reklama

Dojčenie dnes?

Kamila , 26. 01. 2016 - 11:14

reklama

Zajtra bude tomu desať rokov, čo som si poslednýkrát začínala užívať radosti a  strasti dojčenia. Pri štvrtom dieťati som si totižto pripadala ako jednoznačná prvorodička. Nič nefungovalo ako malo, zlyhávala pamäť alebo... Neskutočne som sa trápila s naliatymi prsníkmi, dieťa sa nechcelo poriadne prisať ..., do troch mesiacov som maličkú dojčila každú hodinu a pol.  Bradavky som mala zničené, pri každom kojení som videla hviezdy a nočnom (ne)spaní ani nehovorím. Našťastie som mala podporu u detskej lekártky, ktorá napriek tomu, že Tinka málo priberala, ani slovkom nespomenula umelú výživu. Na tri mesiace sa to otočilo a bolo lepšie.

Inak bojovníčka bola aj staršia dcéra pred 22 rokmi. Narodila sa predčasne, tri týždne bola v inkubátore, moje mliečko pila z fľašky do troch meisacov, dovtedy sa odmietla prisať. A ja som x krát denne nacvičovala spartakiádu s ručným odsávaním, krmením, nespaním ... Ten tretí mesiac bol asi zlomový. Svoje deti som dojčila do cca 11 mesiacov, akosi som si už chcela oddýchnuť, začať behať, mala obavy, že potom by s  ťažšie odúčali ...

Dnes sú trendy dojčenia iné, apsoň som si myslela. Je bežné krmenie detí materským mliekom do dvoch rokov, sú aj iné extrémy. ÚsmevBola som v tom, že podpora dojčenia je dnes na celkom slušnej úrovni, len ... Zhodou náhod, som si po sviatkoch vypočula u kaderníčky debatu dvoch novopečených babičiek. Bábätká mali okolo štyroch týždňov a ani jedno už nebolo dojčené ..., lebo Pri prvých problémoch mamičky nahodili, klobúčiky, vzdali to priskoro, lebo pri umelom mlieku dlhšie spí ...

Spomenula som si na tieto sprostredkované skúsenosti, keď som včera čítala článok Slabé materské mlieko je blud. Ostala som trochu zaskočená, lebo v závere článku sa ozaj spomína, že slabé materské mlieko neexistuje aj to, že má jedinečné zloženie, dôležité pre vývin dieťaťa ...Zároveň sa tam celkom podrobne popisuje, ako už dnes umelé formuly mlieka, obsahujú mnoho látok, ktoré "odkukali" zo zloženia materského mlieka. Takže sa až tak nečudujem, že pre mladé mamičky je jednoduchšie siahnuť po umelej náhrade.

Dievčatá, aké sú vaše skúsenosti s dojčením, aké sú vaše skúsenosti s mladými, či zrelšími mamičkami v blízkom okolí, v rodine? Chýba osveta, alebo len ja som omylom natrafila na takéto zážitky?


reklama


reklama

Tangy, Ut, 26. 01. 2016 - 13:15

Ja som bola tiez prekvapena, ked som zistila, kolko mamiciek v okoli nedojci, resp. dojcia kratko, dokrmuju a podobne. A to som si myslela, ze je trend dojcit co najdlhsie. Ja som tu uz o svojom dojceni viackrat pisala. Prveho syna som dojcila do roka a pol, teda do mojho dalsieho tehotenstva. Dceru dva roky, tiez do dalsieho tehotenstva, a najmladsieho dojcim doteraz. Ma 27 mesiacov. Pre niekoho je to uz asi ten extrem, co Kamila spomina, ale ja sa ho akosi neviem vzdat. Aj ked po takmer osmich rokoch striedavych tehotenstiev a dojceni je toho na organizmus privela. Ale kamaratka, laktacna poradkyna, mi vravela, ze priblizne v 30-tich mesiacoch veku dietatka dochadza k samoodstaveniu. Tak uvidime. Chcem to skusit. A mam skusenosti aj so surodeneckym dojcenim. Ked sa narodila dcera, syn mal dva roky a zacali sme sa znova dojcit. Ked sa narodil najmladsi, dcera sa uz prisat nevedela, ale starsiemu som odsavala, ked som mala viac mlieka. Úsmev

Kamila, Ut, 26. 01. 2016 - 13:18

Dobrá si klobúk dole. TlieskamÁnoTlieskamExtrémom som myslela nejakých 4-5 rokov. Ozaj neviem posúdiť čo je v tomto veku prospešné pre dieťa, matku. Neodsudzujem, len sa zamýšľam.

Tangy, Ut, 26. 01. 2016 - 13:45

Neskor to uz podla mna nie je o dojceni ako takom. Dietatko len vyhladava blizkost matky a matka dietata. Vidim na najmladsom, ze ked si ublizi, prisaje sa len na par sekund a je po placi. Najstarsi to odstavenie, v roku a pol, znasal asi najhorsie. Dlho sa s tym vyrovnaval, aj ked samotne odstavenie trvalo kratko, dve, tri noci. Mozno aj preto potom zacal pit mliecko subezne so sestrickou a dufam ,ze som mu to tym ciastocne vynahradila.

púpavienka, Ut, 26. 01. 2016 - 13:24

No vidíš za mojich čias ti hned dali umelé mlieko, dokonca pri mladšej už z pôrodnice ked som odchádzala, ale som sa zaprela a povedala naučím ju aby sa prisala. Bolo to hrozné a skoro som skončila so zápalom prsníka v nemocnici. No hurá podarilo sa až ako šesťtýždňová dostala hnačky a vysoké horúčky a skončila v nemocnici a skončilo moje dojčenie, snažila som sa ešte mesiac, ale vzdala som to. Pri staršej sa mi presne to isté stalo ale ako u trojmesačnej, dostala hnačky a zakázali mi ju dojčiť. No bolo to iné a ak v tom čase dieťa bolo dojčené do roka tak to bola rarita. Moje vnúčence sú na tom lepšie ako ich maminy. No čím dlhšie dojčili tak tým bolo horšie ich od toho odučiť. Skoro trojročného Andrejka som si zobrala na víkend domov lebo som chcela dcére pomôcť s odučaním, lebo sa jej začali rozpádavať zuby a boleli ju veľmi kosti. Prvú noc som zažila takú zúrivosť že som tomu nechcela ani uveriť, to mierumilovné dieťa odrazu bolo maniakom a bilo okolo seba a kričalo ja chcem mliečko, ja chcem mamu. Bolo mi ho tak ľúto ale druhá noc už bola oveľa lepšia a už ho odvtedy nedojčila. Zaujímave je aj to že mlieko samo ustupilo ako keby bolo cítilo že už netreba. Ostatné boli tak dojčené do dvoch rokov či do roka a pol. Myslím že to stačí.

Z príbehov mojich dcér viem že sú rôzne mamičky aj také ktoré dojčia aj 5 ročné deti, podľa mňa je to už choré a ubližuje už svojmu dieťaťu, lebo také dieťa sa veľmi ťažko odpúta od prsníka a teda aj mamy.

No mala aj kolegyňu ktorá ešte ako tehotná povedala že ona dojčiť nebude a nedojčila. Neviem neodsudzujem, myslím že je to na každej mamine ako to vníma a čo jej hovorí jej telo.

Moja mama hovorila že cez vojnu ženy nemali mlieko a tak varili od samého začiatku kmínovú polievku, ktorú dávali cez platienko a vyrástli t nich silní a schopní ľudia, viem to lebo jedna pani mi hovorila že ona porodila vtedy ked sa vrátili naspäť po okupácií do domu a nebolo nič, žiadne zásoby, žiadne jedlo, silná zima, mali so sebou jednú kravu ale tu nedojili lebo čakala teliatko a jej chlapec bol odchovaný na zapražkovej rascovej polievke.

Tak je veľmi ťažko povedať či je to najdôležitejšie pre dieťa alebo menej dôležité.

Kamila, Ut, 26. 01. 2016 - 14:05

Tak to máš ozaj rôznorodé zážitky. Odvykanie starších detí asi nie je celkom jednoduchá záležitosť. Počas vojny to musela byť veru náročná skúsenosť pre všetkých, skúška koľko toho človek znesie.

Iwa, Ut, 26. 01. 2016 - 15:44

Ako tak pozorujem, čím "jednoduchšia" (= menej vzdelaná ale "cool") mamina, tým skôr dá dieťaťu umelé mlieko. A matky s VŠ vzdelaním sme v ich očiach v poradni vyzerali ako z čias dinosaurov Mrkám tiež som junákov dojčila do 11 mesiacov, starší si ešte užil aj kašičky z môjho odstriekaného mlieka, prisať sa už nechcel. Ale sedával pri mne, keď som kŕmila mladšieho a držal ho za ručičku Bozkávam S mladším to bolo jednoduché, ťahal až ma medzi lopatkami pichalo Veľký úsmev So starším to bolo horšie, narodil sa skôr, bol v inkubátore 3 týždne. Mliečko som mu odsávala a nosila mu, kŕmili ho z fľaše. Našťastie som mala mlieka dosť, zvyšným kŕmili iné bábätká. Doma sme na to išli postupne, najprv cez klobúčiky, keď podrástol, aj tie sme zrušili. Keď som otehotnela, tak zrejme sa zmenila aj chuť mlieka, to ma normálne odtláčal od seba Úsmev

 

margesimpson, Ut, 26. 01. 2016 - 16:09

"Ako tak pozorujem, čím "jednoduchšia" (= menej vzdelaná ale "cool") mamina, tým skôr dá dieťaťu umelé mlieko. A matky s VŠ vzdelaním sme v ich očiach v poradni vyzerali ako z čias dinosaurov Mrkám"

Ej ej, pozor na to pausalizovanie.

 

Iwa, Ut, 26. 01. 2016 - 16:31

No, máš pravdu... blbo som to napísala Smútok Netuším, aké vzdelanie mali maminy, s ktorými som chodila do poradne, až na zopár. Ale boli úžasne cool - v rozhovoroch rozoberali bulvár a reality show, v krajnom prípade "Čo si to tá doktorka vymyslela, že dieťa má jesť viac ovocia?! Však mu dávam mandarinkový kompót, ale nechce to." Boli nevzdelané v oblasti zdravia a starostlivosti o dieťa.

Ozaj, pamätáte sa, tie čo chodili na ZŠ za socíku... mali sme predmet Starostlivosť o dieťa, kde sme sa učili na bábike prebalovať, okúpať ho, držať ho správne, aj o príkrmoch, výžive, aj o tom dojčení bola hodina.

Kamila, Ut, 26. 01. 2016 - 21:33

Ťažko povedať čím to bude, že to ženy rýchlo vzdávajú, teoreticky je to pohodlnejšie, prakticky ani nie ...

margesimpson, Ut, 26. 01. 2016 - 16:24

Ja mam so slabym mliekom skusenosti. Syn vobec nepriberal (hoci rastol) a bol nervozny a placlivy. Jednoducho mu nestacilo. po UM automaticky zacal znova pekne priberat a ukludnil sa. 

Logicky je tvrdenie "slabe mlieko neexistuje" pre mna blud, rovnako ako kazde pausalizovanie. To mam tak rada, to je presne ako ked mudre knizky tvrdia, ze KAZDY clovek je schopny to a hento (napriklad ustvat gazelu, nekecam, aj toto mudre knizky pisu). Silne zavisi od organizmu matky, stravy, stresu, hormonov,ci napriklad aj roznych vrodenych poruch travenia atd. Vsak logicky len ked si vezmete, ze niektora matka ma problem s traviacimi enzymami a nedokaze teda stiepit prijatu stravu (co sa castokrat zisti az v pokrocilejsom veku).,Ako teda moze posunut potrebne latky dalej? Hm, absolutne nie som ziaden odporca dojcenia, minimalne do 6 mesiacov je to urcite to najlepsie, co moze matka dietatu dat. Len nerada vidim, ked ludia beru veci cierno/bielo.

púpavienka, Ut, 26. 01. 2016 - 17:05

Divné, dvakrát sa mi nepodarilo dať komentár.

S týmto súhlasím aj ja, ak ma matka problémy akekoľvek - tak jej mlieko naozaj nemusí byť dobre pre jej dieťa a môžte to nazvať slabé mlieko, či riedke mlieko alebo inak, ale je to pravda.

Kamila, Ut, 26. 01. 2016 - 21:47

Tiez tazko povedat ako to vlastne je, moja to iste do troch mesiacov priberala malinko, kazdu chvilu by jedla, ale bola dost nepokojna, ako pises nervozna, spala po troske. Ja som bola zufala, k tomu doma dalsie tri deti, aj ked kus vacsie. Potom sa to zlepsilo netusim cim to je.

Ale zase napriklad, sestrin syn, neviem v akom veku mu zistili intoleranciu ci alergiu na kravske mlieko,a si to testovali kvoli ekzemu a automaticky mu vadilo ak mlieko a mliecne vyrobky jedla mama a pil jej mlieko. Tazke pocas dojcenia musela prejst na striktnu bezlaktozovu dietu a este neviem co ...  Takze ano, nie vzdy je pre dieta materske mlieko uplne koser.

Iwa, St, 27. 01. 2016 - 09:54

Pri staršom som nemohla mlieko, mal z toho koliky. Ale teraz by sme aj kravu mohli kúpiť, čo toľko mlieka a jogurtov spotrebuje Úsmev Lekárka len chcela, nech si pozapisujem, čo všetko zjem a potom, že nech skúsim mlieko prestať piť - vtedy bolo mojou stravou pri nestíhaní chleba s maslom, granko a jablko 3x denne Vyplazený jazyk

val, St, 27. 01. 2016 - 14:56

Ja som dojcila obe deti asi do roka a pol, pre mna to bola samozrejma vec, v case ked sa narodili moje holky v porodnici nebola laktacna poradkyna. Nastastie som nemala problemy s dojcenim takmer ziadne, ziadne zapaly, nic. Mala som mensiu krizu alebo pocit ze mam malo mlieka ale proadarilo sa mi ju prekonat bylinkovym cajom. Dojcenie pre mna bolo nesmierne pohodlne a vyhodne. Obe som len dojcila do roka a az po roku som zacala s prikrmami. Nemali sme ziadne koliky, ziadne traviace tazkosti. Je pravda ze som vstavala v noci kazde 2-3 hodiny ale inak pohoda 

Kamila, St, 27. 01. 2016 - 18:27

Sikovna si deva. To vazne si az po roku zacala s prikrmami?

val, Št, 28. 01. 2016 - 21:04

Skusala som na 6 mesiacov davat mrkvovu stavu ale Emca nechcela tak som si povedala, ze nebudem trapit ani ju ani seba. Pri Tamci som to uz ani neskusala. Moj deti su v jedle experti, nechceli ziadne kase ani detske vyzivy, za  to sa rychlo naucili jest vsetko primerane veku. Mozno to bolo tym ze sme vzdy jedli spolu videli nas tak jedli i ony. 

RadkaA1, Št, 28. 01. 2016 - 17:19

tak to klobuk dole :) u nas prikrmovanie s prvou mrkvickou  v piatom mesiaci

lenka_samorin, Št, 29. 12. 2016 - 11:23

Ja už mám "veľké deti" 5r a 2r9m, takže už nejaký čas nedojčím. Ale ja aj mamičky v mojom okolí sme dojčili alebo dojčia relatívne dlho, vlastne ani nepoznám mamičku, ktorá by odmietala dojčenie. Ja som s dojčením skončila u oboch detí možno v 15m, keď už moje mlieko nestačilo.  A niektoré kamošky zvládli dojčiť až do 3 rokov a boli tiež spokojné ony aj ich deti :-)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama