reklama

Nestratím mliečko?

janka28 , 27. 06. 2009 - 22:15

reklama

Termín pôrodu mám na koniec októbra a dieťatko by som samozrejme aj chcela kojiť. Môj problém je v tom, že v októbry-novembry by som chcela nastúpiť do školy, na dialkové štúdium, a v dňoch, kedy by som bola v škole, dieťatko kojiť nemôžem a neviem, či by to neovplyvnilo tvorbu mliečka, alebo či mi dokonca nehrozí, že mliečko stratím. Mamičky, ktoré ste takto študovali, aké máte skúsenosti so zosúladením prednášok s kojením?


reklama


reklama

eva m, So, 27. 06. 2009 - 22:34

janka,
urcite jestvuje moznost, ako sklbit dojcenie a studium. Mlieko sa da napr. odstriekat a zamrazit.
Myslim vsak, ze to obdobie bude pre teba velmi, velmi narocne. Porod a nasledne hned nastup do skoly, to su dve velmi zasadne veci.
Eva (sun)

zdenuša, So, 27. 06. 2009 - 23:11

a nedalo by sa dohodnúť s vedením školy neskorší nástup? Po pôrode budeš mať šesť týždňov aby si sa dala "dokopy" po zdravotnej stránke, musíte si zvyknúť s bábätkom na seba... Bude to náročné pre vás oboch.. nedá sa škola odložiť o rok a s cupitajúcim bábatkom Ti skôr pomôžu babky??

janka28, So, 27. 06. 2009 - 23:36

Áno, nástup do školy sa mi dá odložiť, nemám ešte podanú prihlášku,termín je do konca júna, a práve preto nad tým teraz tak intenzívne rozmýšľam, či do školy nastúpiť alebo nie, či nebude lepšie venovať sa rok bábätku a po roku nastúpiť. Ale na druhej strane, nebude sa mi lepšie učiť pri bábätku, ktoré väčšinu dňa prespinká, ako pri ročnom dieťatku, ktoré už potrebuje viac pozornosti? Mám teraz možnosť študovať zaujímaví odbor, detašované pracovisko nie je ďaleko od môjho bydliska a neviem či budúci rok bude takáto možnosť. Sú to také moje intenzívne úvahy, že neviem fakt čo robiť. Najhoršie je to, že ja sa nad všetkým zamýšľam až príliš do hĺbky a potom som sama z toho celého neistá a nerozhodná.
S manželom som sa o tom rozprávala a chcela som, aby na prednášky chodil so mnou a s maličkým, aby som ho cez prestávku mohla nakojiť, ale odmietol to, nemôže si dovoliť z práce toľko vymeškať.

eva m, So, 27. 06. 2009 - 23:49

janka,
to prve obdobie bude velmi narocne aj pre teba, budes si zvykat na ulohu mamy so vsetkym, co to prinasa a dnes je velmi zavcasu rozmyslat, ako to budes zvladat. Jedna vec je teoria a druha vec je realita.
Od manzela je tazke ocakavat, ze bude chodit s tebou a s babatkom - on predsa musi zabezpecit rodinu, aby ste mohli bez problemov existovat.
Ako sa pamatam, ja by som to obdobie tesne po narodeni mojich deti nechcela mat rusene skolou. Ale fakt je, ze ja som uz mala skolu dokoncenu, tak sa mi lahko hovori...

Eva (sun)

Sarlota (bez overenia), Ne, 28. 06. 2009 - 08:45

Ja som šla do školy, keď mal malý 7 mesiacov a bolo to psycho. Celý týždeň odstriekavanie mlieka, aby mal dosť. Mama ho kŕmila lyžičkou, aby si nezvykol na fľašu a potom by odmietal prsník. To sa stáva veľmi často. Keď som bola preč, aj tak skoro nepil. Vždy čakal za mnou. Ostávala mi s ním mama a nemala to ľahké. Hlavne večer, keď začal plakať, tak plakal, až dovtedy, kým som neprišla. Mama je mama. Myslím, že ak by si ho brala so sebou na prednášky, tak v pohode. To sa dá. Poznám mamičky, ktoré to takto zvládli. Mlieko nemusíš stratiť, ale neviem, či by Ti nebolo treba aj odsávačku so sebou do školy, lebo na začiatku sa prsia poriadne nalievajú. Aspoň ja som to tak mala. A keď som cestovala domov, tak mlieko už pretekalo cez tričko. A na margo toho, že sa Ti bude lepšie učiť pri bábätku, ktoré väčšinu dňa prespinká. Nemôžeš dopredu vedieť, aké bábätko bude. Mne dal zabrať viac cez deň ako v noci. V noci spal, vstával na dojčenie, ale cez deň veľakrát nemohol zaspinkať, plakal, nosila som ho po rukách. Na prechádzkach som bola denno-denne min. 2x a viac keď bolo treba. Ja by som si určite na Tvojom mieste dala odklad, ak by som nemohla brať bábo so sebou.

laura05, Ne, 28. 06. 2009 - 08:48

Mila Janka28,
ja som rodila minuly rok v oktobri 27.10.
Nechcela by som ta odhovarat, pokial si presvedcena ale ja si myslim, ze pre teba aj mimi by bol rozumnejsi preklad napriklad o rok. Ja som sa chcela ucit doma na statnicu na taliancinu a poviem ti, ze dnes ma maly 8 mesiacov a ja sa sice obca stihnem do toho pozriet ale je to take povrchne. Povedala by som, ze moje 6 nedelie trvalo skor cca 3 mesiace, kym som sa ako tak skonsolidovala s tou velkou zivotnou zmenou. Dopriala by som tebe aj malej ci malemu oddych a regeneraciu po porode a prelozila by som skolu na dalsi mozny termin. Ale to je len moja rada. Prajem ti krasny den,rozlietana a super nevyspata maminka (sun) (flower)

laura05, Ne, 28. 06. 2009 - 08:51

PS: ja som nemala to stastie kojit..a velmi som sa snazila a chcela som..Ale poviem ti aj "prenosna mliekaren" v podobe termosiek a mlieka - ak by si si male prenasala ( co mi pride dost drasticke pre male babo) nieje to vyhra. Drzim ti palce aby si sa rozhodla spravne (hug)

Adinka, Ne, 28. 06. 2009 - 11:03

Ahoj, nemyslím si síce že už budeš tak skoro v poriadku po pôrde aby si mohla behať do školy, prípadne ak by tam niekto tebou a malým šiel ... /tak prvé tri mesiace aspoň/ - Ale potom neskôr, ak už budeš mať pekne rozbehnuté laktáciu a budeš si pravidelne odstrekovať aj keĎ budeš v škole, aby sa ti neprestalo tvoriť. Jedine problém by mohol nastať, ak budú zatiaľ malé kŕmiť doma z fľaše, že sa už nebude chcieť pricucnúť, lebo z cumľa to pôjde ľahšie. Sú aj iné alternatívy kŕmenia, ale tie sú časovo náročnejšie, a neviem kto ti bude s dieťatkom. Ale poznám veľa mamín, ktoré takto dojčili dlho a dieťatko pilo aj z fľaše, aj z prsníka. NApríklad moja sestrA - tá už šla od pol roka do práce síce na doma, ale vyžadovalo si to aj časté cesty do zahraničia - a kojí v pohode doteraz a malá má už 3 (giggle)

Ariesa, Ne, 28. 06. 2009 - 22:39

suhlasim ... kojit z prsnika i z flase sa da celkom v pohode. my sme sa naucili (po sestonedeli., neskor 3och mesiacoch a 6tich mesiacoch som bola z domu na nejaky den-dva) a prechod nebol nikdy problem (akurat si treba ustrazit, aby nebolo vo flaske moc mliecka, lebo sa lahsie pije a brusko sa preplni a boli)

Ariesa, Ne, 28. 06. 2009 - 22:32

nuz, po porode som sa davala dokopy 3 mesiace. urcite som bola viac zabehnuta s jednorocnym dietatom ako s novorodencom. o rok by to bolo podla mna jednoduchsie. a dieta ktore prespi vacsinu dna? fuha. nie je to utopia? so spankom mam ja hrozne skusenosti.

to bol moj nazor. drzim palce pri studiu. a hlavne - nech ta aj bavi (sun) budte zdravi (flower)

kemi, Ne, 28. 06. 2009 - 22:56

Ahoj, ja mam podobny problem,ale stym rozdielom ,ze som uz skoncila prvy rocnik a asi si beriem rok volna.Moja mala bude teraz 2 mesacna a musim ti pravdu povedat naozaj prvy mesiac bol dost tazky a neviem si predstavit,ze by som este do skoly vtedy aj chodila.Nastasie som stihla dokoncit vsetky prace pred porodom.A pravdu povediac nikdy nevies co sa moze stat.ja som myslela,ze ostanem v nemocnici iba 2 dni pretoze tu v Anglicku ta nedrzia pokial nemas problem a nakonec som ostala tyzden a potom o tyzden este som bola hospitalizovana s malou a pravdu povediac dost to bolo stresove,no nastastie som mala mamu pri mne.Ale kazde babetko je ine.Mna vsak mama na to upozornovala ,aby som stihla ak sa da vsetko pred terminom...asi vedela preco...drzim ti palce(sun)

janka28, Ne, 28. 06. 2009 - 23:26

Baby ďakujem vám za vaše reakcie. Už mám len jeden deň na rozmyslenie, či si prihlášku pošlem alebo nie. Ako tak čítam vaše názory, myslím že najlepšie by bolo asi naozaj rok počkať, aby som nebola vystresovaná, keď nebudem nič stíhať, z čoho asi aj to bábätko nebude úplne v pohode. Takže, prednosť má dieťa. Vďaka.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama