Veľkonočná cvikla podľa mojej mamy

Pridal/a dasa_

Veľká noc sa mi vždy spája s cviklou. Asi preto, lebo sa pravidelne varila údená šunka a ku nej sa podávala cvikla. Alebo chren s jablkami. Celkom ma prekvapilo, keď som sa niekde dočítala, že chren aj cvikla patrili k tradičným poľským židovským jedlám.

Veľkonočná cvikla podľa mojej mamy - recept
Porcie
Porcie
Zdrojmoja mama :)
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

1500gramovcvikla
50gramovcukor
50gramovocot
1⁄4čajová lyžičkasoľ
1polievková lyžicachren
1čajová lyžičkarasca

Inštrukcie

Cviklu uvaríme do mäkka. Alebo kúpime predvarenú, vákuovo balenú. Postrúhame na hrubé rezance.

Ak máme, pridáme trochu nastrúhaného chrenu. Osolíme, pridáme rascu, cukor a ocot.

Dobre premiešame na necháme do druhého dňa odležať.

Použijeme priamo alebo naložíme do vystrerilizovaných pohárov, vrch utrieme do sucha. Viečka krátko vyvaríme, utrieme do sucha a poháre zatvoríme.

Vložíme do vhodného hrnca, do 3/4 zalejeme vodou a opatrne privedieme k varu. Varíme cca 10 minút a necháme vychladnúť.

Mama spomínala, že jej babka robila cviklu pravidelne. Vždy ju mala uloženú v dvojlitrovom kameninovom džbáne. Nezavárala ju, vždy sa priebežne zjedla a nahradila sa zas napríklad kapustou. Na konzerváciu stačil ocot s cukrom.

Postup: 

Veľkonočná cvikla podľa mojej mamy - recept postup 1
Vaše hodnotenie: Žiadne
4.75
Priemer: 4.8 (4 hlasy)

Sezónne recepty

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok