reklama

Kapustové blus(nenie).

Pridal/a Aja1 dňa 22. 09. 2010 - 13:46

reklama

Začlo sa včera u nás.lepšie povedané u mňa.Milujem kapustu na všetky možné aj nemožné spôsoby.Predvčerom som zajednala u pestovateľa narezanú kapustu.Doma som z nej hneď zarobila jednu dávku čalamády.Pridala som do nej aj surovú cviklu.
Manžela som prinútila natlačiť do súdka kapustičku a ešte časť som nechala na ďalšie spracovanie.Dnes som spravila k obedu óóóbrovskú misu kapustných fliačkov.Sama som ich dnes zjedla niekoľko porciíHambím sa.
Ešte uvažujem že spravím kapustníky a v hrnci sa mi dusí ďalšia kapusta.Z nej chcem spraviť polievočku.Ráno som frčala ako o dušu do obchodu na klobásu do polievočky.
A ešte by som chcela spraviť aj s knedľou a pečenou krkovičkou a ešte...
Ale to už budem musieť počkať až kapustička v súdku vykysne a spravím strapačkýýýý.Vyplazený jazyk.
Ale ako prvé po vykysnutí tej súdkovej si ju vychutnám takú dobrúúúú kyslúúúú a chrumkavúúú.Úsmev


reklama

reklama

balalajka, St, 22. 09. 2010 - 14:17

My sme mali v nedeľu kačičku s knedlíkom s ňou. A kedže moji malí moržovníci kapuste moc nedajú a hlávka bola preveliká, včera som do telefonu Manny šmidlikala šalát s mrkvičkou a dumala nahlas čo do toho ešte dať. A predstav si - jedla som si sama Vyplazený jazyk aspoň mi viac ostalo. A ešte na nejakú tú polievočku z tej hlavičky našmidlem, len tak dumám - asi by mi viac bodli tie kapustníky. Ale to zas bude kapustičky málo. Tak snáď novú hlávku prikúpim a môžem sa zapojiť do tvojho programu, kto vymyslí viac jedál z kapusty Váľam sa od smiechu po podlahe .
Tak ma napadlo ešte jedno - ani nie tak blusnenie, ale besnenie Veľký úsmev .

fidorka, St, 22. 09. 2010 - 14:23

a čo takto segedínsky guláš?alebo koložvárska,pečené kurča s kyslou kapustou a pivom?Vyplazený jazyk
Ajka,ale tie kapustníky,to si mi fakt dobrý tip dala,zajtra budeme mať aj u nás,fakt urobím,sa tak tešíííím!Áno Tlieskam Tlieskam

Aja1, St, 22. 09. 2010 - 15:50

No vidíš,na segedín som zabudla.Áno

potkančík, St, 22. 09. 2010 - 23:21

no a ja robím segedy tak, ako polotovar a zavarím si ho do pohárov. Jasné, že to nezahusťujem. To až pri ďalšej úprave. Mne sa to takto páči a mám ušetrený čas pri príprave jedla.

Heja, St, 22. 09. 2010 - 20:38

fidorka koložvársku som robila v sobotu.Teraz v nedeľu bude pečená krkovička,knedľa a kapustička.Aj ja milujem všetko kapustové ale skôr s kyslej kapusty ,fliačky a kapustníky nemusím.
Včera som bola v Blave a kúpila som také oravské masielko,bryndzu a zákysanku tak boli bryndzáky ale kapustové strapačky môžemVyplazený jazyk Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk

fidorka, St, 22. 09. 2010 - 20:45

ja zas burgiňové pagáče,fazuľu s burgiňou a kapustníky musím mať každú jeseň.Mne by sa to ani nerátalo,ani bez gaštanov a šípkového čaju s doma usušených šípok Mrkám Vyplazený jazyk a šípky už veru chlapci nosia poctivo,sušííme,sušííme Tlieskam

akalenkak67, Ne, 26. 09. 2010 - 15:00

Burgina sa čomu u vás hovorí?Lebo u nás burginu pestujeme pre zvieratá na krmenie.Strúhame sliepkam a krmia s nou prasiatka.Chichocem sa

Aja1, Ne, 26. 09. 2010 - 15:22

Presne tú burgyňa sa používala kedysi na pagíče alebo aj z cukrovej repy sa robievali.Jedávala som ich ešte v detsve keď ich moja babinka robila.

fidorka, Ne, 26. 09. 2010 - 22:54

Ty myslíš inú,kŕmnu,ja mám na mysli cukrovú repu.
Ošúpam,nakrájam na kocky a spolu s fazuľou dám variť.Keď je fazuľa tak mäkká,že idem pridávať zemiaky,tak vyberiem tú cukrovú repu a ďalej ju dovarím presne tak ako aj inokedy-fazuľovú polievku na kyslo.
A na pagáče sa uvarí tiež cukrová repa do mäkka,postrúha na hrubom strúhadle,zarobí kysnuté cesto,do ktorého môžeš zamiešať nemletý mak a potom sa niekoľko krát rozvaľká,preloží,kysne a zase,rozvaľká,preloží,kysne...a vykrajujú sa pagáče.
Alebo niekto dáva do cesta makovú plnku,alebo slivkový lekvár...Mrkám

akalenkak67, Po, 27. 09. 2010 - 01:00

Aha tak som pochopila.Hoci cukrovú repu som ešte nikdy nevidela.A variť burgynu?No to by MM pozeral,ako to idem jesť.A deti by si robili koliečka,že mi preskočilo.Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev

potkančík, St, 22. 09. 2010 - 23:16

Prosím prosím recept na koložvársku. Raz som to jedla v jednej jedálni, ale rada by som si to urobila doma. Dúfam, že to žlčník vydrží a nie je to veľmi mastné. Alebo aké si urobím také budem mať.Mrkám

eva m, St, 22. 09. 2010 - 23:29

nech sa paci, dala som medzi receptyÚsmev
Eva Slnko

potkančík, So, 25. 09. 2010 - 22:55

ďakujem za recept len musím vydržať do pondelka, aby som nakúpila suroviny a idem na to. Verím, že bude taká dobrá ako som raz jedla v jedálni, čo bude ešte lepšia.Veľký úsmev

balalajka, St, 22. 09. 2010 - 17:21

Poslusne hlasim, ze kapustniky neboli, ale boli kapustne fasiiiirkyyyy.

slawi, St, 22. 09. 2010 - 17:29

Prosiiim hodte po mne recept na tie kapustniky.Jedla som ich len raz a boli super.Spravila by som ich rada,ale nemam recept.Bozkávam Kvietok Bozkávam

Pegybabi, St, 22. 09. 2010 - 18:18

V každom regióne sa robia ináč. Ja robievam kapustníky
(po šarišky - "kapušniky") podľa receptu našej mamky.
Cesto: Polohrubá múka, trochu soli, vaječný žĺtok, mlieko,
droždie. Z týchto ingrediencií si urobíme cesto,
ktoré necháme vykysnúť. Cesto má byť tochu redšie ako na buchty
na pare.
Plnka: Čerstvá kapusta, soľ, kryšt. cukor, mleté korenie,
škoricový cukor, olej.
Kapustu nastrúhame a posolenú necháme trochu odstáť,
aby pustila šťavu. Potom ju vyžmýkame a dusíme na oleji,
pridáme cukor, mleté korenie a na záver škoricový cukor.
Zmes necháme vychladnúť.
Cesto si na pomúčenom lopári rozvalkáme, rozdelíme na rovnaké diely
a plníme kapustnou plnkou. Spojíme - sú z nich také bochníčky,
a potom pomaly, aby sa nám cesto neprederavilo a nevyšla plnka
vaľkáme asi do veľkosti palacinky. Ja to robím radšej rukami-
proste len tak ťapkám. Tieto potom vyprážam na oleji, hotové nechám
chvíľku na papierovom obrúsku, aby sa prebytočný olej vpil.
Sú veľmi dobré - mňam. Vyplazený jazyk

Aja1, St, 22. 09. 2010 - 19:51

U nás sa robia podobne ale bez škoricového cukru a pečiem ich na plechu vystlanom papierom na pečenie.
A kapustu robím tak isto ako na kapustné fliačky.Slnko

balalajka, Št, 23. 09. 2010 - 06:35

U nás ako u Aji - žeby to bolo tým, že blízko bývame, alebo že obe pochádzame hlbokokoreňovo z Chocholnej Veľký úsmev ?

adus, St, 22. 09. 2010 - 20:06

No, ja som nie nejak extra kapustovým nadšencom - zjem, aj si pochutím, ale zblázniť sa nejdem. Snáď s výnimkou takého kapustového šalátu na rýchly konzum z letnej kapusty.
Varím ale často, lebo ten môj je zase kapustový maniak. I keď, aj tu sú výnimky - nemá rád moje najobľúbenejšie kapustové jedlo (koložvárku). Nevadí, dávam si ju v závodnej jedálni, robia ju celkom dobre.
No a druhá výnimka je kapusta "na sladko" - či s haluškami alebo s rezancami. Voči tomuto jedlu má taký odpor že až. Keby som to nezažila na vlastné oči, tak neverím. V čase, keď sme ešte boli kolegovci a nie manželia, boli sme v blízkej vývarovni na obed. Obaja sme mali orazené pečené kura. Ledva sme stihli zjesť zo dve sústa, sadla si vedľajšiemu stolu pani, čo mala tieto kapustové fliačky so škoricou. MM položil príbor a už sa jedla ani nedotkol.Prekvapenie Prekvapenie Prekvapenie

sadlonka, St, 22. 09. 2010 - 20:19

Ajka,aj my máme za sebou kapustový víkendMrkám . V sobotu boli kapustové halušky a v nedeľu kurča na kyslej kapuste s knedľou. Ja môžem kapustu v akejkoľvek podobeVyplazený jazyk , a strapačkami si vo mne vyvolala Pavlovov reflexVeľký úsmev ! Naša kuchárka robí úžasnú kapustovú polievku so zemiakmi a mäsom!Áno Slnko

eva m, St, 22. 09. 2010 - 20:43

my sme dnes mali v praci kolozvarsku kapustuÚsmev
a vcera som si v restauracii dala strapacky s kapustouÚsmev
Eva Slnko

Pegybabi, St, 22. 09. 2010 - 20:46

Veľmi chutný a zdravý je aj kapustovo-cviklový šalát.
1 kg čerstvá kapusta, 1 kg cvikla, 30 dkg cibuľa,
30 dkg kryštálový cukor, 3 dcl ocot, 1 nakladač-Deko.
Kapustu nakrájame na tenké rezančeky, uvarenú a vychladenú
cviklu nastrúhame na veľkom strúhadle, cibuľu nakrájame
na tenké rezančeky. Suroviny zmiešame, pridáme deko, cukor,
ocot - premiešame a necháme zaťažené odstáť aspoň 12 hodín.
Môžme konzumovať hneď. Pokiaľ sa urobí väčšie množstvo,
tak sa dá do zaváraninových pohárov a sterilizujeme
asi 10-15 min. Mrkám Slnko

Aja1, Št, 23. 09. 2010 - 09:14

Práve včera som ju nakladala do pohárov.

Aja1, Št, 23. 09. 2010 - 09:14

A poznáte koseninu alias šutolicu?To je kyslá kapusta uvarená spolu s fazuľou a smotanou.

carly, Št, 23. 09. 2010 - 09:19

V Kubre - šutelica. Mama varí niekedy spolu, a niekedy tak, že v jeden deň je kapusta, na druhý deň fazuľa a na tretí to dá dohromady a potom je z toho tá šutelica.
Kosenina - taký názov nepoznám.Úsmev

sofhia, Št, 23. 09. 2010 - 09:30

ani nahodou, daj recept, som zvedava.

ja som taky stredny fanusik kapusty Úsmev MM ju az tak nemusi, obcas si spravim salat so sunkou, kt. potom tlacim sama, ale zasa segedin lubi, ten varime pravidelne, a borscu sa nevieme dojest. Slnko

no a babickinych kapustnikov takisto.

Aja1, Št, 23. 09. 2010 - 09:36

Uvaríš si kyslú kapustu,zvlášť si uvaríš fazuľu(niekto dáva už hotovú z konzervy),spolu to zmiešaš,povaríš,dochutíš soľou a dáš zátrepku.Spolu povaríš a papáš.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama