reklama

Neznasanlivost laktozy u kojenych deti...

bigmama , 11. 01. 2009 - 17:27

reklama

No, konecne mam chvilocku, tak to hodim do placu.
Laktoza je cukor, ktory obsahuje kazde mlieko cicavcov, ktore sa produkuje v prsnych zlazach a jeho mnozstvo je nezavisle od pozivaneho mnozstva laktozy matkou (takze to, ze som prestala pit mlieko, podla tohoto clanku asi nepomohlo)
Laktaza je enzym, ktory stiepi laktozu a pomaha ju organizmu stravit. Intolerancia laktozy (IL) nastane vtedy, ak osoba neprodukuje tento enzym (alebo ho produkuje malo) a nedokaze laktozu stravit.
Symptomy IL:
tekute, spenene stolice a nespokojne dieta casto trpi plynnatostou
Pozname dva druhy IL
Primarna IL (PIL)- je zriedkave geneticke ochorenie a nie je zlucitelne s normalnym zivotom bez lekarskej pomoci. Skutocne IL dieta hned od narodenia ma problem s priberanim a ukazuje znaky dehydratacie a celkoveho fyzickeho neprospievania a malabsorpcie. Je potrebna okamzita uprava stravy - jedine mlieko bez laktozy moze byt podavane tymto detom.
Sekundarna IL (SIL) alebo ziskana IL; dochadza k nej vtedy, ak prislo k naruseniu crevnej vystelky, hoci len lahko. Enzym laktaza je produkovany v najvrchnejsich vrstvach vystelky crevnych zahybov a cokolvek, co sposobuje poskodenie tejto vrstvy ma za nasledok znizenu produkciu enzymu.
Priciny poskodenia crevnej vystelky:

#gastroenteritida
#alergia na jedlo (pri kojenych detoch alergen vchadza do systemu cez materske mlieko)
#celiakia
#operacia criev

SIL je docasny stav a trva dovtedy, kym sa crevo nevylieci. Takze ak odoberieme alergen, ktory sposoboval poskodzovanie sliznice creva, mozeme dieta nadalej kojit a crevo sa zahoji. Ak lekar diagnostikuje IL potrebujete vediet, ze to nie je zivot ohrozujuce, ak vase dieta pribera a celkovo prosperuje.
V pripade, ze sa dieta lieci z tazkej gastroenteritidy bezne zotavenie crevnej vystelky trva 4 tyzdne, ale moze trvat az 8 tyzdnov u deti mladsich ako 3 mesiace!

No k tomu len dodam, ze asi budem musiet zacat hladat, na co je to moje mladatko alergicke a postupne vylucovat jednu vec za druhou a sledovat, ci sa nieco zmeni (sun) A mozno to boli tie ATB co mu dali v nemocnici, lebo odvtedy zacal kakat na zeleno a postupne sa to stupnovalo do vodovej hnacky. Tak, dam tomu cas a zachovam chladnu hlavu B-] Tento clanok ma utvrdil, ze je to tou laktozou, kedze mrkvicka bola stravena normalne a len to mliecko vyjde z nas von tak ako vyjde. Ale dnes v noci sme spali lepsie a nepokakali sme sa ani raz, inak to byvalo minimalne dva krat za noc (clap) Za to prdel maly tak, az nam madrac dunel (giggle)
Takze tolko v skratke. Pre tie, ktore maju zaujem o original, je to v anglictine a pise sa tam aj o starsich detoch a dospelych, stoji to za precitanie. Ak by ste potrebovali pomoct s niecim prelozit, kludne sa pytajte, rada pomozem, ak budem vediet.
Takze info som cerpala odtialto: http://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/lactose.html
Dakujem vsetkym za podporu a dufam, ze to pomoze aspon niekomu najst odpovede na nejake tie otazky ohladom laktozy a jej intolerancie (flower)


reklama


reklama

adus, Ne, 11. 01. 2009 - 19:14

Zaujimave info, inak prave tie ATB to naozaj mohli spustit, aj dospelemu to da zabrat, ked ich berie, nie este take male babo.
Moj mlady tak po ATB prestal pit mlieko vobec, ale nastastie, mal uz vtedy viac ako 1 rok a tak to nebola ziadna velka tragedia. Nastastie, neplatilo (a neplati) to na mliecne vyrobky - ten zje tolko jogurtov, ze by sa mi pomaly oplatilo kupit menšiu mliekaren.
Neviem, co by sa dalo aplikovat pri malom babatku, ale zda sa ze naozaj co bude treba prve - dat do poriadku tie jeho crievka.

bigmama, Ne, 11. 01. 2009 - 19:19

adus, mala prestala pit mlieko ked mala 7 mesiacov, bola len na jogurtoch :-) a dodnes mlieko velmi nemusi, ma obdobia kedy vypije a kedy si ani nezmysli ;-)

galava, So, 18. 07. 2009 - 08:22

avojte
dcerka mi po papani castko kaka, ma pomaly 6 rockov, malo pribera a je drobnejsia...
v auguste mame vysetrenia, tak uvidime co to je, ale vsimla som si,ze po mlieku uteka na vecko, od malinka ho nemala rada, len teraz zacala, v skolke..
snazila som sa ju kojit, ale vela vrackvala, ci mala reflux, to sa nepotrvdilo, mozno to mliecko len zle znasala, tak sme nasadili nutrilon AR a tomu tiez moc nedala, nahradzali sme to jogurtami, syrmi..
len ma trapi to kakanie a nepriberanie, hm na 6 rocnu je 16 kileciek malo, nie?
tiez sme vzali krvicky a tam malo byt nejako hodnoat zeleza 10 ci 12 a mala o polovicu menej, moze to suvisiet,ze sa jej to jedlo zle vstrebava, alebo ako to je..
tiez mame obavy ci nema tu il:-(

bigmama, So, 18. 07. 2009 - 22:37

skus si viacej vsimat po akych jedlach ma hnacku-alebo redsiu stolicu a povedz to lekarke pri vysetreniach, no a chudokrvnost moze byt pricinena zlym vstrebavanim zeleza zo stravy, uz len treba zistit, preco sa strava zle vstrebava, tak vam drzim palceky, aby ste to doriesili, inak dcera mala tiez 17 kil ked mala 6 rokov, takze tazko povedat, co je dost a co malo, ale pocuvaj svoj instinkt a urcite si dajte spravit tie vysetrenia, mozno su tu maminy, ktore mali podobny problem a ozvu sa ti, poradia, tak sa drzte a posielam (sun) :-*
bigmama (hug)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama