
Recept som našla na jednej stránke, vyskúšala som ho a tu je výsledok.
3 | polievkové lyžice | práškový cukor |
trocha | mlieko | |
1 | kus | žĺtok |
50 | gramov | hrubá múka |
30 | gramov | práškový cukor |
30 | gramov | maslo |
2 | kusov | stužovač šľahačky |
500 | millilitrov | šľahačková smotana |
1 | polievková lyžica | Solamyl |
100 | gramov | maslo |
250 | gramov | hladká múka špeciál |
1 | kus | vanilkový cukor |
200 | millilitrov | mlieko |
250 | millilitrov | Majolka |
4 | polievkové lyžice | voda |
30 | gramov | droždie |
1 | kus | vajce |
3 | polievkové lyžice | práškový cukor |
150 | millilitrov | mlieko |
250 | gramov | polohrubá múka |
Cesto: pripravíme si kvások z 50 ml mlieka, trochy cukru a droždia. Múku preosejeme, pridáme zvyšný cukor, vajce, 4 lyžice vlažnej vody, majolku, vykysnutý kvások a so zvyšným vlažným mliekom vymiesime hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 bochníčkov. Uložíme ich po štyroch kusoch na plech vyložený papierom na pečenie, nakoľko zväčšia objem. Stlačíme ich rukou na plocho, potrieme žĺtkom zmiešaným s trochou vody, posypeme posýpkou a necháme kysnúť 40 minút.
Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút. Necháme vychladnúť.
Posýpka: maslo, práškový cukor a hrubú múku spracujeme rukou na sypkú zmes. Krém: z mlieka odoberieme 50 ml a rozpustíme v ňom solamyl.
Krém:
Zvyšných 150 ml mlieka rozpustíme spolu s práškovým a vanilkovým cukrom, maslom, pridáme rozpustený solamyl a uvaríme na hustú kašu. Necháme vychladnúť.
Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačmi a zmiešame s vychladnutou kašou. Pomocou cukrárenského vrecka naplníme vychladnuté koláče, ktoré sme priečne prekrojili. Dáme stuhnúť do chladničky a podávame. Sú pomerne sýte, aj dosť veľké, takže jeden bohato postačí.
Majolku tam vôbec necítiť. Sú výborné! Cesto si môže každý upraviť podľa seba, pridať prípadne viac mlieka alebo čo uzná za vhodné.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Akurát som ho minule obdivovala, ale keď som v rcp videla majolku, tak ma to odradilo...ale vyzerajú úžasne, verím, že aj tak chutili
