reklama

MEdová detoxikačná masáž

Pridal/a Adinka dňa 10. 06. 2008 - 20:39

reklama

Pod pojmom medová masáž si každý predstaví niečo príjemné, jemné a sladučké. Možno teraz niekoho sklamem, ale nie je to celkom tak. Táto masáž môže byť aj trošilinku bolestivá, ale zato jej účinok nám to viacnásobne vynahradí.

Liečivé účinky medu sú nám známe už od staroveku, a asi by sme aj u nás márne hľadali človeka, ktorý o tom ešte nepočul. Jeho účinky popisovali v slávnych knihách napríklad Avicenna či Plinius starší. Neskôr ho v liečení vytlačila chémia, ale na vidieku sa používal stále, a k jeho „znovuobjaveniu“ v liečiteľstve prispel napríklad aj kňaz Sebastian Kneipp. Starí Egypťania používali síce posvätený med od posvätných včiel, ale náš takisto vynikajúco pomáha v rôznych situáciách. Bežne sa využíva na liečenie rán, na zlepšenie trávenia, pri dýchacích problémoch, regenerácií pečene, obličiek a tiež anémií, pri čom má dôležité miesto ako potravina, ktorá obsahuje obrovské množstvo vitamínov a minerálov. Jeho zloženie sa rôzni podľa zmesi kvetov navštívených jednotlivými včelstvami, ktoré med vyprodukovali, a tiež podľa lokality, obdobia a sezóny. POznáme kvetinové medy ako repkový,z lúčnych kvetov, agátový - svetlý a redší, i medovicové - lesný medík tmavý. Med obsahuje jednoduché cukry ako fruktózu, glukózu a sacharózu, ale aj oligosacharidy a podobne, 13 druhov aminokyselín vrátane esenciálnych, tiež bielkoviny aj rastlinné - z nektáru rastlín, ale aj živočíšne – z hltanových žliaz včiel. Nájdeme v ňom množstvo enzýmov ako amyláza, kataláza, oxidáza, maltáza, inuláza a mnohé iné, dôležitou súčasťou sú vitamíny - predovšetkým provitamín A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B7, B12), C, D, H, K, P, a minerálne látky a stopové prvky - vápnik, horčík, fosfor, draslík, fosfor, sodík, síra, železo, kremík, mangán, bárium, nikel, striebro, zinok, volfrám, mangán, molybdén, chróm, kobalt, vanád, arzén, stroncium, titán, platina, jód, irídium, paládium a iné.
Nájdeme tu voľné organické kyseliny ako kyselina octová, citrónová, šťaveľová, mliečna či mravičia, a potom ešte látky pôsobiace antibakteriálne ako cholín, acetylcholín, inhibín - ktorý sa ničí teplom nad 40°C, a preto podľa niektorých zdrojov by sa mal med stáčať za súmraku. V neposlednom rade sú tu zastúpené koloidné látky - ochranné látky enzýmov, chrániace ich pred prostredím v našom žalúdku, farbivá - karotény, flavóny, chlorofyl, melanín, a napokon silice a peľové zrnká.
Náš oraganizmus vie veľmi dobre stráviť a využiť tieto látky z medu.

Poznáme mnohé receptúry na liečenie medom, užíva sa vnútorne, ako kloktadlo, na rôzne obklady, ako maska na tvár, či v masti na rany.

Ja sa teraz pokúsim priblížiť med ako prostriedok na masáž.
Masáž medom v tejto forme k nám prišla z Ruska, kde sa používala už v dávnych dobách, a dnes sa znovu objavuje a prežíva svoju renesanciu aj v západných krajinách. Takáto masáž pomáha nášmu telu zdetoxikovať sa, zrevitalizovať, zbaviť sa nepriaznivých účinkov stresu a nečistého životného prostredia.

Takisto ako pri bankovaní, i iných masážach je i tu dôležité poznanie tzv. Haedových zón, kde má ktorý orgán nervové zakončenia, a podľa toho vieme, kde máme najväčšie problémy.
Používame k nej najlepšie agátový med, pre jeho vyšší obsah vody, prípadne repkový. Lesný med má aj silnejšie zloženie a je hustejší, používame ho opatrnejšie. Výhodné je, ak máme medík z čo najbližšieho okolia nášho bydliska, ten je pre náš organizmus najlepší.
Medom natrieme chrbát ošetrovaného, ten pôsobí jeho liečivá sila priamo cez pokožku a dostáva sa do krvi. V druhom kroku špeciálnymi pohybmi rúk „pumpujeme“ či „vysávame“ staré toxíny a usadeniny až z hĺbki tkaniva, dokonca až z kĺbov. Miesta, na ktorých sa po krátkom čase vytvorí belavá žuvačkovitá hmota, boli zanesené najviac. Takýmto spôsobom sa očisťujú aj vnútorné orgány.

Výhodou tejto masáže je spojenie dotykovej terapie, cieleného silného prekrvenia, vynikajúcich účinkov medu a detoxikácie organizmu priamo cez pokožku.
Metóda masáže medom je vhodná pri tzv. civilizačných chorobách a ich prevencií, ako sú onkologické ochorenia, alergie /okrem alergie na med/, reumatické ochorenia svalov a kĺbov, artróza, pri chronických problémoch s dýchacími cestami a tráviacimi ťažkosťami, pri chronickom únavovom syndróme, problémoch so spaním, pri regenerácií po ťažkých chorobách, nervových poruchách, ženských problémoch, plesňových infekcií v organizme, pri chorobách pečene, obličiek a pankreasu, poruchách potencie a neplodnosti, a mnohých iných.
SAmozrejme, sú aj kontraindikácie, kedy nie je táto masáž vhodná a to je alergia na MED!, miest o s otvorenou ranou, pri poškodenej pokožke ako je ekzém, silná výsypka, pri nádoroch, aby sa náhodou nerozšírili metastázy, pri galukóme /vysoký očný tlak/, pri krvácaní v tele /vredy a pod./, pri trombóze, a pri akútnych infekčných ochoreniach.

MAsírujeme len chrbát, v istom prípade je možné aj koleno. PRi vyťahovaní toxínov z nôh pomáha masáž od krížovej oblasti smerom hore, a pri detoxikácií hlavy a ramien sa pôsobí od vrchu chrbta smerom dolu.

NAjúčinnejšie táto terapia pôsobí ak trvá hodinu a pozostáva z troch približne dvadsaťminútových masáží, s krátkymi prestávkami na oddych klienta aj maséra. POhyby rúk maséra totiž pripomínajú odliepanie leukoplastu z pokožky, takže si asi viete predstaviť ten efekt. :D

PO masáži môže klient pociťovať mierne stavy ako po detoxikácií, preto musí prijímať veľa tekutín. Zdravý človek môže túto masáž absolvovať raz za mesiac, pri akútnych problémoch 2 x do týždňa aspoň mesiac, alebo 1 x týždenne 2 mesiace. Po určitej pauze sa kúra môže zopakovať, alebo doplniť masážou lávovými kameňmi či saunovaním.


reklama

reklama

Ali, Pi, 13. 06. 2008 - 17:24

teda Adinka, Ty ma neprestávaš prekvapovať :-* máš taký široký rozhľad a prehľad rád a možnosti, že nemám slov (sun) klobúk dolu...(heart)

motylik, Pi, 13. 06. 2008 - 18:46

Toto som už kdesi na webe čítala a bolo tam aj veľa iných rád, ako naložiť s medom, aké zázraky sa s ním dajú robiť. Super. Len škoda, že vždy po čase na všetky tie rady a návody zabudnem ;-(

Adinka, Pi, 13. 06. 2008 - 18:55

Mám pár kníh o mede /sú tam aj recepty z propolisu a materskej kašičky .. a peľu ..
Zatiaľ som skúšala len propolis, a nejaké medové sirupy .. cibuľovo smrekovo vetvičkový .. napríklad.. .ale to som si sama vymyslela (giggle)

AJ na tvár sa všelijaké masky dávajú .. med a bielko alebo žĺtko .. podľa typu pleti ..a bylinky ...

Ale moja hlavná čisnnosť sú masáže .. takže ... som sa to pokúsila takto priblížiť.
Jaj a keby mne to dakto vedel .. asi to muža naučím. Ten robí len klasiku a banky ... načim dačo nové naučiť ;-)

vysočan, Pi, 04. 09. 2009 - 21:09

rád by som vedieť o akú knihu s receptami s medom, propolisom, materskou kašičkou atď ide. Zbieram recepty na liečenie včelími produktami, preto by som rád poznal obsah, názov knihy, autora, vydavateľa a ďalšie potrebné údaje o knihe. Vopred srdečne ďakujem, Vysočan.

Adinka, So, 05. 09. 2009 - 20:56

POpozerám zajtra knižnicu a tieto údaje a pošlem Vám na mail. PA
Adina

Adinka, Pi, 13. 06. 2008 - 18:46

NO, to už pomaly končím ... ale .. v septembri sa chystám na TUINU, a v novembri ak vyjde .. na Etikoaromaterapiu ... Taký je môj plán na rok 2008 (giggle) Aj keĎ na kongrese bolo kopec druhov masážií a terapií .. čo by sa mi zišli .. no. Aspoń mám istotu, že do konca života sa nebudem nudiť :-D
Ešte keby ma tak prišiel niekto tu do záhrady učiť tai či .. aby som nemusela nikde chodiť .. to by sa mi lúbilo. Ale .. najskôr zorganizujem ten Rehabilitačný Pilates ... a potom ...(blush)

elin, Pi, 13. 06. 2008 - 18:54

Adinka,
preco chrbat - to mi je jasne, no nie je mi jasne, preco nie napr. zadok a stehna - ako automasaz... (obcas pouzivam a efekt povazujem za skvely...) vysvetlis, prosim?

Adinka, Pi, 13. 06. 2008 - 19:17

áno, robí sa len chrbát .. a pôsobí to aj stehná a zadok, lebo vyťahuje toxíny aj odtiaľ .. keĎ sa masíruje od bedier hore .
A preto .. že na stehnách by to bolo veľmi bolestivé .. sú je tam aj množstvo lymfatických uzlín, na ktoré treba jemne ...
predstav si že to štípe kus ako keĎ sa flajster odliepa ..a robíš to aspoň 10 minút ...
a zadok .. to zas len tak eticky .. by si asi dosť tie polky odliepala kade tade by sa otvárali (blush) Ono to tá pokožka tak ide za dlaňami, je tam koaby prilepená, a tie pohyby nie sú masážne, ale také priložíš potiahneš odlepíš ...a rýchle za sebou. Ale kolená sa robia .. ak sú tam nejaké problémy.

Len .. nesmú byť chlpaté. JA kým som ešte nemala kurz, tak som skúšala podĺa takého návodu, kde sa ale ten med mal najskôr nahriať v miske vo vodnom kúpeli. Nuž som to išla vyskúšať na mužovi. ten spokojne ľahol na stôl, a čakal, aké labúžo medové to s ním idem robiť.
MEd som otestovala prstom, fajný, akurát teplý, vybrala z vodného kúpeľa a nachystala k stolu. POtom som ešte študovala príslušný návod a poďho do práce. Nabrala som za lyžicu medu .. a šup ho mužovi na chrbát ... vresk ... ten med zatiaľ sa ďalej ohrieval v tej sklenej miske, lebo ona bola horúca stále ešte od tej vody ...
Po chvíli schladenia som započala samotnú masáž "odlepovaním" tých rúk .. vreeesk .... a po chvíli útek zo stola .. môj muž má totiž chlpatý chrbát .... ;-) to tam nepísali, že kontraindikácia ...a možnosť miernej depilácie (rofl)

ALe keD s odstupom času sme sa o tom rozprávali, tak vraj sa mu vidí, že tie bolesti chrbta čo mal aj asi prešli :-D

antonia, So, 02. 08. 2008 - 11:56

adinka(sun) ..ta medova masaz...myslis ze ju moze robit aj laik?? prilepit-odlepit (giggle) ...alebo kde by som som sa mohla naucit nejake zaklady..dakujem :-* a este na detoxikaciu organizmu..nieco jednoduche a ucinne ;-) ..hladala som na internete, nasla som kooopec, ale co si vybrat, alebo podla coho???(sun) :-*

Hany, So, 02. 08. 2008 - 15:59

(flower) adinka, aj mna by zaujimal sposob masaze - teda akym pohybom... v akom smere, odkial - kam, kde zacat a kde dokoncit...(blush) Ci pri mede vlastne ani nejde o "klasicke" masirovanie, ale skor odlepovanie? (giggle) Kolkokrat sa asi treba "poprilepovat" na jednom mieste?(rofl)

Hany, So, 02. 08. 2008 - 16:00

... aha a este: kolko medika treba na jednu masaz chrbta?:-*

Adinka, Ne, 03. 08. 2008 - 10:43

na jeden krat treba jednu dve lyzice redsieho medu, podla velkosti chrbta. Po 20 min. Zotrieme a po prestavke znova tak. Najskor ponatierame,a potom odlepujeme, su to take speci ale jednoduche, dlanami spolu alebo striedavo, alebo len rolovanie prstami. Robi sa postupne po celom chrbte, ako masirovany vydrzi. Dobre kurzy robia aj vo Vrutkach. Kuk na www.zamas.sk :)

antonia, Ne, 03. 08. 2008 - 12:56

adinka si poklad (sun) a este otazocka...jasne ze to nedakazem urobit ako maser..preto ta otazka..nemozem nieco pokazit? teda okrem toho ze drahemu vydepilujem chrbat (giggle)

Adinka, Ne, 03. 08. 2008 - 14:07

;-) myslim ze nie, ak teda nie je alergicky na med. Ale ked budem doma o 2 tyzdne,skusim blizsie popisat tid tahy aj s fotkami. Alebo kuknite na www.maser.sk , tam su super videjka, mozno je aj medova :)mne sa teraz zle cez mobil pise,ale je k tomu aj kniha MEDOVA MASAZ

antonia, Ne, 03. 08. 2008 - 17:18

jej prepac adinka...ale pozrela som si na maser.sk a je to tam ;-) ..dakujem...no idem vyskusat na drahom, ked prezije, tak potom si lahnem aj ja (giggle)

Adinka, Po, 04. 08. 2008 - 13:51

:-) sa tesim na vase zazitky, prajem same prijemnosti :)

madlin, Ut, 19. 05. 2009 - 12:28

ahoj Grofanka, možno sa raz zastavím na to sladké nič-nerobenie. Som zo Svidníka, ale viac by to potrebovala moja polovička. Tak pa-pa a šetrí si zlaté ručičky ;-).

eifelovka, Ut, 19. 05. 2009 - 12:39

Mne sa ta medova nepaci.. uz len vona medu mi nie je prijemna a lepkave vobec.. radsej sa necham bankovat :-D To sa mi lubilo, len sa potom polovicka zlakla, ci ma tam bili, ked videl tie modriny na chrbte :-D

LenkaPet, Po, 13. 07. 2009 - 21:40

Mam spraveny kurz medovej masáže, no jedno mi nejde do hlavy. Robila som viacerým ľuďom medovú masáž,ale nie zo všetkých vyšla ,,žuvačka´´ (niektorým áno,niektorým nie).Najviac ma prekvapila jedna pani,ktorá mala mať podľa spôsobu života a stavu jej tela žuvačky pre celú škôlku, no a nič . . Dokonca nemala ani mierne sčervenený chrbát od reakcie na med. Myslíte že sa to niekomu ,,štartuje´´ dlhšie,alebo to proste na neho nefunguje? Neviem si to vysvetliť.

Adinka, Ut, 14. 07. 2009 - 17:17

Ahoj, je pravda že niektorý jedinci s dobrým genetickým materiálom vo výbave môžu žiť aj nezdravým spôsobom a ich telo to dokáže spracovať. Prípadne toho nie je až tak veĺa, alebo je uložené hlbšie v tkanivách, a treba teda opakovať masáž viac krát, ak to pani dobre znášala a robilo jej to dobre, pridať ešte dvadsať minút, prípadne zopakovať skôr ako sa odporúča.
Ale napríklad stalo sa mi aj, že neboli viditeľné reakcie na chrbáte, ale potom doma sa tá detoxikácia naštartovala s inými príznakmi. treba na to ľudí upozorniť, aj ak sa nám zdá že na to ani nereagujú ... niekedy zvyknem odporučiť aj homeopatický prípravok z lekárne na prečistenie lymfy ...

betati, Ut, 27. 03. 2012 - 11:09

Ja robím už niekoľko rokov na jar detoxikáciu.
Je to úplne super, človek má plno energie, cíti sa zdravie a ľahšie. (y) (clap)
Zvyknem to kombinovať práve s medovou masážou. Vrelo doporučujem!!!
Masér práve podľa reakcie klienta a podľa konzistencie medu vidí, ako je telo zanesené. Ja mám nadváhu ;-( , a napriek tomu ma maser pochváli. Vidí, že robím tie očisty.B-]

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama