reklama

Pestujete mikrozeleninu?

dasa_ , 01. 02. 2023 - 12:30
Pestujete mikrozeleninu?, Bylinky a prírodná lekáreň, dasa_

Dasa_


reklama

 Robila som mnohé pokusy s klíčením rastliniek na jedenie.   Žerucha je klasika, výborná je šošovica. Taká bežne na varenie.

Všimla som si, že ale to, čo dostávame v reštaurácii je trochu iné. Také povedala by som silnejšie, s hrubšími stonkami a viac chutí to má v sebe. A tak by som rada zistiť, v čom je rozdiel.

Pestuje sa to normálne v substráte? Vyťahuje sa to zo zeme a je sa to s korienkami? alebo sa to iba odstrihne a tak použije?

Už viem, že nie je úplne jednoduché zohnať semienka. Tie bežné na sadenie sú zvyčajne morené a tak by som sa dosť obávala. Aj preto som už pri klíčení používala šošovicu a hrach na varenie. Semienka som si už vybrala a teraz neviem, ako ďalej. Skúšal to niekto?

Dasa_ , Mikrozelenina

Doplnený zrozumiteľný odborný článok o výživových benefitoch mikrozeleniny


reklama


reklama

balalajka, Št, 02. 02. 2023 - 06:14

V eshope jednej z lekárni som si zohnala bazalku. Tam čučí už rok a asi sa rozhodne vyklíčiť aj sama bez mojej pomoci.  Veľký úsmev Lebo však ja som ani moje úžasné tulipány z Holandska tento rok nestihla zasadiť. Tam vyčítavo na mňa kukajú každé ráno Hambím sa.

Len viem, že klíčiace misky sa predávajú.

Ostrihané papám aj ja. Je teda rozdiel, či mikrobylinky - tie sa podávajú bez korienkov a majú aj 3-4 lístky pustené, alebo ako si v linku dávala naklíčené semienka - to sa papá celé, len čo tomu ide klíčok tuším. Velice zdravé veci.

Inak - krásna je slnečnica - fakt že lístky. A mám rada hráškové stonky, na ozdobu na chlebíčky pór, brokolicu a cviklu. Všetko také jemnulinké fúziky TlieskamTlieskamTlieskam.

dasa_, Št, 02. 02. 2023 - 06:44

aha, takže myslíš, že hlavný rozdiel je v lístkoch? Lebo ja som to vždy nechávala dlhšie, do štádia lístkov a strihala som. Lebo semenami hlavne pri šošovici, drobnej fazuľke som si nebola istá. Tak sa idem pozrieť do semienkach

balalajka, Št, 02. 02. 2023 - 07:19

Ešte ma napadli obchody, kde to majú. Sú to také tie "zdravé a bio" obchodíky u nás.

Neviem, či je to v počte lístkov ako oficiálne. Len to čo vidím. Také hráškové stonky predávajú kľudne aj 20cm halúzky Chichocem sa a napr v bille majú naklíčené semienka hrášku, kde máš celé - korienok, zárodok lístku, hrášok - semeno.

Ale priznám sa - toto je všetko zo strany požierača semienok naklíčených a byliniek skúsenosť. Absolútne som to neštudovala nikde, ako by to malo byť.

Semienka klsk na sadenie by som nedávala klíčiť - to je morené všelijak proti škodcom, treba na to asik viac času.

dasa_, Št, 02. 02. 2023 - 07:31

mmch, ked nie je zem zmrznutá, tie holanské cibulky by som možno aj teraz pichla do nej

balalajka, Št, 02. 02. 2023 - 07:40

Však ja tiež - mať tak na to čas po svetle Veľký úsmev.

Dokonca už majú nachystaný megakvetináč - od novembra. Len sa rozhúpať. Narcisy som ešte stihla sa dokopať - tie už vykúkajú a ja sa modlím, nech vydržia ešte nejaký týždeň dva.

dasa_, Št, 02. 02. 2023 - 07:42

Nemáš baterku???? ÚsmevÚsmev

balalajka, Št, 02. 02. 2023 - 07:45

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

Si predstav, ako na záhrade vo februári zakopávaš na záhrade pri baterke niečo v noci. Jaaaaa to tipujem, že mi prídu záhradku rozbágrovať policajti do týždňa. Váľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Št, 02. 02. 2023 - 07:52

No, aspoň máš porýľované PohodaPohoda  Toto by ma netrápilo. Alebo si vyber jasný spln :)

balalajka, Št, 02. 02. 2023 - 08:00

Však práveže tam mám trávičku čerstvo 2 roky vypilhanú Veľký úsmev.

Inak, spln je v nedeľu.

Kamila, Št, 02. 02. 2023 - 09:47

Kopec svetla je už aj teraz v noci, posledná fáza pred splnom je pre mňa barz náročná Hambím sa

Alena7, Po, 06. 02. 2023 - 12:43

ja som na jar v noci chodila s baterkou  po záhrade "loviť" slizniakov (suseda poradila, že vyliezajú okolo 22hod.) a veru žiadny policajti neprišli "porýlovať"Hambím sa akurát som tam nikdy dlho nevydržala, lebo za svetlom ako prvé prileteli komáre.... Váľam sa od smiechu po podlahe

Dzeny, Št, 02. 02. 2023 - 10:07

Žerucha sa mi darí. Skúšala som čiernu reďkovku, kúpila som si špeci semienka na takéto mikropestovanie. Neviem čo je na nich špeci, asi by to šlo aj z bežne dostupných. Prvý pokus super, druhý pokus mi splesnivel. Neviem prečo. Tie naklíčené lístočky s korienkami chutili fantasticky, naozaj ako reďkovka, aj to pekne vyzeralo. Mrzelo ma, že mi ten druhý pokus nevyšiel. Ale nevzdám sa, skúsim ešte:))
Určite chcem skúsiť aj hrášok, tie malé čerstvé lístky sú nenormálne dobré. Prvýkrát som to jedla minulé leto na svadbe, ozdobili tým jedlo a bolo to fantastické. 

dasa_, Št, 02. 02. 2023 - 19:52

Tak som dnes nabehla do tesca a veľmi som sa potešila, že som na stojanoch so semenami našla balíky mikrobyliniek. Aj zmesky, aj sólo bylinky. Vybrala som asi 5 rôznych, cvikľa, brokolica, hrášok, šalát.... Nadšene som si k tomu prihodila malé vrecko zeminy. Cestou k pokladni som plánovala, čím začnem. A pri pokladni som doplánovala. Semená cez pokladňu proste neprešli. Zjavne som bola prvá, čo to chcela kúpiť. Neuspela som. Vraj to musia teraz všetko stiahnúť z predaja a počkať, kým to niekde centrálne nahodia do systému.... No uvidíme, či sa mi bude  chcieť tam ísť znova.... Alebo ostanem iba pri tej šošovici

dasa_, Pi, 03. 02. 2023 - 13:03

No, nemám ešte dôležité informácie, ale rozhodla som sa začať s pokusom. Skusmo som zasiala 4 druhy, hrach, brokolicu, reďkovku a šalát. Hrach je taký obyčajný, na kŕmenie, tam by nemal byť problém. Ostatné semená sú bežné. Predavačka ma presviedčala, že nemorené. Tak dúfam, že kým vyrastú, získam viac informácii o ich úpravách. Aby som  v konečnom dôsledku nenarobila viac škody ako osohu ÚsmevÚsmev. Lebo za rečami o špeciálnych semenách cítim v pozadí trochu marketing. A to som vždy ostražitá.

dasa_, Po, 06. 02. 2023 - 10:35

Pokračujem v zisťovaní informácii o mikrobylinkách a mikrozelenine.

Už mi je jasné, prečo sa neodporúča normálne semeno z obchodu. Okrem morenia môže byť ošetrené aj proti rôznym škodcom. Ako napríklad keď v lete postriekate jahody alebo uhorky či paradajky a je tam ochranná lehota povedzme 2 týždne. Tak to teda fakt asi nebudem riskovať a kúpim originál semeno. A niečo asi skúsim aj dopestovať. Lebo napríklad kôpor sa u nás semení už roky jedna radosť. Len by som potrebovala nejaké základné vedomosti :) len vzdialene tuším, že sú aj dvojročné rastliny, ktoré kvitnú a prinesú semeno až za druhý rok. Trochu si pamätám z domu, že tam patrí napríklad kapusta, mrkva.... Taký šalát, reďkovka vyženie do kvetu kedykoľvek. A záhadou je pre mňa brokolica.

Pripájam foto - dva dni boli bylinky v tme. Teraz idú na svetlo. Už teraz mi je jasné, čo som urobila zle. Zeminu pred siatím bude treba urovnať, aby boli semená v jednej rovine. A potom sa asi bude aj lepšie dať rovnomerné rozmiestnenie. To biele, čo je okolo korienkov nie je pleseň ale budúce korienky.

Obrázok - mikrozelenina na 3. deň po vysadení

Kamila, Po, 06. 02. 2023 - 10:48

To tak rýchlo klíči? som celkom prekvapená. Áno

dasa_, Po, 06. 02. 2023 - 10:54

Ako čo. Petržlen klíči napríklad veľmi dlho. Tuším aj zeler. Ak nezabudnem, tak to budem deň po dni fotiť. Alebo teda aspoň obdeň :)

Dzeny, Ut, 07. 02. 2023 - 15:25

Ono sa vraj odporúča kokosový substrát namiesto zeminy. Tých substrátov je viac, neviem aký je najlepší...

dasa_, Št, 09. 02. 2023 - 10:33

Ani sa mi nechce písať, jak pokračuje moja Tesco stories so semienkami PohodaPohoda

Prvý pokus o nákup - štvrtok. Hneď v piatok som napísala do msg firmy Tesco a niekto sa mi zhruba o 10. hodine ozval, že to dajú do poriadku. Nechala som teda tomu čas

Druhý pokus o nákup - v pondelok večer, teda skoro 2 celé pracovné dni (víkend som tomu nedávala šancu). Rovnaká situácia, len na informáciach iná partia. Ano, hned to dajú do poriadku, semená stiahnu z predaja. Síce som očakávala, že povedia, že teda to zariadia inak, ale dobre. Tentokrát som na firmu nepísala, však snáď to pojde

Tretí pokus o nákup, streda po 18 hodine. Teda zase skoro dva pracovné dni na nápravu. Fakt som tomu verila a keď som na stojane so semenami videla tie vytúžené bylinky, potešilo ma to. Ale iba po blokovanie na pokladni. Rovnaká situácia, dokonca si ma aj na informáciach pamätali. Vraj tie semená stiahli. No, asi nie všetky. Je pravda, že presťahovali celé stojany, ale nejak to nezabralo PohodaPohoda Tak som znova písala do Tesca. Mmch, nájsť tam nejaký kontakt je fakt ťažké. Telefón ani omylom, jedine tak msg som našla. No a teraz čakám, či si môj odkaz aspoň prečítajú. A či zareagujú, alebo sa na to rovno vykašľú. Po pravde, prestávam sa čudovať, prečo je tesco prázdne. Keď nedokážu ustriehnúť ani tú trochu tovaru, čo tam majú, aby sa dal predávať.

 

dasa_, Št, 09. 02. 2023 - 10:49

Tak mi práce odpísali, že zariadia, aby sa situácia neopakovala. Mala by som teraz asi vypísať tipovaciu súťaž, aké bude to riešenie:

A: tovar nahodia do systému a konečne si ho kúpim

B: tovar odstránia a už nebude dostupný vôbec

Tak som fakt zvedavá, ktorá možnosť zvíťazí Veľký úsmevVeľký úsmevPohodaPohoda

Kamila, Št, 09. 02. 2023 - 11:02

Tak to je ozaj nekonečná story Prekvapenie

dasa_, Ut, 14. 02. 2023 - 08:18

Tak, zdá sa, že moja semienková story je na konci Úsmev Včera sa mi konečne podarilo semienka kúpiť, aj keď v prvom momente sa zdalo, že to znova nepôjde. Ale vyriešilo sa.

A pripájam aj foto, ako vyzerajú moje bylinky po 11 dňoch na kuchynskom okne. Čo sa týka chuti, tak určite vedie hrášok a reďkovka. Hrášok má chuť mladého hrášku a na reďkovke tiež poznáte, čo jete. Taká charakteristická jemná štipľavosť na konci. Takže teraz viem, že od zasiatia rastú bylinky zhruba 10-14 dní do konzumnej zrelosti. Takže idem pokračovať Úsmev

 

Kamila, Ut, 14. 02. 2023 - 09:45

Blahoželám ku kúpe semiačok.  A toto čo si dopestovala vyzerá ozaj úžasne, šikovná si. Áno

Dzeny, Ut, 14. 02. 2023 - 11:09

Tak toto vyzerá super! Asi idem do toho opäť, zdá sa, že to nie je márne:)

dasa_, Ut, 14. 02. 2023 - 11:20

Najlepšie klíčila reďkovka, aj najlepšie rástla. A je aj chutná a efektná. Hrášok klíčil zle, ale dávam mu ďalšiu šancu, teraz mám originál semienka. A som zvedavá na cvikľu.

Dumám, či na pestovanie nepoužijem obaly od vajíčok. Po spotrebovaní by som nemusela nič riešiť, len to celé šupnúť do odpadu, malo by sa to celé pekne rozložiť. A vďaka "oddeleniam" nie je problém pestovať viac druhov. Naviac mám pocit, že nie je problém ani so zalievaním, preliatím. Voda odíde alebo naspäť vsiakne. Dokonca by som mohla vysievať aj postupne. Napríklad s rozdielom 2 dní, aby dorástlo, čo sa skonzumuje.

balalajka, St, 15. 02. 2023 - 06:54

Skúste slnečnicu ak nájdeš vhodnú na klíčenie. Je nádherná. Veľká.

A ešte pórok. Ten je pre mň a top. Taká jemne cibuľková chuť.

Aja1, Po, 20. 02. 2023 - 20:51

Nedá mi nepridať sa k tejto debate.Mám synovca ktorý pestuje mikrozeleninu.Má na tom založený biznis a dodáva ju aj do obchodu a reštaurácií.Pestuje ju klasika  v hline.Mne najviac chutí redkvička.Pre mňa je to topka.Semiačka má v bio kvalite.

dasa_, Po, 20. 02. 2023 - 21:39

Vďaka za informácie SrdceSrdce. Celkom ma to zaujíma. A mne asi tiež najviac chutí redkvička

Anika890, Pi, 24. 02. 2023 - 21:32

A co ma prosim za firmu)?

Anika890, Pi, 24. 02. 2023 - 21:31

Ja som pestovala len s vodou, bez zeminy, a moj favorit bola brokolica a redkvicka)

Alena7, Ut, 28. 02. 2023 - 08:37

Tak ste ma navnadili a včera som posadila prvý pokus. Úsmev

dasa_, Ut, 28. 02. 2023 - 09:20

to ma teší :) Ja to postupne rozpestujem a vláčim celej rodine. Nech sa starajú ÚsmevÚsmev Dostal aj syn na internát, tak som zvedavá, či aj bude jesť

Dzeny, Ut, 28. 02. 2023 - 09:24

Ja som zvedavá, či to na intráku prežije:)))

dasa_, Ut, 28. 02. 2023 - 09:30

to nemá prežiť, to sa má zjesť Úsmev To vypestované, čo som mu dala je otázka týždňa, maximálne dvoch, kedy to je tak akurát na konzumáciu. Ono to už bolo v stave akurát na strihanie

Alena7, Ut, 28. 02. 2023 - 09:41

Ja som kedysi deťom balila na intrák  rezne a koláče, Ty teraz  balíš mikrozeleninu - nuž iná doba Váľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Ut, 28. 02. 2023 - 09:46

takto, aby sme si rozumeli, musí byť 5 rezňov, koláč a polievka Veľký úsmevVeľký úsmev To má aspoň do stredy stravu zabezpečenú. A potom varí. Lebo keď chodil do menzy, tak jedol iba rezne a zistil, že to je moc. Toto je len taká moja zábavka

Kamila, Št, 02. 03. 2023 - 21:33

Hlásil, že som si kúpila semiačka na mikro zeleninu, hrach a redkvičku, tak možno raz aj zasejem.Hambím sa 

dasa_, Št, 25. 05. 2023 - 06:56

Doplním odborný článok na tému mikrozelenina od vyštudovanej výživovej poradkyne.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama