Moje prirodzene zvedavé a celkom slušne rozhľadené deti ma pravidelne zásobujú linkami na rôzne zaujímavé veci, čo nájdu zväčša keď sa sťažujú ako toho majú veľa do školy a ako niiiiič nestíhajú (to asi aby mi ani nenapadlo prideliť im nejakú robotu) – no, zjavne nič okrem surfovania po nete. Ale, pánboh zaplať, lebo občas to skutočne stojí za to – ako napríklad aj tento weekend, keď mi Barča poslala toto:
http://www.ted.com/talks/lang/eng/jamie_oliver.html
Je to teda síce v angličtine, takže nie všetci budú rozumieť, ale pokúsim sa vypichnúť zopár myšlienok, ktoré vo mne zarezonovali a okrem toho si myslím, že ak si to tí jazykovo nevybavení nepozrú celé, ten oduševnený výkon Jamieho stojí za to, zhliadnuť aspoň pár minút. Lebo – upozornenie pre tých, čo to chcú vidieť celé – spravte si čas, trvá to nejakých 20 minút.
Vystúpenie je pre americké publikum, hovorí konkrétne o situácii v USA, ale týka sa aj Angličanov (ako Jamie sám priznal ... „sme ako zvyčajne hneď za vami“), Nemcov, Francúzov,.... a určite nezaškodí zamyslieť sa ani nám Slovákom.
Jamie okrem toho, že je známym kuchárom je aj známym propagátorom zdravej výživy, robil aj v Británii projekty v školských kuchyniach, jednak aby naučil deti pozitívnejšiemu vzťahu napríklad k zelenine, ale aj aby ukázal tým, čo majú školské kuchyne na starosti, že zdravá a chutná strava nemusí vždy byť nevyhnutne drahá.
Hlavným mottom tohto príspevku je, že deťom treba dávať informácie o jedle – nemôžeme predsa očakávať, že budú jesť niečo, čo nepoznajú (scéna zo školy, kde deťom ukazujú rôzne druhy zeleniny a deti nevedia pomenovať prakticky žiadnu z nich). Hovorí aj o projekte „školského mlieka“, ktorá sama o sebe je samozrejme chvályhodná, keby neprišli mudrlanti, mysliaci si, že aby mlieko deti mlieko pili, treba im ho ochutiť a prisladiť. Tú horu cukru, čo tam vysype z fúrika dostane do seba každé dieťa LEN pitím „školského mlieka“ počas povinnej školskej dochádzky.
Súčasný spôsob stravovania vraj skracuje životné vyhliadky dnešnej mladej generácie o 10 rokov v porovnaní s ich rodičmi, tým čo dávajú svojim deťom jesť ich prakticky zabíjajú. Riešenie vidí v zameraní sa na trojuholník „Ulica – Rodina – Škola“.
Na ulici, ako hovorí, dnes sú jeden za druhým len supermarkety a fastfoody. Najmä v prípade potravín vidí chybu v tom, že sa prakticky vytratila ponuka potravín „z miestnych zdrojov“ – takéto by ale mohli ponúkať aj supermarkety. Za veľkú katastrofu považuje aj označovanie potravín – na obale nájdete označenie „low fat“ (nízkotučné), čo zvádza k dojmu, že ide o zdravú potravinu, ale na druhej strane to obsahuje „tony“ cukrov.
V rodinách vidí problém v tom, že sa prakticky prestalo doma variť, už sa neodovzdávajú recepty z generácie na generáciu, v USA vraj je to v súčasnosti už tretia generácia, čo nevie variť a doma nevarí – to je potom ťažko ovplyvňovať, čím sa človek živí (či „zabíja“). Riešenie vidí aj v tom, že by varenie, náuka o potravinách a pod. mali byť zahrnuté do učebných osnov a malo by byť uzákonené, že po ukončení školskej dochádzky každé dieťa bude vedieť aspoň 10 receptov – aj teda uvariť podľa nich.
Škola by sa ale mala zapojiť aj tým, že zmení ponuku jedál v školských jedálňach, kde sa v súčasnosti – vraj kvôli bezpečnosti – zlikvidovali nožíky a vidličky (a deti ich teda často ani nevedia používať) – lenže jedlo do ruky = fastfood a teda všetko len nie zdravá strava. O finančných aspektoch som hovorila už vyššie.
No, priznám sa, ja som pri sledovaní toho videa ani nedýchala. Hovorilo mi to totiž z duše, mám osobnú skúsenosť s americkým stravovaním a hlavne s tou ich „filozofiou“ stravovania. Nedokážem svojmu zaťovi vysvetliť, že jedlo, ktoré mi niekto dá do žemle a budem ho jesť rukou (OK, mohla by som event. aj príborom, ale MY si rozumieme, že je to o niečom inom) jednoducho nemôže (a zväčša ani nebude) žiaden našinec považovať za plnohodnotné jedlo. Lebo jeho otázka je „Chutí ti to?“ No áno, musím priznať, niektoré z tých vecí mi chutia, ale tak raz za čas, „pre zmenu“, aby som vyskúšala „miestne špeciality“ ale naozaj musím povedať, že čo mi na tomto spôsobe stravovania vadí najviac je tá chýbajúca „kultúra stravovania“, jedenie úchytkom, z tácok a papierových téglikov, bez príboru ...... Sama som bola prekvapená, že tieto moje „pocity“ sa objavili aj v Jamieho prezentácii.
Tak – zamyslite sa aj vy, milé dámy, prípadne napíšte ako to vidíte, tie čo sú jazykovo vybavené možno nájdu iné myšlienky, ktoré som tu ja nevypichla. Myslíte, že aj nás raz naplno prevalcujú inštitúcie rýchleho občerstvenia? Ja verím že nie, keď vidím, aký záujem a živá diskusia je tu v našich „Receptoch“.
Dozjedenia, milé priateľky
Aduska sledovala som niekedy tuším začiatkom roka tento seriál s Jemiem na túto tému na spektre a bol v češtine.Zdá sa mi,že som to nedávno zachytila v upútávkach,že to budú opakovať,takže zistím a podám hlásenie kedy a o koľkej,potom napíšem k téme viac.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
V našich školách sa to nestane. Myslím že máme najtvrdšie normy na zloženie jedla a technologických postupov takže deti v škole dostávajú to , čo pre zdravý vývin potrebujú.
Všetko má ale aj druhú stranu...dieťa potrebuje pre zdravý vývin aj cukor aj čokoládu aj mastné...
Môj syn mal obdobie keď raňajkoval denne vajce (varené abo volské oko), šunku, syr. Niekoho by pri takej predstave vyvrátilo ale on to potreboval kôli správnej funkcii mozgu.
Naše staré mamy tiež nepoznali cereálie a grahamové rožky...tiež jedli slaninu a klobásu aj mastné - oni len vedeli že keď si dajú s tým aj kapustu alebo strukovinu, bolo to nie nezdravé...
Keď som bola malá, všetci sme povinne žuli mrkvu - lebo je zdravá - teraz sa už vie že zo surovej mrkvy si telo nevezme takmer nič.Musí byť uvarená alebo v kombinácii s olejom.
Keď bol syn malý, bolo obrovské bum so špenátom aký je zdravý...teraz už sa vie že ale úplne stačí každých 6 týždňov lebo robí zle kostiam.
Určite to nechcem dohnať do krajností že aj hamburger bude raz zdravý ale všetko treba brať s rezervou.- myslím tým u nás - v iných štátoch už v školách a škôlkach ozaj deti ,,otravujú" a nie kŕmia.
...ale ešte niečo... názor na čínsku kuchyňu...že ľahká, že zdravá, a aký sú oni zdraví a ako dlho žijú....myslím že tam už je to aj o rase či ako to napísať - proste sú menší, stačí im to.Ale náš chlap, keby mal ísť po ryži so zeleninou do hory sťahovať drevo tak neviem...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...názor na čínsku kuchyňu...že ľahká, že zdravá, a aký sú oni zdraví a ako dlho žijú....myslím že tam už je to aj o rase či ako to napísať - proste sú menší, stačí im to.Ale náš chlap, keby mal ísť po ryži so zeleninou do hory sťahovať drevo tak neviem...
No, neviem, Aramana... Stále častejšie sa stretávam s myšlienkou, že sa nehorázne prepchávame a že na plnohodnotný život nám úplne stačí podstatne menej jedla. Nacpať sa na prasknutie, aby som vládala fungovať, je len vec zlého návyku.
Myslím si, že asi niečo na tej myšlienke bude. Kuk napr. sem: www.pust.cz
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
presne tak
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Asi som to nenapísala tak ako to myslím....prepchávať sa isto nie.Myslím tým že ani údené mäso pokiaľ je s kapustou abo strukovinou neublíži.Klobása v kapustnici tak isto nie keď je tam s kapustou.Myslím tým že keď sa to skombinuje dobre, neublíži ani na prvé počutie (údené, klobása) zlá vec.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nemám nič ani proti domácemu údenému, ani proti klobáskam. Myslím si, že aj jedlo, ktoré je odborníkmi usilovne vyhlasované za nezdravé, pokiaľ ho človek zje s pokojným svedomím a s chuťou, neublíži. A na druhej strane prísne zdravé jedlo, ktoré človek do seba natlačí z "musu" a s nechuťou, mu uškodí.
Ono, heslo Všetko s mierou sa uplatní asi vo všetkých oblastiach života .
Písala som však hlavne o množstve jedla. Už to množstvo, ktoré je v našich krajoch považované za normálne (t.j. minimálne päťkrát denne), je podľa mnohých zdrojov približne trikrát viac, ako je treba.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Geo, toto si pekne a aj podľa mňa pravdivo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja jem asi 2-3krát do dňa - a videla si ma - u niektorých to nie je ani v tom množstve
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, nie sme podľa kopiráka, že? Asi je naozaj najlepšie, aby si človek sám a poctivo otestoval na svojom vlastnom tele, čo s ním konkrétny druh stravovania "robí". Samozrejme, nestačí štýl: "OK, vydržím to tri dni - a potom sa uvidí". Už ten prístup vydržím! je zrejme viac na škodu ako na osoh...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aramama
nesúhlasím s tými rožkami, ergo múkou z ktorej sa vyrábali. Keďže dávnejšie neboli mlyny také výkonné, a plevy sa občas do múky dostali . Nie vždy bola múka čisto bielučká. Okrem iného múky sa kedysi robievali aj z iných zrnín než pšenica.
Naše staré mamy síce nepoznali cereálie, ale kto vraví, že cereálie - myslím tie kukuričné, pšeničné, sladené pufované vecičky zdravé ? Výrobcovia ?
Naše prastaré mamy robili rôzne druhy kaší /pohánkové, kukuričné, krúpové, pšenové a iné/. Takže jedálniček nemusel byť jednostranný /ryža, zemiaky - ako dnes napr./
O tom špenáte mi daj prosím vedieť viac. Ja sa zaujímam o stravu, ale také dačo som ešte nepočula /link, autor, kniha, článok, čokoľvek/.
To s tou mrkvou. Uff. Nie je to celkom pravda, ale nevadí. Zo surovej mrkvy sa dá získať veľa. Najmä ak ide o odšťavenú mrkvu.
Heh no a stravovať sa zdravo a zasýtiť sa nie je veľký problém . Dá sa navariť zdravo, dokonca aj s mäsom, a výdatne
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ten špenát - to treba len trošku do chémie zašprtnúť abo s niekym takým sa poradiť - ja tomu nerozumiem. Išlo tam o železo čo odoberá vápnik z kostí abo vieže....hm.
To o tej mrkve...odšťavená myslím že dá vitamíny ale pochrumaná isto nie.Najviac ich dá ale uvarená abo nastrúhaná s olejom.To mám od jednej hygieničky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nuž to máš tak. Ja zas viem, že za úbytok CA z kostí môže kravské mlieko. A navyše perfektne zahlieňuje. Sprvu som tomu neverila, ale keď Maťo kašľal a ja som mu dala rastlinné mlieko - omnoho skorej vyzdravel, a kašel omnoho skôr ustúpil.
Áno mrkva uvolní vitamíny hlavne tepelne spracovaná najlepšie s olejom. To je pravda, ale je nezmysel tvrdiť, že nastrúhaná mrkva nemá nutričnú hodnotu.
To s tým špenátom sa mi zdá blud. Keď si pozrieš napr. nejakú knihu o liečení prírodnými šťavami - špenát je jedna z veľmi často používaných rastlín.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus, s tvojím článkom a s Jamiem Olivierom sa mi nedá inak, než súhlasiť. Už to sledujem nejakú dobu, tak sa občas čuduem čomu ľudia veria - napr., že obložená bageta je plnohodnotné jedlo.
U nás došlo k zásadným zmenám, keď sme prestali úplne kupovať sladené nápoje a džúsy. Pijeme vodu a čaje. Teraz sa chystám ísť po vodu z horskej studničky
Jedlá striedam. Občas je aj mäso, ale striedmo. Občas sú to krúpy, pšeno, a iné zrniny. Mlieko používame aj kravské, ale aj sójové, ovsenné a teraz si doma vyrábam konopné. Olej používam aj slnečnicový, olivový ale aj repkový. Kaše robíme rôzne. Ovocie a zelenina je každý deň. Sladíme len medom, alebo trstinovým cukrom - aj to minimálne. Múku máme doma aj pšeničnú, ale aj ražnú, pohánkovú, celozrnnú...
Čo sa dá, ak to peňaženka dovolí kúpim ekologickú variantu.
A ešte dodám. Nedávno som hľadala klasický rybý olej. Nenašla som. Všade mali len kapsule. Tak som zatiaľ drobcovi dávala žĺtko s olivovým olejom /ako mi lekárka poradila/. A teraz som našla ľanový olej. Má podobné zloženie a účinky, ako rybý olej - ale nevyrába ho farmaceutická spoločnosť . A ako tak študujem, je to omnoho lepšia alternatíva
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Polárka daj si pozor ,aj voda z horskej studničky môže byť zdraviu škodlivá
...máš ju otestovanú??????veď ju dávaš piť malému dieťatku.
Nerobím si srandu naša suseda takto berie vodu,vytešuje sa ako ušetrí,že neplatí za vodu a vysmieva sa nám čo sme napojený na vodovod.Z jari si na naliehanie syna dala vodu otestovať a bola zhrozená aké hodnoty škodlivých látok vykázala.
To isté platí aj na dedinské studne.Naša je otestovaná a je veľmi dobrá,už chuťovo cítiš aká je lahodná.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Lýdia K
keby voda bola škodlivá, tak nie je voľne prístupná, či sa mýlim ? Okrem toho u nás každá voda prejde cez filter
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Polárka asi sme sa neporozumeli
.
Vyššie píšeš "Teraz sa chystám isť po vodu z horskej studničky" .Je to také romantické.
Neviem kde bývaš,ale predstavila som si domček niekde pod horou a teba ako berieš vedro a ideš si načrieť vodu z horskej studničky tak preto sa pýtam či je tá voda nezávadna.Vieš to neznamená,že ked je z hory musí byť čistá,bohužiaľ aj prírodu zasiahla chemikalizácia,a iné sajrajty.
Takže ty si ju prinesieš z hory domov a filtruješ?A aký máš filter?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hm ten domček by sa šikol . Zatiaľ však bývame v paneláku, ale neďaleko nás je niečo takéto http://www.kst-krokus.sk/studnicka_08b/
Neviem o tom, že by boli tieto studničky kontaminované. Z tzv. artézskych studní by som si však vodu asi nenačapovala http://nitra.sme.sk/c/4936369/voda-z-dvoch-artezskych-studni-nie-je-vho….
Filtrovať filtrujem aj vodu z vodovodu. Hoci je napájaná z horského jazera. Voda zo studičky má pre mňa trochu iný význam. Filtrujem cez klasickú britu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, ja verím, že nás to neprevalcuje...aspoň v našej rodine určite nie-takéto veci si nás nezískali, a to musím napísať, že nikdy som nebola v mekáči a ani nechodíme do reštiky sa najesť...boli sme, netvrdím, že nie...ale to bolo cca 5 krát, čo sme boli napr.v HU v ikei, alebo niekde ďalej od domova na naších potulkách...vačšinou pripravujem doma, a tak to zoberieme so sebou...dúfam, že v školách sa to trošku zmení-asi to nie je ideálne, ale myslím, že to ide k lepšiemu...je síce pravda, že minule sme išli zo škôlky a Tomík zahlásil, že je hladný, tak sme museli rýchlo domov-chudáčik obed nezjedol, lebo mali pizzu(som skoro skolabovala-že v škôlke?!)...apropó, vieš, koho teraz sledujem v telke? No Jamieho keď mám trošku volna, tak sledujem papriku a tohto pána milujem-teda milujem na ňom to, že improvizuje-toto je moje hoby
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus dobré čítanie
.
Jamieho Oliviera som často sledovala na Spektre.Robil taký pokus.
Podľa neho strašne veľa britských žien nevie variť a o zdravom varení ani radšej nehovorím.Vybral si skupinu žien a mužov/asi 10/a učil ich uvariť 1 jedlo domáceho typu ,žiadne šup šup do mikrovlnky.Úlohou účastníkov bolo, aby napr."Emily" z kurzu toto isté jedlo naučila ďalšie svoje 4 kamarátky.Prvé jedlo bolo niečo podobné ako naše rizoto ,tak to ich ešte bavilo ,ale potom už celý kurz stroskotal na ich výhovorkách.Jamie to nevzdal a chodil k nim domov,a tam ich učil.Bolo to na zaplakanie ako mladé ženy s malými deťmi nemali chuť sa niečo naučiť.Pre nich bolo jednoduchšie kúpiť polotovar ,šupnúť do mikrovlnky a dať deťom jesť
.
Niet nad zlaté ručičky slovenských žien.
A ešte jeden postreh.Minulý týždeň v tv novinách dávali 102 ročného starčeka/vyzeral ani nie na 80/,ktorý si bol páliť domácu pálenku.
Keď sa ho pýtali ako sa stravuje,tak odvetil,že nalačno za kalíštek pálenky ,slaninka,chlieb s 2 kolečkami salámy....tak teraz neviem kde je recept na dlhovekosť či v pálenke či v pšene?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Presne tento "multiplikačný efekt" spomínal aj v tom videu - každá "gazdinka" keď naučí jeden svoj recept ďalšie 3 či 4 - nepamätám presne koľko, tak tuším po 25 "opakovaniach" to vlastne pokryje celú populáciu USA.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som ho minule sledovala, ako chodil po itálii a bol "šokovaný", že malé deti v škôlke poznali takú zeleninu, čo som ešte ani ja nevidela alebo žena prišla domov z práce a varila večeru pre rodinu-to ho dojalo...v británii také niečo nezažil
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Lydka, asi v tej pálenke vždy, keď pozerám v telke, že je jubileum a niekto oslavuje stofffku a viac, tak spomínajú, že si vždy ráno dajú za kalíštek
toto aj môj starký robievali
...len vtedy sa ešči autom moc nechodilo-dnes by sme asi ťažko policajtom vysvetľovali, že to na zdravie sme si
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Lia, a mne je toto zase veľmi divnô. Takéto informácie o pálenom a slaninke (a podobne) u storočných sa vyskytujú takmer výlučne v masmédiach. Ale stačí pogooliť, a nájdeš omnoho viac príkladov toho, ako alternatívny životný štýl viedol k rovnakému výsledku - alebo k ešte lepšiemu. Zrejme to nebude ani v pálenom a slanine, ani v surovej mrkve, ale v životnom postoji a v uvažovaní.
Ale to ti v TV nepovedia. Ktovie, prečo?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Geo, tiež si myslím, že to je v myslení...iba mi to prišlo vtipné, lebo naozaj vždy, keď je takéto výročie, tak tam spomínajú kalíšťok
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Hm...
No, mne to skôr príde také o smiechu cez slzy...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, pokial to je niekoho "životná filozófia", ten kalíščok, tak to je cez slzy...ale pokial to je len takéto/ako to robil môj starký/, tak aspon pre mna to vždy bolo na úsmev popod "fúz"...to, čo rozprávajú v telky, tak o tom si pomyslím svoje
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tuším si nerozumieme. Pre mňa je na smiech cez slzy, že z tých reportáží si pomerne dosť ľudí vyvodí záver, že ak sa chcú dožiť stovky, treba si každý deň uliať aspoň jeden kalíšok a napchať sa slaninou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak dnes si stojím na kábli-už som pochopila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Skôr to je zase len o tej nedokonalosti komunikácie cez písmenká
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tiež si myslím,že je to všetko "v hlave".
Napríklad ja,viem,že by som nemala jesť majonézový šalát,lebo mi nerobí dobre,ale keď prídem hladná do obchodu a vidím vo vitríne za sklom aký je krásny a ako sa na mňa pozerá z tej misy ,vždy si poviem:Jaj či si dám,ako mi bude potom zleeee!
A naozaj,dám si veru schuti a je mi naozaj zle.
Inokedy si dám šalátu oveľa viac,ako na tej návšteve,ale nemám čas,ani sledovať čo zjem,lebo sa rozprávame,je pohoda a ani si neuvedomím,že som ho zjedla...a zle mi nie je.
Naozaj,všetko s mierou,neprejedať sa zbytočne,nejesť chvatom "za jazdy",radšej si na chvíľku sadnúť a v kľude vychutnať ten obed,oplatí sa to oveľa viac,ako liečiť potom vredy a iné populárne choroby.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja sa viem po anglicky len usmievať ,takže video si pozriem znova s chlapcami-prekladateľmi,keď prídu zo školy.
Jamieho veľmi rada pozerám na Spektre,nakazila som aj nášho Maťka,ten si to odpozerá vždy so mnou a neviem,či to má zdedené,alebo je to tým,že rád debatuje s dospelými,alebo ho to začalo baviť vďaka týmto seriálom o varení,motká sa od malička so mnou v kuchyni a nazerá,priúča sa,pomáha mi pri varení.Má 8 rokov a vie celkom slušne nakrájať cibuľu,očistí zeleninu,zemiaky,všetko vždy ochutnáva.
U nás jedáva aj slanina,aj klobásy,huspenina,koláče z bielej múky,aj sladkosti jedia chlapci,ale je to neporovnateľné množstvo v pomere k tým kilám zeleniny a ovocia,či surovej alebo varenej,zavarenej,dusenej,pečenej...kyslú kapustu tento rok nestíham kupovať napríklad.
Chlieb si denne doma pečieme,dávam múky všeliaké,aj celozrnnú,aj bielu,aj kukuričnú,sójovú,varím každý deň,aj dva krát veru,k nám by mohol smelo Jamie prísť,aspoň by ma naučil nové recepty,lebo niekedy aj mne už dochádza inšpiráció
Ale o inom som chcela,zase som sa rozrečnila iným smerom...
Ja som našim deťom dával prvé príkrmy vraj neskoro (po šiestom mesiaci)-to je názor niektorých mamičiek,no podľa mňa to neskoro nebolo.Treba dať čas tráviacemu systému,aby dozrel a bol schopný spracovať tuhú stravu ešte dlhé roky,aby sa predčasne nepokazil.A v čase,keď moje deti ešte len začali s týmito príkrmami som stretávala mamičky s deťmi,ktoré sa narodili rovnako ako moje a tie ich už držali v ruke langoš napríklad.Tie isté deti teraz v školskej jedálni ofrflú všetko,polievky sa ani nedotknú,zje mäso,ryžu,alebo zemiaky rozbrble,šalát vyhodí celý nedoktnutý.A nie len raz za čas,ale každý deň.Doma možno navarené ani nemajú,lebo mama nestíha,je dlho v práci a večer sa jej už nechce,ráta s tým,že zaplatili obed v škole,tak netreba...Nebude to tým,že majú tie deti pokazenú "chuť"?
Netvrdím,že naše decká doma nejedávajú langoše,aj ja ich robievam,aj vyprážaný syr im urobím,ale keď nestíham navariť,že by som im v meste kúpila čínu a doniesla domov,síce zjedia,ale nechutí im to,na silu,len preto,že ozaj nič iné teplé nemáme.Ja by som ich veru neodbila hamburgermi každý deň a keď sedia pred televízorom tiež radšej chrúmajú jablká a aj surovú mrkvu,arašidy,alebo tekvičné semiačka.
Suseda mi povedala,že som si ich rozmaznala.Mne to ale v tomto prípade nevadí,len dúfam,že čo som ich od mala naučila,to isté im bude chutiť po celý život-všetko,ale s mierou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus, suhlas - co mi najviac vadi, je ta "kultura" fast food stravovania, sice zriedkavo, ale dam si. Inak o skodlivosti a prospesnosti toho, co nam putuje do zaludka asi ciastocne rozhoduje ten pocit, s akym to jeme - ako pisala Georgina. Tiez sa mi zda, ze by to tak mohlo byt.
K tej vyssie spominanej mrkve. A vitamin je rozpustny v tukoch a tiez sa lepsie vstrebava z tepelne upravenej mrkvy - to je pravda, momentalne neviem podlozit zdrojom, ale je to vseobecne znama vec pre kazdeho, kto sa trosku venujeme teme stravovanie. Nastruhana mrkva inac posobi v tele ako mrkva, do ktorej hryzieme a uplne inac posobi v tele varena zelenina, inac odstavena - je to o roznej energii a o tom zas pojednava makrobiotika. Neznamena to ale, ze nam surova mrkva "nic neda". Okrem "acka" obsahuje aj ine veci. Na sebe pozorujem, ze obcas si telo pyta nieco cerstve, obcas potrebujem teple jedlo - asi ako kazdy. Pre nieco je to asi tak. To s tym spenatom by ma tiez zaujimalo...Este som o tom nepocula a spenat ma fakt rada...
Cerealie - teda obilniny urcite boli v minulosti zakladom jedalnicka. Tak, ako by mali byt aj dnes. Jedla ako fazula s psenicnymi krupami boli predsa uplne bezne. Je to idealna kombinacia cerealie so strukovinou. Rozne kase, ako pise Polarka...to su predsa vsetko obilniny v originalnom baleni, menej majetni ludia pojedali viac celozrnnych obilnin - a myslim, ze na zdravi populacie to bolo poznat. Nase stare mamy teda poznali cerealie velmi dobre a vedene prirodzenym instinktom ich vyborne kombinovali (strukoviny, kysla kapusta, ovocie).
S nadmernym mnozstvom konzumovanej stravy uplne suhlasim. Jeme viac, nez potrebujeme. To si kazdy moze otestovat na sebe aj sam a pociti, ako sa mu funguje, ked je skromnejsie a menej a ako, ked sa zakazdym naplni po vrch
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Jamie, je clovek ktoreho nesmierne obdivujem, napriek svojej slave a uspechu nestal sa namyslenou celebritou ale vyuziva svoju slavu pomaha obycajnym ludom,Kedze som jeho fanusik, toto video som videla uz par mesiacov dozadu..chodi mi z jeho stranky newsletter, mam jeho knihy a jasne, ze varim najma podla jeho receptov
Diky za kazde nove rano...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No neviem,možno ste to už zistili skôr,ale ja až teraz ,Jamieho si môžeme dať aj s titulkami,my ktoré mu nerozumieme.Pod videom sa dá nastaviť preklad aj do češtiny,aj do slovenčiny
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jéééj, no vidíš, ja - keďže tomu rozumiem aj v origináli, som vôbec po niečom takom nepátrala
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
citala som raz taku myslienku (uz neviem, kde, ked najdem, doplnim autora), ze to a ono je strasne zdrave a mali by sme to jest. vacsinou ide o zahranicne jedla. napr. aky zdravy je ananas a akodobre udrziava zdravych tajomsich ludi, coho jedia.
ibaze dany autor skor razi myslienku, ze taketo zdrave suroviny su dane v kazdej oblasti a organizmus daneho jedinca je na ne pripraveny (kedze tam po generacie zije a je s tym "stotozneny"). takze je vcelku zbytocne investovat do zdraveho jedla typu - panensky olivovy olej, ananasy, avokada, morske ryby a cokolvek ine. nie je to marne, ale rovnako zdrave plodiny najdeme vo svojom okoli, treba ich len spravne pripravit a spravne skombinovat. v tom je cele tajomstvo zdravia.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Neviem či je zbytočné si dať sem tam avokádo. To si nedovolím tvrdiť. Ale je pravdou to, že v každom kúte sveta majú ľudia dostatok pôvodných plodín, aby prežili celý rok /takže by sme nemuseli jesť ani ryžu, zemiaky, kukuricu a iné zavlečené plodiny/. Kto by sa na to dal, neviem.
Ale iné som chcela. Práve čítam knihu, kde jeden tuším vedec urobil zaujímavý pokus na voloch. Doprial im tzv. welfar. Zahŕňa 5 slobôd :
1.Sloboda od smädu, hladu, a nevhodnej výživy.
2.Sloboda od nepohodlného prostredia.
3.Sloboda od bolesti, zranení a chorôb.
4.Sloboda realizovať prirodzené správanie.
5.Sloboda od strachu a stresu.
Inak povedané, podporenie blahobytu zvierat.
Potom vystavil tieto zvieratá celej škále chorôb. Dokonca ich priviedol do centra epidémie slintačky a krívačky. Žiaden z volov neochorel
Takže strava súvisí zo zdravím, ale asi to bude len jeden diel skladačky
PS : kto by o tú knihu mal záujem mám ju v PDF, a zašlem na vyžiadanie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
autor nehovroil, ze je to zle, jasne, ze sem-tam si kludne dat aj to avokado. aj kazdy den. len je to zbytocne do toho vela investovat, ked nase telo je naucene na nase prostredie a plodiny s nim suvisiace a dokaze si vela vhodnych latok obsiahnutych v tych cudzokrajnych plodoch izolovat aj z nasich plodin.
je napriklad zvyknute na hovadzie a bravcove maso a je prisposobenejsie na jeho stravenie. takze nam nepripada nasa strava tak tazka (pokial je nepresytujeme tukmi a pod.), ako niekomu z inej oblasti.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Samozrejme. Napr. minule som zachytila, že keby Európan jedol typicky eskimácku stravu /veleryby a ich tuk/ šľahalo by ho skôr či neskôr o zem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No, asi mi čítaš myšlienky, zrovna cestou domov som rozmýšľala, že sem ešte prihodím túto ideu - viacerí "výživári" propagujú názor, že najvhodnejšie je konzumovať tie potraviny, ktoré sa vyskytujú v tom ktorom "okolí" - tropické ovocie napríklad v trópoch, u nás skôr tie naše jabká, hruštičky, kvasená kapustička a tak podobne. Je to určite dané aj tým, že iné podnebie má inú "energetickú náročnosť", čo by asi položilo černocha v rovníkovej Afrike, tak akurát udrží na nohách Eskimáka a tak. Z môjho pohľadu to má niečo do seba, ale zase to neznamená, že keď už raz to tropické ovocie u nás dostať, že ho teraz nebudem jesť len preto, že je z iného podnebného pásma. Ale jabko je jabko!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus toto nepropagujú len "výživári" ale aj alergológovia,aspoň tá naša určite
.
Čo sa do mňa nahučala,že mám jesť jabĺčka,hrušky,slivky,maliny,čučoriedky ale zabijem sa keď milujem mandarínky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak u nas zdrava strava zatial vitazi, ale "kazi" mi to skolka so sladkymi jedlami a presolenymi polievkami. Teraz boli drobci chori, tak som varila skoro kazdy den a moje osobne vitazstvo bolo, ked si z pecenej ryby a lievancov vybrali tu rybu
Urcite si to video pozriem, ked junaci zaspia, mam aj kucharku od Jamieho s jednoduchymi a rychlymi receptami.
A teraz sup-sup chystat vianocne kolace
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak vieš že v škôlke dali viac soli ako mali - i keď majú na to normy a nesmú dať ani o deko viac, zavolaj hygieničku. Odkladajú všetky obedy takže môžu skontrolovať 3 dni dozadu.
Sladké jedlá - palacinky, buchty....to všetko majú v normách - tých najprísnejších v európe a robia ich len tak často ako môžu.Dieťa potrebuje aj sladké.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dieťa potrebuje aj sladké.
A to už prečo?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja to beriem všetko cez ten mozog
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nerozumiem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
čo je zlé na múke s lekvárom.dospelý to mať nemusí ale prečo nedať decku aj takýto druh energie.
Ten mozog, to zas narážam na mojho syna.Múka - buchty síce u neho podporujú hyperaktivitu ale po sladkom dokáže sám varátať pár príkladov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aha.
No, naše deti dostávajú sladké čo najmenej.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aramama
neviem odkiaľ máš podobné informácie. Ešte pred rokom aj pol som bola na prednášké detskej lekárky, ktorá sa venuje primárne výžive - a hovorila niečo úplne iné. Napr. aj to, že ani deti, ani dospelí nepotrebujú pre svoj život žiadne sladkosti. Sacharidy /cukry/ sú totiž bohato zastúpené v obilninách, ovocí a iné.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja neviem, na co su dobre sladke jedla, ale keby "boh" nechcel, aby sme jedli sladkosti, tak nam neda sladke chutove bunky. Viem, ze ked som bola mala, zboznovala som buchty, kolace, rezance, palacinky. Teraz sa bez toho zaobidem, raz za cas, oookkk ...ale zasa mam ine neresti. Klobasa, rezne atd.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Sladké a mastné nám chutí práve preto, aby sme prežili. Keď kedysi dávno musel bojovať človek o každé sústo aby prežil, bolo veľmi dôležité dostať do seba niečo čo má v prvom rade veľa energie, vtedy ale neexistovali keksíky, maximálne tak nejaké sladké ovocie, preto je to tak zariadené
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
v minulom zivote som bola urcite medved, v lete mi staci dyna a jahody, no v zime dochytavam slaninku pri krajani, neodopriem si chrumkavu korku z peceneho kurcata
(mame v byte chladno-prizemie, obhajujem si toto moje chovanie potrebou zohriat sa
)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
az na to, ze dnes zijeme inac ako kedysi davno, vacsina z nas uz nechodi na lov, mame vykurovane obydlia a tak dalej
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
co sa tyka spenatu - to s odburavanim vapnika moze byt postavene na tom, ze spenat ma vela zeleza. co ale nie je uplne pravda - pozname ten omyl s desatinnou ciarkou. tak by bol aj omyl vztahovat spenat a odburavanie vapnika.
to by nam ovela vacsi problem robili potraviny, ktore su bohatsie na zelezo - jahody, mak, strukoviny ... a museli by sme kotrolovat co a kedy zaradit na jedalnicek.
zelezo odburava vapnik. hladala som na webe (pretoze ja to mam skor odskusane a poprenasane z rodiny - tehotna som brala zelezo, drobec bral 2x zelezo a mame to celkovo v rodine, tak nas tetky bosorky zasobovali radami a cviklou ) - ak sa prijimaju vacsie davky zeleza (kvoli chudokrvnosti, slabej imunite) podava sa aj vitamin C, pretoze nielenze podporuje vstrebavanie zeleza, ale podporuje aj vstrebavanie vapnika. ak sa berie zelezo ako liek, treba si dat pozor na rychlejsie sa kaziace zuby, zazivacie problemy a treba mat pravidelny pohyb kvoli budovaniu kostnej hmoty, aby nedochadzalo k rednutiu kosti.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
hmmm no zijem v USA uz 16r. a poznam hodne americkych rodin a kazda jedna z nich vari doma. Neviem kde su tie 3 generacie co doma nevaria. Kazdy si vari podla svojej chute, ci talianske, cinske, amereicke ale doma detom varia. Netreba zabudat ze v usa sa obed nepovazuje za hlavne jedlo dna ako na sk. preto aj v skolach sa podavaju len sandvice ale aj varene jedla. stale je na vyber ci niekto chce zleninovy salat z grilovanym kurcatom alebo sandwic s tunou. Je na vyber aj pizza, cestoviny atd. Varene vecere sa podavaju okolo 5-6 vecer, vtedy rodicia pridu domov z prace aj deti su doma a spolocne sa vecera. Skoro kazdy den sa je salat z cerstvej zeleniny co mne az ide na nervy, aj v restauraciach ked sa objedna jedlo tak automaticky donesu k tomu tanier listoveho salatu, s paradajkou, cibulou, a hoco sa do toho da, orechy, ovocie, olivy... Kto sa zaujima o zdravu stravu tak sa aj zdravo naje. Existuju velke potraviny s bio vyrobkamy a tie su preplnene, ludia tam kupuju zdravsie jedla, cerstve masa, syry, ovocie zelenina. V kazdom meste, kazdy vikend je predaj lokalneho ovocia a zeleniny od farmarov, a cez tyzden aj priamo na farmach sa da nakupit. Cerstve mlieko sa da pravidelne nakupovat na farmach alebo zaplatit donasku a kazde rano donesu v sklennych fliasach do domu. Napr,aj hamburger na SK v Mc donalde chuti inaksie ako v usa. Tie masa su mrazene, a urcite to neni to najlepsie jedlo v akomkolvek mekaci na svete. Kamarat pracoval v masopriemysle v rakusku a tam vsetky tie nadorove masa a obrezavky odoberal mc donald, to spracuju, okorenia a davaju do hambacov. ja si hamburgery robim doma raz za cas. Vy si myslite ake super su parky na sk a salamy atd. je to vacsi humus napr ako v usa. Aj masa som videla strasne mastne na sk, ked provnam s usa. Ja masa moc nejem, moja strava je skor na ovoci, zlenine a cokolade Babka mojho manzela nikdy nezjedla polotovar, aj cestoviny, syry, klobasky si vyrabala sama a zomrela nie az tak stara na rakovinu zaludka.
tie slane slaniny a udeniny su najhorsie na zdravie ani 100 hamburgerov sa nevyrovna slanej udenej slanine. Myslim si ze nezalezi v akej krajine clovek zije, stravovat sa da zdravo hocikde.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
"100 hamburgerov sa nevyrovna slanej udenej slanine."
myslela si v skodlivosti sa nevyrovna? Ci je lepsia?
Pokial davaju do hambacov nadorove masa, tak ja si radsej vyberiem tu slaninu
(hambace nejem vobec, slaninu cca dvakrat rocne).
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
myslim, ze sa nic nepokazi, ak clovek je co mu chuti a podla zasady - vsetko s mierou. Jest do polosyta je idealne - mam to odskusane, praktizujem to aj teraz pocas kojenia a mam este stale aj pri dvoch malych detoch viac energie ako v casoch, ked som jedavala do plna. Je pravda, ze jem aj dost zdravo - moze to byt aj tym...A na hamburgery tak skoro asi chut nedostanem...po tomto.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Baby prestante, ved nasa tradicna kuchyna a vyrobky nie su skodlive. problem bude v malom pohybe a velkych porciach. uz rodicia ma ucili ake su zdrave strukoviny, bryndza, kapusta ... ide o to kolko sa hybem. ja mam rada slovensku kuchynu napr. aj pirohy so slaninkou, ale je rozdiel ci pridem po celodennej ture, bezkovani, lyzovani a dam si viac slaniny, alebo som doobedu za PC. aj biely chlieb ked jem s mierou a k tomu aj zeleninu... dtto kysla kapusta .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
"ved nasa tradicna kuchyna a vyrobky nie su skodlive"
Definuj tradičnú kuchyňu . Pretože tých tradičných verzií je trochu viac. napr. tá pred zemiakmi, alebo po zemiakoch ? Tá, kedy mletie múky nebolo také dokonalé, a tak chtiac, nechtiac sa vyrábala múka celozrnná ?
Tá, kde sa na prípravu jedál využívali produkty s prirodzene nízkou trvanlivosťou, vďaka absencii konzervantov ?
Ono je to trochu zavádzajúce "tradičná kuchyňa". Mne sa nedávno dostala do rúk tradičná kuchárka, kde sa ešte ani cukor nespomínal /tými zemiakmi som si nie istá/. Hojne sa spomínalo proso /dnes už zabudnutá surovina na prípravu jedál/, pšeno /lúpané proso/, pohánka, a iné zrná, všemožné druhy strukovín. Najmenej receptov bolo mäsitých. Prevládali kaše, a prívarky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
fuuha, tak do takychto detajlov nezachadzam . no na com sme deti vyrastali, aj co nase babky varili. z nasej firmy sa stale stravujeme v univerzitnej menze a prevladaju privarky aj spenatove polievky, bryndzove jedla. neskumam z akej bryndze to varia, ci uz pasterizovanej
a tajne dufam ze z normalne.
hybem sa , sportujem a jem a varim ako moja mama, neviem som stihlej postavy a stale vravim, viac pohybu, mensie porcie, castejsie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Clovek by mal byt teoreticky dost dobre vybaveny na dobu, do ktorej sa narodil. Chapem to tak ako Sejla, ze tradicna kuchyna je pre nas to, co sme poznali ako deti a co varievali nase stare mamy - co sa logicky lisi od toho, co varievali nasi predchodcovia v obdobi pred objavenim Ameriky.
A ja nejak tak stale verim, ze cloveku "pride do cesty" vsetko, co potrebuje poznat a vediet. Niekomu pseno, niekomu cely zivot nevadi ani slanina, ci jedla plne konzervantov. Tajomstvo uspechu je skor asi v tom, ci sa nauci pocuvat sam seba, nepodliehat trendom (som stale presvedcena o tom, ze aj striktne zdrava vyziva moze zabijat ), stale mi do toho stravovania vstupuje energia potravin v symbioze a harmonii (alebo disharmonii) s tym, ako je jedlo ziskane (dopestovane, dochovane atd.), pripravene, podavane a prijimane.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Určite by sa mal človek naučiť počúvať svoje telo, dušu... Ale koľko percent celosvetovej populácie vie, ako sa to robí, keď je minimum ľudí, od ktorých by sa to mohli prirodzene naučiť ? Dostať sa do kontaktu so samým sebou /a teraz nemám na mysli ego/ je vec intenzívnej práce na sebe /ak už nie je zabezpečené prirodzené učenie/. I keď nepopieram, sú výnimky, ktoré napriek xy okolnostiam zostali v spojení so samým sebou /akosi prirodzene/. Ale stále to neplatá pre väčšinou civilizovanej populácie.
S tou energiou potravy súhlasím. Inou energiou bude oplývať vajce z klietkového chovu - kde o welfare /vedci na všetko potrebujú názov v zásade je to o prirodzenom chove zvierat, pestovaní plodín, pred spriemyselnením poľnohospodárstva/ zvierat ani nehyrovali, a úplne inak od slieky, ktorá si hrabká kdesi babke na záhrade
To sa žiaľ vylučuje s priemyselne vyrábanými potravinymi, ktoré sú navyše preplnené konzervantmi, ATB, pesticídmi, herbicídmi a inými -ídmi, umelými hnojivami a pod.. Konzervanty, a iné neprirodzené komponenty začlenené do výroby potravín ani náhodou nemožno pokladať za zdraviu neškodlivé. K tvrdeniu, že človek môže prežiť na týchto potravinách v úplnom plnohodnotnom zdraví - hm, odvážne tvrdenie. Skôr sa stretávam s opačnými informáciami.
Ale je pravda, že k ceste ku zdraviu je zmena stravy málo. Kacudzo Niši vypracoval tzv. Systém zdravia. Tento systém v seba zahŕňa nie len stravu, ale aj správne dýchanie, držanie tela, cviky, meditácie /ostatne o tomto som čítala aj z iných na sebe absolútne nezávislích zdrojov/... No ani to nie je všetko, ale nerada by som zachádzala až do takých širokých súvislostí. Myslím si však, že ak je niektorá zložka v "Systéme zdravia" v minime, ostatné ju majú možnosť vykompenzovať. To však ani náhodou nezľahčuje negatívne účinky neprirodzenej stravy /hamburgery a pod.,/, nesprávnym stravovacím návykov, ktoré môžu vyústiť do porúch príjmu potravy, a vlastne k totálne neprirodzenému životnému štýlu, ktorý je tak prirodzený pre "civilizovaný" svet.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
"A ja nejak tak stale verim, ze cloveku "pride do cesty" vsetko, co potrebuje poznat a vediet. Niekomu pseno, niekomu cely zivot nevadi ani slanina, ci jedla plne konzervantov. Tajomstvo uspechu je skor asi v tom, ci sa nauci pocuvat sam seba, nepodliehat trendom (som stale presvedcena o tom, ze aj striktne zdrava vyziva moze zabijat"
Absolutny suhlas.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veru, aj ja sa stotožňujem s myšlienkou, že všetkého (teda logicky aj zdravej výživy) veľa škodí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adus, ďakujem
, video si pozriem asi až večer (to zas bude "boj", moja angličtina je skutočne mizerná
, ale toto podľa tvojej upútavky bude stáť za to
.)
A k tvojej otázke - dúfam, že nás inštitúcie rýchleho občerstvania neprevalcujú. Aj keď trend je hlavne v mestách dosť povážlivý
.