reklama

Riziká cisárskeho rezu

linda999 , 01. 03. 2011 - 11:39

reklama

Milé žienky,

natrafila som na tento článok.
Autorom článku je lekár, keď kliknete na jeho meno pod článkom, zobrazí sa Vám prehľad jeho vzdelania, skúseností atď.
Z článku okrem iného vyplýva, že voliť cisársky rez ako zdanlivo ľahšiu alternatívu bez medicínskych dôvodov je hazardom so zdravím Vášho bábätka.

"Počet dětí postižených astmatem v posledních desetiletích přibývá, a to zvlášť v rozvinutých zemích, kde ženy stále častěji žádají porod císařským řezem, ačkoli pro to nejsou lékařské důvody."

http://www.sportvital.cz/zdravi/tehotenstvi-a-materstvi/jaky-je-tedy-vy…


reklama


reklama

linda999, St, 02. 03. 2011 - 09:33

Aha, zasa sme pri lekaroch?
Len preto, ze diferencujem takych aj onakych a este onakejsich? Dufala som, ze som to uz celkom jasne vysvetlila, dokonca aj Geo poznamenala, ze som to pekne rozpisala.
Ale nevadi, komu nie je zhora dane, v apatieke nekupi B-]
Skus to tu nebrat tak osobne a neskakat pri kazdej zmienke o poniektorych lekaroch, je to dost okate. Ved nikto tu snad nepise o "tych tvojich".
linda©

dulka, St, 02. 03. 2011 - 09:54

Linda, to bol len príklad - ohľadne tých lekárov. Mne je úplne jedno o ktorých tu Ty píšeš. Tvoj názor ma nemôže nijako ovplyvniť a Tvoje názory a invektíva sú pre mňa absolútne nepodstatné.
A áno, máš pravdu, v apatieke nekúpiš ... bohužiaľ B-]

dulka, St, 02. 03. 2011 - 09:11

"Z článku okrem iného vyplýva, že voliť cisársky rez ako zdanlivo ľahšiu alternatívu bez medicínskych dôvodov je hazardom so zdravím Vášho bábätka."

Toto tiež beriem ako konštatovanie z Tvojho pera. Ako Ty môžeš vedieť, že je to hazard? To je podľa Teba nezaujatý postoj? Ak si to písala Ty, tak som si Ťa zrejme nesplietla.

linda999, St, 02. 03. 2011 - 09:41

Ja si myslim, ze si clanok pozorne necitala, ked tu toto pises.
Nebudem ho sem cely kopirovat.
Vyplyva to z neho? Vyplyva. Je svojvolne zvolena operacia BEZ medicinskeho dovodu vacsim rizikom ako neoperacia? Spytaj sa lekarov.
linda©

dulka, St, 02. 03. 2011 - 09:57

linda, s Tebou o takýchto veciach nemá pre mňa význam debatovať. Stále by sme sa točili dookola a prepáč, ale fakt mi za ten čas nestojíš.

linda999, St, 02. 03. 2011 - 10:02

tak potom nechapem, co robis v tejto diskusii.
A nie som si vedoma ziadnych invektiv (invektiva, mn.c. invektivy).
Ano, viem, ze si niekde pisala, ze ked sa s niekym nevies zhodnut, tak si povies, ze ti ten clovek za to nestoji. A to je to povysenectvo z tvojej strany, je to pohrdavy postoj voci ludom.
Potom neviem, co tu cele dni vypisujes, ked si taka sebestacna.
Ale v poriadku, nemusime sa zhodnut.
Zelam ti nadherny den a co najmenej "zrkadiel" okolo B-]
linda©

aleg, Št, 03. 03. 2011 - 13:06

"nemat na kazdu prkotinu nazor je velmi oslobodzujuce."
Toto bolo pekné! (y) Nechceš to pridať medzi najnovšie výroky? Fakt sa mi to páči (sun)

linda999, Št, 03. 03. 2011 - 13:39

dakujem (giggle)
asi radsej prenecham vyroky slavnym a mudrym ;-)
linda©

Polárka (bez overenia), St, 02. 03. 2011 - 10:52

"A čo sa týka ostatných chorôb, ako tu boli spomentuté napr. autizmus a pod.,tie tu boli vždy, iba sa o nich toľko nehovorilo a možno neboli správne pomenované."

Dulka, vždy keď čítam podobný komentár musím sa usmiať. Pretože každá choroba je detekovateľná minimálne podľa symptómov. A teda aj rakovinu, ktorú liečila v kláštoroch Hildegard von Bingen (1098 – 1179) by boli dnešný epidemiólogovia schopní určiť len podľa vtedajšieho popisu symptómov.
Ale dobre, nech máš pravdu, že isté formy autizmu sa vyskytovali vždy (lebo autizmus je veľmi široký pojem a miera poškodenia organizmu môže byť rôzna)
Len jeden link, osobná skúsenosť jednej matky (a nie je jediná u nás na SVK, a už vôbec nie je jediná na svete) :
http://www.slobodavockovani.sk/news/autizmus-po-ockovani-mmr/

PS: bolo by zaujímavé si pozrieť štatistiku o percentuálnom výskyte autizmu v krajinách, kde je očkovanie povinné, a tam, kde je dobrovoľné :-). Samozrejme nie tú, ktorú zosumarizoval tzv. "mienkotvorný lekár" platený z farmaceutických firiem ;-)

bigmama, Ut, 01. 03. 2011 - 21:25

verte mi, ze keby sa dalo, rodim prirodzene, prvy cisarsky rez- bol urgent, dlho mi trvalo, nez som stravila fakt, ze som nerodila prirodzene, mala som pocit, ako by som o nieco prisla, netusim preco :-| , mala velmi zle reagovala uz na "cvicne" kontrakcie a pri normalnom porode, ktovie, co by sa stalo? druhy porod mal byt prirodzeny, bohuzial, zena mieni, osud meni ;-) , myom sa usadil tak, ze "upchal" porodne cesty, takze neprichadzalo do uvahy a treti, ak bude, bude musiet byt cisarsky, lebo myom este stale hati porodne cesty a keby sa aj stalo, ze by pocas tehotenstva znekrotizoval, tak po dvoch cisarskych, by sa asi lekar uz neodvazil rodit prirodzene, neviem, nepytala som sa ho na tuto moznost, mozem sa vo stvrtok, upresni mi to, vo sne by ma nenapadlo "ziadat" si porod cisarskym (ale to som ja) rezom len preto, ze by som si chcela "ulahcit" prichod dietata na svet... a myslim, ze v Anglicku su velmi za prirodzene porody a cisarsky rez je skutocne vychodisko z nudze, ked sa inak neda... tu vo Francuzsku som tiez zatial nepocula, ze by si niekto "vybavoval" cisarsky, netvrdim, ze to nie je mozne, a ze sa to nerobi...
takze, deti zatial nie su alergici, problem s exemom nemame, mala bola prvy krat vaznejsie chora, ked mala 2 roky- to mala prvy krat ATB, maly je trochu citlivejsi, co je normalne, kedze je vystaveny viac virusom, premelie sa u nas kopec ludi, dcera tiez co to zo skoly podonasa, takze to povazujem za normalne, ze je chory castejsie, ale nic vazne- bud nejake nadchy, obcas nieco vaznejsie, ked sa skonbinuju dve veci naraz, ako na Novy rok-gastro chripka s anginou, ale to je skor rarita, takze, tolko moja osobna skusenost...
no a ak aj budu v buducnosti alergici, tak asi nebudem hladat pricinu v tom, ze sa mi deti narodili cisarskym rezom...
bigmama (hug)

diid, St, 02. 03. 2011 - 04:58

porovnajme si aky porod je pre dieta menej stresujuci, taky ked zena ma kontrakcie 15 hodin, a 2 hodiny tlaci, dieta modre prestava dychat, treba ho vytahovat vakuom alebo kliestami prip. urgentnou sekciou v narkoze ako rodila moja kamaratka alebo dopredu dohodnuty cisarsky, kde zena v danu hodinu pride do nemocnice, vsetko sa prichysta v klude, da sa spinal nie anestezia a do 30 min. je dieta na svete. Ja som volila dohodnuty cisarsky a bez stresu a uplne ziadnych komplikacii pre mna alebo deti vsetko prebehlo na 100%. Ja som sa narodila spontanne, mam ekzem od narodenia a alerie som dostala v dospelosti, moje deti cisarsky a nic zatial nemaju.

eva m, St, 02. 03. 2011 - 07:01

nuz ja som pocula aj teoriu, ze deti narodene prirodzene pri porode prekonaju prvu prekazku a su preto lepsie pripravene do zivota ako deti narodene sekciou, ktore potom mozu prekazky tazsie prekonavat. Ale ked sa obzeram okolo seba a porovnavam ludi, narodenych prirodzene a sekciou, tak sa mi tato teoria nejak nepotvrdzuje.
Ani v clanku predostreta teoria a ekzemoch a chorobach.
Ale, samozrejme, nemozem zovseobecnovat.
A myslim si, ze ak sa zena rozhodne poziadat o sekciu, moze mat na to iks dovodov a nemusi to byt len snaha o ulahcenie si porodu.
Eva (sun)

ivet36, St, 02. 03. 2011 - 08:25

Tak moje dievcatka sa narodili teda sekciou, a tiez rozhodne nemozno povedat, ze tazsie prekonavaju prekazky v zivotei:-D :-D :-D ....ake su "drave" v zivote,to mozem pisat knihu.....zato syncek narodeny prirodzene- to cakame uz 17 rokov, kedy pochopi, ze uz je na tomto svete....(giggle)

Takze ani u nas sa tato teoria nepotvrdzuje.

ivet;-)

ivet36, St, 02. 03. 2011 - 08:28

Presne tieto dovody rozhodli aj u mna pre sekciu. Pokoj a bezstresove situacie.
O deti som sa starala od druheho dna po narodeni, boli hned kojene- samozrejme mi ochotne pomahali sestricky.
ivet;-)

Polárka (bez overenia), Št, 03. 03. 2011 - 12:33

Diid
takýto názor môže vzniknút z nedostaku informácií. Skutočne si myslíš, že nás príroda stvorila tak, aby sme neboli schopné porodiť bez lekárskeho zásahu. Vážne sa pýtam.
Toto si skutočne myslí väčšina žien ???

Len na margo 15 hodinového pôrodu. Sám Michel Odent (popredný francúzsky pôrodník, takže človek z odboru) hovorí : Ženy by mala rodiť v takom intímnom a "bezpečnom" prostredí, v ktorom by sa mohla s partnerom aj milovať" Okrem iného pokiaľ je zabezpečená táto podmienka v tele matky sa vytvára horminálny kokteil (tzv. hormóny šťastia), ktorý má pozitívny vplyv na rodičku aj dieťa. (zaujímavá je aj štatistika ohľadom akútnych sekcií v pôrodnici, v ktorej pôsobil sám Odent :) zaujímavé čísla - tieto info sú voľne dostupné)

Ak je táto "podmienka" splnená. A žena sa môže chovať PRIRODZENE...
- koľko z vás sa chovalo pri pôrode prirodzene (teda voľný pohyb, poloha, aká vám vyhovovalo, bez škodlivého (podľa WHO, kde je veľa lekárskych kapacít) riadeného tlačenia) ??
- koľko z vás si dovolilo kričať, a dovoliť si neriešiť čo by si kto o vás pomyslel ?
- koľko z vás bolo pri pôrode absolútne uvolnených ?
- to všetko je možné dokonca aj v nemocnici. A dokonca aj v Slovenských pôrodniciach (volne sa pohybovať, rodiť v polohe v akej chcete, dá sa to :)
... dieťatko pôrodom rozhodne netrpí (ak nie je v akútnej tiesni). A rozhodne nie každý pôrod končí vakuaextraktorom. Samozrejme umelo urýchľovaný pôrod (ktorý neumožňuje dozretie pôrodných ciest) často končí tiesňou dieťatka, a často je nutné zachraňovať lavínu, ktorú spustili medicínsky indikované (neopodstatnené) a paušálne podávané urýchľovače - zdravým ženám (a teda j deťom). O to tu ide. Medicínsk vedený pôrod podľa štatistík končí vakuextraktorom, alebo sekciou. Opäť zdôrazdním. Informácie si necucám z prsta, a rozhodne ich nemám iba z internetu. Je to podstivé samoštúdium, a chodenie po rôznych workshopoch.

Len chcem podotknúť, teraz hovorím o tej skupine žien, ktorá rodí v termíne a nemá žiadne zdravotné problémy počas tehotenstva, a ktorá je zdravá. V žiadnom prípade nehovorím o ženách, ktoré majú zdravotné komplikácie, ktoré vylučujú možnosť prirodzeného (medicínsky neindikovaného) pôrodu !

PS: Len tak pre zaujímavosť, USA (kde sa väčšina pôrodov odohráva v nemocnici, a taktiež sa tam často paušálne podávajú rôzne urýchľovače ) je krajina z najvyššou úmrtnosťou novorodencov.
Zaujímavé by bolo porovnanie mortality novorodencov na Slovensku, verzus štáty, ako Holandsko, UK, Nórsko... Kde časť pôrodov prebieha legálne doma, alebo bez chemického kokteilu v nemocnici. Koho to zaujíma opäť platí, tieto informácie sú voľne dostupné - samozrejme tomu, kto ich chce hľadať.

Nemyslite si, nie som extrémista. Samozrejme ak ide o život zásah lekára je opodstatnený. Nie som dokonca ani členom žiadnej cirkvi ani nič podobné. :-)

linda999, Št, 03. 03. 2011 - 12:37

(y) (y) (y)
staci citit srdcom, premyslat mozgom a dobre sa rozhodovat (sun)

linda©

Polárka (bez overenia), Št, 03. 03. 2011 - 12:41

Chcem sa v tejto vete opraviť :
Medicínsk vedený pôrod podľa štatistík končí vakuextraktorom, alebo sekciou

Mala znieť takto :
....často krát končí....

:-)

linda999, St, 02. 03. 2011 - 10:11

Zienky, velmi sa tesim, ze nespadate pod statistiky z clanku. Ako pisem vyssie, mozno SR ani nepatri k tym statom spominanym v clanku.
Je to len ista informacia, vyskum, zatial s otvorenym koncom a otazkou PRECO?

Napada ma taka podobnost: aj tu na NM sa casto zienky pytaju, co jest, nejest,ci fajcit, nefajcit, co robit a nerobit, ked chcu otehotniet. Niekto dodrziava vsetko o com si mysli, ze je dobre, do bodky, niekto si zapali, popije pivko... a v kazdej skupine mamiciek sa narodia v nejakom pomere aj zdrave deti, aj chore.
Vseobecne sa vie, ze napr. deti alkoholiciek maju mensiu porodnu vahu, problemy s dychanim atd. Ale vela zien, co piju, ma krasne zdrave deti. Cize niekto povie: "A co, ja som pila alkohol (prip. fajcila) kazdy den a malemu nic nie je".
Spolahneme sa na toto tvrdenie? Budeme verit, ze aj u nas to tak bude?
Cim to je, ze niekto si dava na vsetko pozor, nema choroby, ani dedicne a narodi sa mu chore dieta?

Mozno by potesil blog Georginy na tuto temu, ako spominala v debate o ockovani :-)
linda©

georgina, St, 02. 03. 2011 - 10:32

Georgína zvažuje (giggle) ;-) B-].

linda999, Št, 03. 03. 2011 - 08:46

tesim sa (sun)
linda©

fidorka, St, 02. 03. 2011 - 10:40

Linda,ja nemám logickú odpoveď na tvoje otázky,vidím to skôr z tej duchovnej stránky.
Ale! To,že sa žene alkoholičke,fajčiarke a takej,ktorá nedbá na správnu životosprávu počas tehotenstva narodí zdravé dieťa je podľa mňa dar pre ňu,aby si uvedomila a dostala šancu "napraviť" aj svoju cestu,aby si vážila čo má,čo dostala takpovediac zadarmo,bez svojho pričinenia.Niektorá to pochopí a vychová z toho dieťaťa zdravého a múdreho človeka,na ktorého nevplýva ani naše choré a nezdravé životné prostredie,neuškodí mu ani prach a bordel v ktorom žije atď.
Druhá žena,ktorá sa riadi podľa kníh počas celého tehotenstvá,starostlivo zvažuje koľko čoho zjedla,dáva pozor,aby nesedela medzi fajčiarmi....a tak podobne,tá porodí dieťa choré-tiež ako upozornenie,ale na niečo iné,tiež ho dostala za odmenu a má šancu napraviť svoj predchádzajúci život,má šancu napraviť a niekedy aj úplne vyliečiť zdravie svojho dieťaťa.A tak isto,ako tá prvá aj táto,niekedy to dokáže a pochopí a niekedy len lamentuje a naďalej narieka nad svojim nešťastným osudom a nerobí vôbec nič.
Z toho mi vyplýva,že keď sa narodí choré dieťa,môže byť v dospelosti zdravý a úspešný človek (napr.Silvester Stallone)a zo zdravého môže byť nešťastník,ktorý sa nebude vedieť nikde zaradiť.
Určite je niečo na tom naozaj pravda,čo sa píše v článku,ktorý si tu dala,no podľa mňa pri cisárskom reze riskuje hlavne matka,či už bol plánovaný zo zdravotných dôvodov matky,alebo dieťaťa,alebo len tak na želanie mamičky.

linda999, Št, 03. 03. 2011 - 08:46

vidim to podobne, Fidorka.
Smutne je, ked sa niekto nic nenauci, len to dietko trpi...ale to je zasa jedna zo zahad zivota
(sun) (flower) (sun)
linda©

desina40, St, 02. 03. 2011 - 14:17

Zaujímavý článok, ale tiež ja osobne nevidím suvislosť porodu s alergiami. Moja dcera sa narodila ako sa vraví normálne a alergiu má. Skor vidím suvislosť s tým, že moja mama má alergiu ma určité lieky a mne sa objavila alergia na strednej škole. Čiže čosi podedila.. Pre mňa je skor zaujímave, že mi alergia zmizla po prvom tehotenstve.

matam, St, 02. 03. 2011 - 15:05

ja poznam tento problem zase z opacnej stranky... poznam vela zien (vratane mna) co by dali neviem co aby mohli svoje deti porodit prirodzene ale nemohli... mna to napr. stale velmi mrzi... tiez ako to tu uz niekto pisal si pripadam o nieco ukratena... a (neviem to ani napisat) ako by som nieco "neukoncila" (???) a to napriek tomu ze viem ze mne aj mojej dcerke sekcia zachranila zivot...

linda999, Št, 03. 03. 2011 - 08:41

podla mna ako zachranna akcia je sekcia uplne v poriadku a budme radi, ze zijeme v dobe, ked je lekarska veda natolko vyspela, ze zachrana zivota byva uspesnejsia ako v minulosti (sun)
Nikto nevieme, kedy ju mozeme potrebovat.
linda©

evusa, Ut, 08. 03. 2011 - 12:07

Aj ja som rodila cisarskym ale bolo to urgentne a pre mna strasne stresujuce vyhukli na mna ze musi mala von lebo to nemusi prezit vrj ma malo kyslika a jeden pan doktor ma povzbudil vetou ona to aj tak neprezije je strasne mala;-( ;-( Skoro som skolabovala;-( Ale na koniec mala vsetkym ukazala aka je bojovnicka mal 960g a 35cm teraz je uz babizna ma 6r a ide do skoly drzy sa super(heart) (heart) (hug) (heart) .Ale k sekcii ja osobne by som uz nikdy nechcela takto rodit bolo to hrozne;-( Doktory zle zhodnotili moj zdravotny stav pustili ma na 5 den domov a na 10 den po cisar. som dostala mozgovu porazku ochrnula mi lava ruka a bolo to strasne mesiac som lezala v nemocnici. Urcite viem ze pri cisarskom reze je väcsie riziko zrazeniny ako pri spontanom porode. Ale zase moje slniecko by asi nemuselo take malicke zvladnut normal porod ale pokial je vsetko ok urcite by som bola za normal porod(heart)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama