
Kamila | Veľkonočná paska - recept
Fotorecept na tradičnú veľkonočnú pasku. Recept na kysnutý veľkonočný koláč, ktorý na sviatočnom stole na Veľkú noc jednoducho nesmie chýbať.
Ingrediencie
500 | gramov | polohrubá múka |
30 | gramov | droždie |
70 | gramov | kryštálový cukor |
250 | millilitrov | mlieko |
120 | gramov | maslo |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
2 | kusov | vajce |
Postup
V teplom, nie horúcom mlieku rozpustíme cukor, rozdrobíme droždie a necháme cca 15 minút nakysnúť. Maslo roztopíme a necháme vychladnúť.

V robote s hnetacím hákom, alebo vareškou ku kvásku primiešame vajíčka a striedavo múku s roztopeným maslom izbovej teploty. Ručne alebo s robotom vymiesime hladké, vláčne cesto .

Cesto na pasku prikryjeme utierkou a necháme aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste

Vykysnuté cesto rozdelíme na štyri rovnaké časti.

Z každej vytvarujeme bochník.

Rozložíme ich do vymastenej okrúhlej formy o priemere cca 26 cm. Ja som dala na spodok papier na pečenie. Necháme ešte kysnúť cca pol hodiny

Pred pečením potrieme povrch koláča rozmiešaným žĺtkom s trochou vody.

Pasku pečieme pri teplote cca 180°C cca 40 minút, alebo podľa skúseností s vašou rúrou. Po 30 minútach koláč skontrolujeme, ak je už vrch hnedý, prikryjeme ho papierom na pečenie a ešte pokračujeme v pečení.

Po upečení, môžeme veľkonočný koláč prikryť utierkou, aby kôrka zmäkla. Po čiastočnom vychladnutí vyberieme pasku z formy. Podávame s veľkonočným menu.

Do cesta môžete pridať hrozienka, vrch posypať plátkami mandlí.
Pozrite si aj:
Recepty na veľkonočné kysnuté koláče
Recepty na tradičné veľkonočné pečenie
Recepty na nepečené veľkonočné koláčiky

Kamila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Na obrázku sú dve. Inak dobrý postreh
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem za upozornenie, doplnila som.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Výborný recept, podarila sa mi skvelá.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďalšie recepty