa týka džemu, robím so želírovacím cukrom, určite to nie je tak super, ako keď naše babky hodiny miešali lekvár na peci, síce nepridávali žiadnu chémiu, ale zas po toľkých hodinách varu sa z ovocia všetko dobré stratí ( aspoň sa s tým utešujem, odmietam tráviť ešte viac času pri sporáku ).
Ak máte veľkú mrazničku, odporúčam mraziť, umyté osušené ovocie naprv po vrstvách zamraziť tak asi hodinku, potom sa môže vrstvy spojiť do krabičky alebo sáčku, týmto úkonom sa predíde zhrčeniu celého ovocia do jednej guče ( používam divné výrazy, ale ponáhľam a nejako to neviem inak vysvetliť .
Inak, ak sú moje vedomosti správne, lekvár je z prelisovanej šťavy a džem je s kúskami ovocia, čiže pokrájané rozvarené ovocie, ten robím najčastejšie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ajkapp, veľmi dobre si to vysvetlila a tvoje "výrazivo" je úplne pochopiteľné!:)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Šikovná si. Ďakujem za vysvetlenie rozdielu medzi lekvárom a dzemom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja tento rok nezvladam veľa roboty, ale zaváranie, to je v pohode, to môžem. Povymýšľala som si rôzne džemíky, kúpila som si na to špeciálne poháriky a teraz sa z toho vytešujem. Nerada varím jednodruhové, skôr mám rada zmesky. Tento rok som varila zmes nektariniek, marhúľ, ringlot a žltého melónu. Ďalšia várka boli čučoriedky so žltým melónom a limetkou, iná zmes odšťavené biele a červené ríbezle s broskyňami. V mrazáku mám ešte pripravené čučoriedky - tie chcem skúšať s makom, rovnako aj slivky s makom plánujem. a mám pripravené ešte aj marhule, tak uvidíme.
A od tohto článku http://trnava.sme.sk/c/7281934/zacinal-s-jednym-hrncom-dnes-miesa-skvel… som navarila aj 3 dávky sirupu. Ako detailista som si na to samozrejme kúpila aj extra fľašky na sirupy :)
mmch, pokúša ma, či tu navrhnúť zaváraninový swap :) Tie, čo chodíte aj na AM asi viete - prihlásené osoby si medzi sebou vymieňajú veci na danú tému... Ak by bol záujem, dalo by sa o tom porozmýšľať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Páni moji, ta ty si uz v inom levely.
Klobúk dole. Nepodelíš sa aj o nejaké recepty v receptoch, máme na to rubriku, ak máš originál fľaše aj pohľad musí by excelentný, okrem toho že sú určite chutné,
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja akurát dnes varím malinovo ribezlovy džem,včera sme s deťmi boli na lesné maliny,to je ina vôňa,varim len s cukrom ríbezle majú výhodu dosť rýchlo hustnú,varila som aj marhuľový,tiež len s cukrom, čučoriedkový mam rada len ja tak ho nerobím,zaujal ma ribezlovy s broskyňami ,môže byť chutný ,možno skúsim, mame dosť ribezli
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Blahoželám k deťom, moje by som na maliny asi nevytiahla. Samé dobroty robíš. Ako varíš marhuľový lekvár? Netmavne ti?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kamilka, ja už veľa nezaváram, lebo sme s MM len dvaja, ale za to robievam domáci džem.....tohto roku som zatiaľ urobila jahodový (suseda nám doniesla zo záhrady), višňový (višne sme kúpili v Maďarsku 1 kg za 25 centov) a marhuľový (marhule sme dostali od manželovej dcéry).
Džem robievam so želírovacim cukrom .....a marhuľový je prekrásne žltučký....očistené marhule ukladám do hrnca v ktorom ho budem variť, každú vrstvu zasypem trochou normálneho cukru a potom nechám zopár hodín stáť,keďže mám rada, keď v džeme sú sem tam kúsky, tak marhule nemeliem, len popučím s pučákom na zemiaky. Potom nasypem želírovací cukor, dobre premiešam a varím podľa návodu cca 5 - 7 minút a horúci dávam do sklenených pohárov, zavíčkujem a ešte dám do suchého dunstu (do deky).
Je fantastický, krásny žltučký a nie je presladený,niekde som čítala, že marhuľový džem tmavne vtedy, keď sa dlho varí a že to sa cukor vraj skaramelizuje.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dakujem, ono aj moj ma po dovareni fajn farbu, ale v polovici zimy, ked ho otvorim, vrch je tmavy a pomaly do polovice pohara.
Dodrziavas presne rozpisy zelirovacieho cukru?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Áno dodržiavam presné rozpisy a zatiaľ sa mi nestalo, že by mi zhnedol , ale si myslím, že keď aj zhnedne ale na chuti sa nič nezmení, tak potom to nemtreba riešiť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak to bude asi tym, ze nemam chut davat tolko cukru ani zelirovacieho cukru casto s chemiou ako je na rozpise, mne to pride vela, aj cukru aj chcemie, ale su nejake zeliroacie srandy len s pektinom a kyselinou citronovou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
marhuľový varim len s cukrom,marhule zomeliem, čas medzi odkostkovanim avarenim by mal byť čo najkratši,lebo marhuľa hned tmavne,varim len s cukrom,mam ho krasny svetly, ale čo mam vlaňajši tiež mi trochu otmavol,asi časom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tiez som tento rok takto varila, len kus pektinu s kyselinou citronovou som dala na zaver
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak a už hotovo 23 trojdecovych poharov a krasne prevoňaný dom malinami
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To myslis vazne?
Ta ty si aká šikovnica. Kde rastu maliny?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dakujem,väčšinou v lese ,tohto roku tam aspoň u nas niesu,ale nazbierali sme okolo potokov,a na takych miestach ktore u nas volame kimpy, akurat minule sme sa rozspravali ako sa to poviepo slovensky, u nas hovorime po goralsky,su to miesta do ktorych stary 2udia po staročia hadzali kamene rastu tam šipky akadejakekriky a samozrejme maliny,je to miesto aj pre hady tak tam väčšinou chodime ked je zamračene,po daždi,ked je slnečno nevošla by som tam,ale už to nie je o tom ako kedysi tych malinovych krikov je oveľa menej, ale je aj menej ľudi ktori na ne chodia, kedysi u nas v každom okne bolo veľa 5 litrovych fliaš, v ktorych sa kvasili maliny teraz sa všetko radšej kupi ,ale niet nad vôňu lesnych malin
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No ved toto tych hadikov by som sa bála, ale kedˇpises ze ked je zamracené na "nebehajú" pod nohami.
Máš pravdu lenivý sme, aspoň poniektorí.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zaváram, mrazím, suším, lúhujem.....všetko, čo záhrada poskytla....zatiaľ som nič nekúpila
Pripadá mi "nákladné" nakúpiť a potom ešte okolo toho skákať
Takže zatiaľ mám jahodový džem a jahodovú dreň (jediné získané kúpením - samozber)....skúšala som aj jahodový topping - taký riedky maglajz na polievanie pudingov, zmrzliny, palaciniek, do bieleho jogurtu a iných lakociniek - už sa minul, takže o rok môžem smelo viac - nuž iba som skúšala .
Okrem toho mám batériu čerešňového džemu, chlap nachystal do suda na domácu čerešňovicu , ja do 5-litrových pohárov "griotku" - no originál je z višní - ale tie nemám, tak čerešne ich výborne nahradia. Vlani som skúsila jeden 5-litrový pohár (pre istotu, čo keď neuspejem
)....ale zaprášilo sa po griotke
, takže tento rok lúhujem niekoľko kg čerešni v liehu s pochutinami ako aníz, škorica, cukor, citrónová a pomarančová kôra....
.
Niekoľko dávok čerešní som nachystala do mraziaka na makovo-čerešňovú štrúdľu v zimných mesiacoch - vykôstkované čerešne som nechala zmraziť na tácke a potom zošupla do mikroténového sáčku....kto by sa papral s kompótom
Zopár dekagramov som usušila v sušiarni....teda bolo ich niekoľko kíl, ale zostali deká ....no sú skvelé - tiež prvýkrát som skúšala.
Uhorky sú klasika....dávam kúštik čerstvého chrenu, aby zostali chrumkavé aj keď by som ich zabudla dlhšie v pare.
Vedľa uhoriek tróni broskyňový kompót (broskyne od rodičov)...ešte pribudne slivkový lekvár z vlastnej slivky a černicový džem.
Marhule nemám, ale z podarúnku od susedy som navarila pár pohárikov - dávam na záver varenia šťavu z jedného citróna - nestmavne.
Z jabloní bude jablková výživa, sušené krížaly a sirup.
Navyše tohto roku sa mi prekrásne rozrástli levandule - voňajú na celú ulicu, takže vyrábam levanduľovú zmes do kúpeľa a levanduľové podušky na dobrý spánok.
Rajčiny sú tiež utešené, takže bude kečup alebo "len" sterilizovaná šťava ako základ na omáčky, polievky či lazane.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Páni ďalšia šikovnica, veru máš pestrý repertoár, samé dobroty. Škoda, že si skôr nenapísala, citrón mam doma.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nevadí....už vieš....skúsiš nabudúce
Žiadne dlhé varenie s cukrom...a na záver citrónik
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zaváram a rada...Nedávno susedka doniesla maliny..len kilo, ale aj tak som urobila dženík.Višňový je krásny priehľadný s krásnou farbou,prvý krát som varila džemík z moruše.Máme bielu tak ..ale je výborný.Marhule..baracky.Manžel stihol obrať aspoň 2 tašky u našej Janetky.Pekne žltučký džemik a detská výživa pre drobčeka..Ešte budem robiť zo slivák Mirabeliek.Žiaľ slivky tento rok nebudú..Zo 7 stromov možno len na slivovicu..opadané. Uhorky,tie rastú neskutočne rýchlo..jeden deň nepozrieme a na druhý deň je to uhorčisko..Nevadí,narobila som uhorkový šalát do fliaš a v zime bude super.Tento rok ,manžel posadil baranie rohy..milujeme ich..No tieto sú extra pálive..Paradajky..každý krík obsypaný,dúfam že dozrejú také ako sú teraz, veľké.Chcela by som zas lečo..to milujem.Uložila som si recept na Uncle benc omáčku a kečup..tak ešte toto by som rada vyskúšala.Mám šťastie,že to naše chlapča, chce ostať s deduškom a ja viem si pozavárať všetko,čo sa v záhrade urodí.Aj počasie nám tu zatiaľ praje.Po horúcich páľavách príjemný dážď...Tak si tu gazdujeme...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Šikovná si ty gazdiná a tvoji dvaja chlapi sú skvelá dvojka, velmi im to pristane. Veru to ochladenie je príjemné. Naše tri ringloty sú tiež uplne bez plodov.
Aj na zahrade mám kopu paradajok, zatial všetky zelené, mne sa bežne stáva, že začnú červenať koncom augusta a to už aj o dušu praskajú, verím, že tento rok to stihnú skôr.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zavárame, robíme džem aj mrazíme ale s mierou a podľa chuti, po troške, žiadne veľké zásoby. Tie produkty, čo nám nechutia takto neupravujeme.
Vzhľadom k lenivosti robíme džemy s gelfixom. To sú džemy. - Krátko varené s pridaním želírovacieho cukru, gelfixu, prípravkov.
Lekváre sú ovocie varené do stavu, kedy samé zhustnú do potrebnej konzistencie a najlepšie ak sa nepridá ani cukor. Príbuzná takto robieva marhuľový a poviem ti je to rozdiel. Hustý ako remeň a tá chuť. Robieva ho v plytkom nepriľnavom hrnci, aby nehorel odspodu a samozrejme treba premiešavať, aby sa tekutina odparovala. Najlepšie je padané, prezreté ovocie, také na trhu človek nekúpi, lebo by im zhnihlo. My stále básnime, že si takto spravíme pravý slivkový lekvár, tak snáď sa nám to už tento rok podarí, lebo buď nie sú bystrické slivky alebo nie je čas, chuť...
Babka nám rozprávala, ako u nich kedysi varievala lekvár celá dedina, každý priniesol slivky, rozvarili sa vo veľkom kotli a členovia rodín sa striedali pri miešaní. Vraj to trvalo celý deň až do noci. Z hotovým produktom sa podelili. Bola to taká malá udalosť, deti lietali do noci, dospelí sa stretli, zaspievali, porozprávali... Aj rodičia si na to ešte spomínajú, vraj ten lekvár sa krájal nožom na chlieb na tenučké plátky, čo bol taký hustý. To nám už nehrozí, ani taký lekvár ani také varenie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vidíš ja som si myslela, že bez cukru sa nedá spraviť lekvár.
Veru to musela byť krásna udalosť spoločne varenie slivkového lekvaru. Drahý tiež na také spomína aj keď to nebolo pre pol dediny.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ste mi pripomenuli, u nás sa robieva kotol slivkového lekváru, bez vsetkeho, iba umyte slivky, dokonca sa ani nekôstkujú, ale najskôr sa len rozvárajú. Varí sa cca 24 hodín, pri miešaní sa strieda celá rodina. Treba hlavne vedieť prikladať, aby sa nekúrilo ani veľa ani málo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jeej a čo sa deje s tými kôstkami?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
v určitej fáze sa to pasiruje - takze pohoda :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to už hej
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som robila marhuľový a ríbezľový džem...sliviek moc nebolo, tak sme tohto roku bez...potom som zavárala uhorky a mrazila jahody, čučoriedky, maliny a ešte čakám, kedy dozrejú černice...čo sa týka kečupu a leča, tak to budem robiť cca o dva týždne, keď dovezieme paradiče a papriče od svokrovcov...tých pár, čo mám zasadené na terase poctivo papáme každý deň :) ...no a už sa tešíme, kedy dozreje hrozno, aby sme ho spracovali na mňamózny mok
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
všetkoooooooooo
na to ako to neznášam, nenávidím a nebudem a nebudem, tak mám nazavárané tuším aj na dva roky. Mrazím tak do roka a do dňa, aj lúhovať som začala, ak sa počíta skorocel.
Prvýkrát vo svojom živote som to dala.
Všetko by bolo fajn, keby ma to viac bavilo. Ja sa na to teším, mám ovocia, domáce - zdravé, všetko super, aj to rada spravím, len ma ubíja to nekonečné upratovanie. Zvlášť po tých džemoch, minimálne u nás. Potom 2-3-4 hodiny trávim v kuchynskom priestore, deti sú zlaté, všetko je fajn, len mne ujde poldňa z toho, žeby som v tej kuchyni netrčala a predstavujem si, ako tie 2-3-4 hodiny čitam nejakú dobrú knižku alebo besniem s deťmi po vonku. A keď z toho priestoru vypadne, tak som uťahaná ako kôň a bolí ma celý človek a už ma tie zaváraniny ani tak netešia, ani ten čas ma neteší, ani, že to robím pre rodinu, lebo oni sú súce fajn, ale im je to aj tak jedno (si myslím).
Na upratovanie po zaváraní som ja prudko depresívna!
Ale zas som prišla na to, že na tých marhuliach nič neurýchlim, lebo keď som dala do veľkého hrnca 3 kg s cukrom, tak som musela vymeniť 2 hrnce, lebo sa mi to pripaľovalo a nie a nie to zhustnúť, až to ohnedlo. Jedlé to je, ale skúsila som sa tváriť, že je to priúdené čatní, ale mi na to nikto nenalatel, tak stále je to džem.
Ale keď dám rozum do hrsti a dám IBA jedno kilo a cukor k tomu a varím pekne pomaly postupne PO TOM KILE, tak džem je krásny oranžový ako slniečko.
som ja amatér...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Blahozelam ku kvante zavaranon a lekvaru. Verim, ze to miestami boli.
ja este ako tak zvladne upratat po zavrani, vareni lekvaru, ale pre mna je navcasi problem upratat kucynu predtym, aby som mala aký taký životný priestor a hlavne vybrat a poumývať fľaše a vrchnáky, väčšina fliaš ma papierové nálepky ta do umývačky nedám, a aj keby nemali ta v umývačke skončí aj tak špinavý riad pri prataní toho bordelu pretým.
Inak mám teiz mudre deti, naco vobec zavaram, vsak si len robot vyrábam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Už som chcela prispieť, že tento rok nezaváram, nemrazím, nerobím lekvár a opak je pravdou
, teda aspoň sčasti... Keďže som obyvateľka paneláku a moje mamy /mama a svokra/ taktiež, musím improvizovať. Nazávarané mám ešte od minulého roku, keď bolo dosť úrody a aj ceny sa držali nízko. Na internete som ponachádzala množstvo inzerátov na predaj domáceho ovocia a zeleniny, porovnala som a pekne si išla vybrať. Takže tento rok len varím lekváre /či džemy/ z ovocia, ktoré je v zľave, pretože už parádu nenarobí, ale zato chutí
: a tak mám pár pohárikov ríbezľovo-jahodového džemu, slivkového s umom, ríbezľovo-broskyňového a ešte spred roka mi zostal marhuľový a marhuľový s mandľami
. Okrem toho som tento rok podľahla aj sirupom: bazový, bazovo-medovkovo-mätový, mätový, z materinej dúšky... a teda idú na dračku v týchto horúčavách
.
Inak ja som blázon do zavárania, milujem to od detstva, keď ešte moja nebohá babinka mala skoro z každého ovocia niečo a zelenina sa robila na rôzne spôsoby: klasika zavárané uhorky, paprika v oleji, čalamáda, uhorkový "šalát", pikant z rajčín a papriky, lečo, paprika plnená kapustou, kečup... a čo ja viem čo ešte...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Šikovná si ty a ešte keď také miluješ, nie je čo riešiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak, dnes som to zatím uzavrela-kečup, lečo, broskyne, broskyňovo/slivkové chutney(mimochodom som experimentovala a je
)a ku tomu mrazené paradiče(dostali sme kopu, a tak leča a pretlaku je požehnane-a aj mrazené sú super
)...černice budem robiť cca o dva týždne
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Leto je v plnom prúde. Mnohé ovocie aj zelenina tento rok dozrieva skôr ako inokedy. Devy krásne ako ste na tom s chystaním zásob na zimu?
U nás doma sme samí "špecialisti". Stačí keď mám zavarené kyslé uhorky a marhule do ryžového nákypu. Pri uhorkách sme si užili celkom zábavu, keď som k plneniu pohárov dotrepala všetky deti.
Inak už varím len lekvár marhuľový a čučoriedkový. Čučoriedky by som aj zavarila, milujem ich, len ta cena.
Drahý miluje čučoriedkový lekvár, tak čo by som pre neho z lásky nespravila. Ja s mladším synom zbožňujeme aj marhuľový, tak pre nás ten.
Maličká zahlásila, že jej mám spraviť slivkový, tak kus spravím aj takého, ale nie povidla. Včera som dokonca na skúšku urobila malinový. Jaj ten je božský, ta neviem, či si nedoprajem aj taký luxus. Lebo pri cenách malín, sa inak ani nazvať nedá. Našich malín som mala málo.
Inak stále ešte neviem ako spraviť dobrý lekvár, ako nájsť správnu hranicu s minimom cukru, ešte menej chémie, aby bol lekvár hustý a nepokazil sa.
Taký marhuľový lekvár mi z minulého roka do polovice stmavol. Tento rok som ho už dlhšie varila, snáď bude ok.
Dievčatá ste odborníčky na marhuľový lekvár? Poradte ako robíte vy? Dnes ma čaká druhá várka.
Devy krásne, ako si vy spríjemňujete v kuchyni dlhé letné večery? Dávate prednosť zaváraniu, či mrazíte? Hráte sa aj s takými skvostami ako je kečup? Viete aký je rozdiel medzi lekvárom a dzemom?