reklama

sladidlo

miskaad , 11. 03. 2012 - 13:55

reklama

Ja by som sa rada spýtala, aký druh sladidla je najzdravší- hnedý cukor, med, umelé sladidlá ....nakoľko sa neviem odučiť a sladím čaj aj kávu, rada by som používala aspoň niečo zdravšie.


reklama


reklama

brambram, Po, 12. 03. 2012 - 13:39

my pouzivame sirup z agave - maju ho v bioobchodoch aj v nemenovanej drogerii Úsmev. ma velmi nizky glykemicky index, nepribera sa z neho, prijemnu, skor neutralnu sladku chut. odporuca sa aj diabetikom. ma vysoky podiel fruktozy a len malo sacharozy. Obsahuje vitaminy a mineraly. dalsou moznostou, z ktorej sa tiez velmi nepribera je jacmenny slad, ten ma ale velmi specificku chut, do caju by som si ho asi nedala. Ostatne slady a sirupy (ako javorovy, kukuricny a i.) alebo med maju uz glykemicky index vyssi. idealnym sladidlom je stevia, ktoru sa dalo kedysi kupit cez internet, no teraz sa tusim jej predaj pozastavil. nie som si ista. predava sa v prasku, ktory sa dobre rozpusta. Ma vysoku sladivost, ziadne kalorie a nizky glykemicky index. Úsmev

Polárka (bez overenia), Po, 12. 03. 2012 - 13:56

Akýkoľvek cukor sa správa v tele kyslo. Okysľuje krv (normálne je krv zásaditá, má PH 7,35 optimálne). Tým pádom nie je príliš dobrý/zdravý. V niektorých knihách som narazila na to, že aj med je v menšej miere "kyslý". V iných zase, že je zásadotvorný - tak si vyber Úsmev. Každopádne ak sladiť, tak sladiť prírodnými sladidlami (pšeničný, jačmenný, med, melasa - i keď mne sa nezdala ktovieako sladká, javorový, agávový sirup...).

simplemente maria, Po, 12. 03. 2012 - 14:56

stevia Áno - skvela vec - okrem sladkej chuti ma aj dalsie liecive ucinky. Ked popozeras po nete, je toho dost.
hroznovy cukor

milenas, Po, 12. 03. 2012 - 16:38

My v DD používame xylitol - je fakt ako obyčajný cukor Slnko

Peter Minárik, St, 28. 03. 2012 - 10:09

Na Vašu otázku sa nedá jednoznačne odpovedať. CUKOR: sám o sebe nie je nezdravý. Pod pojmom “cukor” sa obyčajne myslia jednoduché sacharidy s malou molekulou, ktoré sa v tenkom čreve rýchle trávia a vstrebávajú. Sú to najmä glukóza – hroznový cukor, fruktóza – ovocný cukor a sacharóza – repný a trstinový cukor. Tvrdenie, že cukor je nezdravý, pokladám skôr za dlho tradovaný mýtus, než za pravdu. Nekonzumovať žiadny cukor je takmer nemožné. Navyše sladká chuť je pre väčšinu ľudí taká príjemná, že ju chtiac – nechtiac opakovane aj tak vyhľadávajú. Na druhej strane cukor by sme nemali konzumovať každý deň v neprimerane veľkých množstvách. Pri miernej (odporúčanej) konzumácii sa nezistili žiadne negatívne zdravotné následky. Dôvodom pre striedmosť v konzumácii cukru je fakt, že sa zistilo, že pri konzumácii veľkého množstva cukru ľudia spravidla prijímajú málo vitálne dôležitých živín (napr. bielkoviny, vápnik, železo, vitamíny). Odborne sa tomu hovorí, že so stúpajúcim množstvom konzumovaného cukru klesá nutričná denzita dennej stravy. Striedma konzumácia cukru však nemá žiadny podstatný vplyv na ostatnú výživu, ani sa nepozorovalo, že by podporovala priberanie telesnej hmotnosti. Číselne sa odporúča, aby denná konzumácia cukru – POZOR! – cukru (glukóza, fruktóza, sacharóza) – nie všetkých sacharidov – tvorila maximálne 10 energetických % z celodenného príjmu energie potravou. Celkových sacharidov vrátane cukrov sa odporúča prijímať 40 – 60 energetických % (v priemere 50 E%), z toho cukrov do 10 E%, zbytok, trebárs 40 E% škrobov. Sacharidy tvoria najdôležitejší zdroj energie v potrave človeka.

Pre lepšiu predstavu Vám uvediem príklad: Dospelý človek s celodenným energetickým príjmom 2000 kcal, môže prijať 50 E% vo forme sacharidov, t.j. 1000 kcal; z toho 10 E%, t.j. 200 kcal vo forme jednoduchých cukrov (glukóza, fruktóza a sacharóza), zbytok do 1000 kcal, t.j. 800 kcal prijme vo forme škrobu (chlieb, pečivo, cestoviny, zemiaky, ryža a pod). Keďže 1 gram sacharidov vrátane cukrov obsahuje 4 kcal, potom 1000 kcal pokryje 250 g sacharidov, z toho 200 kcal dodá 50 g cukrov a ostatných 800 kcal dodá 200 g škrobov. Teraz už si len musíte “premeniť” tých 50 g cukrov skonzumovaných za 1 deň do jednotlivých potravín a rozdeliť ich konzumáciu na celý deň. Pozor! – ten, kto miluje sladkú chuť, vie skonzumovať tých 50 g pomerne rýchlo. Príklad: iba v 1 kelímku 150 g ovocného sladeného jogurtu môže byť od 15 do 20 g cukru. A to aj vtedy, ak sa jedná o odtučnený “0%” jogurt light. Uvedomelý konzument si teda trochu cukru “ušetrí” aj na zbytok dňa a neskonzumuje hneď celú dávku naraz na raňajky.

HNEDÝ CUKOR nie je “zdravší”, ani “nezdravší” ako biely cukor.

MED je zdravšou alternatívou prírodného sladidla než samotný cukor, lebo obsahuje mnoho ďalších nesacharidických živín. Vzhľadom na veľký obsah cukrov by sa však množstvo jeho konzumácie malo takisto riadiť spomínanými limitmi. Pokiaľ máte rada med, určite ho môžete používať namiesto čistého cukru.

UMELÉ SLADIDLÁ sú samostatnou témou na dlhé “rozprávanie. Určite sú vhodné pre ľudí s cukrovkou a obezitou, ako aj pre všetkých, ktorí majú radi “sladké”, avšak v rámci racionálnej výživy redukujú príjem jednoduchých cukrov a energie. V množstvách schválených štátnymi kontrolnými inštitúciami pre používanie v potravinách nie sú umelé sladidlá žiadnou zdravotnou hrozbou pre konzumentov (a to napriek viacerým zväčša anonymným varovaním na internete. Pokiaľ máte pochybnosti, pozrite si oficiálne stanoviská k umelým sladidlám a k potravinárskym aditívam ako takým významných inštitúcií, akými sú EFSA, FSA, WHO, FAO). Mňa osobne najviac “oslovuje” “aspartam”, ktorý sa pridáva predovšetkým do mliečnych nízkotučných alebo odtučnených výrobkov “light “. Najnovšie sa objavili na európskych trhoch light nápoje sladené prírodným sladidlom pod názvom “stévia”.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama