reklama

Kvatita, kvalita a veci medzi tým

Pridal/a balalajka dňa 17. 03. 2023 - 07:13

reklama

Aj sa hanbím povedať, že som dávno nijakú knihu neprečítala.

A potom si pomyslím, že veď ja som také tupelo, lebo za knihy považujem len beletriu. A ono to máme vlastne všelijakú literatúru.

Na nete mi sem tam oko padne na devu, ktorá sa živí recenziami kníh. Vraj dáva primerne 1 za 4 dni. Ja moju poslednú čítam už asi 5ty krát. Stále sa k nej vraciam, stále tam niečo šmodrchám a hľadám a uvažujem ako to ten autor dočerta myslel?! Čo tým chcel povedať? Kde je tam symbolika? Koľko z toho je reálneho a čo ak je to všetko len fikcia (jasné, že je to fikcia, ale tak strašne sa niektoré vzorce zhodujú s mojim životom, až ma to desí).

A potom otvorím inú knihu a tam sa vŕtam ešte dlhšie. Mám aj e formu, aj šuchotavú. To aby som sa mohla v tom vŕtať donekonečna. A ešte ďalej.

A top je, že mám s kým rozoberať tú knihu.

Neviem či je to autorom, či mnou. Či proste sme sa našli, kniha si ma našla. Akoby mi uhranula.

Tak neviem, tá deva sa tým síce živí, ale cca 90 kníh ročne - hlavu by mi muselo rozbombardovať, ak by ma čo len desatina z tých 90tich oslovila a ja by som toľko nad nimi špekulovala. Tak sa pýtam - kde je chyba? Číta len tam povrchne alebo tie "jej" knihy majú slabú kvalitu.

A čo je viac v živote sa pýtam?

Kvalita či kvantita?

Prv ako si odpoviete, pozrite sa na čaj či kávu, čo pijete. Je skutočne to najkvalitnejšie čo poznáte? A prečo v živote prijímať niečo menej, či chcieť niečo menej ako to najlepšie?


reklama

reklama

dasa_, Pi, 17. 03. 2023 - 07:25

A to si myslím, že niektorí dávajú tých kníh aj viac. Akokeby čítali na výkon. Ano, sem tam sa stane, že niečo zhltnem za 2-3 dni. Ale to sú skôr výnimky.

Kedysi dávno som bola vyškolená v rýchločítaní. Keď trochu potrénuješ, naozaj to ide rýchlo. Len už počas kurzu som si hovorila a načo to? Potrebujem to tak rýchlo čítať? Kde je pôžitok?

Na druhú stranu, je veľmi veľa textov, kde toto rýchločítanie používam. Človek si uvedomí, koľko balastu sa napíše. Áno, sem tam to je umelecký zámer. Ale sem tam je to ako keď je autor platený od počtu písmen Úsmev

balalajka, Pi, 17. 03. 2023 - 07:33

No veď práve. Hľadíme na kvantitu a kvalita nám uniká.

Teraz riešim jednodňový výlet do Benátok. Za lístky pleslo vyše 200€ (paradoxne najdrahšie kilometre vyzerali, že budú Trenčín - Bratislava, ale zlatá pani na infolinke mi poradila - ešte musím na stanicu, lebo cez net to nejde ako ona povedala). No a sme sa bavili, že koľko treba na stravu, vstupy ešte lowe odložiť. A potom si vravím - šak čo môže stáť káva a kus pizze?

Nepotrebujem aj raňajky aj obed, aj desiatu a medzitým ešte nejaké snacky. Veď ani bežne tak deň neprestravovávam. Že zas hľadím na tú kvantitu, aby som si mohla dovoliť.

Rovnako topánky - plnúúúúú skriňu ich mám. A odkedy som prešla na barefoot, tak používam 3 - jedny z toho klasické tenisky, keď idem Zet venčiť. Zasa dochádzam k záveru, že mi toho toľko netreba.

A najviac ma štve, že ten čo má málo je spokojnejší ako ten, čo už nevie, kam s tými vecami.

 

Inak - ja som tú moju knihu začala včera čítať od konca. Tiež zaujímavé. Veľký úsmev

dasa_, Pi, 17. 03. 2023 - 12:59

Vraj šťastný nie je ten, čo môže mať všetko, na čo si spomenie ale ten, čo je spokojný s tým čo má.

Mmch, v Benátkach sme boli pred rokmi na svadobnej ceste a dlho predlho to bola najdrahšia káva a kola, čo sme kedy mali Úsmev

Keď sme boli pár rokov dozadu, tak už sa nám cena zdala OK. Ale obed v takomto turistickom lapáku sme zatiaľ nedali. Chystám sa tento rok, že nájdeme nejakú malú dedinku a dáme obed len tak v bežnej talianskej dedinskej reštauracii

balalajka, Pi, 17. 03. 2023 - 13:49

No, podarilo sa mi kúpiť spiatočný otvorený lístok z Viedne. Znamená to, že na decká budem vytvárať nenormálny tlak, aby sme zbehli v nedeľu ráno na originál Sacher. podám info, či bola drahšia ako Benátky. Veľký úsmev

Kamila, Pi, 17. 03. 2023 - 12:42

Tiež už málo čítam. Jednak mám problém s výberom a hlavne ak ma knižka baví, tak ju dám zväčša naraz a potom sa veľmi nevyspím. Hambím sa

majas, Ut, 21. 03. 2023 - 10:56

balalajka, potešil ma tvoj spôsob čítania Úsmev. Tiež ako Kamka aj ja mám taký pocit, že na to potrebujem správny čas lebo keď to príde ide všetko bokom, tak som dopadla s Ferrante Veľký úsmev. Inak potom moje čítanie pred spaním vyzera tak, že začínam stále od znova lebo nepamätám kde som včera, predvčerom, prípadne pred predvčerom atď skončila a hlavne o čom...MlčímKaždopádne akékoľvek čítanie je super, ale živiť by som sa tým veru nechcela, musí to byť náročné.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama