Pri vyváženej strave platí, že môžete jesť všetko, ale s mierou. Vyvážená strava nie je dietovanie, je to životný štýl. Čo sa týka hranolčekov, samozrejme, môžete konzumovať aj tie - tiež s mierou. Ideálna skladba porcie je - laicky povedané - najviac zeleniny, menej hranolčekov a najmenej bielkovín (napríklad mäso). Tiež je dôležité pozrieť sa na to, ako sa hranolčeky pripravujú. Odporúčam prípravu v rúre bez oleja. Zodpovední výrobcovia majú túto možnosť prípravy označenú na obale výrobku. Plus je zloženie výrobku - či už používanie nutrične vyváženého oleja alebo z čoho sú hranolčeky vyrobené. Preferujem, ak je hranolček vyrobený z celého zemiaku.
Sladkosti:
Platí stará známa zásada “všetko s mierou” a “ničoho príliš”. Lepšie ako striktné zákazy funguje princíp primeranej vyváženosti, pestrosti a striedania jednotlivých potravín. Ten kto dbá, aby v jeho/jej výžive dominovali zdravé potraviny, bude prirodzene bežné sladkosti (sušienky, napolitánky, čokoládové tyčinky a pod.) jesť iba zriedkavo a v malých porciách. Pokiaľ sú Vaše chute zamerané “na sladké”, potom Vám občasné a drobné porcie obľúbených kaloricky výdatných sladkostí nebudú postačovať. Aby ste uspokojili Vaše chute, môžete bežné sladkosti nahradiť zdravšími a zväčša aj menej kaloricky výdatnými alternatívami: sušené ovocie, čerstvé ovocie, ovocné-vanilkové-kakaové jogurty, tvarohové krémy, pudingy, celozrnné cereálne potraviny s rastlinnými orieškami a semiačkami v kombinácii s mliekom, jogurtom, sójovým mliekom a pod. Nebojte sa aj experimentovať s menej zaužívanými kombináciami. Vyskúšali ste už napríklad cottage s ovocím?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak som správne pochopila odpovede nižšie, znamená to, že pri vyváženej strave môžem jesť všetko, ale pomenej. Teda aj hranolky, napriek tomu, že sú tučné? A čo sladkosti?