Nie vždy musí zaváranie znamenať dlhé hodiny v kuchyni.
Stačí malá finta a nakladanú cibuľku budete mať skoro zadarmo. Naviac s minimom práce a pocitom, že neplytváte, ale využívate suroviny maximálne, ako sa dá.
Ak máte šťastie a urodí sa vám toľko sliviek, že neviete, čo s nimi, skúste vyrobiť slivkovú kožu. Výborná maškrta bez pridania cukru. Ideálna desiata napríklad do školskej krabičky
Je veľa jedál, do ktorých je kôpor ideálnym korením. No nie vždy je k dispozícii. Ak máte zdroj čerstvého, urobte si pastu v oleji a citrónovej šťave. Využijete do omáčok, prívarkov, šalátov.
Ak pestujete cesnak paličák, tak viete, že v období asi 2-3 týždne pred zberom sa na jednotlivých rastlinách objavujú kvetné stvoly s pacibuľkami - výhonky. V záujme lepšej úrody sa tieto výhonky vylamujú a ďalej sa môžu v kuchyni spracovať napríklad aj na jednoduché pesto či omáčku alebo pastu. Konzistencia závisí od množstva oleja, ktorý pridáte
V zime akoby si našiel. Využila som menšiu zeleninu, nehodí sa na uskladnenie a zas je škoda ju vyhodiť. Takto zasterilizovaná je vhodná v zime do polievky.