
dasa_ | Veľkonočná cvikla
Veľká noc sa mi vždy spája s cviklou. Asi preto, lebo sa pravidelne varila údená šunka a ku nej sa podávala cvikla. Alebo chren s jablkami. Celkom ma prekvapilo, keď som sa niekde dočítala, že chren aj cvikla patrili k tradičným poľským židovským jedlám.
1500 | gramov | cvikla |
50 | gramov | cukor |
50 | gramov | ocot |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
1 | polievková lyžica | chren |
1 | čajová lyžička | rasca |
Cviklu uvaríme do mäkka. Alebo kúpime predvarenú, vákuovo balenú. Postrúhame na hrubé rezance.
Ak máme, pridáme trochu nastrúhaného chrenu. Osolíme, pridáme rascu, cukor a ocot.
Dobre premiešame na necháme do druhého dňa odležať.
Použijeme priamo alebo naložíme do vystrerilizovaných pohárov, vrch utrieme do sucha. Viečka krátko vyvaríme, utrieme do sucha a poháre zatvoríme.
Vložíme do vhodného hrnca, do 3/4 zalejeme vodou a opatrne privedieme k varu. Varíme cca 10 minút a necháme vychladnúť.
Mama spomínala, že jej babka robila cviklu pravidelne. Vždy ju mala uloženú v dvojlitrovom kameninovom džbáne. Nezavárala ju, vždy sa priebežne zjedla a nahradila sa zas napríklad kapustou. Na konzerváciu stačil ocot s cukrom.

dasa_
Ďalšie recepty
Jo asi takto na jemno,ale ja si napamätám, žeby sme ju ešte potom sterilizovali.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nie nesterilizovali, bo sa hned zjedla a robila deň pred Veľkou nocou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja ju robím tiež takto, ale okrem rasce pridávam aj fenikel a aníz a riadne veľa chrenu, je úžasná, voňavá, takúto ju máme radi,
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Aj u nás sa takto robila, akurát sa strúhala na jemno. Tiež robievam, len cukor už nedávam, cvikla je sladká a chren u nás nechcú tak ten samostatne. len som cviklu zabudla kúpiť ta snáď po konci karantény ešte nejakú kúpim.