reklama

Ako nakladáte kyslú kapustu?

Pridal/a Aja1 dňa 22. 09. 2009 - 09:17

reklama

Blíži sa čas nakladania kapusty do súdka.Zaujímalo by ma ako ju nakladáte vy,poprípade kde sú aké zvyky na rôznych zákutiach Slovenska.Ja som kedysi napr.dávala do súdka aj cviklu,ale skúšala som aj s chrenom,ale asi by som ho musela dať veľa,lebo ho vôbec nebolo cítiť.Privítala by som aj nejaký receptík na nakladanie.Inak ja pridávam aj mrkvu nastrúhanú na kolieska,niekedy na slížiky.

Apropó,neviete prečo mi stále mizne voda zo žliabka do súdka?Ona sa nevyparuje,jednoducho si ju súdok natiahne do seba sám od seba.prišla som na to pri jednej rade.Aby sa voda zo žliabka rýchlo neodparovala,pridať do žliabka aj trocha oleja.A aj olej pekne krásne bol v súdku.A kapustička bola zamastená.


reklama

reklama

adus, Ut, 22. 09. 2009 - 10:39

Jéééj, Ajuška,

ty sa pýtaš - ty - expert na všetky druhy konzervačných postupov??? Verím, že ozaj iba zo zvedavosti.
No - ja nenakladám - teda rozhodne nie do súdka, to robia u nás svokrovci a oni teda dávajú chren - a veru asi dosť, lebo ho cítiť. Ja občas s mamou naložím tak za jednu dve veľké zaváracie fľaše, lebo viac mama nespotrebuje. Nedávame nič - ani len tie povestné jabĺčka nie.
Pokiaľ ide o vodu v žliabku - neviem, keď sme ešte doma robili do súdka, tak sme mali taký biely (porculínový, ako umývadlo alebo ...Mrkám ) a tam sa voda nestrácala. Ale v tých hnedých kameninových si to viem predstaviť, že sa to deje, len bohužiaľ, poradiť neviem, lebo s takým nemám skúsenosť.

Aja1, Ut, 22. 09. 2009 - 13:24

Jasné že sa pýtam zo zvedavosti,ja som nikdy nevážila soľ koľko jej mám dať na kilo a tak podobne,jednoducho robím tak ako som to v detstve odpozorovala od svojich rodičov a starých rodičov.
Ale je fakt že tie biele súdky boli lepšie a hladšie.Ozaj,kam sa vyparili?Prečo ich už nikto nevyrába?

adus, Ut, 22. 09. 2009 - 21:50

No, to veru vôbec netuším - asi všetci začali vyrábať tú sanitu!

Aja1, St, 23. 09. 2009 - 19:41

To je fakt škoda že sa už nevyrábajú tie krásne biele hladké súdky.Tie hnedé majú aj úžšie hrdlá a sú hrbolaté.Plačem

haslerka, Ut, 22. 09. 2009 - 14:46

Jeeeeej, tak o tomto ja teda nemam ani paru ale zato chute ste mi narobili poriadne!!!! Vyplazený jazyk mnaaaaaam kysla kapustaaaaaa Vyplazený jazyk no baby, neviem ako teraz vydrzim do vianoc bez toho, aby sa mi kazdy den nesnivalo o kapustnici... Smútok

Aja1, St, 23. 09. 2009 - 19:44

Ja som si na dobrej kapustnici pochutila na sobotnom stretku v Podkylave a doma som mala v mraziaku tiež uvarenú kapustnicu,tak sa môžem aj ukapustovať.

Alenka z ríše divov, Ut, 22. 09. 2009 - 15:15

Ja sa tiež už na tlačenie kapusty teším! Aj keby som mala do rána v tom sude tancovať ako tá Mázička! Namala som už po 2 roky kyslú kapustu a trpela som ako ..Tak som si povedala, že už nikdy viac bez švábky a kapusty!! Hor sa do roboty! Ale receptík niekde mám a budem hľadať. Hihi

vyvyka, Št, 22. 10. 2009 - 09:15

Alenka, aj Ty ľúbiš švabku s kapustou?Slnko Slnko Slnko Slnko Skade že si, lebo švábku len na Oravu ľúbia.Mrkám Vyplazený jazyk

haslerka, Ut, 22. 09. 2009 - 15:36

ja som tu zas Úsmev aj ked ako som uz spominala o nakladani nic neviem a teda nemam k tomu co povedat, ale to je len druh masochizmu, kedze tento blog obsahuje to carovne slovne spojenie, ze "kysla kapusta"... tak ho stale otvaram asi s nadejou, ze sa na mna ta kapusta vyvali z obrazovky alebo co Úsmev
ja zijem momentalne v spanielsku a tu sme zatial na kyslu kapustu nenatrafili. a keby ju nahodou aj niekde mali, tak by urcite nebola taka dobra ako ta nasa na slovensku Smútok takze mi ine neostava ako cakat do vianoc a zbesniet sa Vyplazený jazyk

Bublifuk01 (bez overenia), Ut, 22. 09. 2009 - 17:53

...ahojky, haslerka, dúfam, že ten nižšie uvedený recept pomôže nielen tebe, ale aj ným našim dievčatám v cudzine , hlávková kapusta je hádam všade...

haslerka, Ut, 22. 09. 2009 - 18:01

Ahoj Bublifuk!
Dakujem, mne momentalne pomoze hocico Úsmev dakujeeeeeem Úsmev cez vikend idem na to a uvidime co z toho bude Áno

fantika, Ut, 22. 09. 2009 - 15:41

no ak pridaate normaalny recept tak ma potesiite,praave rozmyyslam nad tyym ze tento rok po prvyykraat v zivote vyskuusam nakladat kysluu kapustu..ale nemaam ani sajnu o tom ako sa to vlastne robii..tak supnite nejakyy presnyy recept prosiim..Mrkám Vyplazený jazyk Úsmev

renka, Ut, 22. 09. 2009 - 16:05

večer pridám výborný receptík...robievame - teda hlavne môj mužíček- kapustičku sami už zopár rokov...recept máme od známych z ulice, zo začiatkov sme u nich aj krájali kapustu a tak v recepte mám doslova napísané, že koľko treba soli "hrsť na čierny vangel od susedov"Hambím sa Chichocem sa Chichocem sa ...tak , keď príde polovička z práce , recept upresnímBozkávam

Bublifuk01 (bez overenia), Ut, 22. 09. 2009 - 17:57

...kým budete čakať na klasický recept, pridám ja tento, ktorý som získala od sesternici z Čiech....nechce sa mi ho prekladať, však rozumieme všetky, nie?
KYSELÉ ZELÍ DO SKLENIC - vyzkoušeno, já už bych do soudku zelí nenakládala, takto si můžu udělat zelí třeba jen z jedné hlávky zelí 20 kg zelí (asi 25 sklenic), 20 dkg soli, 5 dkg kmínu, celý pepř + bob. list Nakrouhané zelí promíchat ve vaničce se solí (1 dkg na 1 kg zelí ). Přidat kmín a popř bobk. list a pepř. Promíchat, a když pustí šťávu, ve vaničce udusat. Nechat 2 hod odpočinout. Do čistých sklenic pořádně napěchovat, tak aby nahoře zbylo 2,5 - 3 cm místa. Někdy se může stát, že je zelí "suché" a málo pouští šťávu - pak doplníme převařenou vodou. Uzavřít víčky Omnia, dát k teplu na podnos z umělé hmoty. Zelí začne kvasit - víčka se vydují a asi za týden se pomalu sama vrátí do pův. polohy. HOTOVO !

....sama som ho raz vyskúšala, nie je zlý, len som sa vrátila ku klasike...do kameninového súdka, lebo celá rodinka ľúbime v zime aj šťavu z kapusty (veľa vitamínov)A do súdka šupnem aj menšiu hlávku kapusty (celú), potom z nej robím zakrúcanú kapustu. Ozaj , a viete , že táto "voda" z kapusty je výborná aj na problémy so stolicou ? Stačí vypiť 1dcl a pekne prečistí a je po probléme...

Alenka z ríše divov, Ut, 22. 09. 2009 - 18:30

Bublifuk01-kapusta hlávková nie je i v Taliansku, kde žije i moja dcéra. Ale tiež jej to posielam ako sa dá. Tie v sáčkoch nechcem. Brrr
Ale vychytala som jednu pixlu kyslej kapusty v Lídlu a je to..moment...musím sa skočiť pozrieť..

...á už som tu! Volá sa Wein-Sauerkraut... ja, bitte?
Má žltý obal, je to normálne v plechovke a váži 770 g.

Takže skúste! No, ale potom, by sa niekde mohlo spraviť kapustobranie a "prežrať" sa kapustnicou a kapustou..a zomrieť!!

Mažem domov, celý deň sedím pri PC, bolí ma zadok... Pá večer...

renka, Ut, 22. 09. 2009 - 22:16

tak už som tu s naším receptom:
NAKLADANÁ KAPUSTA
suroviny: 20kg kapusty, 2 bal.čierne celé korenie, 1 bal.bobkový list, 1,5-2 kg cibule, 2 bal.celý kmín a soľ - podľa môjho muža "od oka" a podľa mojej maminky približne 400g soli (na 10kg kapusty asi 200g soli)a zopár celých jabĺk...
v pôvodnom recepte bola aj mrkva- 6 ks nastrúhať, ale mne osobne tam mrkva nepasuje, tak ju tam nedávame

súdok máme biely a vodu do žliabka sledujeme a dolievame podľa potreby
tak, dúfam, že niekomu pomôžemBozkávam
a ešte mám výborný recept na čalamádu, ktorú netreba sterilizovať, tak ak bude záujem, môžem ju hodiť medzi receptySlnko

fantika, Ut, 22. 09. 2009 - 22:26

nechaapem o akyy zliabok ide a co v nom treba sledovat?Hambím sa

renka, Ut, 22. 09. 2009 - 22:30

Fanti, ten súdok na kapustu má pri vrchnáku taký žliabok, v ktorom musí byť stále trochu vody...nepýtaj sa ma prečoHambím sa , len viem, že to tak jeMrkám

fantika, Ut, 22. 09. 2009 - 22:31

diiky..ja si ten naas sud po babke asi musiim dobre prezriet..Chichocem sa

pachola, St, 23. 09. 2009 - 14:15

recept pre tie,čo nemajú súdok,ale kyslú kapustu chcú...
5 kíl kapusty
1 cibula
8 kávových lyžíc soli
3 -//- rasce
1 -//- korenie
premiešať,nechať stáť 4-5 hodín
na spodok 5 litrovej flaše dať 4 prútiky chrenu,kúpor,bobkový list
keď bude flaša plná dať do hrdla 0,7 dcl flašku zaváraciu s vodou,to kapustu zaťaží... a nechať stáť na teple 10 dní
my dávame na dno súdka aj strapec hrozna,nepoužívame cviklu na prifarenie

mfolk, Št, 22. 10. 2009 - 08:49

Ahoj...chcem sa ťa opýtať,s čím potom zatvoríš ten pohár?

Aja1, St, 23. 09. 2009 - 19:57

Takže ja dávam ešte na dno súdka pred samotným nakladaním do balíčka z plátna šúľok kukurice,za hrsť žitka a kôrku staršieho chleba.Prikryjem to hroznovými listami a až potom nakladám kapustu.Keď je do vrchu riadne natisnutý súdok a zvyšná kapustová voda povyberaná,prikryjem kapustu kapustnými listami,dobre zaťažím(mám na to pripravenú dosku ktorá sa mi vojde do súdka)a prikryjem utierkou a nechám asi dva až tri týždne prikryté utierkou.Počas tejto doby začne kapusta trochu peniť.Po tejto dobe zoberiem penu a na kapustu prilejem trocha prevarenej a vychladenej vody a súdok uzatvorím už deklíkom a do žliabka nalejem vodu.Asi mesiac nechám v teplej miestnosti a neskôr súdok prenesiem do chladnej miestnosti.

A keď budete mať kapustičku vykysnutú,skúste si uvariť bigos:
http://www.nanicmama.sk/zdrave-recepty/bigos-so-sojovym-masom

vyvyka, Št, 22. 10. 2009 - 09:13

dievčence, moja mamina dáva ešte troška cesnaku a hrenu, a dávame asi takým spôsobom, soľ, rasca, čierne korenie, nové korenie, bobkový list, troška jabĺk, chrenu v celku, cibuľa, cesnak, na to dáme vrstvu kapusty a zase až dovrchu.Potom to zaťažíme nejakým ťažkým kameňom , samozrejme položený na dosku a zakryjeme.Kapusta mojej maminy chutí veľa ľuďom, chodia k nej tlačiť známi a priatelia, lebo vraj robí dobrú.Ale to je len tak ako píše Reni, od oka na jeden vandeľ.Slnko Slnko Slnko

renka, Št, 22. 10. 2009 - 09:30

Mrkám pred dvomi týždňami sme robili kapustu (teda manžel nakladalVyplazený jazyk ), tak som sa okolo neho motala, že koľko je to tej soli "od oka"...keĎže dával z plného sáčku, tak som ja pragmatik šupla zbytok na váhu a zostalo jej asi 60dkg...takže sedí s maminým prepočtom v recepteSlnko

a ešte manželova finta...zarába postupne a hneď aj koštujeVyplazený jazyk

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama