
balalajka
Pikantný, akurát sladký, veštiaci Vianoce a sneh. Ak by sa vám zdalo, že ten recept tuším poznáte, tak môže byť. Lebo linecké nemusia byť len lepené kolieska.
125 | gramov | maslo |
1 | kus | vanilkový cukor |
40 | gramov | cukor krupica |
štipka | soľ | |
1 | kus | žĺtok |
150 | gramov | hladká múka |
25 | gramov | škrob |
1 | kus | brusnicový džem |
Maslo vyberieme aspoň 30 minút pred použitím z chladničky, aby zmäklo. Do misy dáem vanilínový cukor, cukor a maslo. Ak chceme použiť čisto prírodné ingrediencie, tak na recept stačí 1/2 vanilkového struku a krupicový cukor použijeme v zrátanej hmotnosti.
Všetko spolu ručne vymiešame. Pridáme žĺtok a zapracujeme s trochou soli. Nakoniec pridáme múku a zemiakový či kukuričný škrob. Skúšala som oba, rozdiel nejak sa mi nezdal ani chuťovo ani pri spracovaní.
Cesto zabalíme do potravinárskej fólie alebo do mikroténového vrecka a necháme v chlade aspoň 30 minút. Kľudne aj cez noc.
Rúru predhrejeme na 190 stupňov.
Pečieme na menšom plechu - 20*20cm, vystlaný papierom na pečenie.
Ja som najprv vykrojila vrchné dekorácie a potom som zvyšok cesta dala na plech. Hrúbka spodného cesta má byť cca 5mm. Vrch môžeme urobiť ako aj klasický "mrežovnák". Takže na plech uložíme spodný plát, roztrieme, či skôr uložíme zaváraninu z brusníc a dodekorujeme dľa ľubovôle.
Pečieme na 190 stupňov 15 minút, kým nie je cesto ružovkasté.
Môžeme poprášiť práškovým cukrom pri podávaní.
Ešte doplním, cesto je mäkké poddajné po upečení a dobre drží tvar.

balalajka
Áno - ako mrežovnák .. proste koláč na plech.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aha, teda by mohol aj chviľu vydržať. Super, možno aj skusim.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Linzer stará dobrá klasika, máš ho krásny
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Správne chápem, že si to krájala až po upečení?