
Postupne pridám všetky nátierky, ktoré robievam-preto ten názov(sun)
250 | gramov | mrkva |
1 | polievková lyžica | olivový olej |
1 | polievková lyžica | citrónová šťava |
1 | čajová lyžička | cukor |
soľ | ||
mleté korenie | ||
150 | gramov | Lučina |
kôpor |
Mrkvu očistíme, nastrúhame najemno a v miske premiešame s oliv.olejom, citr.šťavou, cukrom alebo medom, trochou soli a č.ml.korenia. Vmiešame Lučinu a nasekaný kôpor, dobre premiešame a podľa chuti dochutíme citr.šťavou, soľou a korením. Ďalší tip:Lučinu nahraďte syrom Gervays, alebo tvarohom. Kôpor môžme nahradiť nasekanou cibulkou a pažitkou.(sun)
Tvarohovo redkvičková pomazánka.
Príprava 20 minút.
4 osoby
250g makkého tvarohu, 2 lyžice poch.smotany, 1 zvazok redkvičky, 1 malý kaleráb, 1 zvazok cibulky aj s vňaťou, 2 vajíčka uvarené natvrdo, trošku pažitky, soľ, ml.č.korenie.
Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame najemno(alebo nastrúhame na vačšom strúhadle). Tvaroh vyšlaháme so smotanou, vmiešame postrúhanú zeleninu, nasekanú pažitku, osolíme a okoreníme. Nakoniec vmiešame nasekané vajíčka.
Ďalší tip:Tvaroh vymente za Lučinu, alebo Gervays a môžete pridať trochu pomazánkového másla, alebo nastr.Nivy.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nátierka z varených zemiakov a syrečkov.
Príprava 15 minut, varenie 20 minut.
4 osoby
200g olomouckých tvarôžkov, 200g zemiakov uvarených v šupke s kmínom, 1 malá cibula najemno nasekaná, 150g makkého tvarohu, 50g masla, 50ml mlieka, soľ a ml.č.korenie, nasekaná pažitka.
Olúpané zemiaky rozmačkáme(alebo nastrúhame)a premiešame s lyžicou masla. Pridáme nastrúhané olomôucké tvarôžky, cibulku, soľ a korenie. Tvaroh vyšlaháme so zbytkom masla a mliekom na hladký krém. Pomazánku spojíme s tvarohovým krémom a podávame na pečive. Posypeme pažitkou.
Ďalší tip:Zemiaky môžete vynechať a pridať viac tvarohu a masla.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Salámová nátierka s bylinkami
Príprava 20 minut
4 osoby
250g šunkového salámu(ja vačšinou dávam morčaciu šunku), 100g masla, 70g Lučiny, 50ml poch.smotany, soľ, korenie, trošku sladké ml.papriky, bylinky ako oblohu-na posypanie.
Salámu velmi jemne pomelieme, alebo rozmixujeme. V miske vyšlaháme zmaknuté maslo a postupne do neho vmiešame salámu, Lučinu, trošku ml.papriky a podľa potreby pridávame smotanu-vymiešame do peny.
Ochutíme soľou a korením.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Rybičková pomazánka.
Príprava 15 minut
4 osoby
1 konzerva sardiniek(tuniaka...), 50g masla, 250g tvarohu, 2 sladkokyslé uhorky, 1 malá cibulka nasekaná na jemno, soľ, č.kor.ml, citr.šťava, 1 lyžica nasekanej pažitky.
V miske rozmačkáme odkvapkané sardinky a vyšlaháme s maslom a tvarohom. Uhorky nakrájame nadrobno a pridáme. Ďalej pridávame cibulku, pažitku, osolíme, okoreníme a dochutíme citr.šťavou.
Ďalší tip:pomazánku môžete dochutiť trochou horčice a pridať nastr.mrkvu a zeler.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tvarohová nátierka s bylinkami
Príprava 10 minut
4 osoby
400g makkého tvarohu, 2-3 lyžice b.jogurtu, 50ml mlieka, soľ, ml.č.korenie, cibulku s vňaťou, dve hrste čerstvých byliniek.
Bylinky a cibulku nasekáme najemno. Tvaroh s jogurtom, mliekom, soľou a trochou ml.č.korenia vyšlaháme na jemný krém-vmiešame bylinky a cibulku.
Ďalší tip:do tvarohu môžete pridať pre zmenu kôpor, chren, alebo posekané sušené rajčiny naložené v oleji.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Chrenová nátierka
4 osoby
250g makkého tvarohu, 1 lyžica strúhaného chrenu(viem, že najlepší a najzdravší je čerstvý, ale niekedy dávam aj zaváraný, kupovaný), 1 malá nasekaná cibulka, trošku nasekanej pažitky, soľ, olivový olej, trošku pr. cukru, trošku masla.
Na masle zosklovatíme cibulku, pridáme chren-chren necháme na panvici MAXIMÁLNE 1/2 minutky! Tvaroch rozmiešame s pažitkou, pridáme vychladnutú chrenovú zmes-všetko premiešame a osolíme. Chuť doladíme troškou pr.cukru a olivového oleja-zjemní chuť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Syrovo zeleninová nátierka
Príprava 15 minut
4 osoby
250g tvarohu(Lučiny, Gervays), 100g smotanového syra, 2 lyžice poch.smotany, 2 kápie, 1 nasekaná cibulka s vňaťou, hrsť petržl.vňaťe, soľ, ml.č.korenie, trošku sladkej papriky. Papriky jemne pokrájame. Tvaroh, syr a smotanu vyšlaháme na hladký krém, vmiešame pokr.kápie, cibulku a petržl.vňať.
Osolíme, okoreníme a pridáme trošku ml.č.papriky-premiešame.
Ďalší tip:Smotanový syr môžte nahradiť maslom, alebo nátierkovým maslom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ešte mám aj škvarkovú-ale tú moc nemusíme.
Ešte pridám tip na zdravé nátierky:
Dajú sa robiť so sterilizovaných, alebo uvarených strukovín.
Strukoviny rozmixujeme s trochou olivového oleja a s cesnakom. Výslednú chuť doladíte citr.šťavou, soľou a č.ml.korením.
A ešte pridám-najlepšiu chuť do všetkých nátierok spraví ml.č.korenie, ale čerstvo namleté
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mnaaaaaaaaaaaaam!!!!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No a teraz ktoru. Bezim cosi zhltnut
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ktorú? No, všetky sú mňamkové-ale moje najsam sú:nátierka so syrečkami, rybičková, tvarohová s bylinkami a chrenová Želám dobrú chuť.
PS:aj tie strukovinové sú dobré-niekedy z nich robím faširku v celku-nie malé fašírky, ale takú tú velkú.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
lia - Ty si ale sikovnica!super inspiracia....salamovych ranajok mam uz normalne dost!
ivet
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vajíčková nátierka.
Príprava 10 minút, varenie 10 minut.
4osoby
6 vajec, 150g jemne strúhaného tvrdého syra(gouda), 4 lyžice b.hustého jogurtu, 1 lyžica citr.šťavy, 1-2 lyžičky ostrejšej hočice(francúzska), 1 malá cibula najemno nasekaná, soľ a č.korenie ml., trošku tymiánu.
Vajcia uvaríme a ochladíme-prekrojíme napoly a bielka nasekáme najemno, žĺtka rozmačkáme so syrom, jogurtom, citr.šťavou, horčicou, cibulkou, bielkami a podľa chuti dochutíme soľou, korením a tymiánom.
Ďalší tip:Vajíčka pre zmenu premiešajte s makkým syrom(karička...)a majonézou a dochuťte lyžičkou kremžskej horčice.