reklama

Buď eko. Niekedy je z toho viac škody ako osohu

Pridal/a Dzeny dňa 17. 10. 2019 - 09:06

reklama

Zas som sa obabrala. Chcela som vyskúšať vyrobiť sviečky zo sójového vosku. Jednak len tak, lebo idú dušičky, tak som si povedala, že urobím okrem venca aj sviečky. Potom aj preto, že som sa dočítala, že sviečky zo sójového vosku sú, narozdiel od parafínových, biodegradovateľné, teda sa vosk rozloží.

Celé sa mi to zdalo fajn, aj keď som teda riešila otázku, kde je tá sója vypestovaná, kam ju odvezú na spracovanie, ako to celé prebieha, že to určite nie je slovenská sója a slovenský výrobca, takže toho cestovania tam bude dosť, čiže uhlíková stopa asi riadna. 

A potom som dostala balíček. 

Obálky s bublinkovou fóliou je málo. Treba to celé ešte zabaliť do ďalšej bublinkovej fólie. 

Vosk je v dvoch plastových vrecúškach.

Každá sada knôtov je v plastovom vrecúšku. Aj to je asi málo, lebo dve plastové vrecúška s knôtmi treba zabaliť do mikrotéhového sáčku. 

Tak mám pocit, že keby som sa na to vykašľala a fukla na hrob 10 obyčajných parafínových kahancov, tak by som urobila lepšie. 

Hlavne, že obchod predáva samé bioeko veci, ale že takto zabijú plastom, to im teda fakt nedochádza...


reklama

reklama

dasa_, Št, 17. 10. 2019 - 09:23

Prosím ťa, čo znamená, že tie sviečky sú biodegradovateľné?

Svojho času som v podnikovej predajni Slovnaftu kúpila 25 kg vrece parafínových pecičiek a teda, pár sviečok som z toho odliala. A pár sviečok som už vo svojom živote aj spálila. A mala som pocit, že v podstate zhoria všetky. Premenia sa na nejaké plynné častice a teplo. Okrem nejakého obalu už nič neostane. Celkom by ma napríklad zaujímalo, koľko treba sójových bôbov na 1 kg sójového vosku, aký je postup výroby. nehovoriac už o tom, že to treba vypestovať, pravdepodobne aj hnojiť, striekať, priviesť....

Mmch, nemôžem sa zbaviť pocitu, že dymenie sviečky častejšie zapríčiňuje knôt ako parafín.

 

Dzeny, Št, 17. 10. 2019 - 09:40

Čo som si o tom čítala, tak parafín sa nerozloží. Tento vosk áno. Ono je to asi jedno, ak zapáliš dve sviečky za rok. Ale keď je tých sviečok na cintoríne niekoľko tisíc, tak mnohé určite nezhoria (vietor, dážď a tak), hlavne tie, čo sa dávajú k tým centrálnym krížom (či ako sa to volá:)). 

No a potom tie sviečky vyhodíme do odpadu. Takže asi tak. Proste som chcela vyskúšať ako sa robí so sójovým voskom. Skúsim uvidím, ale ak nenájdem obchod, čo to predáva bezobalovo, tak to bude prvý a posledný pokus. 

Ja pri tomto riešim aj tie kovové a plastové obaly z kahancov. Ale po tejto skúsenosti mi to vychádza tak, že asi najlepšie je naplniť sklenené nádobky obyčajným voskom alebo parafínom. Ak ti nikto sklenenú nádobku z hrobu neukradne, tak ju potom zoberieš, znova naplníš a máš. 

dasa_, Št, 17. 10. 2019 - 09:46

Ak najdeš vhodnú nádobu - potom si možeš naodlievať parafínové sviečky bez obalu. Proste sviečku urobíš. ked je hotova, celú ju jemne nahreješ napríklad v horúcej vode. tým ju vylúpneš z obalu a možeš pokračovať. A potom ju len vlažíš do obalu po inej sviečke. ideálne skleneného.

Mmch, v nedalekej historii si pamatam iba na sviečky na cintorínoch. bez obalov. A na to, ako niektorí tie nedohorene zvyšky chodili zbierať a znovu z toho odlievali nové sviečky. Aj od krížov. Najväčší problém za mna sú práve tie umelohmotné obaly.

A k sviečkam, o tom či dohorí alebo nie velmi často rozhoduje knot. Je to celá veda - aký priemer knotu na aký priemer sviečky, respektíve kolko knotov. A potom ešte stana - lebo z jedneho konca ten knot horí ochotnejšie ako z druhého.

Dzeny, Pi, 18. 10. 2019 - 11:27

Obaly sú asi najväčší problém, ale aj ten vosk. Lebo nikto nebude čistiť obal od vosku a vyhadzovať ho do triedeného odpadu. Inak si mi s tým zbieraním vosku pripomenula, že sme sa ako deti na cintoríne vždy babrali s roztečenými sviečkami a modelovali sme z toho kadejaké blbosti:D

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama