reklama

Ako som kojiť prestala

filipka , 26. 10. 2008 - 17:58

reklama

Kde bolo tam bolo,
bola raz jedna maminka a jej 2 detičky. Žili si raz horšie, raz lepšie, veselo i smutne, ale čo bolo najhoršie - maminka sa obávala, že svoje krpaté deťuro (2r) bude kojiť až do smrti! Určite by sa tak bolo stalo, keby sa neprihodilo niečo, čo ten dosmrtný ortieľ zmenilo.

Po 3 týždňoch v práci sa ukázal tatinko. A ako bývalo dobrým zvykom s maminkou sa pohádali. A keď unavená maminka chcela večer zaspať a krpaté dieťatko ani pri druhom cucnutí mliečka nezaspalo, nahnevaná maminka sa zaťala a povedala: -Nie ham.-
Dieťatko revalo strašne prestrašne, kopalo, zúrilo a až keď našlo všetky svoje obľúbené bábiky (v počte kusov 3) a stískalo ich v náručí, konečne zaspalo.

Besný rev v noci sa opakoval ešte niekoľkokrát.
Ale maminka už šťastne NEkojila až do smrti.
----------- ---------- ------------

Fakty:
-deťúch začal chodiť do škôlky na celý deň a aj keď bol zvyknutý na poobedňajšie zaspávanie na prsníku, v škôlke veselo zaspal. Učiť som ho to nemusela, jednoducho nemal inú možnosť.

-nočné revanie som nejako neriešila (nevládala som), ležala som v posteli a dieťatko (vedľa mňa) nechala vyrevať. Ak som ho chcela hladkať alebo pritúliť, zúrilo ešte viac, tak som to jednoducho nerobila. Po 20 minútach sa unavilo, ja som začala hmkať pesničky a deťúch zaspal.

-po týždni je nočné spanie celkom slušné. Deťúch sa síce budí, fňukne si, ale buď ho ukľudním ššškaním alebo nechám revať naplno. Celkom pomáha, keď si ju pritisnem k sebe, alebo ju nechám chytiť moju ruku.

-literatúra, ktorá mi pomohla: Malý tyran - J.Prekopová.

Záver:
Posledné 3 mesiace ma kojenie už veľmi obťažovalo. Chcela som na 2 dni odísť a nechať deti mužovi. Keď odmietol s nimi zostať, fakt som to videla na to doživotné kojenie. Vďaka Bohu, nejako sa to vyriešilo samo.

Otázka:
Baby, myslíte si, že ešte zažijem niekedy to krásne husté háro na hlave? Že vlasy čo vypadali ma dobehnú a naskáču späť na hlavu?


reklama


reklama

lydusha (bez overenia), Ne, 26. 10. 2008 - 18:04

Felipeeeeee, tie vlasy narastu a budes zas vlasatica prenadherna, zatial si super mamusha ktora to podla mna zvladla na vybornu. Podla toho co pises, princezna nijak neutrpela a dva roky na dide uplne staci. :-* (clap) (y)

eva m, Ne, 26. 10. 2008 - 20:15

Filipka, neboj, vlasy sa daju do poriadku, uvidis. Kojit 2 roky je uctyhodne, si obetava mama, takze ziadne vycitky. Do dochodku sa kojit neda, naozaj;-) . U nas sme to po 1,5 rocnom kojeni riesili tak, ze moj muz ostal s drobcekom v spalni sam, mna poslal spat vedla. Ked maly v noci plakal, nosil ho na rukach, tisil...Ked som tam ako strela doletela (poznate to - dieta place, mama leti), tak ma potichu vykazal z izby. Ja zufala liezla nazad na gauc a pritom som si zlomila malicek na nohe. Tak mame prihodu do rodinnej kroniky;-). Dalsiu noc uz drobec v pohode, s malickymi budeniami, spinkal a bolo po kojeni. Dodnes (ma 5 rokov) by ma vsak rad vyhladkaval a pchal rucky pod tricko. Tomu nenapadne zabranujem, nie je mi to velmi prijemne.
Aj tak na kojenie svojich deti spominam ako na jedno z najkrajsich obdobi v zivote.
Eva (sun)

ammalka, Ne, 26. 10. 2008 - 23:28

Aj mňa čaká doživotné kojenie... som totiž strašný slaboch a neviem mojej dcérke povedať nie. Teda nie viem povedať ale "NIE, NIE, NIE" už nie. A to je chyba.
Môj cicavec má už 2,5 roka. Medzi ľuďmi to už radšej tajím lebo sa mňa dívajú ako keby som spadla z inej planéty rovno na hlavu. Lenže moja beťárka ide na mňa veeeľmi prefíkane. Príde ku mne, pohladká ma po tvári a nasleduje dialóg:
- " maminka, prosím Ťa, daj Lucke cicu papať. Aspoň trošku..."
- " Lucinka, teraz Ti nedám, pracujem, ak si smädná zober si džúsik"
- " maminka, ale ja nechcem džúsik, ja chcem cicu...aspoň trošku..."
- " a prečo sa nechceš napiť džúsiku ?"
- " no lebo mám chuť na cicu ! Boše mój, mama, Ty si fakt hoznááá, nejozumieš tomu??? Cicu chcem!"

A tak stále kojím. V robote sa ma pýtali kedy s tým skončím, ( už sa mi patrí do práce sa v máji vrátiť ), tak som povedala že robím na vlastnom dieťati pokus, kedy sa odstaví samé (blush). Ja dúfam, že aj my s tým raz skončíme a nebudem musieť behať s cicou do školy nakojiť cez veľkú prestávku...
Inak musím povedať, že asi tak pred rokom mala dcérka hnisavý zápal mandlí, vôbec o kojenie namala záujem lebo nemohla prehĺtať. Zato vždy večer zavelila "cicu chytiť". Tento stav trval vyše týždňa, myslela som že som za vodou. Ale so zdravím sa jej vrátil aj apetít a na svoju najobľúbenejšiu pochúťku rozhodne nezabudla.
Tak neviem, neviem, možno práve ja budem výnimka a budem ju kojiť kým sa odo mňa dospelá neodsťahuje...

balalajka, Po, 27. 10. 2008 - 08:03

hehehe narehotala som sa, ale.... aj mňa to čaká. Včul sa ospravedňujem všetkým možným, ,aťovími alergiami, podozrením na celiakiu, zlým stavom, odlúčením cez deň odo mňa - jasle. Ale večer sa vyvalím k nemu a drichmeme obaja - on cicik v puse a ja faldy von.
Filipka gratulujem, inak Aďa som tiež odstavovala po hádke s manželom.
Tuším sa budeme musieť povadiť (giggle) .
Inak na k téme vlasy - šak aj Elton John si ich dal transplantovať, tak keď nič inšie nezaberie, šup milionik vybrať spod postele a hajde na plastiku ;-) .

OLIVIA, Po, 27. 10. 2008 - 09:46

filipka,zvládla si to super!A na tie vlasy si kúp v lekárni(neviem ako sa to volá)ved tam ti poradia.Dcére tiež po dietatku vypadávali až nehorázne vlasy.Teraz má znova takú hrivu ako pred tým.Velmi jej to pomohlo.Tak šup do lekárne a budeš spokojná.....;-) ;-) ;-)

Katarina22, Po, 27. 10. 2008 - 17:34

Mila tema, velmi mila :-)

Ahoj Filipka, blahozelam, myslim, ze aj ja by som to s mojim 2-r. mohla zvladnut, keby som chcela, ale zatial som doma a jedine, co ma nuti odnaucit ho je, ze ma to niekedy naozaj obtazuje. Ide to postupne. Myslim, ze prirodzena cesta je, ked uz mamka ide do prace a dietatko do kolektivu. Vtedy uz cas na taketo "hrajkanie sa" nie je.

Ammalkina malicka je ale vytrvala, asi aj moj bude tento typ didkajucich deti. A ked uz nic ine, musi dat aspon "bo".

P.S.: Naozaj si myslite, ze tie vlasy "naskacu" naspat? A vyrastie mi aj stvorka, ktoru mi vytrhli?

(rofl) (rofl) (rofl)

abigail, Ut, 28. 10. 2008 - 03:42

ahojte,Ja som si myslela,ze som sama.Tiez som kojila moje zlaticko dva a pol roka a vsetci sa cudovali,aj ja som to tajila a vyhovarala som sa.Ja som to prestala celkom hladko,Povedala som malemu,ze uz je velky a dostane mnam-mnam iba rano a vecer a postupne len rano a vecer pomenej az postupne zabudol pytat.trvalo to asi mesiac(necely).Verim ,ze sa to podari aj vam takto postupne a ani to nieje take smutne.Tiez to bolo pre mna jedno z najkrajsich etap vmojom zivote

andrea27, Ut, 28. 10. 2008 - 10:28

No mňa to čaká,moje dvojčatá budú mať 11 mesiacov, cez deň je to už lepšie zjedia všetko čo deti v ich veku môžu tak nejak si odvykli, ale v noci sa moje princezničky budia skoro každú hodinu a to im stačí len priložiť, trošku si poduldajú a spokojné bubajú dalej.
(sun)

Miroslava, Ut, 28. 10. 2008 - 16:24

Ahoj Filipka(heart) (heart)
Obdivujem Ta, ze si tak dlho kojila(y) (y)
Mozem sa Ta opytat, kedy Tvoje deticky prespali celu noc ( od ktoreho mesiaca uz spinkali kludne bez prsnika)?
Ja sa neviem rozhornut, ako dlho budem kojit mojho synceka. Cez noc pyta mliecko kazdu hodinu. Neviem ci to vydrzim 2 roky ako ty.
Si super(sun) (sun) (sun) (sun) (sun) (sun) (sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

filipka, St, 29. 10. 2008 - 11:36

No celu noc mi krpatá nespí - budí, odkope sa, funtí, pohľadá bábu v izbe...
Ani staršia (7r.) nespávala keď bola krpatá a to nechcela didu keď jej išli zuby (9mes) - vtedy som ju odstavila. Až tak 4-5 ročná sa prestala budiť.

S tym nočnym kojenim je to fakt o hubu. Viac menej je to zvyk pre to deťuro, treba ho to odučiť, alebo nahrádzať iným zvykom. Skús prečítať knižku čo som spomínala, možno ti dá trochu odvahy, byť nekompromisná (tvrdá) vo veciach čo ťa obťažujú. To cucnutie dieťatko ukľudní, dá mu pocit istoty, tak ho treba ukľudniť inak - nie hojdaním a natriasaním, to je rovnako vysiľujúce. OBJATÍM. Ak by som nebola taká unavená v noci, asi by som tiež vstala a snažila sa ho AKOKOĽVEK utíšiť, bolí to vidieť svoje dieťatko tak hrozne revať. Ale pretože som nevládala a od plaču sa nezomiera... prežili sme to nejak obidve.

Dík a veľa sili aj tebe. Drž sa.(flower)

Lenkam, Ut, 28. 10. 2008 - 17:28

Ahojte(flower) ,som tu nová a tiež sa pripájam k tejto diskusii.
Mám tiež dve dievčatká Natálka/4roky/ a Andrejka/skoro 2 roky/,staršia nemala problém odnaučiť sa cuckať mliečko,dali sme jej flašku mliečka a zaspala sama bez problému,len mladšia sa akosi nechce odnaučiť od cuckania mliečka:-( ,je to síce len kým zaspí,to musí aspoň 2-3x potiahnuť a zaspí,a v noci sa budí tak 3-4x ale keď je chorá,idú zúbky,hrúza:-O to aj celú noc dokáže byť prisatá na mne a cucká,a ja samozrejme nič nepospím a ráno som akoby ma niečim udierali po hlave,vyčerpaná,unavená.Už sme skúšali aj flašku na mlieko,tú mala asi tak 3x ale vraj to necem,bakané a tak stále neviem prísť na niečo,ako ju od toho cuckania odnaučiť,zrejme skúsim ešte natrieť si "moniky" ako to Aďka volá,horčicou aby jej to prestalo chutiť,no ak ani toto nezaberie,tak asi s ňou budem musieť chodiť aj do školky(giggle),aby mala stále nablízku svoje"moniky".
Poradíte mi nejakú lepšiu radu,ako ju odstavím od"moniky"?Ďakujem,ahojte(flower) (heart) !!!

Beata, Ut, 28. 10. 2008 - 21:05

Ahoj lenka ako by si opísala môj príbeh ja tiež ešte princezničku kojím mala2roky pred týždňom a nie a nie ju odučiť a tobôž nie naučiť na nejaké mliečko alebo fľašku .10krát za noc mami cece 2krát cikať a ja ráno vstávam ako po žure a ládujem do seba kávu a samozrejme sladké.Vysušala som všetky možné mlieka a nič nezabralo.Včera som bola náhodou u lekárky a povedala som jej že ju ešte stále kojím a ona mi nato "to už nerobte to mlieko už nemá žiadnu hodnotu a škodíte si len sebe":-( čo si myslíte mala pravdu ja si myslím že nie materské mliečko je určite lepšie ako všetky tie umele v obchodoch(y)

balalajka, St, 29. 10. 2008 - 06:22

:-O :-O :-O to ti povedala pediatrička :-O :-O :-O . Ja som raz na pohotovosti natrafila na jednu staršiu pani doktorku - veková kategoria, "tak dáme sunarček" a skoro som spadla z nôh, keď mi povedala "mamička kojte, pokiaľ vám to ide, a dá sa vám. Dieťatko ktoré kojíte má s vami bližší kontakt, rýchlejšie sa následne od matky samo oddeľuje. A malo by mať aj viac protilátok."
Aj stará škola občas prekvapí.
Inak - včera sme boli na poradni - 17mes. a malý si vyreval cicik. Doktorka sa len pousmiala a povedala, len mu dajte, nech sa ukľudní...no a Maťo tam skoro zaspal dokedy sme vybavili čo sme mali...(giggle)

Lenkam, Ut, 28. 10. 2008 - 22:15

Ahoj Beata,hm,tak sme teda s tým kojením narovnako,len u nás ešte okrem mliečka stále sú aj plienky,čo teda Tvoja malinká,už hravo zvláda cikanie do nočníka,ak sa nemýlim(clap) ,a máš teda o jednu ťažkú vec odlahčené,čo u nás zatial nehrozí,akosi sa jej nechce pýtať,včera síce pekne cikala,keď som sa jej pýtala,či ide Aďka cikať,že budeme tlieskať(clap) ,ale inak,akoby to nebolo potrebné sa naučiť,takže my musíme vyriešiť dve ťažké veci naraz,no či sa to podarí,veru neviem:-( .Inak pije aj normálne mliečko z pohárika pred spaním,dakedy pýta aj cez deň ale večer na zaspinkanie musí byť jej "mone",inak nezaspí a vreští,že ju hádam počuť celou bytovkou(blush) .Inak aj mne detská doktorka hovorila,že už mám prestať s kojením,že to bude len a len horšie ju odstavovať neskôr,určite už ani to mliečko nemá tolko látok čo ju tak na dlhšie zasýti ale ja nie som doktor,no ale vela som čítala,počula,že čím dlhšie sa dieťatko kojí,tým je zdravšie,predsa len to matkino mlieko je zdravšie ako tie umelé,v tomto súhlasím aj ja(y).

katika2, Ut, 28. 10. 2008 - 22:25

Filipka, veľmi Ťa obdivujem, že si to tak dlho vydržala (clap) (clap) (clap). Ja som vydržala rok a akútny nedostatok spánku ma donútil ukončiť kojenie :-). Mám na to pekné spomienky, pri druhom dieťati chcem vydržať tiež čo najdlhšie.

monika f, Ut, 28. 10. 2008 - 23:20

:-D MILA TEMA JA SOM MOJU DRUHU DCERU kojila tiez do 18 mesiacov a nechcela sa s didikom rozlucit a mlieko som do nej dostat nevedela,to nechce ani teraz a bude mat uz 3 roky ale zafungovalo u nas jahodove granko neskôr kakao momentalne mlieko vipije asi2alebo3hlty ale aj to iba v skôlke doma to nehrozi(giggle) k tym vlasom este chcem dodat ja velmi v tom neverim ze sa vratia ja nekojim uz rok ale ziadne zlepsenie som nezbadala a to som mala volakedy ovela hustejsie:-( no co uz ostava mi sa stim iba zmierit ,ale to kojenie a tie krasne spomienky mi stali za to(heart)

Katarina22, St, 29. 10. 2008 - 00:14

Ja som tiez zaznamenala ubytok vlasov. Prave som sa v jednom casopise docitala o hlbokovom porovom cisteni vlasovej pokozky od starych vlasov a zrohovatelych zvyskov pokozky, ktore upchvavaju vlasove miesky. Cistiaca latka sa vola Bioscalin. Predpokladam, ze dostat vlekarni, ale nemam odskusane. Pomaha vraj aj proti masteniu a spevnuje. Ak niekto vyskusal, dajte vediet.

Mortisa24, St, 29. 10. 2008 - 09:55

Vsetky Vas fakt obdivujem s tym kojenim...Ano je to aj podla mna najkrajsie obdobie zivota, taka ta zvlastna blizkost dietata a matky...Iba jedna vec je dost brutal. Minule som citala jednu studiu a skutocnych faktoch ockovania malych deti a jedna vec ma zarazila. Predstavte si ze vsetky protilatky ktore kojene dieta ziska od mamy sa prvym ockovanim uplne zabiju. Tiez som tomu nechcela verit, zacala som o tom zhanat viac, zial vzdy som sa docitala to iste. Je to naozaj smutne, ale je to asi naozaj tak....;-(

balalajka, St, 29. 10. 2008 - 10:04

Fakt??????
My sme boli ako 5 mesačný vystavený varicelle - kiahne, a doktorka sa pýtala, či som prekonala. V tom prípade by do pol roka malo byť dieťa chránené ešte z prenatálneho obdobia. Neviem...ale kiahne sme nemali...bohužiaľ doteraz...a začínam sa toho obávať...kto tu má kiahne??? Pošlite.;-)

filipka, St, 29. 10. 2008 - 11:44

Kiahne? Tie už došli(rofl) , my sme mali pred viac ako rokom ešte aj s bonusom + črevná chrípka. Ale ten bonus by som poslala(rofl) nechceš?

balalajka, St, 29. 10. 2008 - 12:29

Bonus si nehaj (giggle) . Na to máme slivky, keď to nejde. A chudnúť im netreba...i keď - Maťo 15kg a 16 mesiacov...Aďo - skoro 5r. a 22kg.....
Chudnúť idem ja, ale bez bonusov - kde je Norbi???

Beata, St, 29. 10. 2008 - 22:44

ahoj lenka ano mala sa pyta od19mesiacov nema plienku je šikulka(clap) držím palce aby ste to aj vy zvládli neboj raz sa tych plienok zbavíte aj vy(sun)

svetlana (bez overenia), St, 29. 10. 2008 - 22:50

nazdar FIlipka, ty mucitelka malych deti (hug) (giggle) , pekne si to uzi !!!! (sun)

filipka, St, 29. 10. 2008 - 22:57

Sa radšej neozývaj... dnes deťúch reval 2 hodiny v kuse, nezaberali ani objatia ani pesničky... myslela som, že ju tresnem kdesi o zem... až pesnička s hovoreným slovom ju stíšila. Tak zase vôbec nič neviem... takéto čosi mi dere nervi na franforce:-( :-(

svetlana (bez overenia), St, 29. 10. 2008 - 23:06

nebud makka, to je len tri dni datumovo, noo, nanajvys styri ... ci uz viac ? (giggle)
u nas to tiez neslo celkom podobrotky, teda ja by som sa nechala ukecat, hoci do zaciatku povinnje skolkej dochadzky, no moj manzel uz odmietal.
nosila som jej asi tyzden do postele celozrnne keksy bez cukru :-) a ju to po nejakom case preslo. tyzden ?
co tak odstriekat (v krajnom pripade si skoc do chladnicky :-)) a ponuknut jej z pohara ? nebude chciet, neboj :-)

filipka, St, 29. 10. 2008 - 23:29

Už je to viac ako tyžden. Mlieko je fuč našťastie, len krpatá začala byť strašná fetišistka. Do postele zbiera za náruč hračiek a reve, lebo chce nejakú čo tam nemá. Do škôlky ide s troma bábikami... Ach jo, musim to len nejako prežiť. Veď už je veľká, už bude len lepšie a krajšie.

Macenka, St, 05. 11. 2008 - 08:59

Ahoj Filipka,

ja mam 17 mesacnu dcerku, stale kojim, s vlasmi boli problemy, ale odkedy som uzivala GS Condro Eladen mi moje vlasy tusim naspat naskakali spat a vyzeraju zdrave. Su to take 90 kapslove balenia, dostanes v lekarni kupit. Skus teraz pred vianocami budu mat urcite rozne akciove balicky.
ja kojim len v noci, uz by sme radi skoncili, pretoze som uz nastupila do prace a cakaju ma nejake sluzobky a takto musim vzdy vsetky odlety i prilety lietadiel absolvovat pocas jedneho dna, a to ma dost vycerpava.
Zatial si to odstavovanie neviem predstavit, lebo ked som skusala dat malej mliecko alebo cajik z flasky, tak mi to s nervami odhodila. Tak budeme musiet na nu nieco vymysliet aj s manzelom.
Drzim palce, aby ste to vydrzali a potom date aj nam nejake rady.
Macenka

renka, So, 08. 11. 2008 - 13:48

...tak a je to tu...už týždeň princiatko vydržalo bez kojenia...tak hádam už máme odstavovanie za sebou;-) ...malý má 2 roky a 3 mesiace a ešte asi pred mesiacom som si myslela, že budem kojiť hádam aj do jeho 18-tky:-O (giggle) ...
...kojila som v posledých mesicoch už len pri zaspávaní a v noci...len Maťo je taký mamin cickoš- viac ako o jedení, to bolo o cítení maminky najbližšie ako sa dá(hug) ...
...prišlo to nejak samé spontánne...prvú noc bez kojenia som mu povedala, že mliečko už nie je, že mu poškrabkám chrbátik a poviem rozprávočku...chvíľu ma presviedčal, ža "mliečko jeeeeeee, troškuuuuuuu", ale potom zabrali "kozliatka":-P ...druhú noc si trošku popišťal, ale nozaj len chvíľku...znova sme poškrabkali chrbátik a zaspal...a takto fungujeme už vyše týždňa...a nad ránom vypije fľašu kakavka (tú fľašu bol zvyknutý už aj predtým)...
...nie som zástancom násilného učenia, čo odvykania detí od hocičoho...myslím, že dieťa dá samé mamine najavo, že je pripravené, na akékoľvek zmeny...len si ho treba dobre všímať a komunikovať s ním primerane jeho veku...tak isto sa začal Maťko pýtať na nočník...pred druhým rokom zásadne odmietal- skúšala som to viackrát a zrazu mal 2 roky aj 1 týždeň - spýtala som sa ho raz ráno, či nebudeme bez plienky- doma nočník a vonku ocikať trávičku a on súhlasil- to doobedie sa pocikal asi 3x -tak, že povedal cikať a kým sme dali dolu gate , už to tieklo...poobedie už bolo bez nehody...potom v ďaľších týždňoch sa samozrejme občas stala nehoda, ale nozaj zriedkavo...
...tak už nás čaká len naučiť sa zaspávať sám a vo svojej posteli:-P ...doteraz spával s nami v manželskej- aj vďaka nočnému kojeniu...tak nám držte palce, nech aj túto zmenu zvládneme tak bezboleste ako tieto ostatné a hlavne, čo v najkratšom čase ( Maťo, keď sa ho spýtame , že dokoľko rokov bude s nami spať , tak povie "Päť":-O :-D )...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama