reklama

Veľkonočná cvikla podľa mojej mamy

Pridal/a dasa_ dňa 05. 04. 2020 - 10:51 - Recepty dasa_
Veľkonočná cvikla podľa mojej mamy, Zaváranie, recept, dasa_

dasa_ | Veľkonočná cvikla


reklama

Veľká noc sa mi vždy spája s cviklou. Asi preto, lebo sa pravidelne varila údená šunka a ku nej sa podávala cvikla. Alebo chren s jablkami. Celkom ma prekvapilo, keď som sa niekde dočítala, že chren aj cvikla patrili k tradičným poľským židovským jedlám.

Ingrediencie
1500 gramov cvikla
50 gramov cukor
50 gramov ocot
1⁄4 čajová lyžička soľ
1 polievková lyžica chren
1 čajová lyžička rasca
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Cviklu uvaríme do mäkka. Alebo kúpime predvarenú, vákuovo balenú. Postrúhame na hrubé rezance.

Ak máme, pridáme trochu nastrúhaného chrenu. Osolíme, pridáme rascu, cukor a ocot.

Dobre premiešame na necháme do druhého dňa odležať.

Použijeme priamo alebo naložíme do vystrerilizovaných pohárov, vrch utrieme do sucha. Viečka krátko vyvaríme, utrieme do sucha a poháre zatvoríme.

Vložíme do vhodného hrnca, do 3/4 zalejeme vodou a opatrne privedieme k varu. Varíme cca 10 minút a necháme vychladnúť.

Doplňujúce poznámky

Mama spomínala, že jej babka robila cviklu pravidelne. Vždy ju mala uloženú v dvojlitrovom kameninovom džbáne. Nezavárala ju, vždy sa priebežne zjedla a nahradila sa zas napríklad kapustou. Na konzerváciu stačil ocot s cukrom.

Doplňujúce obrázky
Veľkonočná cvikla podľa mojej mamy, Zaváranie, recept, dasa_, 1

dasa_

Výnos
15 Porcie
Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

Kamila, Ne, 05. 04. 2020 - 11:30

Aj u nás sa takto robila, akurát sa strúhala na jemno. Tiež robievam, len cukor už nedávam, cvikla je sladká a chren u nás nechcú tak ten samostatne. len som cviklu zabudla kúpiť ta snáď po konci karantény ešte nejakú kúpim. Úsmev

majas, Po, 06. 04. 2020 - 08:48

Jo asi takto na jemno,ale ja si napamätám, žeby sme ju ešte potom sterilizovali.

Kamila, Po, 06. 04. 2020 - 10:31

Nie nesterilizovali, bo sa hned zjedla a robila deň pred Veľkou nocou. Hambím sa

Pegybabi, Ne, 05. 04. 2020 - 18:58

Ja ju robím tiež takto, ale okrem rasce pridávam aj fenikel a aníz a riadne veľa chrenu, je úžasná, voňavá, takúto ju máme radi,ÚsmevÚsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama