1. konecne mozem na seba obliect viac, ako iba jednu vrstvu (tricko, bluzku) - mam rada svetre, saka, kosele...viac vrstvove oblecenie je kreativnejsie a viac "fun".
2. milujem satky, hodvabne sale...
3. fantasticky sfarbene listy na stromoch - vsetky moje oblubene farby - od citronovo zltej az po tmavobordovu.
4. Pumpkin pie (tekvicovy kolac), ked ho peciem, cela kuchyna, co - dom rozvoniava! Viete, ze Pumpkin pie vona je #1 afrodisiac? (o.k., mozno pre niekoho cokolada, alebo vanilka...). a tiez cheesecake (torta s takeho makkeho syra - Philadalphia cheese)
5. Tekvicovy privarok, zucchini polievka, borsc, chilli, gulas...(v lete to akosi nechuti)
6. Sweet potato (sladke zemiaky) - fantasticke - sladke karamelove a korenene zaroven - mnam!
7. Prvykrat zapalene v krbe.
8. Caj s rumom, alebo varene vino ( manzel je odbornik)
9. Cranbarries sauce - s masom, s pecenym moriakom.
10.Prechadzky sychravym lesom, alebo veternou plazou - vietor tu je casto prekvapujuco teply.
11.prace v zahrade - odpratavanie listov, pohlad na roznofarebne chryzanteny...
12. Penovy kupel vo vani s vyhladom v okne na sychrave veterne pocasie. (lepsie od toho je potom iba vyhlad z vane na snehovu fujavicu).
Este by som pridala burciak a lokse s kacacim tukom...ale to tu nemame. Hoci nedavno som robila lokse so slivkovym lekvarom a makom - vsetkym chutili.
Co k tomu dodat? Milujem jesen. Tu, v Massachusetts, je dlha, krasna, tepla a velmi farebna. Vola sa Indianske leto.
tu na sk {pripadne cz} nie je vsetko, co si popisala, ale jesen je tu taka ista
aj ja ju milujem pre jej farby, zvuky, vone, pre jej moznosti, ktore nam ponuka
jesen je naj
trosku sa jej vyrovna jar, ale tu budeme opisovat po dlhej zime
caka ma prechadzka so psikom. aj on citi nieco nove v pode, vo vzduch. ide sa ucuchat, stale kruti nufakom a chvostom. a ked ho nepustim dnu, tak sa vonku schuli do najtesnejsieho klbocka, ake len dokaze. v zime sa mu podari este tesnejsie, mozno aj skrabkat na dvere bude
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Kvetula,krasne si to ....a nemohla by si pridat niektore zaujimave recepty
,myslim do receptov...napr.na tortu z mekkeho syra mnam....u nas v It je jesen casto kratka,leto je dlhe a poto uz naskoci zima,ale tohto roku si ju uzivam,je taka vydarena,aspon zatial
Katka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja mam rada jesen hlavne preto, ze sa brusisko skryje pod vetrovku Neznasam letne oblecenie tesne na telo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
So všetkými 13 súhlasím s tou výnimkou, že nerobím pumpkin pie ale práve jeseň dáva možnosť aj na mnooožstvo iných vynikajúcich koláčikov (napríklad jablkový - apple pie, to máte aj v Massachusetts, či?)
A k tomu ešte aj hríby - tie sa mne osobne najviac zo všetkých ročných období spájajú práve s jeseňou
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Apple pie tiez, ale ja mam radsej nase slovenske - jablkove rezy, krehky jablkovy kolac...a tak. Zo starej, dobrej Slovenskej kucharky.
A hriby tu nezbierame. Kupujeme. Manzel raz nazbieral a prisahal, ze ich pozna, ale boli take horke , ze sa zlakol a odvtedy ma zakazane...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
pekne si to, Kvetula
aj ja mam velmi rada jesen, aj z inych dovodov - 18. oktobra, v krasny jesenny den, som sa vydavala , na jesen som hrdo vozievala v kociku svoje augustove deti
, jesen s jej farebnostou a sviezim slnecnym pocasim
Eva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aj ja som sa vydavala v oktobri a aj narodky mam v oktobri. Prave dnes mame 27. vyrocie svadby.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dnes je presne taký krásny jesenný deň,ako opisuješ ty Kvetula,len tu nemáme všetky tie voňavé dobroty,čo spomínaš.My na jeseň chodievame púšťať šarkanov,včera sme začali s domácou výrobou,ale máme aj kúpených,chystáme sa v sobotu.Začali sme už aj zbierať šípky...je to krásne ročné obdobie,farebné a voňavé
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ano! Sarkanov sme pustali na strnisku ako deti. Krasna spomienka. Dakujem. A sipky - sipkovy a lipovy caj, tiez sa spaja s jesenou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jéj zabudli sme cez víkend ísť púšťať šarkany, pôjdeme koncom týždňa, a mám rada tekvice, ozdobné, strašiaky, pečené a pečené zrniečka, a zbieranie gaštanov, šípok a rôznych ozdôb, a už sa teším na vôňu vareného vínka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja jesen nemusím....
milujem iba tie jej slnečné dni, ked sa s vreckami plnými gaštanov prechádzam vo farebnej aleji stromov.............
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A nemohli by ste sem nasupat recepty na paaaaaaaj-e???
Take osvedcene, ze zarucene sa podaria aj antitalentovi na pecenie ako som ja.
Lebo vzdy ked pozeram Michaela a pride pasaz o jedeni pie tak koncim a odchadzam snorit do chladnicky co by som si dala ako nahradu...mmmmmnam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Recepty pridam do receptara. Teraz som si tak na rychlo spomenula na tento recept.
Apple Crisp :
Take kyslaste jablka - asi 4(tu sa ta odroda vola Granny Smith a su velke bledozele)osupem a nakrajam na mesiaciky. Poukladam na hlbsi plech - trochu namasteny). Zmiesam maslo (50g), muku(3/4 salky), skoricu (viac- menj, podla chuti), krystalovy cukor (1salka) a niekedy aj ovsenne vlocky(1/2salky) tak, aby vznikli take hrudky - omrviny. Robim to rukami, tak to ide najlepsie. Posypem tym jablka a dam piect, kym omrviny zhnednu a su chrumkave. Ja peciem na 375F (asi 180C?)skoro hodinu... Podava sa niekedy s vanilkovou zmrzlinou, ale nemusi.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jééééj
a ešte prosím ten tekvicový pumpkin pie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ten je komplikovanejsi a neviem to len tak rychlo "z hlavy". Urcite coskoro pridam do receptara.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
to nevadí,má čas,ďakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak anglictina nie je problem, tu je dokonca fotopustup. Robila som to aj z cerstveho pumpkina, ale musim priznat, ze teraz radsej siahnem po tej konzerve. Nema chybu, len neviem ci to na slovensku dostat...(pumpkinove pyre v konzerve)
http://www.pickyourown.org/pumpkinpie.php
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem Kvetula,anglicky hovoriaci členovia našej domácnosti mi s tým pomohli ,len mám malú otázočku ešte,je tam v recepte písané kondenzované mlieko.To má byť sladené,či nesladené?Aby som to neprehnala s cukrom,nech to nemáme príliš sladké,vieš
?Ďakujééém
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Spominaju evaporated milk, to je nesladke. Na vysvetlenie : Evaporated milk = nesladke kondenzovane mlieko, Condensed milk = sladke kondensovane mlieko.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nema niekto zaujem o tie sladke zemiaky? (sweet potato) Pestuje sa to uz na Slovensku? Je to strasne dobre! Je milion receptov, ale najjednoduchsie, ked sa uz neviem dockat:
Uvarim zemiaky v supke, uvarene osupem a nakrajam na kocky. Dam na panvicu maslo. Na rozpustene hodim lyzicu-dve cukru a trosku okaramelujem. Pridam skoricu, potlcene klinceky, nutmeg a cierne korenie. Pridam zemiaky a trosku poopeciem, poogulam tie zemiakove kocky v tom karamelovom masle.
MNAM!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
veru mňam to je určite.zrovna včera o týchto sladkých zemiakoch rozprávali,že už sa "konečne" aj na Slovensku pestujú,len ich málo ešte vidno v obchodoch.Ja som už veľa krát nad nimi rozmýšľala,či kúpiť,alebo nie,ale keď nevieš čo s tým...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A este - nesmiem zabudnut na pecene gastany! Takze vlastne 13 dovodov.