reklama

Učíš sa v prvom rade pre seba!

Pridal/a balalajka dňa 31. 01. 2023 - 08:50

reklama

Tak nejak mi to hovorili doma. A ja som sa snažila ako včelička. Tak niekedy som bola lenivá ako trúd - ale potom som sa aktivovala do módu včielka Mája a nosila jedničky.

Dnes je deň vysvedčení, školský rok sa prelomil do druhého polroku.

Pamätám si časy, keď zháňali kvietok pani učiteľke a ešte časy, keď sme niesli ten kávu a ten bonboniéru súdružke učiteľke - však na konci januára neboli hrebíčky len tak zohnateľné. Už sa to asi nejak nenosí. Alebo len ja som si to uľahčila a spýtala sa mladšieho, či chce nejakú kvetinku a ten na mňa pozrel tým pohľadom 15-ročného, urobil očný strečing a neunúval sa ani odpovedať. Veľký úsmevTak možno aj preto nám slávnostne poslali na Edupage správu, že známky si môžeme dohľadať tam a tam. Žiadne veľké prekvapenie.

Záverečné šprinty v zaokrúhľovaní som napäto sledovala denne na displeji telefónu a veru - niekedy to bola riadna presilovka lenivý študent - starostlivý profesor, keď sa pedagóg snažil viac ako žiak a oznámkovala aj pekné okraje tuším. A tak snažil sa aj študent - prepisoval celý zošit nakomplet. Od začiatku školského roku jeden víkend Váľam sa od smiechu po podlahe.

Škoda toho polroku. Aj prázdniny im zrušili. Aj také to mecheche s odovzdávaním papierového výpisu, kedy máte dôvod vytiahnuť peknú sukničku a nahodiť sa - lebo však vysvedčenie. A aj potom so spolužiačkami ten polrok za nami nejak osláviť.

Tak nezabudnite tie svoje ratolesti aspoň aj vy nejak potešiť.

Čokoládkou, lístkami do kina, či len tak - nám mamám najvzácnejšie - poriadne ich ostískať.


reklama

reklama

dasa_, Ut, 31. 01. 2023 - 10:07

A ja že ideme podebatovať, ktoréže školské vedomosti sú vlastne potrebné a ktoré sú len na vyplnenie času ÚsmevÚsmev

Rozmýšľam, čo mi v živote prinieslo, že dodnes viem naspamäť niekoľko definícii, ktoré som na strednej musela vedieť. Napríklad stará definícia metra - meter je dlžka rovnajúca sa 1650763,73 násobku vlnovej dĺžky žiarenia (viem ju celú).... v roku 1983 sa táto definícia zmenila na jednoduchšiu a trýznenie na hodinách fyziky bolo na dve veci

Alebo Štúrov citát: "Oj vitaj, vitaj slovenčina naša, ty Dcéra slávy pekná, rovnoprávna, ale dávno utajená pred svetom,.....  Dodnes si pamätám, jak som sa to niekoľko dní nevedela naučiť, sedela do noci na vani v kúpeľni a snažila sa a snažila.... 

Alebo ešte z iného súdka: definícia hmoty z pera V.I.Lenina: Hmota je základná filozofická kategória, ktorá slúži na označenie..... toto jediné sa mi v živote hodilo :) Som jedna z posledných, čo mala štátnice z marxizmu-leninizmu. A keď som dostala otázku život a dielo VILenina, vedela som, že je to dobré PohodaPohoda

balalajka, Ut, 31. 01. 2023 - 10:20

Veľký úsmev

Pokračuj. Rada sa pridám.

Ja som totiž povedala, že najviac ma naučila základná škola. Obávam sa, že len prvý stupeň. Lebo dneska už nemožno ani povedať, pre koho sa učíš. Za kasou v Lidli (nielen tam) stoja vysokoškoláci a kuchár s výučným listom zarobí 2x toľko.

Kamila, Ut, 31. 01. 2023 - 16:21

Dobrá si, ja si zo školy nepamätám skoro nič. Aspoň v hlave vrámci možnosti zrátam voľajaké väčšie násobenie a sčítanie, ale zas pri malej násobilke sa občas pletiem. Ale ostala mi láska k histórii, geografii ...Úsmev

Dzeny, Ut, 31. 01. 2023 - 14:43

Ja som sa dnes dozvedela, že papierové vysvedčenie majú len krpci a tí väčší len elektronicky. Pár stromov sa tým určite ušetrí:) U nás bol dobrý zvyk, že na vysvedčenie nás rodičia vzali do kníhkupectva a tam sme si mohli vybrať knihu (v rámci nejakého finančného limitu). Milovala som to!

Kamila, Ut, 31. 01. 2023 - 16:25

Inak, že nedostanú papierové vysvedčenie ok, ale ani to také zrhnutie pol roka bieda. Na strednej len na triednickej hodine, a tú mali včera, takže polrok budú symbolicky uzatvárať o týždeň. 

A dôležitosť školy a známok, som už dosť prehodnotila, ale zas stále trvám na nejakom dodržiavaní termínov a vynaložení nejakého úsilia, bo také budú v živote ozaj potrebovať.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama