reklama

Preco?

janulabn , 22. 11. 2009 - 00:21

reklama

Ahojte nanicmaminy.
Kdo mi vie odpovedat na moju otazku?Preco vsetci hovoria,vsade pisu,ze ked kojite svoje dieta je to najlepsie co mozete pre dietatko urobit.Nie,ze si myslim,ze klamu.Maju pravdu,ale preco tiez nenapisu,ako to zozaciatku boli ;-( ,ze ked dokojim tak mam bolesti v podbrusku a nedokazem fungovat asi pol hodku?Ze ked malinka zacne cuckat tak mi od bolesti oci slzia?
Mam sice uz druhe dietatko,ale prve som nekojila,lebo odmietal cicik.Takze teraz som stastna,ze malinku mozem kojit,ale ta bolest.;-( ;-(


reklama


reklama

Iwa, Ne, 22. 11. 2009 - 00:34

NEviem, ci Ta potesim, ale v sestonedeli (kym som po porode krvacala), boleli prsia aj mna. Aj brucho poriadne bolelo, bola som po cisarskom, tak som utekala na pohotovost, ci mi nepraska jazva (giggle) Ak si aj Ty mala cisarsky, skus si v zdrav potrebach kupit taky stahovaci pas - bandaz po operáciách brucha - dost pomoze. Po takych cca. 5 - 7 tyzdnoch to prestalo. Ked Ti zacnu tvrdnut prsniky, ze su plne, tak hned odsavaj mliecko, aby sa nezapalili a neskoncila si na ATB. Babsky recept na bolave prsia je prilozit si kapustny list, len dierku na bradavku treba spravit. Tak drzim palce, viem co su to za bolesti, ale prejde to do dvoch mesiacov od porodu.

fidorka, Ne, 22. 11. 2009 - 00:46

Ale veď neplačkaj...lebo stratíš mliečko zo stresov.(hug)
To kojenie prvé dni,niekedy aj týždne bolí,to je pravda.Teda mňa určite.A čím viac pôrodov máš za sebou,tak je bolesť silnejšia,ale naozaj len zo začiatku.Moji chlapci boli "papkáči" a riadni od prvej minúty.Niekedy som si myslela,že vidím všetky hviezdy na nebi!
Počas kojenia môžeš aj krvácať,počas 6 týždňov je to normálne,maternica vtedy začne"pracovať",musí sa predsa dostať do pôvodných rozmerov,aké mala pred pôrodom.Nič iné,len trpezlivosť a vydržať,odsávať prebytočné mliečko,aby sa ti prsníky nezapálili,lebo to je bolesť horšia,ako tie deti porodiť...mám s tým bohaté skúsenosti.:-)
Neboj,všetko vydržíš (flower) (sun) !

betana, Ne, 22. 11. 2009 - 08:49

ja som celkovo mala pocit, ze mam nanic mlieko, kojjila som syna rok, stale vrieskal zrejme od hladu a od dvoch mesiacov byval stale na antibiotikach, chory, taky nanic, dceru som kojila dva mesiace a ta bola zdrava a spokojna. asi je to individualne. ale aj ked kojenie boli, treba si aj bradavky osetrit - mne pomahala obycajna kalciova mast, ono to prejde a povedz - nie je to napokon aj tak nadherne, ked sa tie ustocka motkaju a snazia sa uchytit a papat? ved to za to stoji.

alex87, Ne, 22. 11. 2009 - 10:00

po porode bolelo kojenie aj mna,pretože vtedy sa sťahuje maternica,a prsia bolia preto lebo si na to musia zvyknúť...neboj,časom to prejde a kojenie bude už len super zážitkom:-)

davinista, Ne, 22. 11. 2009 - 10:12

Dcerku sa mi nepodarilo kojit prave z tohto dovodu, vzdala som to :-( kvoli bolesti. Pol hodiny pred kojenim som si vzdy musela dat ibuprofen, ktory mi nabalili v porodnici, jedine vtedy to bolo znesitelne. Nakoniec mi bola "milsia" odsavacka a odsavala som cely jeden rok, len aby mala moje mliecko.
Pri synovi som tie prve dva-tri tyzdne zatala zuby a vydrzala (y) a bolo to to najlepsie, co som mohla urobit. Teraz ma 17 mesiacov a este stale sa kojkame. Tie chvile pri kojeni by som nevymenila za nic na svete (heart)
Urcite vydrz, bolest bude uz iba mensia a bude sa to kazdym dnom zlepsovat...
Drzim palce !!!

Zuzana1978, Ne, 22. 11. 2009 - 10:18

Janulka
tak prave preto vsade pisu, ze dojcenie je to najlepsie, co matka moze dat dietatu. Realne zobrate, vacsina zien, co poznam, mala problemy a bolesti prve mesiace dojcenia. Ak by si mala naozaj velke bolesti, existuje trik na dojcenie. Odsaj si mlieko a krm dietatko z flase, taketo mlieko ma rovnake vyhody ako pri dojceni z prsnika a da sa uschovavat v chladnicke a aj mrazit.Potom mozes striedat jedno dojcenie z prsnika a dalsie z flase (odsatym materskym mliekom).

davinista, Ne, 22. 11. 2009 - 11:23

Pri tomto treba dat ale pozor, aby si dietatko nezvyklo na flasu prilis a aby nezacalo odmietat prsnik. Je totiz omnoho jednoduchsie pit z flase (to ide samo) ako tahat z prsnika :-)

dzermil, Ne, 22. 11. 2009 - 10:39

Ja som si neskor uzivala hlavne to pohodlie, dvihnes tricko a mas uvarene ani teplotu nemusis merat;-) . Mozes vyletovat kolko a kam chces. Vydrz a na bolest urcite neskor zabudnes a budes spominat len na to dobre a krasne co si so svojim dietatkom zazila len ty a nikto iny. (sun) (flower) (sun)

Veron, Ne, 22. 11. 2009 - 11:43

janulka a v lekarni maju aj masticku na bradavky myslim si ze stoji zato vydrzat aj mna to bolelo ale casom to preslo a maju som kojila dva roky aj dva mesiace a je zdrava a usetrili sme nemale peniaze a je fakt ako baby spominali ze mas vacsiu slobodu lebo mas mliecko stale zo sebou tak drzim palce a vela pozitivnej energie posielam :)

betuska10, Ne, 22. 11. 2009 - 14:22

Taká babská rada,ale valmi účinná:pred kojením si bud teplou sprchou opláchni prsia,aby sa zohriali,alebo si prikladaj nahriaty uterák alebo plienku.mliečko sa lahšie púšťa,a tým to aj menej bolí.

janulabn, Ne, 22. 11. 2009 - 17:15

Dakujem vam za podporu :-) a som rada,ze nie som jedina co to tak preziva,lebo uz som si myslela,ze som nejaka ina (rofl)

Adinka, Ne, 22. 11. 2009 - 17:49

ahoj, dojčenie by nemalo bolieť, ak máš bábo správne prisaté, ak sa vám to nepodarilo v porodnici, skús kontaktovať tvojom okolí poradkyňu dojčenia, a uvidíš, hneĎ bude lepšie. KEĎ má bábo v ústach celý dvorec, nepoškodí ti okolie bradavky. Niekedy dieťatko "hryzie", ak sa dostalo do kontaktu s cumlíkom, to ho pomýli.
Skús si pozrieť video a možno sa ti podarí správne priložiť aj bez poradkyne :
http://www.drjacknewman.com/video-clips.asp

Ak budeš mať nejaké otázky, kľudne mi napíš aj na mail.
pa
Adina

Adinka, Ne, 22. 11. 2009 - 17:54

Aha, a to podbruško - ako ti baby písali, všetko sa ti tam musí vrátiť do normálu, a zrejme u teba to ide bolestivejšie, ale isto s to čoskoro skončí. Dávali ti v pôrodnici injekcie na zavinovanie maternice ?

annag, Ne, 22. 11. 2009 - 21:28

janula, plný súhlas s Adinkou

- podbruško Ťa bolieť môže - vylučuje sa oxytocín - maternica sa sťahuje, čím jej vlastne pomáhaš dostať sa do normálnej veľkosti

- ale dojčenie NESMIE NIKDY bolieť, ani po pôrode - ak Ťa bolí, niekde je chyba, zrejme sa bábo zle prisalo a bradavky Ti poranilo - na poranených bradavkách sa často objavuje celá zbierka infekcií - ktoré by sa mali preliečiť

- no najdôležitejšie je správne prisatie a poloha pri dojčení

skús zavolať poradkyni, ktorá Ti pomôže:
http://sites.google.com/site/vasamamila/Home/poradkyne-mamily

fidorka, Ne, 22. 11. 2009 - 22:47

annag,nič v zlom,neber to ako vyrívanie,ale mňa to tiež bolelo prvé týždne.Mám zdravotnú školu,viem ako sa má správne kojiť(dojčiť),kojila som štyti deti,troch do roka,jedného skoro dva roky a vždy ma to prvé týždne bolelo.Cítila som každý pohyb mlieka v žľazách až pod pazuchou a bola by som vtedy kričala že až.A nebolo to nesprávnym prisatím dieťaťa.
Každá z nás to prežíva ináč.Niektoré kočky hneď po pôrode chodia na prechádzky,ja som nemohla ani v lete,bolo mi zima a horúčku som nemala...
Podľa mňa je omyl,keď niekto tvrdí,že dojčenie nesmie bolieť...mňa to bolelo a bola som zdravá aj ja aj dieťa a nebol v tom žiadny háčik ani problém.
Ja si skôr myslím,že tam zohrávajú úlohu hormóny.

annag, Ne, 22. 11. 2009 - 22:57

Fidorka - jasné, každá mamička bolesť inak znáša a má iný prah bolesti. Väčšina mamičiek má po pôrode nadprodukciu - ak sa prsníky zle vyprázdňujú (zrejme Tvoj prípad podľa opisu) , môžu byť bolestivé -dá sa to napraviť. AK bolia bradavky -dajú sa liečiť. Veľa mamičiek napr. prekoná mykotickú infekciu, ktorá sa nemusí prejaviť ani tak viditeľne, ako pocitom pálenia, reakcie na chlad, štípania vo vnútri prsníka - akoby až od chrbta ...

Zuzana1978, Po, 23. 11. 2009 - 07:29

(y)

Kamila, Ne, 22. 11. 2009 - 22:40

Ja som kojila tri deti relativne dlho a pri stvrtom som si pripadala ako prvorodicka, vytrapila som sa neskutocne, prve tri mesiace to bolo sialene, na zaciatku kazdeho kojenia som videla hviezdicky. Znicene bradavky, kojenie kazdu hodinu a pol, ale odmietala som to vzdat, nastastie sa to neskor obratilo a vychutnavala som si to. Drzim place.

annag, Ne, 22. 11. 2009 - 23:02

Kamilka, zrejme si mala tiež na bradavkách mykotickú infekciu - väčšina mamičiek je v šoku - dojčila niekoľko detí, vie, čo je dobré prisatie či poloha a napriek tomu sú bradavky boľavé, s prasklinami ako po zlom prisatí ...Candida albicans je okolo nás i v nás, zle robí len ak je organizmus oslabený ak je na bradavke čo i len mikroskopická trhlinka, stačí ak má bábo soór,alebo mu dali v pôrodnici hoci len raz fľašu ...

eniXelka, Po, 23. 11. 2009 - 09:58

No lebo keby to nepovedali (ze je to najlepsie pre dieta, co mozes urobit), od bolesti y maminky nekojili :D
Ved v zivote to je tak, ze nam do hlav pchaju kaleraby, aby sme potom zistili, ze nic z toho nie je take, ako nam jovorili (orem cokolady :D ).
Neboj, to prejde. Ja som tiaz myslela, ze kym sa mala napap, tak my oci od bolesti z hlavy vyulezu. Ke to preslo, stale ma bolel nastrih a ked presiel ten, zacala mala kusat, tak som mala nahryzene bradavky atd....

mary73, Po, 23. 11. 2009 - 10:57

Ahoj, mna to tiez pri kojeni dost bolelo,ale existuju take nasadky na prsniky od Aventu cez ktore to az tak neboli, bradavky sa zregeneruju a potom je to uz v pohode,ale nejaku chvilku to trva. Ja som si tie nasadky kupila este v nemocnici a bolest bola uz len minimalna a aj syn si rychlo zvykol,kedze bol hladny a musel sat, vrelo ti ich odporucam

Adinka, Po, 23. 11. 2009 - 12:02

Ahoj, asi myslíš klobúčiky, to sa odporúča ale až v najkrajnejšom prípade, ak už nič iné nezaberie. Pretože dieťatko si zvykne na zlé prisatie /úplne iné ako na dvorec/, a potom následne nektoré majú problém so správnm prisatím a "hryzú" ... v niektorých prípadoch odmietajú prsník úplne, pri nadprodukcié mlieka je to ešte ako tak, ale môže sa produkcia znížiť, keďže nenastane kontakt bradavka - ústa /veľa prípadov/
A v poslednom období nejako veľké množstvo matiek prichádza už z pôrodnice z klobúčikmi, /ľahšie nacapiť matke pomôcku a vyslať spokojne domov, ako stále byť pri nej a opravovať polohu - a to máme obidve najbližšie pôrodnice - priate)lské k deťom - / a po čase sa mi tu /ako poradkyni/ množia maminy s rôznymi problémami, ktoré potrebujú rady ... Tu ale treba naozaj osobný kontakt a trpezlivosť. Tomu sa dá vyhnúť ak sa od začiatku snažíme správne dieťa kŕmiť - tiež to chce určitú snahu, ale potom už je pokoj. NIekto nemá problém ani s klobúčikmi, ale tých je málo, okrem toho tiež sa pod ním ľahko rozširujú mykózy ....
KeĎ deti šťastne odštrádia po chrípke do školy, spravím podrobnejší článoček z najnovšieho kurzu, určite aj roky kojace maminy /ako aj ja /sa niečo nové a zaujémavé ešte dozvedia. Napríklad aj oproti poslednému kurzu zo som bola v roku 2005 sú tu všelijaké zmeny a podrobnejšie štúdie ;-)

ammalka, Po, 23. 11. 2009 - 14:40

janulabn, nečítala som predchádzajúce príspevky ( som v práci, tak nestíham (giggle) ), ale napíšem Ti aspoň moju skúsenosť.
Začiatky môjho dojčenia boli pre mňa tiež nesmierne bolestivé, trúfam si povedať že viac ako pôrod samotný ( a to aj pri ňom som si myslela že umriem...). Pri pohľade na propagačné letáčiky a plagáty u gynekológa kde sa dojčiace mamičky šťastne usmievali na svoju ratolesť, sa ma striedavo zmocňovalo zúfalstvo, zlosť a pochybnosti či sú také zábery vôbec pravdivé...
Pri každom dojčení som plakala od bolesti, bolelo ma všetko, podbruško, chrbtica, naliate prsia aj doráňané krvavé bradavky. Nezniesla som aby sa mi ktokoľvek pri dojčení prihovoril, utešoval ma.
Keď dcérka potiahla - ja som zahrešila. Spočiatku len v duchu, neskôr aj nahlas. Šomrala som si niečo ako :" ach do pi.., to je bolesť..."...a slzy nekontrolovane tiekli. To by som snáď ani nemala zverejňovať, ale je to fakt. Po skončení jedného "menu" som sa nevedela tešiť na oddych, už som sa bála toho, že o cca dve hodiny sa celé trápenie zopakuje.
No, aby som to skrátila: takéto trápenie trvalo možno 6-8 týždňov, v tom období som myslela, že to vzdám. Nakoniec som nad sebou aj bolesťou nejako zvíťazila. Našla som vhodnú polohu a spôsob, prsia znecitliveli ( ako prsty pri hre na gitaru ), a ani neviem ako, bolo po problémoch. Dcérku som dojčila ... pozor, nasledovný údaj je pravdivý... 3,5 roka!!!
Držím Ti palce aby sa aj Tebe podarilo nad bolesťou zvíťaziť, ono to potom stojí za vynaloženú námahu a celá tá eufória okolo toho sa dostaví... A JE TO KRÁSNE, FAKT :-)
Na druhej strane, umelá výživa nie je žiaden jed na potkany, tiež som Sunarové dieťa a som celkom fit ;-) . Teraz je takmer agresívna kampaň za prirodzené dojčenie, pomaly majú mamičky pocit, že ak nedojčia, páchajú najväčší hriech na svojom dieťati, že je to neodpustiteľné a takmer trestuhodné odopieranie niečoho, na čo má chudiatko nemluvniatko právo...
Lenže ako sa v jednej pesničke spieva "...keď to nejdéé - tak to nejdéé..."
Uvolni sa, najdôležitejšie je aby si bola v pohode. A skús si uvedomiť, že bolesť je LEN POCIT a je pominuteľná. Držím palce :-*

zdenka77, Po, 23. 11. 2009 - 15:48

NO KOjenie ma mnozstvo uzasnych vyhod a nebaviac sa o financnych. Kojacie deti, su spravidla imunitnejsie, statistiky uvadzaju, aj iste choroby, ktore sa u kojenych deti v porovnani s tymi na umelych mliekach vyskytuju podstatne nezsie.
Mama a ja mala pred 2 rokmi taky vyzivovy special a par stran bolo venovanych aj kojeniu a jeho vyhodam.
Umele mlieka su vyrabane z kravskeho, teda tym je vysie riziko aj vzniku alergii na bielkovinu kravskeho mlieka a samozrejme je tazsie stravitelna ako materske mlieko.
a proste spusta vyhod.

Ako su maminy, ktore nekoja len 6 tyzdnov, nevyhnutne minimum doporucene lekarmi, aby nemali zvesene prsia. Neviem to okomentovat.
Su maminy, ktore by za to dali modre z neba a nejde. A su maminy u ktorych to nekonci dobre, kvoli chybam a su maminy, ktore si to tvrdo vybojovali.

Ja som kojila do 2 rokov. Tie vyhody nedovoli inak nerobit. Mala som cisarak. Ziaden problem s kojenim.
Prve dni ma boleli bradavky. Na tie je najlepsie materske mlieko vystrieknut a potom si ho do nich vmasirovat. Ale bola to aj moja chyba. Maly cical aj ked neslo. Mala som ich popraskane a trochu krvy ale to mlieko pomohlo a do 2 dni nebola ziadna bolest.

Ale ja som musela do prace od 4 mesiaca maleho. V krajine kde zijem bola materska vtedy len 2O tyzdnov. TAk som nastupila na 16 hodin. Maly cical kazde 2 hodiny. TAkze ma cakalo odstrekavanie mlieka. Ja mam male prsia a ziadne odsavacka dostatocne nepriliehala, takze som odsavala vyse rok mlieko rucne akoby dojila. Riadna makacka. Stlacat, kukat ako strieka, nahnuta nad flastickou a len nech odstriekam dost.
Ale pre svoje dieta chcem len to najlepsie.
A dufam, ze druhe dieta az bude budem opat kojit do 2 rokov

ssusanahh, So, 12. 12. 2009 - 20:55

Citam citam a musela som sa az zaregistrovat aby som sem nieco napisala. Prve kojenie boli, ved bradavky na to vobec nie su zvyknute, ale je to super pocit ked sa pozeras na tie spokojne ocicka. tomi sa narodil zaciatkom juna a my sme taka vyletnicka rodina. sme si pozicali babyvak a sup ho cele leto, az do konca septembra po horach a dolinach, stale sme niekde boli. stale si hovorime, nastastie ze mozem kojit, ked bol hladny, bolo mi jedno kde sme boli, prekryla som sa deckou a uz som kojila a vsetko bolo ok. raz mi to dokonca vyslo v elektricke v tatrach, ale co uz bol hladny, a co teraz. nedas mu?
aj ked to boli, snad sa vydrzat, neskor si to budes uz iba uzivat. neprestavaj. je to naozaj to naj pre tvojho anjelika.

Iwa, Pi, 18. 12. 2009 - 01:07

...na klobúčiky som zabudla :-* aj keď ich nedoporučujú, ja si neviem vynachváliť. Starší nevládal sať, lebo bol predčasník, z fľaše som ho veľmi nechcela krmiť a cez klobúčiky mu to išlo ľahšie. Keď zosilnel, tak som klobúčiky odložila. Ja mám pocit, že tá bolesť závisí aj od toho, aký má bábo "ťah". Starší papkal pomaličky, jedno kojenie aj 20 minút, vychutnával a bolesti takmer žiadne, iba na začiatku. Mladší je rýchlik vo všetkom. Prisal sa ako pijavička (giggle) a za 5 minút hotovo. Vtedy som fakt cítila, kade ide mlieko, niekedy až pod pazuchou, ako tu niekto písal. Ani sestričkám v porodnici sa to nezdalo, ale po prevážení papkal najviac z bábätiek a na pôrodnú hmotnosť sa vrátil na 3. deň, takže hladný určite nebol.
Janulka, vydrž, oplatí sa, hlavne nemusíš nič kuchtiť, chystať, riady umývať a fľašky sterilizovať...

noellia, Št, 11. 03. 2010 - 11:37

ahoj kazda zena to ma tazke, tiez zo zaciatku som hovorila radsej umelu ze to nezvladnem ze to boli, cele prsniky som mala od kopu hrcok, ktore som musela masirovat, vytlacat, priserne daco, este aj v noci som to robila, a ked maly tahal tiez som plakala,kazdy ma povzbudzoval ze to prejde je to len na zaciatku, bolelo to, ale som povedala ze to vydrzim lebo materske mliecko je nenahraditelne, a ja predsa do maleho nebudem pchat nieco umele ked moze mat lepsie. vydrzala som a mame to za sebou, teraz pekne kojim, sice ked sa dost naplnia a taha tiez to boli ale podla mna stoji to zato, u mna je prvorade zdravie mojho synceka, ja som sa k tomu priklanala takto nebolo doposial v mojom ivote bolestejsie nic od porodu, toto uz je malina:-) ..preto ak to dokazes mysli nato ze mliecko je tisickrat lepsie a davas mu iba to naj..drzim palceky(clap)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama