
balalajka
Prečo magický? Lebo si vrstvy spraví počas pečenia úplne sám. A rovno 3 a naraz. Vrchná je ako páperie, stredná ako pudingový krém a spodok - mne trochu pripomínal lístkové cesto naspodu štrúdle. A sú plné mlieka a vanilky.
75 | gramov | práškový cukor |
3 | kusov | vajce |
85 | gramov | maslo |
15 | gramov | voda |
1 | balík | vanilkový cukor |
85 | gramov | hladká múka |
360 | millilitrov | mlieko |
20 | gramov | kryštálový cukor |
V mieske si zmiešame
75gr práškového cukru
3 žĺtka (cca 45gr)
Pridáme
85gr roztopeného masla
15gr vody
1 polievkovú lyžicu vanilkovej pasty - ak pastu nemáme, použite pravú vanilku. Ak nemáme ani tú, nadýchneme vydýchneme, zalovíme po vanilínovom cukre a necháme ho ešte chvíľu ležať na pracovnej doske (príde na radu neskôr).
85gr hladkej múky
štipku soli
a 360ml mlieka
Všetko opatrne vymiešame, aby sme nemali žiadne hrudky.
3 bielka začneme šľahať a keď sa nám po chvíli začnú robiť veľké bubliny pridáme
20gr kryštálového cukru ( tu prichádza na rad ten vanilínový cukor, ak ste sa doma nedopátrali vanilky alebo vanilkovej pasty či esencie - NIE AROMY!!!)
Bielka šľaháme do mäkkých kopčekov - to je toľko, aby sa po zdvihnutí metličiek ešte robili kopce na metličkách. Ak prešlaháte - teda na metliach vám nezostane nič pri zdvihnutí, tak povrch koláča bude pri pečení praskať. Nič tragické, ale tak keď vieme ako na to, prečo to neurobiť, však?
Bielkovú masu po častiach opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi.
Dáme na plech s papierom na pečenie (ja som použila klasicky silikónovú formu) a dáme piecť na 50 minút na 160 stupňov . Vytiahneme, necháme ochladnúť pri izbovej teplote a šup na noc do chladničky.
Pred servírovaním nakrájame, posypeme práškovým cukrom, či prelejeme čokoládou.
Alebo len dozdobíme ovocím.

balalajka

balalajka
Jak že nedaril? Však ho máš náááádherný. Ten môj bol problém trochu s čistým rezom. Hlavne sme sa ponáhľali ho zhltať
. A decká veru mraučali, že čokoládový nabudúce chcú. Tak som pokukala a skúsim tvoju verziu
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tie rezy poznám, ja mám najväčší problém dať pravé uhly, stále idem od šikma, aj tak aj tak ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Parádny.
Tento som tuším raz robila magický koláč v čokoládovej verzii, len asi mi až tak krásne nepodaril ako tebe. 